Fashion Media

Plus Size | Op de cover & in de media

18 november 2011


Regelmatig zie je op Curvacious een artikel over ‘plus size’ verschijnen en dat is natuurlijk niet zonder rede, kijk alleen eens naar de naam van de website (~_^) Vandaag wil ik het eens hebben over mooie volle vrouwen op de covers van magazines, maar ook over een negatief aspect hiervan. Ehhh tsjah, hoe ik het precies uit wil leggen weet ik nog niet maar ik hoop dat jullie mij aan het eind van het artikel toch begrijpen. Denk je er hetzelfde over òf totaal anders? Laat je mening dan achter in de comments.


Natuurlijk vind ik het prachtig om te zien dat er steeds vaker een volle(re) vrouw op de voorkant van een tijdschrift te zien is en in dit artikel zie je dan ook zeker mooie voorbeelden hiervan voorbij komen. Ik ben voor ‘plus size’ in de media, àlle vrouwen van èlk formaat die het straatbeeld weergeven en daarom ook zeker gezien mogen worden. Maar waarom is het dan zo uitzonderlijk als er een vrouw met een maat(je) meer op de cover van een magazine staat? Waarom zie je dan ineens overal op internet heftige discussies ontstaan?

Ik ben zelf iemand die niet graag in hokjes denkt en ervoor pleit om het realistische straatbeeld door te voeren in de media. Want laten we eerlijk wezen: als je naar de televisie kijkt en series ziet en reclames of films bekijkt dan komt daar maar zelden een dikke vrouw in voor. Ja, ik noem het zo direct bij het woord: dik. De wereld is gigantisch divers, maar in de media lijken er wel alleen slanke vrouwen naar voren te komen alsof de wereld er zo uit ziet. Vind je het gek dat vrouwen met een maatJE meer zich al snel veels te dik voelen en daardoor juist aan de crashdieten gaan, wat vevolgens vaak mislukt en ze erna dikker zijn dan ervoor en naar oude foto’s van zichzelf kijken en denken ‘maar… zo dik was ik eigenlijk ook helemaal niet met mijn maat 42’…


In Nederland zijn er maar weinig series of tijdschriften die het echte straatbeeld weergeven. Hoe leuk zou het zijn als er bij Goede Tijden Slechte Tijden bijvoorbeeld eens een dikkere vrouw of man in Meerdijk komt wonen en een interessante rol krijgt? Of dat je in de volgende reclame waarbij je een vriendinnengroepje ziet zitten, ook eens een volle meid ertussen ziet? Dat zou het hele beeld over de medemens met een maat meer toch al snel doen veranderen. Dat denk ik in ieder geval wel. De programma’s die er nu zijn waarin je plussizers voorbij ziet komen zijn programma’s als ‘Genante Lijven’ ‘Obese’ ‘Dit is mijn lijf’ en zelfs hele reportageseries over mensen met (zwaar) overgewicht. Niet echt feelgood programma’s toch?…

Als je kijkt hoe lastig het is om als plus size model aan de bak te blijven… Terwijl je aangenomen wordt met bepaalde maten moeten veel van deze modellen nu afvallen om werk binnen te blijven halen, omdat de markt zo aan het veranderen is. Dat plus size steeds minder plus size wordt. In de modewereld althans. Kijk bijvoorbeeld naar de prachtige Mayra, die trouwens geweldig leuke columns schijft, die dit ook te horen kreeg.

Maar toch, in Nederland denk ik dat er een mooie omslag bezig is. Al gaat het misschien niet zo snel als ik zou willen. We hebben een prachtig tijdschrift als Big is Beautiful, regelmatig andere tijdschriften die themaweken/maanden hebben en zelfs Vrouw besteedde aandacht aan de XL medemens op een positieve manier. Denk aan de plus size blogs waarvan er ook in Nederland steeds meer komen en een Miss Plus Size Fashion verkiezing waarbij heel veel positieve media aandacht naar voren komt. Oeh, en niet te vergeten: de Full Figured Fashion Week in New York! Ook al wordt er door velen negatief over gesproken en gedaan, het feit dat er een Full Figured Fashion Week bestaat zegt toch al genoeg? En zie op het filmpje hoeveel plezier die mooie vrouwen hebben!


Daarom ben ik blij dat er steeds meer Plus Size op de cover komt en in de media te zien is. Omdat de volle(re) vrouwen (en mannen) zichzelf dan ook positief in de media gaan zien en zich daardoor misschien beter gaan voelen. En als je je beter voelt dan ga je van jezelf houden en beter voor jezelf zorgen. Zonder gekke crashdieten. En dat is mooi, dat er toch een verandering gaande is. Ook al gaat deze met horten en stoten en soms veels te langzaam. Maar ik krijg toch langzaam aan meer en meer het idee dat het realistische straatbeeld ook positief naar buiten gebracht gaat worden. Zonder in hokjes te denken. Daar passen wij toch niet in.

