Beauty Persoonlijk

Hirsutisme | Overbeharing bij een vrouw

8 oktober 2011


Vandaag wil ik aandacht geven aan een persoonlijk probleem waar zelfs in mijn eigen omgeving maar weinig mensen vanaf weten. Dit gaat over hirsutisme, wat inhoudt dat je als vrouw overbeharing hebt op plekken waar mannen normaal gesproken haar hebben zoals de kin, bovenlip en kaken, maar ook bijvoorbeeld op de armen, de rug en op je decolleté. Dit kan o.a. komen door hormonale factoren, erfelijkheid of medicamenten.

Ik kan me niet meer herinneren wanneer dit probleem bij mij ontstond, maar ik kan me wel herinneren dat ik (toen ik nog bij mijn ouders woonde, dus sowieso zo’n 10 jaar geleden) al regelmatig in de weer was met ontharingscrème, een schaartje of een scheermesje.

Nadat ik met enkele vrouwen vanuit de beauty-industrie gepraat heb en dit onderwerp aan bod kwam, hoorde ik dat dit een probleem is waar steeds meer vrouwen last van hebben maar niemand over durft te praten. Nu ik o.a. op internet research heb gedaan zie ik hele communities van vrouwen die hier last van hebben, vol forums en meer om het hier onder elkaar over te kunnen hebben. Ik vond het tijd om mijn persoonlijke en toch ook zeker genante ervaringen te delen en wie weet gaat het taboe erover er zo vanaf. Als er meer over gesproken kan worden, kunnen ook eerder oplossingen aan het licht komen.

Ik heb er mee leren leven en wuifde het altijd weg als ‘het kan vast en zeker nog altijd erger, het is nu eenmaal zo’. Tot ik laatst op de behandelstoel lag en de huidcoach en ik in een gesprek raakten over mijn kingebied. Nadat ze de lamp erop zette (de schaamte voorbij, maar ik wist dat ze mij eventueel kon helpen) kon ze me na één blik al vertellen dat dit niet meer iets cosmetisch was maar dat ik hier gewoon aan geholpen moèst worden. Dan lig je daar met tranen in je ogen, een gevoel van schaamte omdat iemand anders je probleem zo (letterlijk!) onder ogen ziet en ondertussen enkele ingegroeide haartjes aan het verwijderen is.

Hoe leef ik ermee? Als ik er niet over nadenk denk ik dat het allemaal wel meevalt, maar als ik er even voor ga zitten lopen mijn ogen weer vol. Ik onthaar mijn benen, oksels etc. zoals veel andere vrouwen, maar hier houdt het voor mij niet op. Ik moet mijn armen ontharen omdat het anders gewoonweg geen gezicht is met mijn bleke huid en die donkere haren die er op groeien. Mijn kaken, bovenlip en complete kingebied moet ik elke dag ontharen met een pincet want je wilt een zo glad mogelijk huidje hebben zonder stoppels. Zo in mijn dagelijks ritme is dit natuurlijk geen enkel probleem en is het allemaal ‘makkelijk’ bij te houden, maar met weekendjes weg en vakanties is dat een heel ander verhaal. Dan merk ik pas hoeveel tijd ik hieraan kwijt ben en wat ik ervoor mee moet nemen: scheermesje, scheergel, pincet, epilator/ladyshave en een spiegel met een vergrotende kant. Waarom zoveel verschillende dingen? Omdat ik voor elk gebied een methode heb die er het beste resultaat geeft zonder teveel last te krijgen van stoppels, ruwe huid etc. Ik heb namelijk ook nog een gevoelige en droge huid waardoor ontharingscrème en harsen gewoonweg teveel pijn doet en nare ‘brand’plekken achterlaat. Ik weet dat ik ondertussen met het epileren de haarzakjes alleen maar stimuleer om meer haar aan te maken, ook in de omliggende haarzakjes, maar dit heeft voor mij wel het beste resultaat op mijn kingebied. Maarja, wat moet ik dan?…

Pfff nu ik dit zit te typen merk ik hoe moeilijk ik het er eigenlijk mee heb en hoe ik dit naar de achtergrond heb geschoven en het als iets normaals heb beschouwd. Hoe ik automatisch wegdraai als ik in de zon sta (want dan vallen stoppeltjes minder op), hoe ik altijd een goed dekkende make-up routine aan moet brengen als ik de deur uitga om grijze plekken (die zitten onderhuids, door de haargroei) te verbergen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Er zijn verschillende manieren om de overbeharing weg te laten halen, van IPL (Intense Pulsed Light), laser, medicijnen, met elektrische stootjes en meer. Maar wat is nu wijsheid? Want als ik kijk naar de kosten hiervan en naar mijn verzekering (de vergoeding is nihil, terwijl ik al extra verzekerd ben) dan ben ik bang dat ik eerst een geldboompje moet vinden of een prijs moet winnen in een loterij… En dan ben ik gewoon nog bang dat het geen blijvend resultaat oplevert.

Nu ben ik benieuwd naar verhalen wie er ook last van heeft, wat je er misschien aan hebt laten doen, wat manieren zijn om dit (blijvend) te kunnen weghalen etc. Ik wil er vooral een gesprek over laten beginnen, dat het sociale taboe doorbroken wordt en andere meiden/vrouwen die hier last van hebben weten dat ze er niet alleen mee zijn.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marielin
  Reply Marielin 1 april 2017 at 17:11

  Hoi Hoi,

  Ik kom nu pas een keer op je site terecht en vind het erg dapper , ik wil ook wel even mijn verhaal kwijt, ik heb mezelf altijd netjes kunnen ontharen en af en toe haalde ik eens een zwart haartje met epileren weg bij mn navel ( echt veel zwarte haren) , tepelhof (rondom tepels) , bovenlip en kin . Mijn Wenkbrauwen deed ik zonder problemen, sinds ik gestopt ben met de pil heb ik acne gekregen en sinds begin dit jaar gaat eigenlijk alles mis, mijn wenkbrauwen groeien steeds harder, zwarter terug en hebben daar lelijke plekken achter gelaten, littekens bultjes etc conclusie ik durf niet meer te epileren, mijn borst 1 haartje weggehaald een dikke ontsteking oftewel voor altijd een vreselijk litteken, ook bij mn binnenkant bovenbeen heb ik net een fikse ingegroeide haar gehad ook een lelijke plek op dit moment. Het is op het moment zo erg gesteld met mij dat ik de deur niet meer uit durf, ik heb mijn wenkbrauwen aan laten groeien en af toe pluk ik wat tussen mijn wenkbrauwen weg maar ook die knappen af met bultjes en rode plekken als gevolg op mijn kin heb ik nu 3 wondjes na krabben omdat er ingegroeide haartjes zaten. A.s dinsdag ga ik naar een schoonheidsspecialiste om te bekijken of zij zonder ontstekingen mijn wenkbrauwen kan epileren en ik ben nu al zenuwachtig., het heeft een vreselijke uitwerking op mijn gesteldheid ik ben depressief en mijn zelfbeeld is volledig kapot. Af en toe zou ik willen dat ik een man was en alles lekker kon laten staan.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 7 juli 2016 at 06:37

  Goed artikel en je zal er zeker velen anderen mee helpen om erover te durven praten…..

  Xoxo

 • Avatar van zara
  Reply zara 18 maart 2013 at 01:12

  Als kind werd ik ook heel vaak gepest op school vanwege mijn snor en baard nu word wat minder omdat ik mijn snor epileer en mijn haren los doe zodat ze mijn baard niet kunnen zien maar ze zien het we op me kin dus nogsteeds irritant

 • Avatar van zara
  Reply zara 18 maart 2013 at 01:06

  Ik heb het zefde probleem ik schaam me er echt voor, ookal is dat nie goed zelfs me vriendinnen weten het niet dat ik zown lichaam heb. Ik heb het echt gehad. Ik heb echt teveel niet eens blond het s echt zwart en hebt het ech overal. Ik heb altijd moeilijkheden met vakanties

 • Avatar van flower
  Reply flower 16 augustus 2012 at 13:25

  Lieve Desiree,

  Ik vind je een tof meid. je bent niet de enige die met deze probleem worstelt.

  Ik ben al van mijn kindertijd behaard geweest en dit heb ik jammer genoegg geerfd van mijn vander’ kant.

  ik ben van vorige jaar begonnen met IPL voor mijn bakkebaarden en mijn kin maar heb niet snel een verschil gemerkt. Dus ben overgechakeld naar de laser. Ik moet eerlijk zijn laser is duurder maar geeft sneller resultaat. Ik heb 2 behandelingne gehad en mijn haren zijn gereduceerd. Ik bllijf het behandelen om de 6 weken tot ik denk ik stop nu omdat ik dan geen of heel weinig haartjes over heb.

