Honing wordt gemaakt door honingbijen en is een natuurlijke zoetstof, maar deze goudkleurige substantie is ook heel erg gezond voor het lichaam. Ben je benieuwd waar het allemaal goed voor is? Kijk dan zeker verder voor meer informatie.
Een bij verzameld bloemennectar en veranderd dit in honing door hier enzymen aan toe te voegen en het overtollige vocht van de nectar te verdampen. De grondstoffen van honing bevatten suikers, mineralen en sporenelementen. Er zijn veel verschillende soorten honing, waarvan acaciahoning, koolzaadhoning, lavendelhoning en heidehoning er enkele zijn. Als je de verschillende supermarkten en gezondheidswinkels langsgaat kom je ze overal wel tegen.
Honing is een natuurlijke antibioticum doordat sommige bacteriën niet tegen de hoge concentratie aan suiker hierin kunnen en andere bacteriën gaan weer door door de aanwezigheid van waterstofperoxide, dat ontstaat wanneer een enzym in honing suiker afbreekt. Daarnaast zit er een klein eiwit in honing wat een antimicrobiële werking heeft. Honing wordt echter door het lichaam te snel afgebroken om van binnenuit te kunnen werken als een antibioticum, maar kan wel van buitenaf worden gebruikt. Het helpt zo de bevordering van de wondgenezing.
Let er wel op dat kinderen onder de 1 jaar beter geen honing kunnen binnenkrijgen. Daarna heeft een kind voldoende afweerstoffen ontwikkeld en kan het in kleine mate gegeven worden.
Honing maakt natuurlijk geen wondermiddel, maar het heeft wel enkele zeer fijne eigenschappen voor het lichaam:
– het werkt versterkend na een ziekte
– het helpt bij slapeloosheid (denk maar aan die warme kop melk met honing die je vroeger wel eens voor het slapen gaan kreeg)
– is slijmoplossend en helpt zo de luchtwegen (er zit niet voor niks vaak honing in keelpastilles)
– het bevat veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, zink, vitamine B1, B2, B5, B3 en ijzer
– honing geeft energie.
Daarnaast is honing ook voor de huid erg fijn om regelmatig te gebruiken:
– het helpt tegen huidveroudering en is daarom als maskertje goed te gebruiken bij een rijpere huid
– het werkt verzachtend voor ruwe plekjes en erg droge lichaamsdelen
– bij kleine (schaaf)wondjes goed te gebruiken door de antiseptische werking
– het voedt een droge huid
– het werkt als een natuurlijk antioxidant en bestrijdt vrije radicalen
– kan worden ingezet bij de behandeling van acné.
Honing wordt tegenwoordig in heel erg veel cosmeticaproducten gebruikt, van crèmes tot in make-up. Daarnaast is de honingmassage in de wellnesswereld ook niet meer weg te denken. Je kan ook heel gemakkelijk honing gebruiken om zelf maskertjes, kompressen, lippenbalsems, haarmaskers en meer te maken, let er hierbij alleen wel op dat je pure honing pakt.
Je kan de honing ook puur gebruiken door bijvoorbeeld een dun laagje op de huid te masseren en dan te gaan deppen, hierdoor gaan poriën openstaan en kunnen de werkzame bestanddelen in de honing hun werk gaan doen tot diep in huid. Het is normaal dat je huid hier tijdelijk roze/rood van wordt. Laat het hierna een maximaal 10 minuutjes zitten als masker. Spoel je huid hierna af met lauwwarm water en je hebt een heerlijk zachte huid. Mocht je twijfels hebben, doe dan een 24-uurs test achter je oor/aan de binnenkant van je elleboog.
Dus neem eens wat vaker een lepeltje honing in de thee of gebruik het voor een gezichtsbehandeling. Maar… wel met mate want honing bevat zo’n 320 kcal per 100 gram ;-)
Reacties op dit artikel
ik vind bijen leuk haha ze zijn zo schattig klein en druk bezig altijd.
een tijdje geleden gebruikte ik heel veel honing maar nu al een tijdje niet meer gedaan.
Ik neem idd altijd honing als ik ziek (aan het worden) ben, maar ik wist helemaal niet van al die positieve eigenschappen ervan. Ik had wel laatst een maskertje van dr vd Hoog waar ook heel duidelijk honing in zat en dat werkte super fijn! Ik ga toch eens proberen het zo op m’n huid aan te brengen en kijken wat het dan doet…
Ik vind honing echt heerlijk in de thee of yoghurt. Inderdaad veel cosmetica gebruiken steeds vaker “Royal Yelly”, ook een soort honing. Ik heb nog nooit zo honing op mijn huid gesmeerd. Misschien een keer proberen.
