Beauty

Tips tegen beschadigd, pluizig en dof haar!

7 januari 2012


Iedereen wilt graag lekker zacht en mooi glanzend haar wat gezond en sterk is, maar soms krijg je door middel van bepaalde invloeden (het weer, medicijnen, dieet of teveel gebruik van hitte-apparaten) beschadigd, pluizig en dof haar. Vandaag wil ik enkele tips en de producten die ik op dit moment voor mijn haar gebruik met jullie delen die goed kunnen helpen om weer een mooie bos haar te krijgen zodat je deze weer met trots los durft te dragen.


Shampoo & Conditioner/Masker
Laat ik beginnen met de basis: de shampoo en conditioner. Kies hierbij voor voedende producten die net dat beetje extra geven. Producten voor volume en vet haar maken je haar vaak wat droger, dus kies voor producten voor droog en beschadigd haar. Er zijn veel merken die dit in het assortiment hebben zitten, dus voor elk budget is er wel wat te vinden. Zorg dat je met de shampoo juist concentreert op de aanzet van het haar en de hoofdhuid en met de conditioner juist op de lengtes en punten van je haar. Neem de tijd om het product in te werken (masseer tegelijkertijd je hoofdhuid met je vingertoppen), even in te laten trekken en spoel het goed uit. Tot er helder, sopvrij water van je hoofd af komt. Zo weet je zeker dat er geen restjes product in je haar achter blijven.

Zelf vind ik de shampoos en maskers van L’Oréal Professionnel uit de Série Nature lijn heel erg fijn: het zijn zuinige producten, ruiken heerlijk, bevatten geen sulfaat, parabenen en siliconen en zijn EcoCert gecertificeerd. Riche Macadamia bevat de voedende eigenschappen van macadamianoot benut voor gehydrateert, herstelt en verzorgt haar. De shampoo reinigt op milde wijze en het masker geeft intensieve voeding en hydratatie zonder het te verzwaren. Couleur Botanique bevat lijnzaadolie wat rijk is aan essentiële vetzuren waardoor gekleurd haar wordt gevoed en verzacht. Daarnaast legt het een beschermlaagje om het haar voor langdurig behoud van glans en kleur. De shampoos (250ml) kost €15,85 en het masker (200ml) kost €19,80.


Haarserum
Als je onder de douche vandaan komt is het belangrijk dat je je haar voorzichtig behandelt en in plaats van ruw je hoofd en haar af te drogen met de handdoek kan je beter deppen en voorzichtig ‘knijpen’ om je haar zo droog mogelijk te maken. Wat ik hierna zelf heel erg fijn vind om te gebruiken is een haarserum, wat ik altijd aanbreng op vochtig/handdoekdroog haar zodat het goed in kan trekken. Gebruik niet teveel product, want dan kan je haar te vet aan voelen. Een serum brengt voedende ingrediënten in je haar en zorgt dat het lekker zacht, glanzend en gemakkelijker doorkambaar wordt. Concentreer je met een serum vooral op de lengtes van je haar en de haarpunten, op je hoofdhuid kan het teveel aan voedende ingrediënten juist zorgen voor vet en sluik haar.

Op dit moment gebruik ik het Kérastase Resistance Fibre Architecte duo-serum (30ml, €35,00). Met één pompje heb ik genoeg voor mijn haar en ik masseer het dan lekker in. Dit serum zorgt voor sterk, gerevitaliseerd, stralend en glanzend haar waarvan de breekpunten zijn hersteld en de punten worden opgevuld. Dit product heeft echt een heerlijke kappersgeur en zorgt voor superzacht haar wat nu na een tijdje gebruik echt veel gezonder lijkt dan voordat ik dit product gebruikte, ik ben er in ieder geval verslaafd aan geworden ^^

Het is beter om je handdoekdroge/vochtige haar niet direct uit te gaan borstelen (nat haar is sneller te beschadigen) maar met een grove kam (of je vingers) van beneden naar boven voorzichtig uit de kammen. Hierdoor verdwijnen eventuele knopen in het haar en wordt het serum nog eens extra verdeeld over de gehele lengte van het haar. Het is het beste voor je haar om het ‘aan de lucht’ te laten drogen, maar mocht je hier niet de tijd voor hebben dan is föhnen op de meest koele stand het beste voor je haar. Zeker ook als je gekleurd haar hebt kan je het beste hitte-apparaten vermijden.


