Beauty

Persbericht: Vrouwen zijn niet in staat eigen schoonheid te benoemen‏

20 juli 2011

Graag wil ik vandaag aandacht geven aan een nieuwe campagne van Dove waar ik volledig achter sta. Waarom is het zo dat wij, vooral vrouwen, amper iets positiefs aan onszelf kunnen benoemen maar wel altijd vol complimenten zijn naar anderen toe? Ik ben zelf iemand die altijd de mooie kant van dingen en personen inziet en kan ook zeker wat mooie punten van mijzelf opnoemen. Maar dit is (helaas) lang niet zo geweest… Alsof je je ervoor moet schamen als je tegen jezelf zegt: “Ik mag er zijn!” (zeker als je niet aan een ‘standaard schoonheidsideaal’ voldoet)? Kijk mee voor meer informatie over deze mooie campagne.

Dove roept vanaf vandaag alle vrouwen in Nederland op om hun vriendinnen te complimenteren met hun schoonheid om hiermee positieve zelfwaardering te stimuleren. Dove doet deze oproep naar aanleiding van het wereldwijde Real Beauty onderzoek*. Hieruit blijkt dat slechts 1% van de Nederlandse vrouwen zichzelf mooi noemt. Opvallend is dat vrouwen zeer kritisch zijn over hun eigen schoonheid, terwijl ze wel heel goed in staat zijn de schoonheid van andere vrouwen te benoemen. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de sociale omgeving de meeste invloed heeft op het zelfbeeld van vrouwen. Om vrouwen bewuster te maken van hun eigen schoonheid, introduceert Dove vandaag de campagne ‘Wat ik zo mooi vind aan… jou’. Vriendinnen kunnen elkaar vanaf vandaag complimenteren met hun schoonheid door het doorsturen van een gepersonaliseerd online filmpje via watikzomooivindaan.nl. De campagne is onderdeel van het gelijknamige platform waarmee Dove de komende twee jaar positieve zelfwaardering onder vrouwen wil aanmoedigen.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Dove ging naar aanleiding van het Real Beauty onderzoek de straat op en ondervroeg Nederlandse vrouwen over schoonheid. In het filmpje wat hiervan gemaakt is, is te zien hoe Nederlandse vrouwen reageren als hun gevraagd wordt naar hun eigen schoonheid en die van een vriendin. Hieruit blijkt dat ze er moeite mee hebben te benoemen wat ze mooi vinden aan zichzelf, maar niet als het hun vriendin betreft. Vrouwen kunnen vanaf vandaag via www.watikzomooivindaan.nl een vriendin een compliment geven over haar schoonheid door een gepersonaliseerd filmpje door te sturen met daarin een compliment over haar schoonheid. Als de vriendin het eens is met dit compliment, kan zij dit aangeven met de knop ‘mee eens’ en het doorsturen naar een andere vriendin. Vrouwen kunnen tot en met woensdag 31 augustus hun vriendinnen complimenteren en op hun schoonheid wijzen. Dove zal voor iedere keer dat het filmpje wordt bekeken, hoogstpersoonlijk een Nederlandse vrouw een compliment geven over haar schoonheid. Iedereen die het filmpje bekijkt, draagt hierdoor concreet bij aan het verhogen van de positieve zelfwaardering onder vrouwen.

Platform ‘Wat vind ik zo mooi aan…’
Slechts 1% van de Nederlandse vrouwen noemt zichzelf mooi, zo blijkt uit het recent opnieuw uitgevoerde Real Beauty-onderzoek van Dove*. Vrouwen staan zichzelf het meest in de weg als het gaat om het accepteren van hun eigen schoonheid: ze kunnen moeilijk of minder snel benoemen wat ze mooi vinden aan zichzelf, maar doen dat wel makkelijker bij andere vrouwen. Daarom introduceerde Dove eind april het lokale platform ‘Wat ik zo mooi vind aan…’, in het kader van de wereldwijde campagne ‘Tijd voor Echte Schoonheid’. Daarin wil Dove positieve zelfwaardering van vrouwen aanmoedigen. Binnen het platform ‘Wat ik zo mooi vind aan…’, dat twee jaar zal bestaan, organiseert Dove diverse activiteiten waarbij vrouwen worden gestimuleerd elkaar te complimenteren en te wijzen op elkaars schoonheid. Bij iedere actie zal telkens een andere groep vrouwen centraal staan. Klik hier voor het Dove Real Beauty-onderzoeksrapport Nederland.