  Ik raad je aan dit te doen. Ik ben maar een arme studente maar ik geef de geld voor om voor altijd van af te zijn en nooit meer aan te zitten.

  Ik behandel zelf bij ‘skinso’ in zoetermeer die me behandelt. Ben toen via de dermatoloog naar gestuurd.

  Hopelijk helpt het je ;)

 • Avatar van maria
  Reply maria 14 december 2011 at 23:07

  fijn om eens te lezen, niet de enige te zijn, ben 33 jaar en ben al jaren iedere dag ruim 2 uur bezig met het ontharen van me gezicht met een pincet en desondanks heb ik nog vaak zo’n harde stoppel baard staan, word er echt moedeloos van(krijg zelfs last van me duim/hand en nek enz.door het uren achtereen zitten achter die spiegel en maar ‘plukken’ en dan praat ik nog niet over de littekens en rode plekken in me gezicht….soms scheer ik maar, dat heeft maar een x aantal uur resultaat en je blijft de zwarte puntjes zien natuurlijk maar dan heb ik tenminste even een dagje vrij…
  heb ook al eens ipl geprobeerd maar hielp niet en was zo een paar duizend euro armer.
  soms voel je je echt een ‘remi’ op de wereld zeg maar, net alsof je de enige bent, in mijn omgeving is iedere vrouw gewoon glad in het gezicht, zelfs op hoge leeftijd en dan voel je je des te meer een ‘freakshow’.
  zou het echt fijn vinden, eens iemand in het echt te ontmoeten die ook zo moet leven met overbeharing als mij, vond dit te lezen desiree in ieder geval al erg fijn..

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 december 2011 at 09:34

   Dankjewel voor je reactie Maria, ik vind het heel erg bijzonder dat je je verhaal zo open doet. Ik hoop dat je, misschien wel via deze weg, reactie krijgt op je oproepje. Heel veel succes en sterkte!

 • Avatar van Moniek
  Reply Moniek 13 oktober 2011 at 20:55

  Dit doet mij denken aan mijn allereerste keer schoonheidsspecialiste. Wat schaamde ik mij dood in die stoel. Wenkbrauwen die vreemd groeide, op een stukje zelfs niks. Dus heel gedoe om die mooi te krijgen. Haartjes bij mijn bovenlip, kin inderdaad. En sinds 1 jaar durf ik mijn bovenbenen te laten harsen. Want dat was me ook een geval , ik schaam me ermee. Maarja overal zwarte haartjes. Zit de laatste tijd vaker te denken aan definitieve ontharing. Maar ja goed, het moet wel betaalbaar zijn, want anders wacht het nog maar even.

  In elk geval, sterkte ermee. Hoop dat je wat vindt, wat jou helpt.

 • Avatar van Paula
  Reply Paula 12 oktober 2011 at 10:49

  Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar ik vind het heel dapper en stoer dat je hier over durft te schrijven! Ik kan me voorstellen dat dit enorm moeilijk is, maar ik weet ook dat je hier lezeressen mee helpt! Heel veel sterkte ermee!

 • Avatar van Texie
  Reply Texie 11 oktober 2011 at 13:45

  Wat ontzettend dapper van je! Heb het met traantjes zitten lezen, want wat lijkt me dit vervelend zeg.. Ik weet niet precies wat ik moet zeggen, maar het is fijn dat je hier een artikel aan hebt gewijd. Het zal relatief gezien niet veel effect hebben, maar voor de lezers geeft het toch een extra.. band?

  Een klasgenote van me heeft hier ook last van. Toen ze een keer ’s ochtends niets gedaan had aan haar haargroei, zag je als het ware gewoon een baard (het is een Indisch meisje, dus ze heeft ook nog eens zwart haar). Voelde me zo vervelend voor haar..
  Snap van mezelf ook niet dat ik soms klaag over donshaartjes!

 • Avatar van Ibtissam
  Reply Ibtissam 10 oktober 2011 at 12:17

  Hey meid,

  Wat goed van je dat jij dit gewoon op je blog zet. En wat Nina zegt, belachelijk dat hier nog een taboe op rust. Zelf kan ik je er niet helemaal mee helpen. Heel vervelend voor je. Zelf heb ik goede verhalen gehoord over IPL, dus hopelijk helpt dat!

  heel veel sterkte ermee

  Liefs,

 • Avatar van Nina
  Reply Nina 10 oktober 2011 at 11:30

  Dapper Desiree, dat je dit durft te delen! ik moet eerlijk zeggen ik heb je twee keer gezien en het is me helemaal nooit opgevallen, maar als ik nu hoor hoeveel tijd je er aan moet besteden heb ik echt veel respect voor je meid! En ik vind het superstoer dat je dit durft neer te zetten. Eigenlijk belachelijk dat op sommige dingen nog zo’n taboe rust…

 • Avatar van Mariëtte
  Reply Mariëtte 9 oktober 2011 at 22:51

  Bedankt voor je moedige verhaal! Echt super vooral omdat er nogal een taboe omheen hangt. Zelf heb ik last van overmatig zweten (hyperhidrosis). Ik zweet altijd en op gênante plekken ( oksels, bovenlip, rug, onder mijn borsten en tussen mijn benen). Ik heb al erg veel geprobeerd maar niet veel helpt (alles werkt maar een dag of 2).
  Gênant maar gelukkig ben ik niet alleen daarin. Eigenlijk nooit mijn verhaal echt durven doen maar door jouw verhaal ben ik geïnspireerd geraakt.
  Nogmaals bedankt!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 oktober 2011 at 09:36

   Bedankt voor jouw verhaal Mariëtte, moedig dat je het zo durft te delen. Dit lijkt mij ook een gigantisch vervelend probleem. Ik hoop dat ook voor dit probleem snel een blijvende oplossing aan het licht zal komen. Sterkte!

 • Avatar van joyca
  Reply joyca 9 oktober 2011 at 20:57

  knap dat je hierover durft te praten meid.
  Ik heb zelf dan erg last van mn armen, maar om dat nu elke keer te scheren deed ik eerder werd het erger door dus misschien dat ook maar gaan doen met epilator wat ik gebruik voor mn benen.
  Die zijn minder geworden sinds dat ik dat gebruik maar m’n bovenbenen doe ik niet vind ik teveel werk en ik heb het maar geaccepteerd.
  En ja mn gezicht kwa beharing heb ik ook maar dan dons haartjes en dat laat ik gewoon zitten.
  Ik schaamde me er eerst voor maar heb nu zoiets van laat maar lekker zitten.

 • Avatar van britt
  Reply britt 9 oktober 2011 at 18:38

  lieverd! Ik weet helemaal hoe jij je voelt, ik was 12 jaar toen ik gewoon ineens een snor op mn bovenlip zag staan! iedere keer weer harste mijn moeder mijn snor en af en toe ging het mis. liep ik weer met een knalrode bovenlip! Op een gegeven moment kwamen mijn armen erbij, deze ging ik ook harsen maar het deed zo pijn en iedere keer weer knalrode arme vol iritatie! Sinds een jaar denk ik, scheer ik iedere dag mijn armen!!
  Mijn moeder heeft vroeger contact gehad met de verzekering maar nee hoor ze vinden het allemaal niet ernstig genoeg! Het is zo kl*te als niemand begrijpt hoeveel tijd en ellende het in je leven veroorzaakt!
  Sinds 2 jaar heb ik het ook op mn kin en onderkant van mijn kin waar ik dus iedere dag aan zit te plukken! En mijn bovenbenen doe ik alleen in de zomer scheren, het is anders gewoon echt heel pijnlijk van de irritatie als je benen tegen elkaar gaan enzo!

  Ik vind het ergens fijn om jou stuk te lezen, zo weet ik dat ik niet de enige ben en dat het inderdaad gewoon super lastig en vervelend is! Thanx voor dit stuk meis!!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 21:35

   Dankjewel voor je reactie en moedig dat je ook jouw verhaal durft te doen. Bij mij begon het ook al in mijn tienerjaren en het is inderdaad zo dat niemand weet hoeveel je ermee zit en hoeveel je ermee bezig bent. Je bent hier zeker niet alleen mee en ik houd je zeker op de hoogte van vooruitgang als ik er wat aan laat doen etc. Knuff!