Haarolie
Voelt je haar na de shampoo, coditioner/masker en het serum nog wat droog aan dan kan ik je zeker aanraden om een haarolie te gebruiken. Ik gebruik hiervoor verschillende oliën die ik graag met elkaar afwissel. Je kan kiezen voor een kant en klare haarolie, maar ook pure arganolie is heel erg fijn in gebruik. Ook met een haarolie is het het beste om dit product zuinig aan te brengen en weer enkel op de haarpunten en de lengtes van het haar, zodat de hoofdhuid niet te vet wordt en je zo min mogelijk verlies hebt van het volume wat je van nature in je haar hebt.

Op dit moment gebruik ik bovenstaande haarolie van Kérastase, het Elixir Ultime (125ml, €35,00). Hierin zit arganolie om het haar te beschermen en herstellen, camelia olie om het haar glad en glanzend te maken, maïsolie bevat verzachtende ingrediënten die het haar voeden en pracaxiolie heeft rijke, verzorgende eigenschappen. Je hebt maar één pompje nodig (ik gebruik nog niet eens een volledig pompje per keer omdat het dan al teveel is) en het geeft mijn haar ook een prachtige glans en lekkere geur mee. Door enkele pompjes van deze haarolie in te masseren op hoofdhuid en haar, enkele uurtjes in te laten trekken en vervolgens uit te wassen kan het ook dienen als een intensief masker.

Als ik bovenstaande routine aanhou voor mijzelf merk ik echt heel snel verbetering met mijn haar en ziet het er al snel een stuk beter uit. Kort opgesomt:
– de juiste shampoo & conditioner/masker gebruiken (shampoo op haaraanzet, conditioner/masker op lengtes + punten en goed uitspoelen)
– haar voorzichtig handdoekdroog maken
– haarserum gebruiken op de lengtes en punten van het haar
– haar voorzichtig doorkammen met grove kam
– aan de lucht laten drogen of op koele stand föhnen
– haarolie gebruiken op de punten van het haar en de laatste restjes op de handen verdelen over de haarlengtes.

Neem een kijkje op de volgende websites als je meer informatie wilt over de producten en verkooppunten van L’Oréal Professionnel en Kérastase: www.lorealprofessionnel.nl en www.kerastase.nl.

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd naar jouw ultieme tip voor gezond, glanzend en zacht haar en welke producten en routine jij hiervoor gebruikt?

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Liesbeth
  Reply Liesbeth 14 november 2014 at 14:12

  Leuk blog.

  Ik gebruik ook altijd het Kerastase serum. Een fijn product en in verhouding niet duur.

 • Avatar van Maria
  Reply Maria 10 april 2012 at 19:53

  Een tip,
  ik heb zelf ook erg kapot en droog haar gehad, door iedere maand te blonderen en iedere dag mijn haar te stijlen,
  ik had haar tot over mijn borsten en vanaf mijn kin was het helemaal kapot,
  toen heb ik het in een boblijn laten knippen en toen heb ik heel mijn haarroutines verandert (ben kapster)
  Als ik een tip kan geven, kerasilk van goldwell, ik gebruik de shampoo en conditioner en van wella gebruik ik de elixer (bij kapperswinkels te koop)
  en nu is mijn maar weer gezond en mooi,
  echt een aanraader ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 april 2012 at 22:03

   Dankjewel voor het delen van je tip! Nu ben ik er natuurlijk heel nieuwsgierig naar geworden zoals je kan begrijpen ;)

   • Avatar van Maria
    Reply Maria 10 april 2012 at 22:14

    Ja dat begrijp ik haha,
    Kerasilk van goldwell is heel goed, als je haar al dof voelt als het nat is en je het 1 x met de shampoo wast voelt het al super zacht aan, laat staan als het droog is ;)

 • Avatar van Beautyandso
  Reply Beautyandso 10 januari 2012 at 10:27

  Goed artikel, ik heb in de winter ook last van droog haar en kan dan ook echt wel wat extra verzorging gebruiken. Ik ben wel benieuwd naar deze producten.

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 9 januari 2012 at 16:42

  Ondanks dat ik mijn haar kleur, valt het redelijk mee met mijn haar, en gebruik ik bijna altijd alleen shampoo ( kleur shampoo van Andrelon). Soms heb ik wel last dat het wat droger is, en dan gebruik ik cremspoeling en echt een heel enkele keer een haarmaskertje.

