Beauty Persoonlijk

Hirsutisme | Overbeharing bij een vrouw

8 oktober 2011

hirsutisme2 - Hirsutisme | Overbeharing bij een vrouw
Vandaag wil ik aandacht geven aan een persoonlijk probleem waar zelfs in mijn eigen omgeving maar weinig mensen vanaf weten. Dit gaat over hirsutisme, wat inhoudt dat je als vrouw overbeharing hebt op plekken waar mannen normaal gesproken haar hebben zoals de kin, bovenlip en kaken, maar ook bijvoorbeeld op de armen, de rug en op je decolleté. Dit kan o.a. komen door hormonale factoren, erfelijkheid of medicamenten.

Ik kan me niet meer herinneren wanneer dit probleem bij mij ontstond, maar ik kan me wel herinneren dat ik (toen ik nog bij mijn ouders woonde, dus sowieso zo’n 10 jaar geleden) al regelmatig in de weer was met ontharingscrème, een schaartje of een scheermesje.

Nadat ik met enkele vrouwen vanuit de beauty-industrie gepraat heb en dit onderwerp aan bod kwam, hoorde ik dat dit een probleem is waar steeds meer vrouwen last van hebben maar niemand over durft te praten. Nu ik o.a. op internet research heb gedaan zie ik hele communities van vrouwen die hier last van hebben, vol forums en meer om het hier onder elkaar over te kunnen hebben. Ik vond het tijd om mijn persoonlijke en toch ook zeker genante ervaringen te delen en wie weet gaat het taboe erover er zo vanaf. Als er meer over gesproken kan worden, kunnen ook eerder oplossingen aan het licht komen.

Ik heb er mee leren leven en wuifde het altijd weg als ‘het kan vast en zeker nog altijd erger, het is nu eenmaal zo’. Tot ik laatst op de behandelstoel lag en de huidcoach en ik in een gesprek raakten over mijn kingebied. Nadat ze de lamp erop zette (de schaamte voorbij, maar ik wist dat ze mij eventueel kon helpen) kon ze me na één blik al vertellen dat dit niet meer iets cosmetisch was maar dat ik hier gewoon aan geholpen moèst worden. Dan lig je daar met tranen in je ogen, een gevoel van schaamte omdat iemand anders je probleem zo (letterlijk!) onder ogen ziet en ondertussen enkele ingegroeide haartjes aan het verwijderen is.

Hoe leef ik ermee? Als ik er niet over nadenk denk ik dat het allemaal wel meevalt, maar als ik er even voor ga zitten lopen mijn ogen weer vol. Ik onthaar mijn benen, oksels etc. zoals veel andere vrouwen, maar hier houdt het voor mij niet op. Ik moet mijn armen ontharen omdat het anders gewoonweg geen gezicht is met mijn bleke huid en die donkere haren die er op groeien. Mijn kaken, bovenlip en complete kingebied moet ik elke dag ontharen met een pincet want je wilt een zo glad mogelijk huidje hebben zonder stoppels. Zo in mijn dagelijks ritme is dit natuurlijk geen enkel probleem en is het allemaal ‘makkelijk’ bij te houden, maar met weekendjes weg en vakanties is dat een heel ander verhaal. Dan merk ik pas hoeveel tijd ik hieraan kwijt ben en wat ik ervoor mee moet nemen: scheermesje, scheergel, pincet, epilator/ladyshave en een spiegel met een vergrotende kant. Waarom zoveel verschillende dingen? Omdat ik voor elk gebied een methode heb die er het beste resultaat geeft zonder teveel last te krijgen van stoppels, ruwe huid etc. Ik heb namelijk ook nog een gevoelige en droge huid waardoor ontharingscrème en harsen gewoonweg teveel pijn doet en nare ‘brand’plekken achterlaat. Ik weet dat ik ondertussen met het epileren de haarzakjes alleen maar stimuleer om meer haar aan te maken, ook in de omliggende haarzakjes, maar dit heeft voor mij wel het beste resultaat op mijn kingebied. Maarja, wat moet ik dan?…

Pfff nu ik dit zit te typen merk ik hoe moeilijk ik het er eigenlijk mee heb en hoe ik dit naar de achtergrond heb geschoven en het als iets normaals heb beschouwd. Hoe ik automatisch wegdraai als ik in de zon sta (want dan vallen stoppeltjes minder op), hoe ik altijd een goed dekkende make-up routine aan moet brengen als ik de deur uitga om grijze plekken (die zitten onderhuids, door de haargroei) te verbergen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Er zijn verschillende manieren om de overbeharing weg te laten halen, van IPL (Intense Pulsed Light), laser, medicijnen, met elektrische stootjes en meer. Maar wat is nu wijsheid? Want als ik kijk naar de kosten hiervan en naar mijn verzekering (de vergoeding is nihil, terwijl ik al extra verzekerd ben) dan ben ik bang dat ik eerst een geldboompje moet vinden of een prijs moet winnen in een loterij… En dan ben ik gewoon nog bang dat het geen blijvend resultaat oplevert.

