Beauty

Arganolie

9 december 2011


Deze olie wordt het Marokkaanse goud genoemd en ik was al langer nieuwsgierig naar de oorsprong en vooral de werking van ervan. Ik ging op onderzoek uit en wil jullie daar vandaag graag in meenemen. Waar komt arganolie vandaan? Waar is het allemaal goed voor? Hoe kan je het gebruiken? En vooral… mijn mening over arganolie nadat ik het een tijd aan het gebruiken ben. Nieuwsgierig? Kijk mee voor meer informatie, foto’s, review en tips.


Herkomst
Arganolie komt van de arganboom (Argania Spinoza) en wordt gewonnen uit de pitten van de vruchten aan deze boom. De oorsprong van deze boom bevindt zich in het Marokko waar ze werkelijk elk deel van de boom gebruiken: het hout als bouwmateriaal en brandhout, de vruchten als voedingsbron voor o.a. de geiten (de vrucht is namelijk voor de mens niet eetbaar) en de pitten worden gebruikt om de olie van te maken. Zelfs de schillen rond de pitten worden gebruikt als brandstof. In elke vrucht zitten 3 pitten die elk gebruikt kunnen worden en er is 30 kilo vruchten nodig om uiteindelijk 1 liter argan olie over te houden. Vervolgens wordt het koud geperst zodat er zo min mogelijk voedingsstoffen verloren gaan.

Arganolie heeft een lichtbruine, donkergouden kleur en de smaak is het best te omschrijven als die van walnoten. Het bevat meer dan 80% aan onverzadigde vetzuren, antioxidanten en tocopherol (vitamine E). Daarnaast zit er ook myricetine en quercetine in wat natuurlijke stoffen tegen schimmels en bacteriën zijn.


Waar is het goed voor?
Arganolie helpt het natuurlijke vochtgehalte in de huid te balanceren, zorgt voor een evenwichtige talgproductie, biedt ondersteuning tegen invloeden van buitenaf, herstelt, heelt en vertraagt de huidveroudering. Ook kan je het goed inzetten bij eczeem en psoriasis.

Hoe te gebruiken?
Je kan de olie gebruiken als smaakmaker in gerechten maar het wordt vooral gebruikt als cosmetisch ingrediënt omdat het goed is voor huid en haar en beschermt tegen vrije radicalen die huidveroudering veroorzaken. Ook kan je het gebruiken voor droge nagelriemen en gebarsten lippen. Het is aan te raden om pure arganolie te gebruiken en je kan het gewoon inmasseren op je gezicht, lijf en haar waarna je direct merkt dat je huid een mooie glow krijgt. Voor in je haar kan je het als haarmasker gebruiken wat je weer uitspoelt, maar ook als serum voor mooi vol, sterk en glanzend haar.

Je hebt per keer maar heel weinig product nodig, het laat zich namelijk heel gemakkelijk verdelen en is rijk van textuur. Omdat het een natuurproduct is raad ik je wel aan om het product op een koele en donkere plaats, zo blijft de kwaliteit makkelijk jarenlang goed.


Mijn ervaring
Ik ben nu enige tijd pure arganolie aan het gebruiken en ik kan zeggen dat ik echt flink verschil merk. Positief dus! Ik gebruik een druppel als serum in mijn haar en soms als een haarmasker wat ik na een half uurtje weer uitspoel en ik merk dat ik lekker zacht en glanzend haar krijg. Ook op mijn gezicht na het douchen en voor het slapen gaan masseer ik het lekker in zodat ik de volgende ochtend met een superzacht gezichtje opsta. Als laatste stap tijdens het douchen is ook een tip, dan is de huid lekker warm en vochtig en heb je weinig olie nodig om het te kunnen verdelen en trekt het snel in. Mijn droge huid knapt er lekker van op.

De arganolie die ik gebruik komt bij Arganolie.nl vandaan en ik heb 5 verschillende soorten: puur en 4 soorten waaraan etherische olie is toegevoegd: jasmijn (heerlijke geur en fijn voor de droge en gevoelige huid), aloë vera (werkt ontstekingsremmend en is fijn voor de probleemhuid), lavendel (ontspannend en geschikt voor alle huidtypes) en oranjebloesem (een lekkere en opwekkende geur). De arganolie van Arganolie.nl heeft het ECOcert certificaat en wordt rechtstreeks geïmporteerd vanuit Marokko bij een kleinschalig coöperatief wat geleidt wordt door vrouwen. Hierdoor kunnen deze vrouwen zichzelf en hun gezinnen onderhouden.

De pure variant kost €14,50 (60ml) of €19,50 (125ml) en de varianten met toegevoegde etherische oliën kosten €15,50 (60ml). Alle flesjes hebben een handige pompflacon waardoor doseren gemakkelijk gaat. Naast deze pure arganolie verkopen ze ook verschillende verzorgingsproducten waaraan arganolie is toegevoegd. De verzendkosten zijn €4,95 per bestelling, je kan er betalen via iDeal, PayPal, creditcard, bankoverschrijving en zelfs achteraf met factuur en je hebt je bestelling binnen 1 werkdag in huis als je vóór 16.00 uur besteld. Ik heb er in ieder geval goede ervaring mee!

