Beauty

Aromatherapie

22 mei 2011


Naar aanleiding van enkele eerdere persoonlijke artikels over mijn achtergrond, afgesloten studies, cursussen etc. kreeg ik regelmatig de vraag of ik niet wat meer zou kunnen vertellen over bijvoorbeeld aromatherapie. Vandaag wil ik hiervan de basis behandelen. In één of meerdere volgende artikels zal ik dan enkele recepten en tips delen hoe je aromatherapie eenvoudig zelf kan toepassen.

Aromatherapie kan worden toegepast voor schoonheid, ontspanning, genezing, voor de geest en voor stemmingen/emoties. Om aromatherapie in één zin samen te vatten: aromatherapie is een holistische, alternatieve vorm van gezondheidszorg.


De geschiedenis

De aromatherapie die wij tegenwoordig kennen is ontstaan in de laatste 100 jaar, maar het gebruik van etherische oliën voor lichaam en geest gaat terug tot alle belangrijke oude beschavingen. In de jaren ’20 experimenteerde de Franse scheikundige René-Maurice Gattefossé (1881-1950) met etherische oliën en ontdekte hij hun helende eigenschappen. Hij gebruikte de term Aromathérapie voor het eerst in 1928 in een wetenschappelijk artikel. Marguérite Maury (1895-1968), biochemiste en schoonheidsspecialiste, ontwikkelde de basis van de massage- en huidverzorgingstechnieken in combinatie met etherische oliën.


Etherische oliën
In de uiterst kleine vetkliertjes in de stam, stengel, bladeren, bloemen, zaden en vruchten, in het hout, de bast en de hars van bomen en planten worden de essences geproduceerd. Deze essences geven de plant zijn eigen karakteristieke geur. Uit deze vetkliertjes kunnen de essences worden geoogst door ze uit te persen of te verhitten. De zuivere etherische oliën worden vervolgens door middel van destillatie verkregen. Zo kunnen etherische oliën worden gewonnen uit o.a. verschillende houtsoorten, bloemen, planten en vruchten. Elke afzonderlijke etherische olie is een boventoon, middeltoon òf grondtoon.


Het gebruik

Etherische oliën kan je op verschillende manieren toepassen: je kan ze bijvoorbeeld aan het badwater toevoegen, inmasseren of in een oliebrander branden waardoor de geur kan worden geïnhaleerd. Bij massage maak je gebruik van een basisolie zoals zoete amandelolie, avocado-olie of druivenpitolie waaraan je enkele druppels etherische oliën toevoegt. Voor de perfect werkende massage-olie kies je een etherische olie als boventoon, één als middeltoon en één als grondtoon. Je dient hierbij ook weer rekening te houden dat niet elke etherische olie zomaar met een andere gemengd kan worden. Een Aromatherapeut kan op basis van je medische geschiedenis, levensstijl en emotionele gesteldheid de juiste etherische oliën uitkiezen.

Waarschuwing
Het is af te raden om etherische oliën oraal in te nemen omdat onverdunde oliën in hoge mate giftig kunnen zijn. Daarnaast adviseer ik je om bij twijfel van het gebruik van een olie vooral contact op te nemen met een Aromatherapeut. Elke olie heeft zijn eigen contra-indicaties waar zeker rekening mee gehouden moet worden.

Bij verschillende (online) gezondheidswinkels zijn er etherische oliën te koop. Let er bij aanschaf wel op dat dit 100% natuurlijke oliën zijn en geen geur- of synthetische oliën.

Ik hoop dat ik voor jullie de basis van aromatherapie op een begrijpelijke manier heb kunnen uitleggen. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, stuur me dan een mailtje of laat je vraag achter bij de comments.

Bij Aromatherapie is geur heel belangrijk. Wat is jouw lievelingsgeur en waarom juist die? Ik hou bijvoorbeeld van de geur van kaneel, het verwarmt me en brengt me terug naar de tijd dat ik een kleine meid was en samen met mijn moeder wafeltjes bakte ^^

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 23 mei 2011 at 08:52

  Ik vind vanille ook lekker, maar citrusgeuren vind ik ook lekker. 1 van de weinige dingen die ik niet lekker vind is lavendel.

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 23 mei 2011 at 03:35

  Aromatherapie vind ik best wel fijn :)
  My recent post Smile music video is released!

