Beauty

Karité boter / shea butter

5 januari 2012


Ik vind het leuk om bepaalde ingrediënten helemaal uit te pluizen en maak daar regelmatig een artikel over, zoals vaker voorbij is gekomen op Curvacious. Vandaag neem ik karité boter, misschien beter bekend onder de naam shea butter, onder de loep. Dit product is namelijk uitermate geschikt voor de droge huid en kan gebruikt worden om ruwe plekjes weer zacht te maken zoals de ellebogen, knieën, handen en voeten.

Maar waar komt karité boter nu vandaan? Hoe wordt het cosmetisch product gemaakt èn wat doet het nu echt voor je lichaam/huid? Laat ik bij het begin beginnen: de Afrikaanse karitéboom, ook wel boterboom genoemd. Deze boom behoort tot de natuurlijke vegetatie van de savannegebieden en de droge bossen van de zuidelijke Sahel: een gebied wat zich uitstrekt over 5.000 kilometer, van Senegal tot in Ethiopië en Oeganda. Deze boom wordt nergens ter wereld gekweekt, puur om het feit dat de eerste vruchten pas na 15 jaar komen. Wow!

Aan de karitéboom hangen groenbruine besachtige vruchten met een lengte van een paar centimeter. De kern van deze vrucht is de kariténoot en bestaat voor de helft uit vet. Daarom wordt deze boom ook vaak de boterboom genoemd. De letterlijke betekenis van de Latijnse benaming Butyrospermum parkii is ‘boterzaad’ en parkii staat voor de Schotse ontdekkingsreiziger Mungo Park die de eerste botanische kenmerken en de toepassing van karité beschreef.

De karitéboom is qua symboliek sterk verweven met alle facetten van het dagelijks leven. Zo worden, in de gebieden waar deze boom van nature groeit, pasgeborenen ingesmeerd met karitéboter en werden de West-Afrikaanse koningen begraven in uitgeholde karitéboomstammen. Ook worden er kariténoten in de grond gestopt op plekken waar nieuwe dorpen gesticht worden en hielden pasgetrouwde stellen een takje van de boom in hun hand als ze hun huis voor de eerste keer betraden, deze boom staat namelijk ook symbool voor voorspoed en vruchtbaarheid.

De wortels, schors en bladeren worden gebruikt in traditionele medicijnen, van het hout worden stampers en vijzels gemaakt en het zoete vruchtvlees wordt gegeten. De boter die gewonnen wordt uit de vruchtkern (door middel van wassen, drogen, hakken, branden, malen en koken) wordt verwerkt in zeep en kan zelfs dienen als brandstof voor lampen. Ook wordt het gebruikt als plantaardig vet, voor traditionele voedingsmiddelen maar ook bij de productie van chocola. Maar door het extreem hoge gehalte aan onverzeepbare bestanddelen staat karitéboter vooral bekend om de voedende en herstellende werking voor huid en haar.

Karitéboter is rijk aan vitaminen (A, D, E en F), zorgt voor een betere elasticiteit van de huid, hydrateert de hogere lagen van de huid en beschermt tegen wind, kou en zon. Het hoge lipidengehalte in sheaboter zorgt ervoor dat de huid soepel gehouden wordt en vochtverlies wordt voorkomen. De boter smelt bij lichaamstemperatuur, brengt de droge huid tot rust en zorgt ervoor dat ze direct comfortabel aanvoelt. Ook wordt het gebruikt in traditionele geneesmiddelen omdat het zou helpen bij gewrichtspijnen, zwangerschapsstriemen, genezing van kleine wondjes, bij verstuikingen en zelfs als basis voor lustopwekkende crèmes…

Alweer even geleden heb ik dit potje van Yves Rocher toegestuurd gekregen en sinds ik het in huis heb gebruik ik het als ‘wonderpotje’ bij droge en ruwe plekjes. Zo smeer ik er mijn hielen, ellebogen, lippen en nagelriemen mee in, maar ook smeer ik een dun laagje op een (schaaf)wondje. Ideaal! Er zit 45ml 100% pure karitéboter in dit potje en daar kan je echt heel erg lang mee doen, je hebt namelijk maar een heel klein beetje nodig per keer en het laat zich door de lichaamswarmte goed uitsmeren. Dit product is vanaf vandaag te koop bij Yves Rocher voor een speciale actieprijs van €8,95 (normaal €15,00). Ook zijn er een herstellende balsem en bodymilk in deze karitélijn te vinden. De karitéboter van Yves Rocher is biologisch en fair trade gecertificeerd.

De geur van deze pure karitéboter/sheabutter is neutraal met heel ver weg een ietwat notige ondertoon. Ook als mijn onderarmen of scheenbenen echt heel erg droog zijn smeer ik het er wel eens op en mijn huid krijgt dan ook een mooi glansje. Het grootste voordeel? Mijn huid voelt niet meer droog en trekkerig en ruwe plekjes worden snel weer zacht. Echt een aanrader wat mij betreft! En wat mij ook aanspreekt is dat er in deze versie van Yves Rocher echt helemaal niets anders zit dan pure sheaboter.

Gebruik jij wel eens producten met karité boter?

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Lucien
  Reply Lucien 3 november 2018 at 15:33

  Prima product Original Body Balm van Mylène voor droge

 • Avatar van roos
  Reply roos 13 januari 2012 at 17:57

  Ik heb de body lotion van Garnier in deze geur. Erg leuk om te lezen dit artikel!