 • Avatar van Daniëlle
  Reply Daniëlle 9 oktober 2011 at 15:15

  Wat ontzettend knap dat je dit deelt! Ik zou niet weten hoe ik je kan helpen eigenlijk, maar ik hoop dat er naar aanleiding van dit artikel mensen zijn die dit wel kunnen! Ik snap hoe vervelend dit moet zijn en hoe moeilijk dit was om te schrijven en vind het dan ook heel stoer van je dat je dit deelt!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:34

   Wat een lieve reactie Daniëlle, dankjewel!

 • Avatar van Charlotte
  Reply Charlotte 9 oktober 2011 at 12:35

  Wat goed dat je dit zo de wijde wereld in hebt durven schrijven.

  Mijn gezicht kent vooral ook veel overbeharing. Ik ga inmiddels gewoon met een epileerapparaat over mijn hals, kin, kaken en bakkebaarden. Bovenlip gaat nog met een los pincet.

  Laten verwijderen is inderdaad heel kostbaar en 1 behandeling is nooit genoeg. Dat heeft simpelweg te maken met de tijd die haartjes er over doen om te groeien. Als je dan zo’n serie hebt gedaan, moet dat vaak een (half)jaar later weer. Dat is in elk geval zo bij mijn zus. Ik kan het helaas niet betalen.

  Ik hoop dat er mensen zijn die wel zelf ervaring er mee hebben en een beter advies kunnen geven!
  Veel sterkte.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:33

   Dankjewel Charlotte, voor je reactie en het delen van jouw ervaring. Ook al is het elke dag een flinke klus, mijn gezicht ontkomt niet aan het met de hand epileren omdat ik daarmee kleinere stoppeltjes te pakken krijg dan met een epilator… Het is echt zo vervelend! Maar ik hoop zeker dat er een goede en blijvende oplossing is :-)

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 8 oktober 2011 at 23:20

  Hoe dapper van je om hierover te schrijven, want je zult vast niet de enige zijn! Helaas kan ik geen antwoord geven op je vragen, maar ik hoop dat anderen die wel voor je hebben! Een hele dikke knuffel!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:32

   Dankjewel Roxanne, lief van je!

 • Avatar van Meyke
  Reply Meyke 8 oktober 2011 at 22:08

  Wat een moedig verhaal Desirée en wat fijn dat jij het taboe wat er op “behaarde vrouwen” ligt wil doorbreken. Ik heb zelf al sinds mijn jeugd last van overbeharing. Diane pil gehad als tiener maar behalve ontharen helpt niets. Een kennis van mij is schoonheidsspecialiste en werkt ook op een opleiding hiervoor en via haar ben ik al diverse keren als model “gebruikt” voor harsen en electrisch ontharen. Dat laatste kan ik je absoluut aanraden voor je kin. Je haartjes moeten in de juiste haargroeifase zitten, maar weg is weg! Mijn “oefenbeen” heeft hele kale plekken door het oefenen met electrisch ontharen. Het is echter geen doen om je hele benen of armen electrisch te laten ontharen, daar het haartje voor haartje gaat.
  Ik ben zelf hars en epilator gebruiker. Het harsen laat ik doen, epileren van oksels, armen en onderbenen doe ik zelf (met tranen in mijn ogen, dat wel. Au!).

  Liefs!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:32

   Electrisch ontharen heb ik ook voor gekeken maar dit spreekt mij toch minder aan dan IPL, maar ik ga er zeker meer over lezen. Ik ben altijd liever goed voorbereid qua informatie zeg maar ;-) Harsen is voor mij een zowat traumatische ervaring nadat ik er eens een stuk vel mee weg heb laten trekken, dus ik hou het voor nu ook bij de andere manieren. Met de pijn die daarbij komt :-(

 • Avatar van Eve
  Reply Eve 8 oktober 2011 at 21:00

  De hele dag heb ik lopen denken wat ik nu moest schrijven bij deze blog. Allereerst dat ik het zo enorm stoer van je vind dat je dit zo de wijde wereld in durft te gooien, daar heb je lef voor nodig! Weg met dat taboe!

  Het lijkt me vreselijk als een probleem als dit zo je leven beheerst, zoals je beschrijft. Je moet dus continue en overal rekening houden met:”Als mensen het maar niet zien”, of “Vergeet ik mijn instrumenten niet?” Zo zonde.. en ik gun je zo veel meer!

  Lieve Desiree, je bent een prachtwijf, met of zonder “baard” *knipoog*. Ik vind je bijzonder en ik hoop dat er een dag komt waarop dit probleem voor jou minder wordt of verdwijnt.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:30

   Dankjewel voor je lieve reactie Eve, dat doet me goed. Het is gewoon niet gemakkelijk om hier elke dag mee bezig te moeten zijn en het zo voor jezelf te moeten houden. Dat is ook helemaal nergens voor nodig merk ik nu.

 • Avatar van Freya
  Reply Freya 8 oktober 2011 at 20:17

  Goed dat je dit bespreekbaar maakt! Ik hoop dat IPL je kan helpen, ik onderga momenteel een behandeling voor m’n oksels, één keertje per maand. Bij mij zie ik na 4x een heel mooie evolutie… Maar ik weet natuurlijk ook niet wat de behandeling bij overbeharing doet… Hopelijk vind je een manier waarop je je comfortabel kunt voelen. Goeie moed, je vindt vast een oplossing!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:29

   Fijn dat je er op je oksels toch zeker zo’n verbetering in ziet, ik begin meer en meer in te zien dat IPL wel eens dè manier zou kunnen zijn :-)

 • Avatar van desima
  Reply desima 8 oktober 2011 at 19:10

  wat goed dat je zo open over dit probleem praat. wat hebben de mannen het toch makkelijk, zucht. niks geen schaamte over behaarde lichaamsdelen, geen maandelijkse problemen en geen overgang. meid, zo te zien heb je hier in ieder geval het gesprek op gang gebracht en alle beetjes helpen. complimenten voor je stukje.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:28

   Dankjewel, lief van je :-)

 • Avatar van Laralaurentia
  Reply Laralaurentia 8 oktober 2011 at 18:54

  Ik las al op twitter dat je iets persoonlijks aan het schrijven was en dat je er moeite mee had. Ik ben blij dat je het geschreven hebt. Niet omdat ik hier last van heb maar voor alle vrouwen die hier wel last van hebben en door dit stuk denken van ik ben niet de enige. Ik ben trots op je dat je dit heb geplaatst en schaam je er niet voor. Het hoort blijkbaar bij jou en je bent goed zoals je bent. En ik en waarschijnlijk veel andere nemen je zoals je bent, een prachtvrouw. Ik snap dat je hier wat aan wilt doen en als er een kans is zou ik je die ook zeker gunnen. Je hebt echt al mijn respect!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:28

   Dankjewel lieve Lara, ik word er emotioneel van… X

 • Avatar van Sandra3619
  Reply Sandra3619 8 oktober 2011 at 18:42

  Jeetje heftig zeg!!! En wat goed dat je hier over schrijft.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:27

   Dankjewel Sandra, het is niet alleen een uitlaatklep voor mijn eigen situatie zo maar ik hoop er ook anderen mee te kunnen steunen en helpen :-)

 • Avatar van lindab
  Reply lindab 8 oktober 2011 at 18:07

  Wat fijn dat je hier een artikel over geschreven hebt, ik heb dit ook. Door een afwezige schildklier, hormonen die ik moet slikken en indo bloed ben ik gezegend met donker haar over mijn gehele lijf. Even een onsmakelijk iets: mijn bikinilijn liep tot ver op mijn bovenbenen, ik heb een jaar lang lasertherapie gehad en het is nog niet weg, maar wel dragelijk nu. Ook onthaar ik mijn gezicht, armen, oksels en benen op zeer regelmatige basis. Harsstrips, scheermesjes, scheergel, pincet: alles is in grote aantallen aanwezig in mijn huis. Mocht ik de jackpot winnen laat ik alles laseren, wat zal mij dat een hoop tijd schelen. En tot die tijd, alles bijhouden…..jij en alle andere vrouwen met dit probleem: sterkte!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:27

   Hi Linda, fijn dat je ook jouw verhaal durft te delen en ik kijk net als jij uit naar blijvende oplossingen die betaalbaar zijn, of wie weet die loterij maar eens zien te winnen ;-)

 • Avatar van Ilda
  Reply Ilda 8 oktober 2011 at 17:56

  Desirée, ik ben onder de indruk van je moed om dit neer te schrijven, het zal gemakkelijk voor je zijn geweest! En wat geweldig ook dat alle reacties zo lief en positief zijn! Je hebt er echt een gesprek mee in gang gezet.
  Ik kan er niet over mee praten, heb “normale” beharing (die ik af en toe al heel vervelend vind…).