Campagne ‘Tijd voor echte schoonheid’
Dove’s wereldwijde campagne ‘Tijd voor Echte Schoonheid’ strijdt sinds 2004 tegen te nauw gedefinieerde opvattingen over schoonheid en wil de nadruk leggen op het aanmoedigen van positieve zelfwaardering. Sinds de start van de campagne is er een wereldwijd maatschappelijk debat ontstaan en zijn er verschillende initiatieven ontplooid. Klik hier voor meer informatie over Dove’s campagne ‘Tijd voor Echte Schoonheid’.

(* Het onderzoek werd in opdracht van Dove uitgevoerd door het onderzoeksbureau StrategyOne, in samenwerking met professor Susie Orbach (London School of Economics), toonaangevend psychotherapeute, maatschappijcritica en medewerkster van Dove. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op kwantitatieve gegevens, verzameld in een enquête gehouden onder meer dan 6.400 vrouwen uit 20 landen tussen de 18 en 64 jaar, onder wie 300 vrouwen uit Nederland.)

Kijk op Dove.com voor meer informatie over Dove en op Watikzomooivindaan.nl voor meer informatie over deze campagne.

Hoe denk jij over deze campagne? En… Misschien leuk om als soort van ‘opdracht’ vandaag eens extra complimentjes te geven aan mensen in je omgeving? En noem eens 3 leuke dingen aan jezelf, qua uiterlijk?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 26 november 2012 at 13:32

  raar dat het voor veel vrouwen alleen mogelijk is de negatieve punten te benoemen. Overigens hebben veel mannen er ook last van, hoor :-)

 • Avatar van Nadia
  Reply Nadia 22 juli 2011 at 20:26

  Ik kan van mijzelf benoemen wat ik mooi vind, en van bijna ieder ander ook. Zelf heb ik een hekel aan mensen die een foto van zichzelf plaatsen, en iemand bijv. reageert wat be je mooi, of wat heb je mooie ogen, dat de betreffende persoon meteen zegt ‘echt niet’

  Daar irriteer ik mij onwijs aan!

  zo, even gezegd, hahaa

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 juli 2011 at 10:02

   Ik snap precies wat je bedoelt! Een complimentje in ontvangst nemen is ook best lastig soms :-)

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 22 juli 2011 at 05:13

  Toch best wel zielig en jammer dat vrouwen dat doen :( Waarschijnlijk durven de meeste het niet omdat ze niet als arrogant willen worden gezien misschien of omdat ze bescheiden ofzo zijn, just guessing :) Ik durf gelukkig wel te zeggen dat ik blij ben met mijn blauwe ogen en sproetjes :)

 • Avatar van Ilja
  Reply Ilja 21 juli 2011 at 19:23

  ’t is soms ook makkelijke om de negatieve dingen te benoemen… Ik ben ook nog steeds heel erg onzeker, maar ik ben zeker wel tevreden met een aantal dingen aan mijzelf :-)

  p.s mijn complimentje aan jou: Je korte pittige kapsel draag je met trots en ’t past mooi bij je lieve uitstraling :-) JEEJ!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 juli 2011 at 10:01

   Ik denk dat zelfs de vrouwen die vol zelfvertrouwen zitten, ook wel eens onzekere periodes hebben ;-) Dankjewel voor je lieve complimentjes! <3

 • Avatar van Gonny
  Reply Gonny 21 juli 2011 at 10:02

  Wat een goede campagne zeg! Als je mij een aantal weken terug die vraag had gesteld had ik niets kunnen opnoemen, maar nu durf ik best te zeggen dat ik mijn ogen, figuur en lach mooi vind :)

  Ik wil ook nog even reageren op de comment van Claudia: “het is zo jammer dat mensen vaak zoiets hebben van pfffft hoor haar als iemand iets over zichzelf zegt wat ze goed aan zichzelf bevalt.”

