Beauty

AHA & BHA | Wat, waarom en hoe?

26 november 2011


Om je huid in een stralende conditie te houden is het belangrijk dat je regelmatig je gezicht exfolieert. Je zorgt er zo voor dat je huid gladder en egaler wordt en ook kan je er lijntjes/rimpels mee verminderen en krijgen onzuiverheden minder kans. De meeste mensen exfoliëren met een product met kleine scrubdeeltjes die je direct voelt op je gezicht, maar wist je dat er ook andere manieren zijn?

Er zijn verschillende manieren waarop je thuis je huid kan exfoliëren, we kennen allemaal wel de scrubs, peelings en microdermabrasiekits. De meeste hiervan bevatten harde deeltjes waarmee je je huid ‘schuurt’, maar er zijn ook producten die zorgen voor een chemische reactie (klinkt eng, maar is het niet!) waardoor de dode huidcellen simpelweg oplossen. En over deze laatste categorie wil ik graag wat meer vertellen. Dit zijn namelijk de producten met AHA (alfahydroxyzuur) en BHA (betahydroxyzuur). Deze zuren zorgen ervoor dat het buitenste laagje dode huidcellen wordt losgeweekt en nieuwe cellen de kans krijgen omhoog te komen. Deze producten zijn dus niet alleen goed voor het aanmaken van nieuwe cellen maar werken ook tegen acné, huidveroudering, hyperpigmentatie en littekens. Zo zorgt het voor een mooie en egale huid met schone poriën èn worden serums en crèmes beter opgenomen.

Het verschil in AHA en BHA
AHA’s zijn in water oplosbaar en BHA’s in vet. Hierdoor zijn producten met AHA beter geschikt voor een droge tot normale huid die weinig last heeft van puistjes omdat deze aan het oppervlak werken waardoor ze het vochtinbrengend vermogen van de huid en de collageenproductie stimuleren. De producten met BHA zijn beter geschikt voor een vette, gecombineerde tot normale huid die last heeft van puistjes omdat deze tot in de poriën doordringt en de losse huidcellen in de talgklieren bereikt. Daarnaast heeft BHA milde anti bacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, aangezien het afgeleid is van aspirine (salicylzuur).

Het gebruik
Er zijn producten verkrijgbaar met verschillende percentages aan AHA en BHA en het is belangrijk om dit rustig op te bouwen. Begin met enkele keren per week om te kijken hoe het resultaat is en pas hier de frequentie en het percentage AHA/BHA op aan. Zeker bij de eerste keren kan je een licht tintelend of prikkelend gevoel krijgen, wees hierop voorbereid. Je gebruikt de producten ’s ochtends en/of ’s avonds na het reinigen en tonen van je gezicht. Even insmeren, laten intrekken en vervolgens je gebruikelijke dag- of nachtverzorging aanbrengen. That’s it.

Waarschuwing
Een zeer gevoelige huid kan je beter niet behandelen met producten die AHA’s of BHA’s bevatten en zorg ervoor dat je na het gebruik van een product met AHA of BHA àltijd een crème gebruikt met een SPF (minimaal factor 25). Dit omdat producten met deze zuren je huid gevoeliger maken voor UV-straling. Vermijd ook de oogcontouren tijdens het aanbrengen van deze producten.


Mijn ervaring
Als je terugkijkt naar enkele oude artikels dan zie je dat ik toen al in mijn dagelijkse routine een AHA en een BHA gebruikte. Na een tijdje kwam ik er toch achter dat ik het fijner vind om deze producten in een kuurvorm te gebruiken. Bijvoorbeeld alleen in het weekend of een week lang, eens per maand. Ik gebruik dan ’s ochtends van Paula’s Choice de 2% BHA lotion en ’s avonds de 8% AHA gel. Deze combinatie is natuurlijk persoonlijk en het heeft mij ook even geduurd voor ik de perfecte combi had gevonden. De lotion is fijn en ook nog eens erg verzachtend voor mijn huid en heeft de dikte van een crème. De gel is een klein beetje plakkerig en laat zich gemakkelijk over mijn gezicht verdelen. Ik merk in de ‘kuurtijd’ dat de conditie van mijn huid vooruit gaat en dat je bij elke reiniging van je gezicht echt veel viezigheid verwijdert. Waar ik normaal nadat ik de make-up heb verwijdert op het watje met lotion een klein beetje vuilrestjes zie heb ik in die kuurperiode echt grijze watjes. Brrrrr

Zo eens per maand een kuurtje van een week, of als ik het nodig heb elk weekend een minikuur, zorgt er echt voor dat mijn huid er een stuk beter uitziet en mooier oogt. Mocht je op zoek zijn naar AHA’s en/of BHA’s dan kan ik zeker de producten van Paula’s Choice aanraden. Ze zijn makkelijk verkrijgbaar via PaulasChoice.nl, zijn zuinig en makkelijk in gebruik en laten echt resultaat zien. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en ze kosten allemaal €21,50 per 118ml.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jij van producten met AHA’s en/of BHA’s gehoord hebt en er misschien zelf ook ervaring mee hebt?