Volg me via Twitter, Facebook, Youtube & Bloglovin’.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marsha
  Reply Marsha 20 november 2011 at 19:40

  Mooi artikel weer. Leuk dat je ook dit soort onderwerpen op je blog aansnijdt. Hoop nog veel meer van dit soort stukken van je te lezen.
  On topic: Graag meer ‘normale’ mensen in de media! Heel veel overgewicht/ongezond overgewicht (waar ik overigens zelf ook in val…) wellicht niet zo prominent, want je hoeft het niet te promoten. Maar een gewone gemiddelde vrouw in plaats van size zero… graag!

 • Avatar van Annelien
  Reply Annelien 20 november 2011 at 18:34

  Lekker late reactie maar ik ben het helemaal met je eens. Het echte straatbeeld wordt nauwelijks weerspiegeld in Nederlandse media! Dat vind ik ook erg leuk aan Glee, dik, dun & elke nationaliteit komt erin voor. Sowieso is dat met ‘kinderseries’ meer het geval.. Denk aan Spangas, daar zitten ook wat ‘dikkerds’ in (ik voel me, met overgewicht, zo vrij om dat zo te omschrijven). Face it ladies at the top: in NL draagt het grootste deel van de vrouwen maat 42. En daar is niets mis mee :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 21 november 2011 at 10:47

   Precies! Dat is toch ook heel erg leuk zoals Glee? En dat is tenminste op een positieve/normale manier zonder dat er nadruk op wordt gelegd.

 • Avatar van Ilja
  Reply Ilja 19 november 2011 at 17:37

  Heel mooi geschreven meis, helemaal mee eens… ’t zou fijn zijn als er een normaal straatbeeld zou komen, nu is het verre van reeël… ^^

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 19 november 2011 at 13:55

  I like it.
  Liefs, xx

 • Avatar van desima
  Reply desima 19 november 2011 at 12:38

  boeiend artikel om te lezen. ben het met je eens. mix alle soorten en maten dames door elkaar dan gaan we het met ons allen nog eens gewoon vinden. geen waardeoordeel aan het uiterlijk. we zijn allemaal uniek en allemaal mooi op onze eigen unieke manier!

 • Avatar van Jagaira
  Reply Jagaira 19 november 2011 at 12:34

  Amen, sister!!

  Ben het totaal met je eens!!!

  We praten volgende week bij over dit want ik heb nog wel wat ideeën die ik wil uitwerken en jou hulp bij nodig heb ;-)

  XOXO

  Jagaira

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 21 november 2011 at 10:46

   Ik ben benieuwd naar je ideetjes meis! X

 • Avatar van Claudia
  Reply Claudia 18 november 2011 at 22:23

  wederom een mooi artikel! ik kan me er erg in vinden!

 • Avatar van Agnetha
  Reply Agnetha 18 november 2011 at 21:18

  Geweldig! Ja, ik zie ook graag plus size vrouwen op de cover, niet allemaal.. maar ook vele magere vrouwen vind ik niet mooi. Maar zoals Adele? Super!

  Gemiddeld is de maat 40/42, maar soms denken mensen nog steeds dat het 36/38 is. En ja mensen met teveel overgewicht is niet mooi en ongezond, maar met heel veel ondergewicht ook.

 • Avatar van Joyce
  Reply Joyce 18 november 2011 at 20:17

  Prachtige blog weer Desiree, je schrijft heel eerlijk, overtuigend en het is fijn om te lezen, omdat het zo straight from the heart lijkt te komen. Ik vind persoonlijk dat plus size vrouwen een prachtig gezicht hebben met heel veel gevoel erin, Adele is hier natuurlijk een geweldig voorbeeld van. Toch moet ik zeggen dat ik het niet altijd prettig vind om te zien, neem Beth Ditto, prima dat ook zij op een tijdschrift verschijnt, maar ik zie liever niet haar blote lichaam in vol ornaat – ook niet dat van een superskinny vrouw, maar dat ter zijde. Plus size vrouwen zijn prima en hartstikke welkom in de wereld, maar ik vind niet dat we het toe moeten juichen, net zoals we super dunne vrouwen ook niet toe moeten juichen. Dat zijn twee uitersten die beiden niet gezond zijn.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 21 november 2011 at 10:45

   Dankjewel voor je mooie reactie weer Joyce. Ik snap wat je bedoelt en het is ook zeker niet mijn insteek om mensen met ongezond overgewicht toe te jubelen, maar ze (we) zijn wel onderdeel van het straatbeeld en worden in de media vaak geschuwd…

 • Avatar van Sharon
  Reply Sharon 18 november 2011 at 19:35

  Ik ben het er mee eens dat er ook wel eens plussize modellen op de cover mogen! Al vind ik wel dat er dan ook wel weer een uiterste van is. Als het echt ongezond is dan vind ik dat het dan weer niet hoeft.