  Ik merk dit heeeeeeel erg. Nu ik na jaren van walging (van mijzelf) ineens positief over mijzelf ben en dit net als al die jaren van negatief zijn over mijzelf laat blijken op mijn site, krijg ik ineens heel veel te maken met negativiteit. Het schijnt namelijk “zo te zijn” dat je niets positiefs over jezelf mag zeggen :/

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 21 juli 2011 at 11:57

   Dat is het helaas ook, als je tevreden bent met jezelf en dit uitspreekt ben je ineens arrogant. Echt heel erg jammer. Laat de negativiteit van een ander jouw positiviteit niet naar beneden halen Gon. Je bent een prachtige vrouw en het is goed dat je nu ook zo over jezelf denkt! X

 • Avatar van Silke.
  Reply Silke. 21 juli 2011 at 09:26

  Wat een mooie actie van Dove! Als je me een paar jaar geleden had gevraagd wat ik mooi vind aan mijzelf, had ik je uitgelachen denk ik. Ik vond mezelf toen afschuwelijk. Nu ben ik tevreden met heel veel dingen. Ik heb lange slanke benen, en mooie platte buik en een recht gebit met witte tanden. En dat zonder beugel. Haha! Mijn vader heeft altijd tegen me gezegd dat ik iedere morgen in de spiegel moest kijken en moest zeggen wat ik zo mooi vind aan mezelf. Ik vond het belachelijk, maar ben het toch gaan doen. Nu kan ik uren voor de spiegel staan en bedenken hoe gek het is dat ik mezelf eerst zo lelijk vond, en mezelf nu kan accepteren zoals ik ben.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 21 juli 2011 at 11:56

   Wat een mooie ‘opdracht’ van je vader, heel erg goed!

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 20 juli 2011 at 23:09

  Erg herkenbaar, ik kan echt niks leuks aan mezelf benoemen, sterker nog: ik kraak mezelf iets te vaak af ben ik bang. Negatieve punten weet ik wel te noemen aan mezelf maar als ik hardop moet zeggen dat ik mooi ben moet ik gewoon lachen, omdat ik er niets van zou menen. Eigenlijk wel heel jammer…

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 21 juli 2011 at 11:55

   Dat is best verdrietig, terwijl je er zeker mag zijn. Alleen je haar al bijvoorbeeld, zo’n mooie slag erin!

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 20 juli 2011 at 20:35

  Goeie campagne. Ik ga mijn vriendinnen maar eens complimenten geven de komende tijd. Wat ik overigens wel vaker doe, maar nu zal ik er extra op letten. Ook zal ik beter naar mezelf kijken en wat meer focussen op de positieve dingen van mezelf. Die zijn er wel, maar soms kijk je alleen naar wat beter/mooier kan, vrouwen eigen =)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 juli 2011 at 22:25

   Ik denk inderdaad dat het vrouw eigen is om juist naar de negatieve kanten te kijken van jezelf, maar probeer dit eens om te draaien en je zal merken dat het je echt goed doet. Dan ga je nòg lekkerder in je vel zitten en zal je dit ook zeker uitstralen ^^

 • Avatar van Joni
  Reply Joni 20 juli 2011 at 20:00

  Wat leuk! Heb het filmpje op m’n facebook gepost, met wat ik het mooiste vind aan mijn vriendinnen :) Ik vond heel lang niks mooi aan mezelf, maar nu gelukkige wel :) Ben nu eigenlijk best wel tevreden met mezelf, haha.

