Beauty

Aromatherapie – Rozenolie

7 juli 2011


Eén van mijn favoriete etherische oliën is rozenolie. Niet alleen vanwege de heerlijke geur, maar zeker ook vanwege de geweldige werkingen van deze olie op lichaam en geest. Wel is dit één van de meest kostbare oliën. Kijk mee voor meer informatie over roos absolutum èn roos otto.

Roos absolutum (rosa centifolia, rosa damascena, rosa gallica)
Roos absolutum wordt gewonnen door extractie uit de bloemblaadjes en is minder duur dan roos otto. De geur van deze versie is uitgesprokener en sterker dan de geur van roos otto. De herkomst van deze variant is o.a. Italië, Bulgarije en Frankrijk en kenmerkt zich doordat de olie dik vloeibaar is. De zoete boventonen worden gecombineerd met honingzoete grondtonen.  De eigenschappen van roos absolutum en roos otto zijn grotendeels gelijk.

Roos otto (rosa centifolia, rosa damascena, rosa gallica)
De etherische olie van deze variant wordt verkregen door stoom- of waterdestilatie van de bloemblaadjes en heeft een herkomst uit o.a. Bulgarije, Marokko en China. De kleur van deze olie varieert van lichtgeel tot kleurloos en kan op kamertemperatuur een vaste vorm aannemen, maar door de warmte van de handen wordt deze snel vloeibaar. De lichtzoete boventoon wordt afgewisseld met een diepe, roosachtige grondtoon.

Eigenschappen
De roos is de koninging onder de bloemen en de etherische olie ervan heeft veel mooie werkingen op lichaam en geest. Lichaam: helpt bij PMS, overgangsklachten, menstruatie, geeft verlichting bij hoofd- en oorpijn, helpt bij misselijkheid, geschikt voor alle huidtypes maar vooral voor de droge, rijpe en gevoelige huid en helpt bij een slechte bloedsomloop. Geest: biedt troost, helpt vrouwelijkheid en seksualiteit de uiten, verlicht nervositeit, helpt bij postnatale depressies en is in te zetten bij slapeloosheid.

Gebruik
Je kan vanwege de hoge prijs van deze olie, rozenolie het beste gebruiken in combinatie met een massageolie, parfum, badolie etc. Doordat deze etherische olie zo mild is kan je hem in kleine hoeveelheden ook voor kinderen gebruiken.

Contra indicatie
Vanwege het zuiverende effect op de baarmoeder kan je deze olie beter tijdens de vroege zwangerschap vermijden, zeker bij een voorgeschiedenis van miskramen.

Bij veel toko’s en/of gezondheidswinkels kan je terecht om de 100% etherische rozenolie aan te schaffen. Reken hierbij op een flinke prijs (indicatie: 1ml Roos Otto voor €27,50).  Als je op zoek bent naar betaalbare producten waar een goede kwaliteit rozenolie in verwerkt is dan raad ik aan een kijkje nemen tussen de rozenproducten van Weleda.nl.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Cees van Laren
  Reply Cees van Laren 9 juli 2011 at 10:42

  In mijn webwinkel verkoop ik ruim dertig verschillende producten gebaseerd op 100% zuivere rozenolie. Ook de rozenolie zelf (nu in de aanbieding: 17,50 voor een ml) is te koop. Voor doorverkopers is de inkoopprijs lager dan in de winkel: http://www.rosevalleyproducts.nl

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 juli 2011 at 10:47

   Het is niet de bedoeling om op deze manier reclame te maken voor je webwinkel…

 • Avatar van Nathalie
  Reply Nathalie 8 juli 2011 at 15:38

  Ik ben echt mega fan van rozenproducten. Ze doen ontzettend veel goeds voor mijn moeilijke (gezichts)huid en kan iedereen met couperose en/of rosacea rozenproducten aanraden. Het werkt bloedvatvernauwend en kalmerend, kan niet meer zonder.
  My recent post Woonboek: Bazaarstijl

 • Avatar van miichelle
  Reply miichelle 8 juli 2011 at 11:16

  ik vind het op zich wel lekker ruiken maar ik krijg er juist hoofdpijn van en word ook misselijk dan haha

 • Avatar van DalaLuz
  Reply DalaLuz 8 juli 2011 at 00:54

  ik ervaar dat ook wel, dat rozenolie troost bied :-) Ik herinner me dan gelijk zomerse middagen als kind, in de tuin van mijn oma of zelf 'rozenwater' proberen te maken van rozenblaadjes LOL (stonk vooral naar vergankelijk materiaal). Ik heb ook expres geurende rozen in de tuin, en mijn lief en ik snuiven er regelmatig aan :-) en het is helemaal lekker wanneer die geur naar je toe wordt gedragen door een zachte bries, mmm. Hij vind de Weleda-lijn ook heel erg lekker ruiken, krijg altijd wel een opmerking dat ik zo lekker ruik :-) en ik kan er zelf ook nog steeds van genieten. Soms een beetje extra op de polsen/slapen voor ik ga slapen als ik erg verdrietig ben.

 • Avatar van Marijke
  Reply Marijke 7 juli 2011 at 15:32

  Ik ben ook fan van rozengeur!
  My recent post Blogger’s Favorites: Sprinkles On A Cupcake

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 7 juli 2011 at 14:24

  Heel handig artikel, informatief en leuk om te lezen.
  Liefs, xxx
  My recent post Catrice, lashes to kill and black eyeliner.

 • Avatar van liv
  Reply liv 7 juli 2011 at 12:57

  echt een wondermiddel! dankjewel voor je post! wist niet dat roos tegen zo veeeeeeel klachten zou helpen. Armotherpaie is echt een interessant onderwerp. wou dat ik er meer van af wist. ik gebruik op dit moment de rozenbodylotion van hauschka. hij is anders dan vele rozen producten heel licht – dus ook fijn in de zomer. maar die van weleda wil ik ook eens uitproberen. groetjes, liv
  My recent post Slapend mooi! Schön im Schlaf!

 • Avatar van BeautyPolish
  Reply BeautyPolish 7 juli 2011 at 10:30

  Ik vind de geur wel lekker voor in bad bijvoorbeeld, hmm roosjes <3
  My recent post NOTD – Cracked Medallion &amp; Diva of Geneva

 • Avatar van Romy
  Reply Romy 7 juli 2011 at 10:24

  Handig artikel!

 • Avatar van Tamarah
  Reply Tamarah 7 juli 2011 at 07:43

  Eh, ik wist helemaal niet dat daar verschillende soorten van waren, wat leuk om te lezen! Jammer dat ik niet echt een fan ben van rozengeur ;)
  My recent post Winactie 1: Matisse Accessoires

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.