 • Avatar van beautyandso
  Reply beautyandso 22 mei 2011 at 22:57

  Wat een interessant en informatief artikel! Leuk om over de achtergrond te lezen van aromatherapie!
  Ik vind etherische oliën erg fijn en gebruik dan ook regelmatig een etherische olie in een brander, de geur is afhankelijk van de behoefte op dat moment. Ik hou erg van lavendel maar ook van andere wat zwaardere of frissere geuren.
  My recent post Facebook &amp Bloglovin’

 • Avatar van BeautyPolish
  Reply BeautyPolish 22 mei 2011 at 22:07

  Leuk dat je er toch een stuk over hebt geschreven, erg interessant meis! :-)
  My recent post BeautyPolish op Tumblr

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2011 at 22:50

   Ik wilde het al zo lang en ben blij dat het er nu op staat. Komen nog veel meer van zulk soort artikels aan, vind het geweldig zo'n informatief artikel te schrijven ^^

 • Avatar van DalaLuz
  Reply DalaLuz 22 mei 2011 at 19:06

  Leuk om te lezen! Ik gebruik veel lavendel omdat ik vaak slecht slaap, maar mijn lievelingsgeuren zijn duindoorn en soortgelijke citrusgeuren. En de rozen in mijn achtertuin :-) Hemels….

 • Avatar van Kayla
  Reply Kayla 22 mei 2011 at 18:09

  Leuk artikel om te lezen, mijn favoriete geur is denk ik vanille.
  My recent post Producten in beeld- Budgetproducten Summer 2011

 • Avatar van Nathalie
  Reply Nathalie 22 mei 2011 at 14:27

  Ik ben echt een kruidenvrouwtje, dus ben er dol op! Kaneel is mijn wintertopper, lavendel mijn rustgevende factor, citrussen mijn oppeppers…

 • Avatar van miranda
  Reply miranda 22 mei 2011 at 13:39

  Oh echt een leuk artikel ;D
  My recent post How to – nude lips zelf maken

 • Avatar van Madelon
  Reply Madelon 22 mei 2011 at 12:37

  Wat een goed artikel, heel informatief, top!
  My recent post Win Arganolie!

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 22 mei 2011 at 12:23

  Vanille vind ik zo lekker. Heel leuk artikel :)
  Liefs, xxxx

 • Avatar van Carola
  Reply Carola 22 mei 2011 at 12:11

  Wat een fijn informatief artikel :)
  My recent post Ik ga naar Spanje!

 • Avatar van Jacky
  Reply Jacky 22 mei 2011 at 11:23

  Leuk dit! Ben nu wel erg benieuwd naar werkingen van geuren enzo.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2011 at 19:25

   Zijn er bepaalde geuren waar je extra benieuwd naar bent? Dan zou ik deze mee kunnen nemen voor het volgend artikel :)

 • Avatar van miss_matc
  Reply miss_matc 22 mei 2011 at 10:33

  Vanille, lekker rustgeven en zo heerlijk!
  My recent post Dont shoot the wedding!

 • Avatar van beautyfuel
  Reply beautyfuel 22 mei 2011 at 10:13

  Lekker informatief, daar houd ik wel van! Leuk dat je dat behandelt ^^

  Mijn moeder gebruikt altijd oliën voor in een brandertje ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2011 at 19:25

   Graag gedaan, vind het enorm leuk om zo'n artikel te schrijven ook ^_^

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 22 mei 2011 at 10:03

  Ik gebruik etherische olie in een brandertje, meestal van het merk Chi. En voor een ontspannende rugmassage heb ik 2 flesjes van Weleda in huis, lavendel en iets met citrusvruchten. Ik vind aromatherapie echt zo ontzettend lekker he, word er altijd helemaal ontspannen van B)
  My recent post Blije baby

 • Avatar van Ellyg
  Reply Ellyg 22 mei 2011 at 09:58

  Ik hou van aromatherapie. Het kan er echt voor zorgen dat ik ontspan of dat het huis lekker fris ruikt. Mijn favoriet? Dat is rode mandarijn.
  My recent post Holografische lakjes hoeven niet duur te zijn!

 • Avatar van Gabi
  Reply Gabi 22 mei 2011 at 09:33

  Lavendel of vanille.
  Lavendel wordt ik heerlijk rustig van, en vanille verwarmt. Heerlijk ik heb ook vaak een brandertje aan met water en paar drupjes olie.

 • Avatar van Krulletje
  Reply Krulletje 22 mei 2011 at 08:07

  Leuk artikel! Ik hou ook zo van aromatherapie. Geuren met kaneel vind ik vooral s winters erg lekker, het ruikt zo ´gezellig´. s Zomers hou ik weer juist van frisse geuren uit de natuur. Ik koop mn olieen altijd online in het buitenland, maar de levering duurt altijd zo lang, of gaat helemaal mis. Weet jij goede online shops in NL?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2011 at 19:24

   http://www.merlijnwinkel.nl heeft een uitgebreid assortiment aan etherische oliën voor een goede prijs. :)

   • Avatar van Krulletje
    Reply Krulletje 22 mei 2011 at 20:35

    thanks! Dat is echt een supermooie en uitgebreide winkel. Precies wat ik zocht!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.