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 18 november 2011 at 19:04

  Ik vind het leuk om te zien, er zijn tenslotte best veel volle vrouwen en ook zij (wij) willen graag op de hoogte zijn van mode, beauty en lifestyle. De laatste tijd lijkt het me iets minder moeilijk af te gaan als ik kleding ga shoppen, lang leve de inspiratie, yay!
  Een poosje terug heb ik op een event een fotoshoot mogen meemaken, en ik durfde mijn foto’s bijna niet op mijn blog te zetten, zó onzeker ben ik over mijn figuur. Heb het uiteindelijk toch gedaan (http://www.sandyhasselt.nl/blog/?p=947) en ik heb van zelfs wildvreemde mensen complimenten gehad, echt héél leuk om te lezen! Is weer eens wat anders dan ik gewend ben om te horen, haha!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 21 november 2011 at 10:44

   En wat een prachtige foto’s zijn het Sandy, daar mag je trots op zijn zeg!

 • Avatar van Ilda
  Reply Ilda 18 november 2011 at 18:55

  Helemaal mee eens, wat je nu ziet in de media is geen waarheidsgetrouwe afspiegeling van de werkelijkheid.

 • Avatar van Redhotjillypeppers
  Reply Redhotjillypeppers 18 november 2011 at 18:20

  Ik er volledig mee akkoord dat er een meer realistisch beeld moet komen van vrouwen in de media. Vrouwen zijn er nu eenmaal in alle maten en vormen !

 • Avatar van Amber
  Reply Amber 18 november 2011 at 17:31

  Ik vind het prachtige vrouwen, snap niet dat we dit niet veeeeeel vaker zien!

 • Avatar van Kim
  Reply Kim 18 november 2011 at 17:14

  Super! Toon echte vrouwen en geen gephotoshopte vrouwen!

 • Avatar van Shirley
  Reply Shirley 18 november 2011 at 16:47

  Amen! En te dun zijn is ook ongezond. Gezondheid is een persoonlijke zaak. Niemand zou gedwongen moeten worden uit te wijken naar een uiterste omdat het mooi gevonden wordt, maar niemand zou zich ook met een andermans gezondheid moeten bemoeien. Ongezonde mensen weten zelf inmiddels ook wel dat ze ongezond zijn.

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 18 november 2011 at 16:34

  Helemaal waar! Waarom zie je alleen maar meiden met maatje ‘never gonna happen’ in tijdschriften, op tv enzovoorts? De gemiddelde maat in Ned is maatje 42 meen ik. Als ze realistischere vrouwen in de media laten zien, voorkomen ze veel problemen! Vrouwen met een eetstoornis, laag zelfbeeld enz. Om maar een aantal voorbeelden te noemen! Dat wil natuurlijk ook niet zeggen dat ze ‘dik zijn’ moeten promoten! Maar een realistischer beeld zou heel fijn zijn!

 • Avatar van Bosje
  Reply Bosje 18 november 2011 at 15:33

  In zekere zin ben ik het wel met je eens, maar er is één ding waar ik het moeilijk mee heb. Beth Ditto bijvoorbeeld is ronduit ongezond qua gewicht. En ergens vind ik het niet oké om dan dit soort lichamen te propageren als ‘plus size’, dat hoort niet gelijk te staan aan ongezond overgewicht. Begrijp me niet verkeerd, ik vind ABSOLUUT dat ze veel vaker ‘echte’ vrouwen op covers mogen zetten. Maatje 40 lijkt tegenwoordig gigantisch, terwijl dat een doodgewone maat is.

  Op dit moment vind ik dat ze gewoon het andere uiterste op covers zetten, terwijl dat ook niet de gemiddelde vrouw representeert. Ik zou liever zien dat ze dan vrouwen met brede heupen of met een buikje op de cover zetten, omdat veel vrouwen zich net schamen voor dat soort eigenschappen.

  Hopelijk begrijp je wat ik bedoel, ik wil absoluut niemand kwetsen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 november 2011 at 15:39

   Dankjewel voor je open reactie, heel erg fijn om te weten hoe anderen over dit onderwerp denken. Ik ben het met je eens dat het gewicht van bijvoorbeeld een Beth Ditto niet gezond is en dat dat ook zeker niet zo gecommuniceerd moet worden, geen kwetsing in je reactie :-) Ik denk dat we elkaar wel begrijpen, een meer realistisch straatbeeld terug zien in de media zou een heleboel vrouwen van hun onzekerheden als een klein buikje of wat bredere heupen af helpen!

 • Avatar van Tedje
  Reply Tedje 18 november 2011 at 15:32

  Me likeeee!

 • Avatar van Sarah
  Reply Sarah 18 november 2011 at 15:22

  PREACH it, sister!! <3

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.