Nu ben ik benieuwd naar verhalen wie er ook last van heeft, wat je er misschien aan hebt laten doen, wat manieren zijn om dit (blijvend) te kunnen weghalen etc. Ik wil er vooral een gesprek over laten beginnen, dat het sociale taboe doorbroken wordt en andere meiden/vrouwen die hier last van hebben weten dat ze er niet alleen mee zijn.
afsluiting - Hirsutisme | Overbeharing bij een vrouw

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marielin
  Reply Marielin 1 april 2017 at 17:11

  Hoi Hoi,

  Ik kom nu pas een keer op je site terecht en vind het erg dapper , ik wil ook wel even mijn verhaal kwijt, ik heb mezelf altijd netjes kunnen ontharen en af en toe haalde ik eens een zwart haartje met epileren weg bij mn navel ( echt veel zwarte haren) , tepelhof (rondom tepels) , bovenlip en kin . Mijn Wenkbrauwen deed ik zonder problemen, sinds ik gestopt ben met de pil heb ik acne gekregen en sinds begin dit jaar gaat eigenlijk alles mis, mijn wenkbrauwen groeien steeds harder, zwarter terug en hebben daar lelijke plekken achter gelaten, littekens bultjes etc conclusie ik durf niet meer te epileren, mijn borst 1 haartje weggehaald een dikke ontsteking oftewel voor altijd een vreselijk litteken, ook bij mn binnenkant bovenbeen heb ik net een fikse ingegroeide haar gehad ook een lelijke plek op dit moment. Het is op het moment zo erg gesteld met mij dat ik de deur niet meer uit durf, ik heb mijn wenkbrauwen aan laten groeien en af toe pluk ik wat tussen mijn wenkbrauwen weg maar ook die knappen af met bultjes en rode plekken als gevolg op mijn kin heb ik nu 3 wondjes na krabben omdat er ingegroeide haartjes zaten. A.s dinsdag ga ik naar een schoonheidsspecialiste om te bekijken of zij zonder ontstekingen mijn wenkbrauwen kan epileren en ik ben nu al zenuwachtig., het heeft een vreselijke uitwerking op mijn gesteldheid ik ben depressief en mijn zelfbeeld is volledig kapot. Af en toe zou ik willen dat ik een man was en alles lekker kon laten staan.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 7 juli 2016 at 06:37

  Goed artikel en je zal er zeker velen anderen mee helpen om erover te durven praten…..

  Xoxo

 • Avatar van zara
  Reply zara 18 maart 2013 at 01:12

  Als kind werd ik ook heel vaak gepest op school vanwege mijn snor en baard nu word wat minder omdat ik mijn snor epileer en mijn haren los doe zodat ze mijn baard niet kunnen zien maar ze zien het we op me kin dus nogsteeds irritant

 • Avatar van zara
  Reply zara 18 maart 2013 at 01:06

  Ik heb het zefde probleem ik schaam me er echt voor, ookal is dat nie goed zelfs me vriendinnen weten het niet dat ik zown lichaam heb. Ik heb het echt gehad. Ik heb echt teveel niet eens blond het s echt zwart en hebt het ech overal. Ik heb altijd moeilijkheden met vakanties

 • Avatar van flower
  Reply flower 16 augustus 2012 at 13:25

  Lieve Desiree,

  Ik vind je een tof meid. je bent niet de enige die met deze probleem worstelt.

  Ik ben al van mijn kindertijd behaard geweest en dit heb ik jammer genoegg geerfd van mijn vander’ kant.

  ik ben van vorige jaar begonnen met IPL voor mijn bakkebaarden en mijn kin maar heb niet snel een verschil gemerkt. Dus ben overgechakeld naar de laser. Ik moet eerlijk zijn laser is duurder maar geeft sneller resultaat. Ik heb 2 behandelingne gehad en mijn haren zijn gereduceerd. Ik bllijf het behandelen om de 6 weken tot ik denk ik stop nu omdat ik dan geen of heel weinig haartjes over heb.