  Heel veel succes ermee, ik hoop dat je vind wat je nodig hebt!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:26

   Dankjewel voor je reactie Ilda! :-)

  • Avatar van Ilda
   Reply Ilda 9 oktober 2011 at 15:37

   NIET gemakkelijk bedoelde ik natuurlijk…!

   • Avatar van Desirée
    Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:57

    Dat had ik natuurlijk wel begrepen ;-)

 • Avatar van Velaija
  Reply Velaija 8 oktober 2011 at 17:43

  Wat enorm dapper dat je toch over zoiets durft te schrijven! Het is zeker niet niks om dat even op het wereldwijd web te gooien en ik moet zeggen dat ik het enorm moedig van je vind! Je moet weten dat je je voor ons niet hoeft te schamen! Wij lezen je blog omdat we van jóu houden, je schrijfstijl, je uiterlijk, je persoonlijkheid en dus ook je openheid, en dit gaat niet veranderen door zoiets. Ik denk dat je vriendinnen er ook zo over zullen denken!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 oktober 2011 at 15:25

   Dankjewel voor je lieve reactie, dat doet me heel erg goed. Het is inderdaad ‘gewoon’ een deel van mij, hoe ik ben, en daar kan ik niks aan veranderen :-)

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 8 oktober 2011 at 16:24

  Respect voor je Desirée, dat je jezelf zo bloot durft te geven in dit persoonlijke artikel. Zelf heb ik er geen last van, maar ik ken genoeg vrouwen met overbeharing, ook in het gezicht en op de armen, zoals een man het heeft, zeg maar. Zelf heb ik alleen een paar donkere haartjes op mn bovenlip maar die zijn niet erg opvallend. Onderling praten we er wel over en zelfs vrij nuchter meestal, tips uitwisselen over goeie ‘snorrenstrips’ om mee te harsen, epileertips, goede lasersalons enzo, maar als vrouw zijnde zou je toch liever minder lichaamsbeharing willen.
  Lieve Desirée, schaam je vooral niet hoor! Je bent een knappe, lieve vrouw en je mag gezien worden! En dat je je persoonlijke probleem openbaar durft te bespreken getuigt van moed! En zie de reacties, je bent echt, absoluut, bij lange na, de enige niet ;-)
  Knuffel!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:26

   Dankjewel Sandy, gigantisch lief wat je zegt en het doet me goed dat het artikel zo ontvangen wordt door iedereen. Bedankt voor je woorden, ze doen me goed! :-)

 • Avatar van Yasmine
  Reply Yasmine 8 oktober 2011 at 15:05

  Ik zet echt nooit reacties op blogs, maar voor dit keer wel. Ik herken dit en heb het zelf ook. Wist niet dat er een naam voor bestond. Ik heb zelf ook vaak erom moeten huilen, toen ik op mijn 14e bij de schoonheidsspecialiste kwam en ze me vertelde dat ik op een ‘mannetje’ leek qua lichaamsbeharing, was voor mij de maat vol. Ik heb het overal (ik heb de extreme vorm) er is geeneen plek waar ik het niet heb. Vingers, tenen, rug, decollete, bovenlip en heel mijn buik. Het zijn donkere haartjes. Het ergste vind ik als een vriendin vraagt te gaan zwemmen of even naar de sauna te gaan, of laat staan.. een date! Ik moet dan eerst álles ontharen met hars (pijnlijk..) of epileren wat me ook weer een hele dag kost, scheren doe ik niet meer (alleen benen) dan komt het éxtra dik terug. Ik ben ervoor naar de dokter gegaan en bij een psycholoog gelopen, maar het enige dat wordt vergoed is je gezicht en laat dat nou net de plek zijn waar ik niet zoveel haar heb (behalve bovenlip.) Dus ik heb er vrijwel niks aan. Ik ben echt ten einde raad, ik ben het zat elke keer alles bij te houden met pincet, scheermes en hars. :( Zo.. opgelucht.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:25

   Lieve Yasmine, dankjewel voor jouw reactie en jouw verhaal. Wat moedig van je om het op te schrijven, dat moet toch zeker ook opluchten denk ik? Het lijkt me echt verschrikkelijk moeilijk om het in die mate te hebben en ik kan me voorstellen dat je er dan geestelijk nog meer onder lijdt. Ik wens je heel erg veel sterkte toe en ik hoop dat er snel goede en betaalbare oplossingen gaan komen hiervoor.

 • Avatar van amine
  Reply amine 8 oktober 2011 at 14:54

  ik heb zelf pcos en daar hoort ook de overmatige haargroei bij helaas. Soms kan dit het enige uitwendige symtoom zijn dus mss toch handig om even je hormoonspiegel te laten nakijken. Ik heb ernaast ook last van mannelijke haaruitval

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:24

   Hi Amine, dat lijkt me ook echt heel erg vervelend met die haaruitval erbij… Sterkte hiermee en bedankt voor de tip, ik ga het toch zeker nog eens aankaarten bij de huisarts.

 • Avatar van Mirjam
  Reply Mirjam 8 oktober 2011 at 14:03

  Respect voor je stuk! Ik heb er zelf geen last van, al heb ik wel wat meer haargroei dan “gemiddeld”.
  Ik heb ook echt zwarte haren op mijn benen en dan echt heel veel. Op mijn armen zijn ze ook vrij donker maar ik scheer dat niet, ik laat het gewoon zo. En ik heb zo’n streepje op mijn buik van navel tot beneden :( en een paar haartjes rond mijn tepels, die ik niet weg durf te halen omdat het dan nog erger wordt :( Verder wat verdwaalde haren op mijn kin en een snor die ik ook niet epileer omdat het in mijn ogen best meevalt, al zegt mijn moeder dat het wel opvalt.
  Maar als ik jouw verhaal lees dan valt het bij mij nog mee…
  Heel veel sterkte ermee!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:23

   Het maakt niet uit in welke categorie qua beharing je valt, het is gewoon niet een vrouwelijk gevoel zeg maar. Ondanks dat er zoveel vrouwen mee rondlopen…

 • Avatar van Kelly
  Reply Kelly 8 oktober 2011 at 13:12

  Ik had al op twitter gelezen, dat je bezig was met een persoonlijke post die anders is dan anders. Een post die je emotioneel raakte, waardoor je het even aan de kant had geschoven. Ik herkende meteen dat dit het artikel was, waar jezelf steeds tegenkwam. Ik wil even zeggen dat ik dit echt zo onwijs moedig vind, dat je je verhaal online hebt gezet. Ik heb er zelf geen last van en ik kan wel zeggen dat ik het begrijp, maar dat kan ik niet, want ik weet niet hoe het is om last van hirsutisme te hebben. Ik hoop dat dit stuk wat je geschreven hebt, ook andere vrouwen helpt om hierover te praten, het idee te geven dat ze niet de enige zijn. Ik ben trots op je Desirée!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:22

   Dankjewel voor je woorden Kelly, echt superlief van je. Het is ook echt niet gemakkelijk geweest om neer te schrijven, en ook nu nog zit ik steeds met een zenuwachtig gevoel als er een reactie binnenkomt. Het is gewoon niet niks zeg maar, zeker omdat ik er al zolang mee loop. Dankjewel voor je lieve woorden!

 • Avatar van Petra
  Reply Petra 8 oktober 2011 at 12:30

  Ik vind het heel knap van je dat je hier durft te schrijven over dit probleem. Zelf heb ik er ook al járen mee te maken: links en rechts van m’n kin. Weet ook niet meer wanneer het begonnen is (waarschijnlijk toen ik een jaar of 16 was)
  Ik herken ook je opmerking over weekendje weg, logeren. Iedere ochtend eerst bezig met pincet om alles weg te halen. Af en toe gebruik ik scheermesje, dat is handiger als ik weg ben en geeft ook goed resultaat. En altijd make-up/foundation. Maar het kan erger, dus ik heb me erbij neergelegd en zie het als dagelijks ritueel.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:21

   Eigenlijk is het belachelijk dat we dit zien als iets uit ons dagelijkse routine, maar ik herken dat helemaal. Het is niet eenvoudig, zeker als je met anderen ergens een weekendje naartoe gaat en ze jou (mij) nooit zonder make-up zien etc. Sterkte!