Heb jij zelf ervaring met pure arganolie? Of heb je nog aanraders voor zelfmaak-beauty-recepten? Ik ben benieuwd!

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Reply Ervaringen van gebruikers van arganolie - Arganolie Wereld 26 november 2020 at 12:38

  […] andere blogster, Desiree van curvacious.nl, heeft een tijdje arganolie geprobeerd om te kijken wat het precies voor haar doet. En sinds ze het […]

 • Avatar van miranda
  Reply miranda 24 januari 2020 at 14:24

  bedankt voor deze uitgebreide informatie ik gebruik al jaren arganolie en ik weet nu weer waarom:) super fijn product ik koop deze eigenlijk altijd bij SOFTnaturals maar deze lijkt mij ook heel goed.

 • Avatar van Sima
  Reply Sima 15 december 2016 at 10:18

  Waar vind ik de link vd site vd argan olie?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 december 2016 at 10:22

   Hallo Sima. De producten die ik in dit artikel als voorbeeld noem zijn van http://www.supernaturals.nl/ Fijne dag!

   • Avatar van Sima
    Reply Sima 15 december 2016 at 10:24

    Dankjwel ik kon het niet vinden

    Fijne dag ?

 • Avatar van sabi
  Reply sabi 28 januari 2016 at 21:14

  Hier nog een argan lover.

 • Avatar van Carola
  Reply Carola 22 mei 2015 at 12:36

  Er is een verschil tussen arganolie en arganolie.
  Je hebt de warm geperste versie waardoor de olie in verhouding wel goedkoper maakt dan de koudgeperste maar qua kwaliteit niet heel fijn. warm geperst, goedkope arganolie ruikt sterk en blijft op de huid plakken. Koudgeperste arganolie is wel in verhouding wel wat duurder. Het voordeel is, het ruikt niet zo sterk, de vitamines blijven behouden, trekt erg snel in de huid. Mijn favoriet is Abgur arganolie. Deze arganolie is koudgeperst, zit in een donkere glazen fles (uv fles) en wordt geleverd met een spray.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2015 at 14:46

   Ik heb de link naar je webwinkel verwijderd vanwege het spamgehalte. Voor een samenwerking mag je altijd emailen, ik sta hier zeker voor open.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 18 januari 2015 at 06:53

  Klinkt heel goed.
  Ik zal eens snel zo een flesje kopen.

 • Avatar van laila
  Reply laila 28 mei 2012 at 13:31

  Hallo

  Ik heb een vraagje, kan je deze argan olie ook voor een vette huid gebruiken? Ik heb last van acne en vraag me af of dat kan. Ik kan ook geen goede neutrale creme vinden namelijk.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 29 mei 2012 at 11:03

   Als je op zoek bent naar een neutrale crème voor de acné/vette huid dan kan ik je zeker eens aanraden om te kijken naar de Effaclar lijn van La Roche-Posay. Arganolie zou je in zeer geringe hoeveelheid kunnen proberen om af en toe eens te gebruiken na het douchen zodat deze goed in kan trekken. Enkele druppels moet dan voldoende zijn en je merkt snel genoeg of het effect zal hebben. Succes! :)

 • Avatar van samira
  Reply samira 24 februari 2012 at 11:41

  ik ben paar weken terug naar marrakech geweest en daar
  heb ik een flesje puur arganolie gekocht
  en meteen begon ik met smeren op het gezicht en haar na het wassen
  ik b-e-n s-o-o blij met het resultaat, wat een verschil van een droog en
  vocht arm naar rijk,lekker zacht,supper heerlijk huid.
  naa jaren lang op zoek geweest en alles heb geprobeert van duur cremes
  eindelijk de oplossin in argan olie.

 • Avatar van Rieneke Steeghs
  Reply Rieneke Steeghs 20 december 2011 at 00:00

  Arganolie is inderdaad een heel goed cosmetisch product en zeer veelzijdig! Leuk artikel Desirée

 • Avatar van Favorietje
  Reply Favorietje 14 december 2011 at 00:11

  Bedankt voor je antwoord. Ik ga het gewoon eens een keer proberen. Hopelijk helpt het me om m’n droge en gevoelige huid een oppepper te geven. Heb ook af en toe last van eczeem in mijn gezicht, dus wie weet…………….

 • Avatar van Favorietje
  Reply Favorietje 13 december 2011 at 12:34

  Ik ga deze olie ook maar eens proberen, omdat er zoveel positieve reacties zijn. Vraag me alleen af of de olie ook rondom de ogen gesmeerd kan worden. En zo ja, moet ik dan de pure gebruiken of kan het ook met een etherische olie.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 december 2011 at 13:39

   Je zou het met de pure variant, dus zonder etherische oliën, voorzichtig en in een kleine hoeveelheid kunnen proberen. Dit is vaak een persoonlijke voorkeur omdat sommige mensen liever geen oliën in de buurt van hun ogen gebruiken. Ikzelf kan het laatste restje wat er nog op mijn vingers zit na het insmeren van de rest van mijn gezicht wel verdragen rond mijn ogen, maar dan wel licht en deppend aangebracht.