 • Avatar van Sarah
  Reply Sarah 20 juli 2011 at 19:26

  Wat een inspirerende campagne! Ik ben best wel onzeker over mijn eigen uiterlijk, maar als ik drie dingen zou moeten opsommen, zouden dat mijn ogen, mijn haar en mijn nagels zijn :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 juli 2011 at 22:24

   Lieve Sarah, je bent een prachtige vrouw en je hoeft echt nergens onzeker over te zijn. Alleen al de manier waarop jij kan stralen: prachtig! <3

 • Avatar van Esmay
  Reply Esmay 20 juli 2011 at 19:09

  Wat een mooie campagne! :D
  En drie dingen.. Ik vind mijn kleur ogen wel mooi, groen. Mijn nagels,
  want die zijn lang en sterk, en… Ik heb denk ik wel een mooie mond!
  Zo. Die zit (:!

  Ik vind ook dat iedereen tevreden over zichzelf mag zijn, want iedereen heeft wat moois.
  Dik, dun, bruin of blank, iedereen is mooi op z’n eigen manier!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 juli 2011 at 22:24

   Daar heb je helemaal gelijk in. Iedereen is mooi op zijn/haar unieke manier. En dat is precies wat de wereld zo mooi maakt, als we allemaal hetzelfde eruit zouden zien was het ook maar saai toch? ;-)

 • Avatar van Patricia
  Reply Patricia 20 juli 2011 at 18:25

  Wat een ontzettend leuke actie van Dove. Ze blijven leuke acties houden.

  Ik heb zojuist twee lieve vriendinnetjes een video gestuurd.

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik me wel erg kan vinden in het niet benoemen van je mooie eigenschappen. Raar toch eigenlijk?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 juli 2011 at 22:23

   Ik weet zeker dat je jezelf best wat complimentjes kan geven. Kijk maar eens goed in de spiegel: je mooie lach? je stralende ogen? je glanzende haren? je mooie lichaamsverhoudingen? ^^

 • Avatar van Claudia
  Reply Claudia 20 juli 2011 at 17:33

  Prachtige campagne, het is zo jammer dat mensen vaak zoiets hebben van pfffft hoor haar als iemand iets over zichzelf zegt wat ze goed aan zichzelf bevalt.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 juli 2011 at 22:22

   Inderdaad! Ok, je kan natuurlijk ook tè vol van jezelf zijn en dan neigt het naar arrogantie. Maar tevreden met jezelf zijn en je sterke punten kunnen benoemen is alleen maar een goede eigenschap!

   • Avatar van Claudia
    Reply Claudia 20 juli 2011 at 22:35

    Yep ben ik het echt helemaal mee eens, ik denk eigenlijk dat mensen vaak te snel over anderen oordelen en dus ook het oordeel van arrogantie te snel wordt uitgesproken.
    En yes, ik ben het helemaal met je eens. Als je je goed voelt lijk je ook meteen veel aantrekkelijker, want het komt van binnen uit.

 • Avatar van Madelon
  Reply Madelon 20 juli 2011 at 17:27

  Goede campagne, al herken ik me er persoonlijk niet echt in haha. Tenminste nu dan. Vroeger zou je me echt niet moeten vragen wat ik mooi aan mezelf vind. Nu zeg ik, mijn ogen, mijn huid en mijn billen haha.

 • Avatar van Noelle
  Reply Noelle 20 juli 2011 at 16:40

  Wat een mooie campagne! Ik moest echt lachen om dat meisje “dr borsten.. dr billen… dat mag je toch wel zeggeee?” Haha. Ik geloof alleen niet dat het 1% is! Dan behoor ik daarbij. Ik durf echt wel te zeggen wat ik mooi vind aan mezelf. Heb ik niet altijd gedurfd hoor, was nooit tevreden, maar nu ben ik trots dat ik naar mezelf kan kijken en zeggen “ja… ik vind mezelf mooi!”

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 juli 2011 at 22:21

   Haha ja dat stukje is gewoon lekker spontaan en complimentjes daarover mag ook gezegd worden toch? ;-)

   • Avatar van Noelle
    Reply Noelle 21 juli 2011 at 14:45

    Ja, zeker weten!! Dat zijn ook delen van je lichaam waar je best wel heel erg trots op mag zijn :D

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.