 • Avatar van Ilja
  Reply Ilja 8 oktober 2011 at 12:27

  Heel knap Dees, dat je zo je verhaal doet… Het is toch een taboe (zoals er nog veel meer stomme tamoe’s zijn!) en ik denk dat heel veel dames zich in jou zullen herkennen. Het lijkt me vervelend om er zo mee bezig te moeten zijn, dat het zelfs ‘natuurlijk’ wordt. Ik kan in ieder geval zeggen dat de aandacht niet naar een haartje of verdwaalde stoppel gaat, maar naar je lieve en mooie koppie ♥ X Ilja

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:19

   Het is echt een groot sociaal taboe, maar als ik merk hoeveel dit al doet aan alle reacties, mails, tweets, DM’s etc. te zien dan is het mijn eigen schaamte zeker waard. Dankjewel voor je lieve woorden Ilja, je bent een schat! X

 • Avatar van Jagaira
  Reply Jagaira 8 oktober 2011 at 12:13

  Lieve Desiree,

  Ik was mij wel opgevallen maar ik het stoorde mij niet want ik heb ook de kracht en prachtige persoon in jou gezien!!!! Ik kan mezelf wel absoluut vinden in jou verhaal want ook ik hou mijn armen kaal: zitten dikke zwarte haren en veel en heb een snor die ik ook bij hou. Ik zou ook wel een dag willen wakker worden zonder dat ik dat met bijhouden maar dat verandert nie wie ik ben als persoon…..
  En dat geld ook voor jou!!! Wel super knap dat je de moed gevonden om je verhaal te delen met ons!!!!!

  Dikke knuffel

  Jagaira

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:19

   Dankjewel voor je woorden Jagaira, wat ben je toch een enorme lieverd! Knuff

 • Avatar van ValleyDollEva
  Reply ValleyDollEva 8 oktober 2011 at 12:06

  Het is ontzettend moedig van je om zo’n persoonlijk probleem te delen met ons. Wat jammer voor jou dat je met zoiets door het leven gaat, ik hoop oprecht dat je hiervoor gauw een oplossing vindt want ik kan me inbeelden dat het helemaal niet fijn is. Lots of love ! xx

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:18

   Dankjewel voor je lieve reactie! X

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 8 oktober 2011 at 11:58

  Ik vind het heel knap van je dat je dit met ons durft te delen. Een meisje bij ons op school heeft er ook last van. Mij was het nooit opgevallen totdat ze het laatst vertelde. Behandelingen zijn inderdaad heel erg duur.
  Liefs, xxx

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:17

   Zeker als je op school zit is het heel erg lastig om mee om te gaan, ook omdat je dan vaak in de leeftijd zit dat je sowieso nog wat onzeker bent over je lijf en alle veranderingen. Heel erg moedig van haar dat ze het durfde te vertellen! :-)

 • Avatar van Esther
  Reply Esther 8 oktober 2011 at 11:45

  Wat naar Dees. Hirsutisme is wel erg extreem hoor. Hypertrichose hebben best wel wat mensen last van. ( dit klinkt ook meer als hypertrichose, omdat je het vooral op gezicht/armen hebt )

  Ik heb op een stage ook drie mensen gehad die daar last van hebben (hypertrichose). Gewoon erg om te zien dat ze zich ZO erg schamen en er continue mee zitten. Hen deed ik altijd harsen, en dan bleven de haren een week of twee weg en dan kwamen ze weer. Harsen niets voor jou?

  Heb ook een vrouw gezien met hirsutisme en die was gewoon heel donker behaard ook bij haar borsten, rug en zo’n streep bij de navel. Lijkt me zo naar! Is de philips lumea precision niets voor jou?

  Goed van je dat je hier zo open over bent, ik denk dat je hier héél veel mensen mee helpt.

  • Avatar van Sarah
   Reply Sarah 8 oktober 2011 at 11:59

   Ik denk dat je je vergist hoor..? Hypertrichose is wanneer het echt extreem is en je bijna een dikke vacht op je gelaat hebt enzo, hirsutisme is gewoon ‘overbeharing’ maar niet in de extreme vorm :)

  • Avatar van Sarah
   Reply Sarah 8 oktober 2011 at 12:03

   Oh wacht.. het is hypertrichose, maar bij de vrouw wordt het hirsutisme genoemd..
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypertrichose

   gelukkig heb ik het lang niet zo erg als de vrouw op die afbeelding ..

   • Avatar van Esther
    Reply Esther 8 oktober 2011 at 12:12

    hirsutisme is een vrouw met een mannelijk beharingspatroon. Dus incl borsthaar, rughaar, buikhaar etc. Hypertrichose is iedere andere vorm van overbeharing en kan zowel bij man als vrouw. Bij hypertrichose heb je niet gelijk een je hele gezicht vol haar staan hoor, dat zijn dan weer de extreme vormen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:15

   Hi Esther, het gaat in mijn geval ook zeker (helaas) niet over enkel een paar haartjes extra op mijn armen en gezicht :-( Met harsen heb ik eens mijn huid kapot laten maken en ben daar sindsdien heel huiverig voor… De Lumea heb ik mogen testen voor hij in de winkel kwam te liggen, maar deze deed werkelijk helemaal niets voor me. Echt heel vervelend. Bedankt voor je reactie en het meedenken! X

 • Avatar van Germa
  Reply Germa 8 oktober 2011 at 11:09

  Ik heb wel eens over overbeharing bij vrouwen gehoord/gezien op tv. Het lijkt mij erg vervelend toe. Ik vind het dapper dat je je verhaal zo op het web durft te plaatsen. Ik kan mij voorstellen dat er een schaamte ontstaat, omdat het niet zo “hoort”. Maar ik vind dat geen enkele vrouw zich hoeft te schamen. Iedereen vrouw heeft iets moois en iets minder moois. Ik hoop dat er een oplossing komt voor jou (en anderen) probleem.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:13

   Er zou aan een onderwerp als dit meer aandacht besteed mogen worden op televisie, als het al in een programma voorbij komt gaat het meestal om de top 10 mensen die er uitzien als een attractie (bij wijze van spreken) in plaats van hoe het is om ècht te leven met een probleem als dit :-(

   • Avatar van Germa
    Reply Germa 8 oktober 2011 at 17:28

    Nee, wat ik heb gezien was een serieus programma op de BBC. Was een vrouw die er ook last van had en die in een isolement was geraakt. Ze gingen deze vrouw helpen d.m.v. laserbehandelingen en psychologische steun (omdat ze in een isolement was geraakt). Was echt een informatief programma.

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:29

     O dat is zeker wel fijn, ik ga eens kijken of ik dat programma kan terugvinden. Mocht je nog weten welk programma het was dan hoor ik het graag :-)

     • Avatar van Germa
      Germa 8 oktober 2011 at 17:32

      Volgens mij was het iets met embarising…(?)

     • Avatar van Elly
      Elly 8 oktober 2011 at 17:56

      Is dat misschien hetzelfde als “genante lijven” in Nederland? Volgens mij is dat hetzelfde programma, maar hebben ze er gewoon een NL naam aan gegeven.

 • Avatar van Liesbeth
  Reply Liesbeth 8 oktober 2011 at 10:31

  Hee!
  Wat heb jij lef seg! Echt prachtig dat je hier voor durft uitkomen en het taboe durft te doorbreken. Dit verdient zeker respect! Ik hoop dat al die positieve reacties je toch wat beter in je vel doen voelen en dat er misschien zelfs een oplossing gevonden wordt.
  Ik ben echt onder de indruk dat je dit durft te vertellen. Echt chapeau!

  Veel liefs,

  Liesbeth

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:12

   Dankjewel voor je lieve reactie Liesbeth! :-)

 • Avatar van Marsha
  Reply Marsha 8 oktober 2011 at 09:58

  Wow… dus dit was het verhaal waar je het van de week over had. Goed dat je het toch gewoon geplaatst hebt hoor! Volgens mij is dit ook een issue voor een heleboel vrouwen.

