Beauty

Basisoliën

27 augustus 2011


Ik heb jullie al vaker wat verteld over aromatherapie en massage, maar nog niks over de basisoliën waar je de etherische oliën bijvoegt om zo een fijne massageolie te kunnen maken. Vandaag komt daar verandering in en ga ik meer vertellen over de bekendste basisoliën en voor welke huidtypen deze geschikt zijn.

Het is het beste om koud geperste basisoliën aan te schaffen, al zijn deze in de pure vorm vaak wel prijziger dan de basisoliën uit de fabriek. Maar je hebt van elke basisolie maar weinig nodig en de koud geperste variant behouden beter de samenstelling van vitaminen en vetzuren, waardoor je dus altijd met een hoge kwaliteit aan het werk bent. Een basisolie zorgt voor een betere opname van de etherische oliën en verhoogt het therapeutisch effect hiervan. Maar ook in de pure vorm zijn het fijne oliën voor verschillende doeleinden.

Abrikozenpit olie
Deze olie is vooral geschikt voor de droge, gevoelige en ontstoken huid aangezien hij de huid gladder maakt, beschermt en ontstekingen/irritaties van o.a. eczeem kalmeert. Door de zijdezachte textuur is deze olie erg fijn bij gezichtsmassages.
Amandel olie
Dit is misschien wel de meest gebruikte basisolie omdat hij goed in de huid dringt en voor de meeste huidtypes geschikt is. De olie lijkt in veel opzichten op abrikozenpitolie, maar is een stuk goedkoper en makkelijker verkrijgbaar. De olie is zo goed als geurloos en heeft verzachtende eigenschappen. Door de geneeskrachtige werking wordt deze olie ook veel verwerkt in cosmetica. Amandeolie is geschikt voor de droge, gevoelige en geïrriteerde huid en heeft een verzachtende, verkwikkende en voedende werking. Let er wel op dat je zoete amandelolie koopt, want bittere amandelolie is zeer giftig!


Jojoba olie
Eigenlijk is dit geen olie, maar een was al werkt hij hetzelfde als de andere basisoliën. De olie komt uit de bonen van een Zuid-Amerikaanse plant en bevat veel stoffen die gelijk zijn aan onze talg. Het is een fijne olie die goed opgenomen wordt door de huid en is geschikt voor alle huidtypes. Hij is goed voor ontstekingen aan de huid, acne, eczeem en psoriasis. Doordat de olie lijkt op de chemische samenstelling van het natuurlijke huidsmeer heeft de olie zeer goede verzachtende en vochtinbrengende eigenschappen.

Avocado olie
Deze olie kan er in de flex modderig/vlekkerig uitzien maar is uitstekend voor de rijpere en droge huid. De olie wordt uit het vruchtvlees van de avocado gehaald en bevat veel antioxidanten, mineralen en vitaminen. Deze olie heeft een verkoelend effect, dringt goed door in de huid en remt ontstekingen. Bij massages wordt er maximaal 25% van deze olie gemengd met een andere basisolie. Avocadolie is rijk voedend en geschikt voor de droge, uitgedroogde en rijpe huid en kan hierdoor ook helpen bij eczeem.

Calendula olie
Dit is een olie die geschikt is voor de vette en gemengde huid, die verzacht en een genezende werking heeft. Door de verkoelende en uitdrogende werking zorgt hij ervoor dat littekens sneller genezen. Daarnaast maakt deze olie ook een ontstekingsremmende en schimmelwerende antibacteriële stof die erg fijn is voor de chronisch beschadigde huid. Deze olie helpt bij huidvernieuwing en wordt daardoor ook veel gebruikt bij schaafwondjes, gebarsten/gesprongen huid en huiduitslag.

Olijf olie
Deze olie wordt al eeuwenlang gebruikt en is nog steeds een van de bekendste basisoliën. Als je hem gebruikt voor je huid dan is het wel belangrijk dat je een extra virgin, koude persing koopt en het liefst van Italiaanse komaf omdat deze licht is en niet al te sterk ruikt. Olijfolie bevat veel stoffen die goed zijn voor de behandeling van huidontstekingen en andere beschadigingen.

Veel basisoliën zijn te koop bij gezondheidswinkels als De Tuinen en anders via verschillende webwinkels met massagebenodigdheden.

Ik hoop dat jullie dit een leerzaam artikel vonden? Ik schrijf graag artikels over ingrediënten en de werking ervan, maar het is lastig om een grens te vinden tussen alles vertellen wat interessant is zònder misschien te langdradig/technisch te worden. Ik hoop dat dat in dit artikel een mooie balans heeft gevonden :-)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Karin
  Reply Karin 15 november 2022 at 12:30

  Wat een leuk artikel! Ik koop het liefst alleen biologisch en ben op zoek naar een goede perzikpitolie. Ik ga eens op zoek naar waar ik die kan vinden. Bedankt voor de tip!

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 29 augustus 2011 at 08:41

  Juist erg leuk en informatief om te lezen, van mij mag je met dit soort berichten blijven komen.

 • Avatar van Nathalie
  Reply Nathalie 28 augustus 2011 at 17:09

  Superleuk en informatief artikel weer. Ik gebruik zelf bijna overal amandelolie voor. Goed voor mijn droge huid en ruikt lekker ;)

 • Avatar van Elyne
  Reply Elyne 28 augustus 2011 at 01:04

  Heel erg leuk artikel om te lezen vind zulke artikeltjes net interessant en informatief!

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 27 augustus 2011 at 15:04

  Dit vind ik een leuk artikel om te lezen. Er staan zoveel dingen in die ik nog niet wist.
  Liefs, xxx

 • Avatar van Miranda
  Reply Miranda 27 augustus 2011 at 13:15

  Super leuk artikel;D

 • Avatar van Redhotjillypeppers
  Reply Redhotjillypeppers 27 augustus 2011 at 11:18

  Heel interessant artikel. Ik heb weer wat bijgeleerd :)

 • Avatar van michelle
  Reply michelle 27 augustus 2011 at 10:28

  ik vind dit een leuk artikel er mogen er meer van komen hoor :D

 • Avatar van xx_Patries_xx
  Reply xx_Patries_xx 27 augustus 2011 at 10:23

  heel handig artikel… goed gedaan

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 27 augustus 2011 at 09:38

  Erg handig artikel weer.. Leuk om te lezen zo vroeg!

 • Avatar van Sanne
  Reply Sanne 27 augustus 2011 at 09:37

  Ik vind het we heel erg leuk om te lezen. En ik vond het absoluut niet langdradig of te technisch, juist heel fijn om te lezen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 29 augustus 2011 at 09:45

   Dankjewel voor de feedback, heel fijn om te horen :-)

 • Avatar van krulletje
  Reply krulletje 27 augustus 2011 at 08:18

  Hartstikke interessant, en zeker níet te langdradig! Ik lees heel graag dit soort artikels.

 • Avatar van Ilja
  Reply Ilja 27 augustus 2011 at 00:34

  Ik vind dit soort artikeltjes erg leuk en boeiend om te lezen :-)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.