Beauty

Haarverzorging

5 september 2010


Welke producten zijn er zoal om je haar te verzorgen en wat doen ze precies? Vandaag geef ik meer informatie over producten om je haar te verzorgen: van droogschampoo tot haarwater.

Shampoo
Met een shampoo was je je haar schoon zodat al het vuil en eventuele resten stylingproducten uit je haar gaan. Voor elk type haar en elke behoefte is er tegenwoordig een shampoo te vinden. Werk een shampoo vooral in op de hoofdhuid aangezien hier het meeste vet en vuil zit. Als je je haren hierna grondig uitspoelt dan worden de punten vanzelf ook goed schoon.

Droogshampoo
Een droogschampoo is een poeder waarmee je je haar tussen wasbeurten door kan opfrissen. Je verspreid dit product voornamelijk op je hoofdhuid en gaat vervolgens met je handen of een grove kam door je haar heen. Je haar ziet er gelijk minder vet en schoner uit. Dit product reinigt je haar niet zo goed als een normale shampoo, daarom is het aan te raden om een droogshampoo alleen in noodgevallen te gebruiken.

Conditioner
Een conditioner voed je haar na de wasbeurt en zorgt ervoor dat je haren makkelijker doorkambaar zijn. Ook hierbij is er voor elk type haar en elke behoefte een bijpassende variant te vinden. Je laat dit product na het wassen enkele minuutjes intrekken en spoelt dit vervolgens goed uit. Als je last hebt van een vette(re) hoofdhuid dan is het aan te raden de conditioner alleen op je haarpunten aan te brengen.

Leave in
De naam van dit product zegt het al, je laat dit product in je haar zitten en hoeft het dus niet uit te spoelen. Nadat je je haar handdoekdroog hebt gemaakt verdeel je een kleine hoeveelheid leave in in je haren. Het verzorgt je haar en veel leave in’s beschermen je haren ook tegen weersomstandigheden en hitte van fohn, stijltang en/of krultang. Als je een vette(re) hoofdhuid hebt dan is het aan te raden dit product vanaf 5 cm. van de haarwortel te gebruiken.

Masker
Een masker gebruik je eens in de week of wanneer je merkt dat je haren wel een extra oppepper kunnen gebruiken. Een masker is vaak dikker van structuur dan een conditioner en voedt je haren met extra vitamines en werkzame stoffen. Er is veel keuze in verschillende maskers. Laat je hierbij vooral leiden door wat jouw haar op dat moment nodig heeft. Een masker laat je zolang intrekken als jij fijn vindt, maar als je aanleg hebt voor vetter haar of een vettere hoofdhuid hebt dan is enkele minuten meer dan genoeg. Vergeet niet om een masker goed uit te spoelen.

Nachtmasker
Van verschillende merken bestaan er tegenwoordig ook maskers voor je haar welke je ’s nachts laat intrekken. Dit breng je rijkelijk aan op je haar een half uurtje voor je naar bed gaat en spoel je vervolgens de volgende ochtend onder de douche goed uit. Hierdoor hebben alle werkzame stoffen de hele nacht de tijd gehad om in te werken. Zeker een aanrader na bijvoorbeeld een blondeersessie bij de kapper!

Haarolie
Heb je last van droog en breekbaar haar, dan kan een haarolie erg goed van pas komen. Dit is een product wat het beste werkt aangebracht op droog haar ingewikkeld in een handdoek zodat de warmte de olie dieper in de haren/hoofdhuid kan laten trekken. Daarna zoals gewoonlijk je haren wassen.

Haarwater
Dit product gebruik je onder de douche nadat je je haren hebt gewassen als laatste spoeling. De verschillende varianten hebben elk een andere werking, maar het grootste voordeel hiervan is dat het minder voedend is als een conditioner/leave in. Hierdoor is dit product erg aan te raden als je last hebt van een gevoelige of vettige hoofdhuid.

Serum
Als laatste verzorgingsproduct heb je nog een haarserum. Dit is een product wat een laagje legt om de haren zodat deze erg zacht aanvoelen en je haar veel glans krijgt. Enkele druppels is vaak meer dan genoeg voor je hele haar. Tegenwoordig hebben veel serums een ingebouwde heath protector waardoor je hierna veilig gebruik kan maken van fohn, stijltang en/of krultang.

Ik gebruik op dit moment een shampoo, conditioner en na het douchen een beetje serum om mijn haar te verzorgen. Een minimale routine, maar ik merk dat mijn haar en hoofdhuid hier het beste op reageren. Wat is jouw haarverzorgingsroutine?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Anonymous
  Reply Anonymous 6 september 2010 at 14:49

  @ maissonyessy,

  waarom probeer je geen shampoo wat uit natuurlijke producten bestaat? Ik weet niet hoe dat met lush zit maar ik gebruik zelf de baby shampoo van Burt's Bees (verkrijgbaar bij de Sephora)

 • Avatar van Maisonyessy
  Reply Maisonyessy 6 september 2010 at 03:48

  Ik heb op het moment al een hele tijd last van superdroge hoofdhuid waardoor ik dus roos heb. Ik heb bij de dokter al verschillende shampoo hiervoor gekregen maar niets helpt.
  Nu heb ik bij Lush verschillende dingen gehaald.
  Een shampoobar speciaal voor droge hoofdhuid, snake oil massagebar, rehab shampoo en big. En daarbuiten heb ik nog garnier fructis shampoo en conditioner, andrelon leave-in creme en haarmasker.
  Maargoed.. de schilfers en drogheid en jeuk blijft! En it sucks!

 • Avatar van Madelon Basher
  Reply Madelon Basher 5 september 2010 at 08:48

  Ik gebruik als shampoo en conditioner producten van YTC, als haarolie Dabr Amla haarolie en soms olijfolie.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.