Honing en Royal Jelly wordt inderdaad echt regelmatig in producten gebruikt, vind het wel erg fijn voor mijn huidje :-)
Ik gebruik altijd honing in mijn thee als ik me niet lekker voel. Als masker heb ik het nog nooit gebruikt.
vind honing echt super lekker!
Fijn om een artikeltje te lezen op een beautysite over honing!! Ik volg deze blog al een tijdje, heb ze via Sarah van Cherry Plum Sky leren kennen, zij is een vriendin van mij. Ik heb nog nooit gereageerd, maar kon het nu niet laten :) Ik ben namelijk zelf imker en gebruik honing en bijenwas al zo’n 10 jaar in de huidcrèmes die ik zelf maak. Pure wellness!!
Het is dan ook heel belangrijk dat we de bijtjes steunen door in potten, tuinen, bermen geen pesticiden te gebruiken en bijenplantjes (bloemen die bijen aantrekken) aan te planten. Het frequent gebruik van vergif heeft ervoor gezorgd dat er nu nog maar heel weinig bijtjes zijn in de natuur. Weg dus met die sproeistoffen en pesti/herbiciden! Dit moest er toch even uit, als imker besef je pas hoe bedreigd de bijen zijn. Spread the word!
Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Zo te horen heb je een duidelijke passie, goed dat je je woord hierover doet :-)
Als ik thee drink doe ik er altijd honing in! Ik ben niet zo dol op thee, maar met honing erin vind ik ’t wel weer lekker!
Ik vind honing heerlijk om door de thee te drinken! En heb het laatst ook gebruikt door een zelfgemaakt masker heen.
Als je nog een leuk maskerrecept wilt delen dan hoor ik het natuurlijk graag ;-)
Leuk artikel!
Ik gebruik soms honing in mijn thee omdat ik geen suiker mag hebben en ik roer het regelmatig door mijn (Griekse) 0% vet yogurt, erg lekker.
Leuk artikel! Ik smeer al jaren honing in mijn haar, om mijn gezicht en doe het door de yoghurt, thee en ook koffie, errug lekker en heel heilzaam :D
liefs Heidi
Smeer je het dan puur in je haar of aangelengd met iets? Ben hier wel benieuwd naar ^^
Ik probeer altijd van alles uit, omdat het op je gezicht ook puur heel goed is, kan het net zo goed in je haar, alleen blijft het lastig smeren haha! Meestal maak ik er wel een mixje van met olie :-)
Ja inderdaad haha, ik probeer ook altijd van alles uit. Maar het lijkt me zo lastig uitspoelen?
Haha ja het blijft een zooi ;-) maar wat werkt is toch op schoon haar (wassen met milde shampoo) beste is ook nog nat haar, en er een soort pakking van maken en daarna weer met een milde shampoo uit wassen, het lijkt erger dan dat het is hihi!
Ik ga het gewoon eens proberen! :-)
Ik eet echt zelden honing, vind het niet zo lekker. Hoogstens een beetje in een tas warme melk bij een zere keel :d
Erg leuk en informatief artikel, leuk om te lezen. Ik zelf hou niet zo van honing maar ik gebruik het wel eens als maskertje en dan vaak samen met yoghurt :)
Dat is inderdaad een fijne combinatie voor een maskertje. Dankjewel voor de complimenten! :-)
Ik lust (helaas) geen honing, maar een klein scheutje in mijn bakkie met 20-kruidenthee is wel weer erg prettig als ik weer eens last van mijn keel heb =D
ik hou persoonlijk niet zo van honing :O
Ik eet eigenlijk zelden tot nooit honing maar zou het wel meer moeten doen, het is eigenlijk ook hartstikke lekker!
Elke dag ochtend begin ik mijn dag met een maiswafel met honing…heerlijk. Mijn favoriete masker is havermout met honing en een knijpje citroen, mijn huid heeft daarna een prachtige glow. Zoals je ziet, ik ben een grote honingliefhebber.
Dankjewel voor de tips die je meegeeft, ik ga ze zeker eens proberen! :-)
Ik gebruik regelmatig honing als gezichtsmasker, prima spul! In de thee gebruik ik het alleen als ik keelpijn heb.
Die calorieen is wat minder, maar voor de rest,honing…. mmmmmm. ;)
Getver..ik vind honing zó vies!
Alleen de geur al..
Jammer, want ik hoor wel weer dat het veel goeds voor je kan doen..
Een honing masker, heerlijk!
Liefs, xxx