  Ikzelf kan je een hand geven. Al vanaf mijn 20e last van zware overbeharing, die ook steeds erger werd. Ik ben net een vent zeg ik wel eens om er toch nog een beetje een grapje over te maken ;-) En ook heel licht van huid, maar helaas erg donker van haar.
  Toen het op mijn kin wel heel erg werd, ben ik naar de huisarts gestapt. Die schreef me de Diane 35 pil voor. Hier kreeg ik echter zware migraine aanvallen van in de stopweek. Een extra hormonenpleister om dit weer op te lossen gekregen. Maar de haargroei werd niet echt heel veel minder. Dus een verwijzing voor weg laten laseren gekregen. Ik heb 6 behandelingen gehad. Dat was geen pretje. Ik bleek een gevoelige huid te hebben, dus het deed ook gewoon echt pijn (in normale gevallen zou het vrijwel pijnloos moeten zijn). Het laseren heeft destijds wel geholpen, was bijna allemaal weg. Maar er werd destijds al bij verteld, dat er uiteindelijk gewoon weer nieuwe haren konden gaan groeien. Wat bij mij uiteindelijk ook gebeurde na een tijd. Hoewel de techniek op zich best wel beter zal zijn tegenwoordig (behandeling was in 2002-2003), blijf je uiteindelijk natuurlijk altijd de kans houden dat er nieuwe haren gaan groeien.
  Ik heb me er nu dan maar bij neergelegd dat ik elke dag even een mesje eroverheen haal. Epileren is gewoon geen beginnen aan met een pincetje. Krijg er vrijwel nooit opmerkingen over, maar ik heb niet de illusie dat het niet zichtbaar is. Ik ben nu inmiddels 39 en ben benieuwd hoe het zal verlopen als ik in de overgang kom, het tijdstip waarop de meeste vrouwen haren op hun kin beginnen te krijgen ;-)
  Rest van mijn lijf doe ik met een epilator. Ok… dat doet pijn in het begin, maar nu na een paar jaar merk ik dat het minder pijn doet en de haargroei ook wel minder lijkt te worden. Mijn gezicht doe ik er uiteraard niet mee, moet er niet aan denken ;-)
  Hoop dat je wat hebt aan mijn ervaringen.

  En keep up the good work met je blog! Ik geniet er elke dag van :-)

  • Avatar van Sarah
   Reply Sarah 8 oktober 2011 at 10:37

   Ik heb jaren geleden ook Diane 35 voorgeschreven gekregen om dezelfde reden idd.. ik heb er gelukkig geen migraine van. Wel fijn om te horen dat we niet alleen zijn met dit probleem. Ok, dat je niet de enige bent weet je wel, maar er wordt nooit ‘out in the open’ over gepraat dus dan voel je je toch wat alleen uiteindelijk he.. :/

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:11

   Dankjewel voor je reactie en wat moedig om jouw verhaal te doen. Vanwege een toekomstdroom mèt kindjes is aan de pil gaan geen mogelijkheid voor mij. Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar IPL, even kijken voor de kosten/vergoeding etc.

   • Avatar van Marsha
    Reply Marsha 8 oktober 2011 at 17:34

    Ik vind jou veel moediger door hier zo je verhaal te doen hoor. Ik ben hier immers een stuk minder herkenbaar dan jij bent!
    Ik weet niet hoe dat nu tegenwoordig gaat met vergoeding, maar ik kreeg vrij veel terug destijds. Wel uiteraard met verwijzing van de huisarts. Wellicht kun je als de tijd daar is je ervaringen met de behandeling nog met ons delen?

    Ik zie overigens verschillende verwijzingen naar PCOS in de comments. Overbeharing in deze mate kan ook een symptoom zijn bij een te traag werkende schildklier. Zeker met het oog op je kinderwens is het misschien aan te raden hier eventueel naar te laten kijken.

 • Avatar van Redhotjillypeppers
  Reply Redhotjillypeppers 8 oktober 2011 at 09:40

  Ik vind het heel erg knap en moedig dat je hierover geschreven hebt. Zo zie je maar, iedereen worstelt zo met zijn of haar problemen die op het eerste zicht missschien niet direct zichtbaar zijn. Respect hoor ! x

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:09

   Daar heb je gelijk in. Iemand kan er nog zo ‘perfect’ uit zien, maar er kan ondertussen van alles spelen…

 • Avatar van Sillebil66
  Reply Sillebil66 8 oktober 2011 at 09:33

  O wat goed van je Desiree!! Zal niet makkelijk geweest zijn voor je! kan je trots op zijn hoor.
  Begrijp dat er wel wat manieren zijn om het te verminderen..en niet door verzekeringen wordt vergoed!
  In een woord belachelijk!
  Wens je sterkte en ook de andere meiden die hier last van hebben…
  En hou ons op de hoogte ;)
  Vindt je een geweldige meid! zo steek die maar in je zak ;))

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:08

   Dankjewel voor je reactie, doet me goed! :-)

 • Avatar van Natascha
  Reply Natascha 8 oktober 2011 at 09:30

  Wow dees, ik vind het echt enorm stoer dat je hier zo open over bent en hopelijk doorbreekt het barrieres en helpt het jou en anderen met een oplossing te vinden om het dragelijker te maken.
  Ik kan me trouwens goed voorstellen dat dit neerpennen enorm moeilijk is geweest. En ik heb respect voor jou en al die meiden die er last van hebben.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:08

   Dankjewel voor je reactie Natascha, ik hoop ook zeker dat het die uitwerking zal hebben. Het was pittig om op te schrijven allemaal, maar ook heel ‘bevrijdend’ op één of andere manier. Dankjewel voor je reactie!

 • Avatar van Christa
  Reply Christa 8 oktober 2011 at 09:21

  Jeetje meid wat vind ik het eigenlijk verdrietig dat dit zo’n taboe moet zijn in deze ”perfecte” wereld. Wat willen we toch……iedereen is wel ergens ontevreden over of heeft een probleem wat vooral niemand mag zien, soms kijk ik wel eens uit naar een tijd dat men echt gewoon zichzelf mag zijn. Sorry dit is denk ik even dromen over utopia.
  Vroeger werkte ik in een schoonheidssalon en daar werdt gewerkt met electrisch ontharen, heel veel vrouwen en ook enkele mannen [ook transsexuelen] lieten dit doen en de de weg is lang…maar wel definitief! Het feit dat het al langzaam steeds minder werdt was voor vaak al zo’n opluchting en de resultaten waren heel goed. Nu heb ik het over een hele tijd geleden maar ik weet dat ze deze methode nog steeds toepassen. Nu zullen ze vast wel weer nieuwere manieren hebben om dit te doen dus ik zou zeker goed onderzoek doen [heb je al gedaan], maar Desirée, gewoon beginnen en je vooral niet schamen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 17:07

   Tsjah, we moeten allemaal perfect zijn tegenwoordig. Maar wat is perfect? En wie bepaalt dat? :-( Ik ga zeker kijken welke methode mij het meest aanspreekt en ermee beginnen!

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 8 oktober 2011 at 08:47

  ik heb er zelf gelukkig geen last van!

 • Avatar van Amber
  Reply Amber 8 oktober 2011 at 08:40

  Heel knap dat je hier zo open over bent meis. Dit moet heel erg moeilijk zijn geweest! Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus op dat gebied kan ik je niet helpen. Ik denk dat je hier heel veel mensen mee helpt, door deze blog te posten :).

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:48

   Hi Amber, het is zeker niet gemakkelijk nee en ik zit hier dan ook een beetje ‘zenuwachtig’ achter de computer. Iedereen leest zo toch iets waar je het zelf moeilijk mee hebt, maar dat is wel de manier om iets te bereiken/een taboe te doorbreken denk ik. Dankjewel voor je reactie!

   • Avatar van Amber
    Reply Amber 8 oktober 2011 at 09:09

    Ik begrijp hoe je je voelt, heb zelf ook een keer zo’n moment gehad. De meeste mensen reageren respectvol, maar mochten er ‘haters’ voorbij komen; lekker laten gaan!

 • Avatar van krulletje
  Reply krulletje 8 oktober 2011 at 08:08

  Ontzettend moedig van je, dat je hierover schrijft! Maar niets om je over te schamen, maar dat is natuurlijk makkelijk praten, als je er zelf niet last van hebt. Ik ken best veel vrouwen, die dagelijks ‘plukken’. Ik hoor in mijn omgeving steeds vaker verhalen van dames die middels IPL van het probleem af zijn; goede resultaten dus. Maar of het blijvend is, is afwachten. Het is vrij nieuw, die methode.
  Ik heb in het gezicht blonde haartjes, en wax alleen mijn bovenlip. Maar wil natuurlijk niet zeggen, dat het altijd zo zal blijven. Ik ben wekelijks ook best veel tijd kwijt met ontharen, waxen, epileren… Maar heb wel alles ‘onder controle’, zo goed als dat kan.
  Nogmaals: ik vind je erg dapper en ik vind het heel erg te lezen, dat je er zo mee zit. Ik hoop dat overbeharing bij vrouwen steeds minder een taboe zal worden. Je artikel helpt daar zeker aan mee. Heel veel sterkte, en ik ga duimen voor je, dat er financieel een oplossing komt voor jou.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:47

   Mijn eerste voorkeur gaat op dit moment ook uit naar IPL, maar ben ook wel benieuwd naar de ervaringen op de echt langere termijn… Niet dat ik daar dadelijk elk jaar enkele maanden mee bezig moet zijn zeg maar. Dankjewel voor je reactie!