 • Avatar van Tessabd
  Reply Tessabd 8 januari 2012 at 14:37

  T is dat ik serums altijd vergeet te gebruiken anders wou ik die van Kerastase wel! haha

 • Avatar van Marijke
  Reply Marijke 7 januari 2012 at 20:31

  Fijne producten allemaal. Heb ze hier ook :-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 januari 2012 at 08:45

   Ik vind het ook echt heerlijke producten, mijn haar wordt van deze combinatie lekker zacht en vol en glanzend ^^

 • Avatar van Tahnee
  Reply Tahnee 7 januari 2012 at 16:03

  Ik had eigenlijk nog nooit van haarolie gehoord, maar het lijkt mij ideaal voor mijn haar. Ik heb zelf vaak last van droge/pluizige krullen in de winter. Mijn haren droog ‘knijpen’ deed ik al net zoals de serum. Stiekem pak ik nog te vaak de borstel om mijn haren uit te kammen. Misschien beter een grove kam gaan aanschaffen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 januari 2012 at 08:46

   Dan zou ik toch zeker eens een haarolie uitproberen :)

 • Avatar van Pauline P
  Reply Pauline P 7 januari 2012 at 15:14

  Ik denk dat ik mazzel heb, ik was het alleen elke dag (met de shampoo die ik als eerste in handen krijg, merk wisselt nogal eens), doe er een handdoek om terwijl ik me aankleed, haal er daarna een kam door en dan zit het de hele dag goed. Ik heb geen droog of beschadigd haar, nog nooit gehad ook bij mijn weten.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 januari 2012 at 08:46

   Dat is helemaal mooi natuurlijk!

 • Avatar van Madelon
  Reply Madelon 7 januari 2012 at 13:56

  Ik gebruik eigenlijk van alles door elkaar. Arganolie, olijfolie, verschillende soorten Dabur Amla, Shu Uemura. Maar mijn basis is een goede shampoo en conditioner (Yes to Tomatoes momenteel) en ik verwen mijn haar vaak met henna ;) Geen last van pluis of gespleten haar of andere ongein, zelfs nu ik een zwaar permanent erin heb laten zetten.

 • Avatar van Amanda
  Reply Amanda 7 januari 2012 at 13:39

  Handig artikel, ik gebruik elke dag serum en ben nu argan olie aan het testen!

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 7 januari 2012 at 11:16

  De producten van Kérastase zijn echt prachtig en klinken zo goed.
  Liefs, xxx

 • Avatar van ValleyDollEva
  Reply ValleyDollEva 7 januari 2012 at 10:48

  Ik merk vooral dat mijn haar er beter uitziet wanneer ik het even naspoel met koud water en het laat drogen aan de lucht of droog op de koudste stand. Dan kan ik meestal ook een dagje langer wachten om het nog es te wassen. Het serum van kérastase heeft nu wel mijn nieuwsgierigheid geprikkeld.

 • Avatar van Yara
  Reply Yara 7 januari 2012 at 10:36

  Superhandig! Ik heb gewoon normaal haar, dus ik gebruik een basic masker en dan is alles weer in orde. :)

 • Avatar van Maya
  Reply Maya 7 januari 2012 at 10:18

  Leuk artikel! Ik gebruik nu Argan olie voor mijn haar. Werkt echt perfect! Maar de Macadamia shampoo klinkt wel goed eigenlijk.

 • Avatar van Redhotjillypeppers
  Reply Redhotjillypeppers 7 januari 2012 at 09:57

  Haarolie is voor mij echt dé ontdekking van 2011 ! Ik gebruik het dagelijks en mijn haar wordt er echt superzacht van.

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 7 januari 2012 at 01:10

  Buh mijn haar is pluizig, beschadigd én dof. Maar al die serums en andere haarproducten werken helaas maar minimaal. Als ik echt zacht, shiny haar wil is de combo Aussie Miracle Moist, veel serum en de stijltang nog altijd het beste ;).

 • Avatar van Bellachique
  Reply Bellachique 7 januari 2012 at 00:28

  Goed artikel! Zelf heb ik last van beschadigd haar doordat ik mijn haar laat kleuren, dus heel erg handig!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.