Beauty

Aromatherapie – Mandarijn olie (+ oproepje)

5 juni 2011


Een olie die naar mijn mening te weinig aandacht krijgt en vaker mag worden gebruikt in producten is die van de mandarijn (citrus reticulata). Deze olie heeft vooral een opwekkende, verzachtende en opbeurende werking. Het is één van de veiligste etherische oliën en is erg geliefd door kinderen. Kijk mee voor meer informatie over deze etherische olie.

Herkomst
De mandarijn olie die wordt gebruikt bij de aromatherapie heeft een oorsprong uit China, maar wordt tegenwoordig ook uit landen als Spanje, Brazilië en Algerije gehaald. Mandarijnolie heeft een zoete, citrusachtige boventoon met warme en bijna bloemige ondertonen. De etherische olie wordt door persing gewonnen uit het buitenste deel van de schil van de rijpe vrucht.

Eigenschappen
De etherische olie van de mandarijn heeft o.a. een bloedzuiverend, kalmerend, urinedrijvend, huidzuiverende en krampstillende werking. Daarnaast brengt het de creativiteit naar boven en helpt het bij nervositeit bij kinderen, cellulitis, angst en verdriet. De olie in een oliebrander brengt de zon in huis en haalt het kind in ons naar boven.

Gebruik
Omdat mandarijnolie één van de veiligste oliën is kan je deze gebruiken tijdens de zwangerschap en is hij ook voor kinderen geschikt. Als je last hebt van je spijsvertering kan je deze ook hierbij gebruiken waardoor deze versterkt zal worden. Gemengd met een basisolie als zoete amandelolie kan je hem als gezichtsolie gebruiken bij rimpels en een vermoeide huid. Enkele druppeltjes op je hoofdkussen (of die van je baby/kind) helpt om beter in slaap te vallen.

Contra indicatie
Pas op als je deze olie op de huid hebt gebruikt en je gaat erna de zon in. Door de fototoxische werking kan je er vlekken van op de huid krijgen.

Naast de bovenstaande etherische olie van de mandarijn (citrus reticulata) bestaat er ook de etherische olie van de rode mandarijn (citrus nobilis). Deze wordt gewonnen uit de schil van de rijpe vruchten uit Italië en heeft een intensievere geur dan de normale mandarijnolie. De etherische olie van de groene mandarijn heeft een wat meer bittere geur en wordt gedestilleerd uit de onrijpe vrucht van de mandarijn.

Bij veel toko’s en/of gezondheidswinkels kan je terecht om de 100% etherische mandarijnolie aan te schaffen. Bovenstaande massageolie van Kneipp bevat sinaasappel- en mandarijnolie en is ook een aanrader. (Klik hier voor het artikel wat ik erover schreef.)

Oproepje
Ik ben eigenlijk heel benieuwd voor welke lichte lichamelijke/psychische klachten jij een oplossing zou willen zien? Ik zou hier tot op zekere hoogte een advies op kunnen geven en enkele tips hiervoor.

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van BeautyPolish
  Reply BeautyPolish 6 juni 2011 at 18:05

  Het lijkt mij ook super lekker ruiken…. Ik vind deze stukjes erg leuk om te lezen! Misschien iets tegen vermoeidheid? Ik ben te laatste tijd zo vaak moe :-(
  My recent post De grote Pearle zonnebrillenwedstrijd …

 • Avatar van Agnetha
  Reply Agnetha 5 juni 2011 at 20:22

  Goed om te weten dat mandarijn dus zo veilig is, zal dan zeker ook voor deze olie gaan. En vind dit artikel super!
  My recent post Internet shoplog

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 5 juni 2011 at 15:38

  Klinkt heerlijk, vind de producten van Kneipp in het algemeen super :)
  My recent post The 2011 MTV Movie Awards

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 5 juni 2011 at 15:26

  Bedankt voor dit artikel. Leuk om te lezen.
  Liefs, xxx

 • Avatar van Ellyg
  Reply Ellyg 5 juni 2011 at 14:29

  Ah leuk om over mijn favoriete geurtje te lezen! De rode mandarijn is zo lekker, ik heb hem in mijn nachtkastje liggen en beneden voor in het geurbrandertje!
  My recent post Too Faced Romantic Eye palette

 • Avatar van roos
  Reply roos 5 juni 2011 at 14:20

  Leuk om te lezen, ik vind Kneipp olie erg fijn.
  Wij hebben thuis verschillende geurtjes.
  My recent post Shoplog 4 juni 2011

 • Avatar van Priscilla
  Reply Priscilla 5 juni 2011 at 13:21

  Die olie van Kneipp is m'n favoriet! Ik gebruik hem echt heel vaak. :)

 • Avatar van miichelle
  Reply miichelle 5 juni 2011 at 12:31

  ik vind deze artikels heel leuk om te lezen :D
  ik heb veel last van verschillende hoofdpijnen maar vind lavendel niet zo lekker ruiken.