   • Avatar van krulletje
    Reply krulletje 8 oktober 2011 at 10:34

    Je hoeft in ieder geval niet elk jaar terug! 1 excollega heeft t een jaar of 6 geleden laten doen (kin, wangen), plukte ook elke dag. Tot nu toe is er helemaal niets teruggekomen. ( Ik bedoelde met ‘lange termijn’ eigenlijk nog véél langer :-), dus bijv. 10 of 15 jaar). Er was trouwens na 1 behandeling al resultaat te zien, of beter gezegd: er viel bijna niets meer te zien!!

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 8 oktober 2011 at 08:02

  Wat goed en moedig van je om dit online te zetten. Ik heb er zelf niet zoveel last van, maar ik weet zeker dat er meer mensen zijn die dat wel hebben, en dat die blij zijn dat het bespreekbaar wordt gemaakt. Laat je je leven er niet helemaal door leiden, maar ik hoop dat er nog mensen komen die naast de tips die al gegeven zijn, nog meer goede tips hebben. Nogmaals, wat goed dat je dit artikel online hebt gezet!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:45

   Dankjewel voor je reactie en steun, doet me goed!

 • Avatar van Suzanne
  Reply Suzanne 8 oktober 2011 at 08:01

  mooi stuk meid! ik vind het heel goed dat je je over je eigen schaamtegevoel hebt heengezet en dat je alles zo eerlijk opschrijft. ik hoop voor je dat andere mensen met een zelfde of soortgelijk probleem je tips kunnen geven en misschien omgekeerd. ik had er in ieder geval nog nooit van gehoord, maar ik geloof best dat het vaker voorkomt dan men denkt, en als dat naar buiten wordt gebracht kan dat alleen maar voor meer begrip zorgen lijkt mij.

  er was mij niets opgevallen, maar dat is ongetwijfeld omdat je het zo goed camoufleert. ik hoop dat je iets ontdekt wat minder werkt etc. is, want dit lijken me echt helse karweitjes steeds.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:45

   Het is ook zeker niet makkelijk om dit allemaal op te schrijven en aan zoveel mensen te laten zien. Maar toen ik op internet zoveel erover las, forums vol van vrouwen die hier last van hebben wist ik dat ik kon helpen om dit taboe bespreekbaar te maken. Dankjewel voor je reactie Suzanne!

 • Avatar van Nienke
  Reply Nienke 8 oktober 2011 at 03:16

  Wauw! Echt super stoer en moedig dat je dit post, echt heel goed!
  Zelf heb ik niet echt last van overbeharing, op de paar zwarte haren in mijn hals na. Ik merk nu al bij mezelf wat deze post teweeg brengt, want over deze paar kleine haartjes praat ik zelfs al nooit. Dus echt super goed dat je het onderwerp bespreekbaar maakt en zo ook een soort steunpunt creëert voor vrouwen die hier last van hebben.

  Ps: ik weet niet of het wat is, maar ik vond dit laatst en misschien is het wel een uitkomst: http://www.philips.nl/c/ontharing/lumea-precision-sc2002_00/prd/nl?retailStoreStatus=true&country=NL&catalogType=CONSUMER&language=nl&onlineStoreStatus=false&stores=true&proxybuster=D2ABAA9D780E03BC642C548E29640DDC.app102-drp1

  • Avatar van Nienke
   Reply Nienke 8 oktober 2011 at 03:17

   Sorry voor die ellendige link. (oeps)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:43

   Ook al zijn het maar een paar haartjes, je kan hier echt heel erg last van hebben en je schaamt je er toch voor. Want haren op een kin bij een vrouw, dat ‘hoort’ toch niet? *sterkte* De Philips Lumea heb ik vorig jaar zomer voor hij in de winkels verscheen al mogen testen en had bij mij geen enkel resultaat. En dat terwijl ik het perfecte type ervoor zou zijn met mijn erg lichte huid en donkere haren…

 • Avatar van Shirley
  Reply Shirley 8 oktober 2011 at 02:01

  Ik vond altijd dat ik “een nichtje van King Kong” was zoals mijn moeder dat noemt, maar als ik dit zo lees, mag ik erg dankbaar zijn. Ik heb geen zwartharige baard zeg maar. Alleen donkerharige benen, oksels, down under, armen, Bert van Ernie wenkbrauwen, bakkebaardjes en een snorretje bij mijn mondhoeken. Het is allemaal aardig bij te houden, dus ik mag niet klagen. En soms wat haren bij mijn ooghoeken. En mijn wenkbrauwen staan in verbinding met mijn haarlijn, soort van.

  Afijn, ik kan het af met een scheermes en een pincet. Ik kan me niet voorstellen hoe zwaar jullie het hebben. Ik heb wel eens een vrouw gezien met een “baard”. Ik kan me de schaamte goed voor stellen, maar ik vind het ook wel stoer dat sommige mensen af en toe hun snor of baard laten staan. Dat ze soms even maling eraan hebben zeg maar. En respect dat je al die moeite doet.

  Mijn oma epileert haar wenkbrauwen niet omdat dit haar teveel pijn doet. Mijn moeder heeft haar snor laten laseren, maar door hormoonverandering groeit deze weer (hoewel minder heftig dan voorheen). Een vriendin van mij lasert momenteel haar armen. Mijn armharen scheer ik overigens niet. Die stoppels prikken andere mensen (ik had een vriendin die dat deed). Epileren vind ik te pijnlijk, dus ik vind dat mensen er maar langsheen moeten kijken. Evenzo heb ik down under een te gevoelige huid voor het scheermes, dus dat houd ik kort met de gillette bikini tondeuse.

  Erg goed dat je dit onderwerp aankaart. Ik denk wel dat als meer mensen er van weten, ze er ook wat positiever tegenover staan. In plaats van “ieeeh haren vieeeees!!!”. >.> En inderdaad, vrouwen die het ook hebben moeten er gewoon over kunnen praten. Dus ja, respect respect respect!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:41

   Dankjewel voor je reactie Shirley, echt enorm vervelend dat jij er ook last van hebt. Het steunt mij ook dat er zoveel vrouwen zijn die het hebben, maar het is jammer dat het inderdaas als iets ‘vies’ wordt gezien. Als het taboe hierom doorbroken wordt kan er makkelijker over gesproken worden en zijn oplossingen hopelijk dichterbij.

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 8 oktober 2011 at 01:18

  Goed en dapper dat je erover schrijft Desirée! Ik moet zeggen dat ik ook volgens mij wel meer dan gemiddeld aan haargroei heb, maar zolang het niet echt opvalt vind ik het wel ok, op wat verdwaalde kinharen na (zoals Claudia zegt, die dingen groeien als kool!). Maar goed, ik denk dat je hiermee al heel wat meiden helpt om er in ieder geval eens over te praten :).

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:38

   Zolang het inderdaad nog echt een verdwaald haartje is hier en daar is het nog makkelijk onder controle te houden. Dankjewel voor je reactie, dat is precies wat ik ermee hoop te bereiken ook. X

 • Avatar van Sarah
  Reply Sarah 8 oktober 2011 at 00:26

  jep.. hirsutisme is een term die ik jaaaren geleden ook te horen kreeg bij de dokter. Ik heb hier ook last van.. bij mij heb ik het altijd geweten aan mijn Italiaans bloed, want mijn tantes hebben er ook altijd last van gehad.. En je weet wat een donkerbruine haren ik heb, right. Daar hoeft vast geen tekeningetje bij :( vroeger toen ik op school zat had ik er veel meer moeite mee dan nu, ik schaamde me ervoor en -kinderen kunnen hard zijn- ik werd er ook mee gepest.. maar naarmate je ouder wordt, wordt je omgeving ook ouder en wijzer en gaan ze niet meer wijzen en lachen, thank god. Ik hou m’n ‘snor’ bij met een pincet, alsook de enkele stugge haartjes die telkens terugkomen op m’n kin, verder zijn dat donsharen en laat ik ze voor wat ze zijn, maar ook als de zon in een verkeerde hoek op me schijnt, zie je dat heel duidelijk onder m’n kin :/ Ik stoorde me vroeger ook aan die bakkebaardjes, maar heb later beseft dat die zo erg nog niet zijn, dus daar blijf ik nu al jaren af. Op m’n benen heb ik ook veel meer haar dan een doorsnee meid (en ook weer: donkerbruin.. bah) dus dat probeer ik met een epilator bij te houden, want als ik het weer een keer scheer, zijn ze weer talrijker & stugger. Enja.. billen & buik.. pff..