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Mieke
    Reply Mieke 22 augustus 2016 at 14:51

    Wauw, wat interessant! Erg goed uitgelegd en leuk geschreven!! Ik ben aan het rondkijken voor een behandeling tegen pigmentvlekjes en littekens (ik dacht eigenlijk aan laseren) voor mijn gevoelige huid en kwam een behandeling tegen van AHA bij een schoonheidsspecialiste. Heb je hier toevallig ervaring mee? Is zo’n behandeling bij een specialiste intensiever en doeltreffender? Ik ben benieuwd wat jouw kijk hierop is :)
    X Mieke

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 22 augustus 2016 at 15:10

      Hi! Allereerst dankjewel voor je compliment. Ik denk dat een langdurige behandeling met AHA/BHA producten wel aan te raden is en vraag me af of je dat zelfde effect uit één behandeling kan halen bij de schoonheidsspecialiste of dat je daar ook een langer traject aan moet gaan? Ik denk dat ik zou gaan voor eenmaal een goede peeling bij een huidspecialiste voor een goede start en dan met AHA/BHA producten thuis aan de slag zou gaan. Succes!

  • Avatar van Jolijn
    Reply Jolijn 30 november 2011 at 09:30

    Lieve Desiree,

    Goed, leuk en leerzaam artikel…..dit bedoelde ik nou! Leuk man! :)

    Liefs,
    Jolijn

  • Avatar van michelle
    Reply michelle 29 november 2011 at 13:33

    klinkt goed! ik heb volgens mij nog nooit iets gehad met dat erin maar is misschien wel handig.
    mijn huid doet zo raar het laatste jaar. ik moet ook nog een goede gezichts-routine vinden.

  • Avatar van Samantha
    Reply Samantha 28 november 2011 at 13:31

    Wat een goed artikel. Hier kun je echt van leren. Ik wist het allemaal nog niet, interessant stukje. :)

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 28 november 2011 at 13:32

      Dankjewel! Heel erg leuk om te horen :)

  • Avatar van Laura
    Reply Laura 27 november 2011 at 18:10

    Ik ken het niet.. interessant stukje!

  • Avatar van Ilda
    Reply Ilda 27 november 2011 at 11:01

    Ik had er nog nooit van gehoord! maar wel interessant en weer eens wat anders dan de geijkte scrubjes.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 28 november 2011 at 08:33

      Het werkt ook echt zoveel zachter dan de scrubs die je huid ‘schuren’ als het ware, zeker je gezichtshuid kan je beter met AHA/BHA behandelen :)

  • Avatar van Sandra3619
    Reply Sandra3619 26 november 2011 at 22:18

    YAY! Dankzij Paula’s Choice’s AHA producten ben ik na ruim 10 jaar eindelijk verlost van mijn pigmentvlekken. Vorig jaar ging ik qua huidteint van een NC20/25 naar een NC10/15 (ik meng mijn NC15 foundation met een witte foundation om het effect van een NC10 te krijgen LOL) en nu een jaar later hoef ik alleen nog maar PC’s producten als “onderhoud” te gebruiken.

    Fijn dat je zo duidelijk het verschil hebt uitgelegd, top!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 28 november 2011 at 08:33

      Wow, jij hebt er wel heel erg mooie resultaten mee behaald ook. Fijn! ^^

  • Avatar van Santje11
    Reply Santje11 26 november 2011 at 18:54

    Dat wist ik ook nog niet, ik heb er ook weer wat bijgeleerd. :)

  • Avatar van ValleyDollEva
    Reply ValleyDollEva 26 november 2011 at 16:07

    Interessant, dat wist ik niet !

  • Avatar van beautyforgirls
    Reply beautyforgirls 26 november 2011 at 15:59

    AHA producten zouden best geschikt zijn voor mijn huid.
    Liefs, xxxx

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 28 november 2011 at 08:32

      Als je er nieuwsgierig naar bent kan je op de website van Paula’s Choice ook samples aanschaffen, dan kan je het een paar keer proberen zonder direct een hele fles te hoeven aanschaffen :)

  • Avatar van DalaLuz
    Reply DalaLuz 26 november 2011 at 15:57

    Ik gebruik ook Paula’s Choice, de AHA uit de Resist lijn, en die is ook erg fijn. Soms vergeet ik het even (de bedoeling is om het 1x wk ’s avonds te doen), en dat merk ik dan toch wel aan de conditie van mijn huid. Deze AHA is heel vloeibaar (net water) en je doet er echt heel erg lang mee. Ik had geen idee dat je het ook als een kuur kunt gebruiken, ga ik zo even wat meer over lezen!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 28 november 2011 at 08:31

      Zo heel vloeibaar is wel prettig vind ik zelf, dan kan je het heel zuinig en makkelijk verdelen over de gezichtshuid. Als kuurtje is zeker aan te raden als je merkt dat elke dag gebruiken teveel is voor je huid :)

  • Avatar van Amber
    Reply Amber 26 november 2011 at 15:56

    Zo leer ik nog eens wat op de zaterdagmiddag!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.