 • Avatar van Stefanie
  Reply Stefanie 5 juni 2011 at 10:48

  Mandarijn ruikt altijd zo lekker! Had vroeger doucheschuim van Rituals die naar mandarijn rook. <3

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 5 juni 2011 at 10:22

  Ik ben al een eeuwigheid op zoek naar een middeltje voor psoriasis. Heb echt alles al gebruikt, van dode zeezout tot chemische troep van de dokter. ;) Met name op mijn hoofdhuid is het een ramp. Tips daarvoor zijn dus altijd welkom :D
  En ook ik heb een spastische darm.. :$
  My recent post Na lang twijfelen…

 • Avatar van beautyandso
  Reply beautyandso 5 juni 2011 at 10:20

  Dat klinkt fijn! Mooi artikel! Ik wist niet dat mandarijn zo veilig was en zo zoveel positieve bijdragen kan leveren! Mijn dochter heeft periodes dat ze erg last van haar buik heeft en slecht slaapt, misschien kan ik deze etherische olie in een brander gebruiken vlak voordat ze gaat slapen? Of heb jij hier nog een tip voor? Zou het ook veilig genoeg zijn om een beetje te gebruiken op haar buikje? Ze is trouwens 5 jaar.
  My recent post Trend- Veren in je haar

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 juni 2011 at 10:33

   Ik kan je zeker aanraden om enkele drupjes met wat water in een aromabrander te gebruiken voor het slapen gaan, maar misschien is het veiliger om enkele drupjes op een aromasteentje te druppelen (geen vuur bij nodig) of enkele drupjes op een zakdoekje en dit naast haar hoofdkussen te leggen.

   Je kan enkele druppels vermengd met een basiscrème of basisolie ook op haar buikje gebruiken, maar let wel op dat je echt maar een paar druppels gebruikt. Succes!

   • Avatar van beautyandso
    Reply beautyandso 5 juni 2011 at 10:44

    Bedankt voor je reactie. Goede tip om een aromasteentje te gebruiken of zakdoekje te gebruiken. Ik ga eens op zoek naar een aromasteen. Ik heb geen idee waar ik die kan kopen :) ook op zoek naar basisolie of crème! Zou ik hier ook parfumvrije babyolie voor kunnen gebruiken? Dank je wel!
    My recent post Trend- Veren in je haar

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 5 juni 2011 at 10:52

     Als ik kan helpen, doe ik het graag :) Een aromasteentje kan je bijvoorbeeld aanschaffen bij http://www.merlijnwinkel.nl onder 'geurstenen' (ook kan je hier mandarijnolie vinden onder essentiële oliën). Enkele druppels mengen met wat parfumvrije babyolie moet geen enkel probleem zijn.

     • Avatar van beautyandso
      beautyandso 5 juni 2011 at 11:46

      Dank je! Ik ga daar eens kijken voor een aromasteen en fijne etherische oliën. Ik vind aromatherapie erg interessant en ga me hier eens wat meer in verdiepen.
      My recent post Trend- Veren in je haar

 • Avatar van Sabine
  Reply Sabine 5 juni 2011 at 10:19

  Interessant artikel zeg! Ik ben helemaal niet thuis in oliën en therapieën dus ik verdiep me daar helemaal niet zo in.

  Spastische darm ben ik inderdaad ook erg benieuwd naar :)
  My recent post Konad Nail Hardner

 • Avatar van Eline1201
  Reply Eline1201 5 juni 2011 at 10:10

  ik zou het wel eens willen gebruiken!

 • Avatar van @Sunshinetries
  Reply @Sunshinetries 5 juni 2011 at 08:32

  Interessant artikel, ik wist niet dat manderijn zo veilig is. Toch maar eens naar kijken volgende x bij de gezondheidswinkel.

  Ik heb zelf last van een spastische darm en de huid op m'n rug vernieuwd nogal snel waardoor de hoornlaag zich soms ophoopt tot harde stukjes. De dokter noemt het ook verhorning. Wat ik hier normaal tegen doe is scrubben. Maar misschien dat jij iets weet voor beide "problemen"?
  Ik kan er goed mee leven maar als iets het zou kunnen verlichtten dan probeer ik dat natuurlijk graag.
  My recent post Op de cover van… – Boek review

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.