Beauty

Aromatherapie – Lavendel olie (+ recepten)

29 mei 2011

Vorige week heb ik in een uitgebreid artikel de achtergrond van aromatherapie en de etherische oliën uitgelegd (klik hier voor dat artikel). Vandaag wil ik graag meer vertellen over misschien wel één van de bekendste en veiligste oliën in de aromatherapie: lavendel (lavendula vera). Lavendelolie heeft zo ontzettend veel verschillende werkingen dat het een wondermiddel genoemd kan worden. Lees verder voor meer informatie en enkele recepten.

Herkomst
De lavendel die wordt gebruikt bij aromatherapie heeft een oorspronkelijke herkomst uit de dalen van de de Alpen. Maar tegenwoordig wordt de lavendula vera ook uit landen als o.a. Engeland, Bulgarije, Marokko en Tasmanië gehaald. Lavendel heeft een bloemige en frisse boventoon gecombineerd met subtiele kruidige grondtonen. De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestilatie uit de toppen van de bloemen, het blauwpaarse deel.

Eigenschappen
Lavendelolie brengt voornamelijk een evenwicht in emoties en lichaamsfuncties. Lavendel is een zogenoemde middeltoon qua geur en wordt vooral veel gebruikt om te ontspannen. Het werkt o.a. bacteriedodend, bloeddrukverlagend, kalmerend, ontsmettend, pijnstillend, kan helpen bij hoofdpijn/migraine en is een perfect huismiddeltje bij brandwonden, instectenbeten, ontstekingen, psoriasis, zonnebrand èn het werkt verjongend.

Gebruik
Lavendelolie is goed te gebruiken voor een massage in combinatie met een basisolie als zoete amandelolie (niet bij notenallergie!) waarbij je werkt met een verhouding van 3-6 druppels etherische olie op 20ml basisolie. Enkele druppels lavendolie op je hoofdkussen werkt fijn bij slaapproblemen en stomen boven een bak heet water met enkele druppels olie helpt bij griep/verkoudheid. Bij hoofdpijn/migraine kan je ook een druppel op je slapen inmasseren.

Contra indicatie
Tijdens de eerste weken van een zwangerschap kan je beter geen lavendel-olie gebruiken, omdat het een menstruatie opwekkende werking heeft.


Recepten voor het gezicht
Onderstaande recepten zijn genoeg voor een klein flesje (die los te koop zijn bij bijvoorbeeld Kruidvat, Etos of Hema) welke je kan gebruiken als gezichtsolie of bij een gezichtsmassage.

– Normale huid: meng 20ml olijfolie of zoete amandelolie (niet bij notenallergie!) met 3 druppels lavendelolie om de huid te voeden en verzorgen
– droge huid: meng 20ml abrikozenpitolie, limoenbloesem of olijfolie met 3 druppels lavendel om de huid te hydrateren en verkoelen
– vette huid: meng 20ml hazelnootolie (niet bij notenallergie!), olijfolie of calendula met 3 druppels lavendel om de huid reinigen
– gecombineerde huid: meng 20ml hazelnootolie (niet bij notenallergie!) of olijfolie met 3 druppels lavendel om te huid te reinigen en hydrateren
– de oudere huid: meng 20ml abrikozenpitolie of avodaco olie met 3 druppels lavendel om de huid te voeden, stimuleren en hydrateren.

De basisoliën kan je bij de betere supermarkten, toko’s of gezondheidswinkels aanschaffen, bij deze laatste kan je vaak ook terecht voor de 100% etherische lavendelolie. Bovenstaande recepten zijn gemakkelijk te maken en zullen de conditie van de huid verbeteren op een natuurlijke en doeltreffende manier.

Vragen: Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd of je een artikel als deze fijn vindt, van welke olie je ook graag meer informatie wilt lezen en of een reeks vol leuke, eenvoudige en natuurlijke recepten misschien een leuk idee is?

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Nathalie
    Reply Nathalie 1 juni 2011 at 18:04

    Hier word ik HEEL blij van. Volmondige JA tegen een reeks vol leuke, eenvoudige en natuurlijke recepten :)

  • Avatar van Charlotte
    Reply Charlotte 31 mei 2011 at 11:30

    Eerst vond ik lavendel altijd vreselijk stinken, maar sinds ik de superzacht ruikende Engelse lavendel heb ontdekt, ben ik hooked! (thanks to Lush met hun Dirty scheercrème en Vanishing Cream1)
    My recent post The Body Shop – Coconut Shimmer Body Butter

  • Avatar van Santje11
    Reply Santje11 30 mei 2011 at 11:20

    Zelf houd ik niet zo van lavendel, maar ik vind het een heel leuk artikel, dankjewel. :) Van mij mag er meer van dit soort artikelen komen. :)

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 30 mei 2011 at 11:49

      Leuk om te horen, er gaan er zeker meer komen :)

  • Avatar van Krulletje
    Reply Krulletje 29 mei 2011 at 16:29

    Interessant artikel! Ik vind lavendel heerlijk, gebruik het vaak op mijn hoofdkussen, zodat ik lekker kan slapen. Bij mij werkt dat heel goed! Voor de rest gebruik ik het eigenlijk niet.
    Lijkt me leuk, als je eens een zou schrijven over natuurlijke recepten!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 30 mei 2011 at 11:49

      Ik zal er binnenkort mee gaan beginnen. Als je een recept voor een bepaald iets zoekt dan ben ik wel in voor verzoekjes ;)

  • Avatar van beautyforgirls
    Reply beautyforgirls 29 mei 2011 at 15:18

    Ik vind het een leuk artikel. Moet je vaker doen. Ik vind lavendel ook heel lekker ruiken. Heel informatief.
    Liefs, xxxx
    My recent post Fairy Fairly

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 30 mei 2011 at 11:48

      Dankjewel voor je reactie, leuk dat je er meer over zou willen lezen verder! :)

  • Avatar van BeautyPolish
    Reply BeautyPolish 29 mei 2011 at 12:08

    Ik ben dol op de geur van Lavendel, leuk om er wat meer over te lezen.. Thanks :-)
    My recent post Review- 3x budget gelliners – Catrice &amp Essence

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 30 mei 2011 at 11:48

      Leuk dat het gewaardeerd wordt, graag gedaan! :D

  • Avatar van Agnetha
    Reply Agnetha 29 mei 2011 at 11:50

    Ik zou hier ook graag wat meer over willen lezen, want ik ben ook gek van dit soort oliën.
    My recent post Gucci Eau de Parfum II

  • Avatar van Ellyg
    Reply Ellyg 29 mei 2011 at 10:35

    Ik vind lavendel echt overheerlijk, zo vervelend dat J de geur niet lekker vindt! Ik wil wel meer lezen over citrusgeuren omdat dat mijn favoriete geurtjes zijn en dan met name rode mandarijn.
    My recent post Verwen jezelf met een Mini Spa

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 30 mei 2011 at 11:48

      Leuk! Ik zal de volgende keer proberen over deze olie meer te vertellen :)

  • Avatar van Debbie
    Reply Debbie 29 mei 2011 at 06:50

    Leuk artikeltje. Zeker mee doordoen.
    Waarom mag je lavendel niet gebruiken als je zwanger bent?Is amandel ook een noot?

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 29 mei 2011 at 09:42

      Hallo Debbie, lavendelolie heeft een menstruatieopwekkende werking en kan daarom in de eerste weken van de zwangerschap beter vermeden worden. Amandel is ook een noot inderdaad. Ik heb deze informatie aan het artikel toegevoegd, dankjewel. :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.