  Ik raad je aan dit te doen. Ik ben maar een arme studente maar ik geef de geld voor om voor altijd van af te zijn en nooit meer aan te zitten.

  Ik behandel zelf bij ‘skinso’ in zoetermeer die me behandelt. Ben toen via de dermatoloog naar gestuurd.

  Hopelijk helpt het je ;)

 • Avatar van maria
  Reply maria 14 december 2011 at 23:07

  fijn om eens te lezen, niet de enige te zijn, ben 33 jaar en ben al jaren iedere dag ruim 2 uur bezig met het ontharen van me gezicht met een pincet en desondanks heb ik nog vaak zo’n harde stoppel baard staan, word er echt moedeloos van(krijg zelfs last van me duim/hand en nek enz.door het uren achtereen zitten achter die spiegel en maar ‘plukken’ en dan praat ik nog niet over de littekens en rode plekken in me gezicht….soms scheer ik maar, dat heeft maar een x aantal uur resultaat en je blijft de zwarte puntjes zien natuurlijk maar dan heb ik tenminste even een dagje vrij…
  heb ook al eens ipl geprobeerd maar hielp niet en was zo een paar duizend euro armer.
  soms voel je je echt een ‘remi’ op de wereld zeg maar, net alsof je de enige bent, in mijn omgeving is iedere vrouw gewoon glad in het gezicht, zelfs op hoge leeftijd en dan voel je je des te meer een ‘freakshow’.
  zou het echt fijn vinden, eens iemand in het echt te ontmoeten die ook zo moet leven met overbeharing als mij, vond dit te lezen desiree in ieder geval al erg fijn..

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 december 2011 at 09:34

   Dankjewel voor je reactie Maria, ik vind het heel erg bijzonder dat je je verhaal zo open doet. Ik hoop dat je, misschien wel via deze weg, reactie krijgt op je oproepje. Heel veel succes en sterkte!

 • Avatar van Moniek
  Reply Moniek 13 oktober 2011 at 20:55

  Dit doet mij denken aan mijn allereerste keer schoonheidsspecialiste. Wat schaamde ik mij dood in die stoel. Wenkbrauwen die vreemd groeide, op een stukje zelfs niks. Dus heel gedoe om die mooi te krijgen. Haartjes bij mijn bovenlip, kin inderdaad. En sinds 1 jaar durf ik mijn bovenbenen te laten harsen. Want dat was me ook een geval , ik schaam me ermee. Maarja overal zwarte haartjes. Zit de laatste tijd vaker te denken aan definitieve ontharing. Maar ja goed, het moet wel betaalbaar zijn, want anders wacht het nog maar even.

  In elk geval, sterkte ermee. Hoop dat je wat vindt, wat jou helpt.

 • Avatar van Paula
  Reply Paula 12 oktober 2011 at 10:49

  Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar ik vind het heel dapper en stoer dat je hier over durft te schrijven! Ik kan me voorstellen dat dit enorm moeilijk is, maar ik weet ook dat je hier lezeressen mee helpt! Heel veel sterkte ermee!

 • Avatar van Texie
  Reply Texie 11 oktober 2011 at 13:45

  Wat ontzettend dapper van je! Heb het met traantjes zitten lezen, want wat lijkt me dit vervelend zeg.. Ik weet niet precies wat ik moet zeggen, maar het is fijn dat je hier een artikel aan hebt gewijd. Het zal relatief gezien niet veel effect hebben, maar voor de lezers geeft het toch een extra.. band?

  Een klasgenote van me heeft hier ook last van. Toen ze een keer ’s ochtends niets gedaan had aan haar haargroei, zag je als het ware gewoon een baard (het is een Indisch meisje, dus ze heeft ook nog eens zwart haar). Voelde me zo vervelend voor haar..
  Snap van mezelf ook niet dat ik soms klaag over donshaartjes!