  Net zoals bij jou zijn het de momenten dat ik er echt aan ga denken dat het me raakt.. maar in het gewone dagelijkse leven heb ik er inmiddels geen groot probleem meer mee.. gewoon, af en toe zit ik erover te tobben en dan vraag ik me af waarom ik ook niet zoals de meeste vrouwen zonder al die haren kan leven..

  Ik had de tranen in m’n ogen toen ik je artikel las.. en nu ik dit zo neertyp.. het is zo herkenbaar :'( Ik heb ook erg veel geluk met een vriend als Hendrik waar ik me heel erg op mijn gemak bij voel en waar ik me niet voor hoef te schamen <3

  *knuffel*

  • Avatar van Sarah
   Reply Sarah 8 oktober 2011 at 00:34

   Oh en niet te vergeten de uni-brow die ik heb als ik daar in het middel niet pluk :°)

   • Avatar van Sarah
    Reply Sarah 8 oktober 2011 at 00:34

    middeN*

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:37

   Ahw lieve Sarah toch, allereerst een hele dikke knuffel voor jou! En dan dachten wij elkaar al best goed te kennen, deel je hetzelfde probleem wat we niet van elkaar wisten… Ik ben blij dat Paul ook voor mij zo’n steun is en iemand is waarnaar ik mijzelf niet hoef te schamen. Ik ga je op de hoogte houden van wat ik zoal op mijn pad aan eventuele oplossingen tegen ga komen. Liefs

   • Avatar van Sarah
    Reply Sarah 8 oktober 2011 at 10:35

    Ik ben ooit met mama naar een paar laserbehandelings-instituten geweest, maar het is zo ontzettend duur allemaal.. :( en dan zou het over zowat mijn hele lichaam nodig zijn, dan ben je een fortuin kwijt..

 • Avatar van Noelle
  Reply Noelle 8 oktober 2011 at 00:25

  Onwijs goed dat je hier over schrijft. Je hoeft je niet te schamen ervoor, maar ik begrijp dat je dat toch doet. Ik heb het niet, al heb ik 2-3 haartjes op m’n kin en richting m’n nek die ik steeds moet trekken. En ook een paar donkere haartjes boven m’n mondhoek maar verder niks. M’n moeder heeft jaren geleden wel zo een laserbehandeling gedaan op haar kin, maar dat moest wel want ze zat er altijd aan te plukken en dan groeit het in. Hoop dat je veel positieve reacties krijgt op deze post!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:35

   Dankjewel! En inderdaad, er groeien regelmatig haartjes in en die moet je wel verwijderen en krijg je dus wondjes etc. Pfff :-(

 • Avatar van Leontine
  Reply Leontine 8 oktober 2011 at 00:24

  Wat goed dat je hier over schrijft! Ik denk dat je zeker veel vrouwen helpt het bespreekbaarder te maken én het probleem te erkennen, want ik kan me voorstellen dat je het liefst ontkent, ook tegenover jezelf.

  Ik heb gelukkig geen last van overbeharing, en daar voel ik me heel gezegend mee..

  Sterkte Desiree, ik hoop dat er voor jou (en alle andere vrouwen die hiermee kampen) een oplossing komt die werkt én betaalbaar is, het is je meer dan gegund.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:35

   Dankjewel voor je lieve reactie Leontine, doet me goed! :-)

 • Avatar van Claudia
  Reply Claudia 8 oktober 2011 at 00:18

  Wat een mooie en vooral moedige post. Ik vind je een prachtmens en ik vind het zo goed dat je zoiets deelt.
  Zo, nu ik. Ik heb het een klein beetje, vooral zo rond de maandelijkse periode wil het op m’n kin en langs m’n kaaklijk nog wel ’s welig gaan tieren van die vieze harde haartjes, die of doorzichtig zijn en af en toe ook wel ’s gewoon heel irritant pikzwart.
  Ik heb daarom ook altijd m’n mini tweezerman bij me. En ik weet ’t. Plukken is ook niet goed, maar ik ga echt niet de hele dag met zo’n haar lopen. Vooral omdat die krengen zo verdomd snel lijken te groeien! Echt, een avond ervoor heb je nog nergens last van, de volgende dag prijkt er ineens zo’n zwarte rakker op je kin alsof je er al 3 weken mee loopt. Bizar gewoon!
  Ik heb al wel ’s gedacht, wat kan ik hier nu aan doen. Ik zie m’n moeder en ik zag m’n oma ook al jaren voor ’t bij mij begon plukken met een pincet zo nu en dan dus zag die bui al wel hangen. maar nu het voor mij ook is begonnen vraag ik me af inderdaad of de pincet wel de juiste weg is. Misschien komen we er nu wel met z’n allen een keertje achter wat we eraan kunnen doen. Dus fijn dat je deze discussie zo sterk en moedig bent begonnen. Je bent een topwijf <3

  • Avatar van Claudia
   Reply Claudia 8 oktober 2011 at 00:20

   haha oh god, dat moest dus kaaklijN zijn, geen lijk… lijkt me nog akeliger om te hebben ipv die onschuldige doch irritante haartjes overal… hihi ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:34

   Dankjewel voor je lieve reactie, het doet me goed dat dit artikel zo ontvangen wordt want het is niet niks en het was/is een enorme drempel die ik over moe(s)t. En inderdaad: die zwarte ongewenste haartjes groeien als kool! Ook daarom juist dat je er echt altijd mee bezig bent :-(

 • Avatar van Elly
  Reply Elly 8 oktober 2011 at 00:17

  Jeetje, ik heb het nooit aan je gezien of gemerkt… Ik vind het vooral jammer dat je er nooit iets over hebt gezegd, want zeker bij vriendinnen (en dan ook nog één die schoonheidsspecialiste is) hoef je je niet te schamen. Bij anderen overigens ook niet. Als je er zoveel last van hebt, wat ik me best kan voorstellen want ik ben zelf net zo, dan zou ik er zeker iets aan laten doen. Kijk inderdaad eens naar IPL, maar ook eens naar Epilfree. Ik ben er zelf niet bekend mee, maar het zou permanent moeten zijn (helemaal permanent zijn dat soort dingen nooit). Het kan in ieder geval je leven een stuk makkelijker maken zodat je er niet zo mee bezig hoeft te zijn!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:32

   Het is ook nu eenmaal een onderwerp wat je zelfs bij je beste vriendinnen niet gemakkelijk op tafel gooit… Ik ga nu inderdaad eens kijken wat alle mogelijkheden zijn op dit gebied, wat haalbaar is en het beste resultaat heeft.

 • Avatar van Jilke
  Reply Jilke 8 oktober 2011 at 00:16

  Wat goed dat je dit verhaal hierop zet zeg! Ik weet zeker dat je op deze manier vele meisjes en vrouwen zal helpen die er ook last van hebben. En ik denk dat het voor jou zelf ook wel goed is om het van je af te kunnen schrijven.

  Ik heb er zelf geen last van, maar ik ken wel iemand die er last van heeft en ik kan me zeker voorstellen dat het een flinke impact heeft.
  Veel succes en sterkte ermee toegewenst en ik hoop dat je een goede oplossing zal vinden en je realiseert dat je niet de enige bent!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:31

   Dankjewel voor je reactie en steun hiermee :-)

 • Avatar van shanna
  Reply shanna 8 oktober 2011 at 00:14

  Heb je geen PCOS? Komt vaak voor bij vrouwen met PCO.. Ik heb het ook, en THANK GOD is het ontiegelijk blond..

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 oktober 2011 at 08:30

   Ik heb hier al vaker aan gedacht, maar er zijn teveel symptomen van PCOS die ik kan wegstrepen… Toch heel erg bedankt voor het meedenken!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.