 • Avatar van Agnetha
  Reply Agnetha 10 december 2011 at 22:42

  Ik gebruik vooral producten waarin het verwerkt is zoals alles van RS Natural Cosmetics en vind het super. Ik kan eigenlijk niet meer zonder, want het is echt goed voor mijn huid en haar.

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 10 december 2011 at 12:28

  Ik kende het nog niet, bedankt voor het artikel. :)

 • Avatar van Sophie
  Reply Sophie 9 december 2011 at 20:55

  Ik wil pure argan olie ook heel graag een keer proberen! Ik heb nu wel een haar serum/spray met argan olie, alleen is de olie pas het vierde ingrediënt en weet ik dus niet hoeveel er nou precies van in zit.. hij werkt super maar denk dat als je echt pure olie gebruikt dat nog beter is. Ik ga even op de website kijken, leuk artikel!

 • Avatar van arganolie.nl
  Reply arganolie.nl 9 december 2011 at 17:13

  Hallo Curvacious! Fijn om te horen dat je zo enthousiast bent geworden van onze arganolie! We hebben je toegevoegd aan ons lijstje met arganolie ervaringen op http://www.arganolie.nl/blog/arganolie-ervaring/ :)

 • Avatar van krulletje
  Reply krulletje 9 december 2011 at 16:28

  Ik gebruik ook (pure) arganolie, voor mijn gezicht. Laat geen vet laagje achter en maakt mijn huid superzacht. Als mijn flesje op is, ga ik zeker weer bestellen!

 • Avatar van Gaby
  Reply Gaby 9 december 2011 at 14:56

  Ik heb het nog nooit naar gebruikt maar ben er erg benieuwd naar, hoor er zoveel goede verhalen over!

 • Avatar van Btissabel
  Reply Btissabel 9 december 2011 at 14:34

  Ik ben zelf Marokkaans en haal elke jaar olie uit Agadir. Daar wordt het handmatig geperst. Leuk om dat eens mee te maken. Ik gebruik Argan in zelf gemaakte maskers icm ghasoul ( de welbekende modder stenen uit Marokko) of als haarolie/serum. Ik zweer er bij. Mooie huid en zachte lokken!

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 9 december 2011 at 14:15

  Wat een fijn artikel, zoveel informatie! Ik heb wel haarproducten met Argan olie en die bevallen mij erg goed, ik heb eigenlijk nog nooit huidverzorging geprobeerd met Argan olie, maar het klinkt wel erg veelbelovend voor mijn droge huidje.

 • Avatar van laralaurentia
  Reply laralaurentia 9 december 2011 at 11:52

  Ten eerste complimenten voor het artikel. Het is duidelijk en zeer informatief. Ik ga deze zeker op mijn verlanglijstje zetten. Bedankt voor de info!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 december 2011 at 13:05

   Graag gedaan! Jij bedankt voor het compliment :-)

 • Avatar van Samantha
  Reply Samantha 9 december 2011 at 11:37

  Ik heb het zelf nog nooit gebruikt, maar het klinkt echt super! Ik moet het hebben, haha. Ik word echt te hebberig van al die blogs die ik bezoek ^_^

 • Avatar van paula
  Reply paula 9 december 2011 at 11:21

  zodra ik weer wat geld van mezelf mag besteden (heb een gigantische voorraad aan Beauty/verzorgingsproducten) dan staat deze zeker bovenaan mijn lijstje! ik heb een erg droge gezichtshuid met vaak schilfertjes bij mijn neus en daar wil ik weleens vanaf!

 • Avatar van Miranda
  Reply Miranda 9 december 2011 at 10:39

  Ik heb zelf nog geen argan olie gebruikt, maar het lijkt me echt heel erg fijn!

 • Avatar van Velaija
  Reply Velaija 9 december 2011 at 09:10

  Ik heb nog geen producten met argan olie gebruikt (of pure argan olie), maar ik ben wel al een hele tijd benieuwd ernaar! En nu nog meer dan… net voor ik dit artikel las! Dankjewel voor de fijne informatie!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 december 2011 at 13:05

   Graag gedaan! En mocht je arganolie eens gaan proberen, laat je me dan je ervaring weten? :-)

 • Avatar van Kiwi
  Reply Kiwi 9 december 2011 at 00:14

  Ja!
  Ik gebruik nu een tijd argan olie in mijn haar. Wat ge-wel-dig! Ik krijg er superzacht! en soepel haar van. Mijn haar zit mooi. Mijn punten zijn fijn beschermd. Plus ik ben half Marokkaans dus ik voel een bepaalde band met deze olie :-p

  Wat je zegt over onder de douche en dan wat aanbrengen op je gezicht lijkt me een geweldig idee. Mijn huid is nogal een diva en accepteert echt -heel- weinig. Maar dit wil ik graag proberen, thanks!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 december 2011 at 13:04

   Na het douchen op je drooggemaakte gezicht vind ik heerlijk en na het douchen, maar voor het afdrogen, op je lichaam is ook echt een aanrader ^^

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.