 • Avatar van Ibtissam
  Reply Ibtissam 10 oktober 2011 at 12:17

  Hey meid,

  Wat goed van je dat jij dit gewoon op je blog zet. En wat Nina zegt, belachelijk dat hier nog een taboe op rust. Zelf kan ik je er niet helemaal mee helpen. Heel vervelend voor je. Zelf heb ik goede verhalen gehoord over IPL, dus hopelijk helpt dat!

  heel veel sterkte ermee

  Liefs,

 • Avatar van Nina
  Reply Nina 10 oktober 2011 at 11:30

  Dapper Desiree, dat je dit durft te delen! ik moet eerlijk zeggen ik heb je twee keer gezien en het is me helemaal nooit opgevallen, maar als ik nu hoor hoeveel tijd je er aan moet besteden heb ik echt veel respect voor je meid! En ik vind het superstoer dat je dit durft neer te zetten. Eigenlijk belachelijk dat op sommige dingen nog zo’n taboe rust…

 • Avatar van Mariëtte
  Reply Mariëtte 9 oktober 2011 at 22:51

  Bedankt voor je moedige verhaal! Echt super vooral omdat er nogal een taboe omheen hangt. Zelf heb ik last van overmatig zweten (hyperhidrosis). Ik zweet altijd en op gênante plekken ( oksels, bovenlip, rug, onder mijn borsten en tussen mijn benen). Ik heb al erg veel geprobeerd maar niet veel helpt (alles werkt maar een dag of 2).
  Gênant maar gelukkig ben ik niet alleen daarin. Eigenlijk nooit mijn verhaal echt durven doen maar door jouw verhaal ben ik geïnspireerd geraakt.
  Nogmaals bedankt!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 oktober 2011 at 09:36

   Bedankt voor jouw verhaal Mariëtte, moedig dat je het zo durft te delen. Dit lijkt mij ook een gigantisch vervelend probleem. Ik hoop dat ook voor dit probleem snel een blijvende oplossing aan het licht zal komen. Sterkte!

 • Avatar van joyca
  Reply joyca 9 oktober 2011 at 20:57

  knap dat je hierover durft te praten meid.
  Ik heb zelf dan erg last van mn armen, maar om dat nu elke keer te scheren deed ik eerder werd het erger door dus misschien dat ook maar gaan doen met epilator wat ik gebruik voor mn benen.
  Die zijn minder geworden sinds dat ik dat gebruik maar m’n bovenbenen doe ik niet vind ik teveel werk en ik heb het maar geaccepteerd.
  En ja mn gezicht kwa beharing heb ik ook maar dan dons haartjes en dat laat ik gewoon zitten.
  Ik schaamde me er eerst voor maar heb nu zoiets van laat maar lekker zitten.

 • Avatar van britt
  Reply britt 9 oktober 2011 at 18:38

  lieverd! Ik weet helemaal hoe jij je voelt, ik was 12 jaar toen ik gewoon ineens een snor op mn bovenlip zag staan! iedere keer weer harste mijn moeder mijn snor en af en toe ging het mis. liep ik weer met een knalrode bovenlip! Op een gegeven moment kwamen mijn armen erbij, deze ging ik ook harsen maar het deed zo pijn en iedere keer weer knalrode arme vol iritatie! Sinds een jaar denk ik, scheer ik iedere dag mijn armen!!
  Mijn moeder heeft vroeger contact gehad met de verzekering maar nee hoor ze vinden het allemaal niet ernstig genoeg! Het is zo kl*te als niemand begrijpt hoeveel tijd en ellende het in je leven veroorzaakt!
  Sinds 2 jaar heb ik het ook op mn kin en onderkant van mijn kin waar ik dus iedere dag aan zit te plukken! En mijn bovenbenen doe ik alleen in de zomer scheren, het is anders gewoon echt heel pijnlijk van de irritatie als je benen tegen elkaar gaan enzo!

  Ik vind het ergens fijn om jou stuk te lezen, zo weet ik dat ik niet de enige ben en dat het inderdaad gewoon super lastig en vervelend is! Thanx voor dit stuk meis!!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 21:35

   Dankjewel voor je reactie en moedig dat je ook jouw verhaal durft te doen. Bij mij begon het ook al in mijn tienerjaren en het is inderdaad zo dat niemand weet hoeveel je ermee zit en hoeveel je ermee bezig bent. Je bent hier zeker niet alleen mee en ik houd je zeker op de hoogte van vooruitgang als ik er wat aan laat doen etc. Knuff!

 • Avatar van Daniëlle
  Reply Daniëlle 9 oktober 2011 at 15:15

  Wat ontzettend knap dat je dit deelt! Ik zou niet weten hoe ik je kan helpen eigenlijk, maar ik hoop dat er naar aanleiding van dit artikel mensen zijn die dit wel kunnen! Ik snap hoe vervelend dit moet zijn en hoe moeilijk dit was om te schrijven en vind het dan ook heel stoer van je dat je dit deelt!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:34

   Wat een lieve reactie Daniëlle, dankjewel!