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 5 januari 2012 at 20:46

  Interessant om te lezen! Voorheen kon ik de geur echt niet waarderen maar nu vind ik het zo in de wintermaanden wel een fijn geurtje, en de producten waar het in zit zijn vaak ook heerlijk verzorgend ^^

 • Avatar van krulletje
  Reply krulletje 5 januari 2012 at 14:42

  Wat een heerlijk artikel! Ik gebruik ook sheaboter, het pure spul! Voornamelijk voor mn voeten in te smeren, elke dag. Blijven ze heel zacht van, en ik merk dat ik er ook warme voeten van krijg. Leuke bijkomstigheid in de winter!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 6 januari 2012 at 09:00

   Klopt inderdaad, het heeft ook zeker wat verwarmends. Fijn he?! :)

 • Avatar van Lisanne
  Reply Lisanne 5 januari 2012 at 13:34

  Ik zweer bij shea boter, gebruik de scrub en douchegel van The Body Shop & SkinWonder creme met shea boter .. té heerlijk!:)

 • Avatar van ValleyDollEva
  Reply ValleyDollEva 5 januari 2012 at 12:51

  Interessant artikel ! Ik gebruik vaak de body butter van TBS met karité

 • Avatar van Monique
  Reply Monique 5 januari 2012 at 10:53

  beste Désiree,
  ken je de sheaboter van terre d’ Oc al. Super! Zit in blik, is erg stevig dus je moet even weten hoe je hem eruit haalt maar beschermt en verzacht voortreffelijk. Ben net terug van vakantie in Noorwegen en ik was super blij dat ik hem bij me had.
  Mocht je een keer in Den-Bosch zijn nodig ik je bij deze van harte uit om eens te komen kijken en proberen in mijn winkel waar ik uitsluitend natuurlijke cosmetica verkoop.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 januari 2012 at 10:56

   Klinkt goed! Als ik in de buurt ben dan hoor je zeker van me :)

  • Avatar van Ton Walters
   Reply Ton Walters 9 februari 2016 at 16:51

   Hoi Monique , ik probeerde er achter te komen of ze in nederland ergens kariteboter naturel haden ?
   Toen kwam ik op de blog waarin jij je verhaal vertelde en ik woon ook in Den Bosch dus leg me uit waar je winkel is , want dan ben ik geintereseert om de shea boter te komen kijken.
   MVG ton walters

 • Avatar van Amber
  Reply Amber 5 januari 2012 at 10:42

  Leuk artikel en erg handig; ik heb (onbewust) heel veel producten vaan Shea Butter inzit en dat kan mijn droge huid goed gebruiken!

 • Avatar van Sandra3619
  Reply Sandra3619 5 januari 2012 at 09:37

  Wat een superleuk en informatief artikel! Echt leuk om te lezen, thanks!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 januari 2012 at 09:59

   Jij bedankt voor je enthousiaste reactie Sandra, super! ^^

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 5 januari 2012 at 08:50

  Wat een leerzaam artikel, heel leuk! Ik gebruik het liefst alleen maar bodybutters ed met shea butter. Ik vind het erg fijn spul en ideaal inderdaad voor ruwe plekjes.

 • Avatar van Yara
  Reply Yara 5 januari 2012 at 08:15

  Super informatief! Ik houd echt van shea butter voor m’n droge huidje.

 • Avatar van Brigitta
  Reply Brigitta 5 januari 2012 at 07:49

  Lijkt me ook weer een fijn product van Yves Rocher, ik ben er al jaren klant ;)

 • Avatar van xxxxBrenda
  Reply xxxxBrenda 5 januari 2012 at 07:31

  Hallo Desiree,

  Ik ben zelf helemaal verslingerd aan de Shea body butter van The Body Shop. De geur, hoe het smeert, hoe het intrekt en vooral hoe fijn mijn huid aanvoelt erna. Echt een heerlijk product.
  Dank je wel voor dit artikel en een fijne dag (alhoewel, dat weer…. brrr ;-))

  Brenda

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 januari 2012 at 09:58

   Dankjewel! Jij ook een hele fijne dag toegewenst Brenda :)

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 5 januari 2012 at 02:08

  Wat een informatief artikel, dit wist ik allemaal nog niet! Bedankt! De creme ziet er ook heerlijk uit zeg.. De geur alleen al van shea butter, hmmm heerlijk!

 • Avatar van Carola
  Reply Carola 5 januari 2012 at 01:22

  Ik maak zeep en meestal doe ik daar ook sheaboter door. Heerlijk romig en zacht voor de huid. Heb laatst voor mijzelf een bodybutter gemaakt van sheaboter, avocado- en amandelolie. Het potje staat op tafel en wordt door het hele gezin gebruikt. Heerlijk spul!

 • Avatar van Bellachique
  Reply Bellachique 5 januari 2012 at 00:43

  Het is idd een heel erg geprezen middel tegen kwaaltjes op de huid. Zelf heb k die van de bodyshop, maar ik ben helaas vaak te lui om me telkens in te smeren. Ik zou toch zeker zoiets aanraden aan mensen die met een hele droge huid zitten :).

 • Avatar van Sylvia
  Reply Sylvia 5 januari 2012 at 00:36

  Wat een leuk informatief artikel! Ik moet toch maar eens gaan kijken bij Yves Rocher voor deze creme. ^_^

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.