 • Avatar van Charlotte
  Reply Charlotte 9 oktober 2011 at 12:35

  Wat goed dat je dit zo de wijde wereld in hebt durven schrijven.

  Mijn gezicht kent vooral ook veel overbeharing. Ik ga inmiddels gewoon met een epileerapparaat over mijn hals, kin, kaken en bakkebaarden. Bovenlip gaat nog met een los pincet.

  Laten verwijderen is inderdaad heel kostbaar en 1 behandeling is nooit genoeg. Dat heeft simpelweg te maken met de tijd die haartjes er over doen om te groeien. Als je dan zo’n serie hebt gedaan, moet dat vaak een (half)jaar later weer. Dat is in elk geval zo bij mijn zus. Ik kan het helaas niet betalen.

  Ik hoop dat er mensen zijn die wel zelf ervaring er mee hebben en een beter advies kunnen geven!
  Veel sterkte.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:33

   Dankjewel Charlotte, voor je reactie en het delen van jouw ervaring. Ook al is het elke dag een flinke klus, mijn gezicht ontkomt niet aan het met de hand epileren omdat ik daarmee kleinere stoppeltjes te pakken krijg dan met een epilator… Het is echt zo vervelend! Maar ik hoop zeker dat er een goede en blijvende oplossing is :-)

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 8 oktober 2011 at 23:20

  Hoe dapper van je om hierover te schrijven, want je zult vast niet de enige zijn! Helaas kan ik geen antwoord geven op je vragen, maar ik hoop dat anderen die wel voor je hebben! Een hele dikke knuffel!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:32

   Dankjewel Roxanne, lief van je!

 • Avatar van Meyke
  Reply Meyke 8 oktober 2011 at 22:08

  Wat een moedig verhaal Desirée en wat fijn dat jij het taboe wat er op “behaarde vrouwen” ligt wil doorbreken. Ik heb zelf al sinds mijn jeugd last van overbeharing. Diane pil gehad als tiener maar behalve ontharen helpt niets. Een kennis van mij is schoonheidsspecialiste en werkt ook op een opleiding hiervoor en via haar ben ik al diverse keren als model “gebruikt” voor harsen en electrisch ontharen. Dat laatste kan ik je absoluut aanraden voor je kin. Je haartjes moeten in de juiste haargroeifase zitten, maar weg is weg! Mijn “oefenbeen” heeft hele kale plekken door het oefenen met electrisch ontharen. Het is echter geen doen om je hele benen of armen electrisch te laten ontharen, daar het haartje voor haartje gaat.
  Ik ben zelf hars en epilator gebruiker. Het harsen laat ik doen, epileren van oksels, armen en onderbenen doe ik zelf (met tranen in mijn ogen, dat wel. Au!).

  Liefs!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:32

   Electrisch ontharen heb ik ook voor gekeken maar dit spreekt mij toch minder aan dan IPL, maar ik ga er zeker meer over lezen. Ik ben altijd liever goed voorbereid qua informatie zeg maar ;-) Harsen is voor mij een zowat traumatische ervaring nadat ik er eens een stuk vel mee weg heb laten trekken, dus ik hou het voor nu ook bij de andere manieren. Met de pijn die daarbij komt :-(

 • Avatar van Eve
  Reply Eve 8 oktober 2011 at 21:00

  De hele dag heb ik lopen denken wat ik nu moest schrijven bij deze blog. Allereerst dat ik het zo enorm stoer van je vind dat je dit zo de wijde wereld in durft te gooien, daar heb je lef voor nodig! Weg met dat taboe!

  Het lijkt me vreselijk als een probleem als dit zo je leven beheerst, zoals je beschrijft. Je moet dus continue en overal rekening houden met:”Als mensen het maar niet zien”, of “Vergeet ik mijn instrumenten niet?” Zo zonde.. en ik gun je zo veel meer!

  Lieve Desiree, je bent een prachtwijf, met of zonder “baard” *knipoog*. Ik vind je bijzonder en ik hoop dat er een dag komt waarop dit probleem voor jou minder wordt of verdwijnt.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:30

   Dankjewel voor je lieve reactie Eve, dat doet me goed. Het is gewoon niet gemakkelijk om hier elke dag mee bezig te moeten zijn en het zo voor jezelf te moeten houden. Dat is ook helemaal nergens voor nodig merk ik nu.

1 2 3

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

More in Beauty, Persoonlijk
Let’s get personal! #10

Elke vrijdag neem ik jullie mee in in een weekverslag waarin ik afwisselend o.a. twitpics, mijn laatste aankoopjes, een kijkje...

Close