Beauty

Ben jij complimenteus?

23 februari 2012

Uit onderzoek blijkt dat wij Nederlanders veels te weinig complimentjes maken naar elkaar toe. Eén op de 3 Nederlanders zegt zelden tot nooit een complimentje te krijgen. Schokkend toch? Want van complimentjes geven geef je niet alleen de ander een fijn gevoel, maar je wordt er zelf ook blijer van!

Complimenteus worden kan je jezelf aanleren. Maar hoe maak je nu het beste een compliment? Welke regels er ook zijn, wees vooral eerlijk en oprecht! Als je echt voelt wat je uitspreekt dan komt het bij de ontvanger het beste aan en zal je een ander zien opleven. Met enkele woorden kan je een ander laten stralen. Hoe fijn is dat?

Nu ben ik zelf iemand die een complimentje afslaat met wat gemompel of door er iets negatievers achteraan te zeggen (ik zou daar echt eens mee op moeten houden…), maar als de complimentgever een vraag achter een compliment stelt dan gebeurt dat ineens niet meer. Bijvoorbeeld: “Wat heb je een prachtige jurk aan, hij staat je geweldig! Waar komt hij vandaan?” Zo kan je het dus voor de ontvanger makkelijker maken om een compliment in ontvangst te nemen.

Uit onderzoek blijkt dat we het liefst complimentjes over onze persoonlijkheid te horen krijgen. Daar kan ik helemaal in komen: je karakter is iets wat je bènt en niet iets wat je hebt ‘laten doen’ (zoals bijvoorbeeld kleding, schoenen, kapsel etc.) Zo’n compliment zegt dus echt iets over joù! Probeer dus een complimentje wat vaker persoonlijk te maken, zeker als je de persoon in kwestie wat beter kent.

Maar laat een complimentje vooral natuurlijk komen, ongeforceerd en vanzelf. Als je kijkt naar de mooie/positieve kant in een persoon dan zal je merken dat een complimentje vaak al snel gemaakt is.

Op 1 maart is het alweer voor de 10e keer Nationale Complimentendag. Dus strooi die dag de gemeende, oprechte complimentjes in het rond. Maar… hou je vooral ook op alle andere dagen van het jaar niet in, er is niks leuker dan een ander een glimlach op z’n mond te toveren!

Ben jij complimenteus aangelegd?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 26 februari 2012 at 01:16

  Ik probeer met regelmaat complimentjes te geven. Goed voor het zelfvertrouwen van degene die het complimentje krijgt! Zelf kan ik ook helemaal happy worden van een complimentje :)

 • Avatar van Immi
  Reply Immi 25 februari 2012 at 23:43

  Dat wegwuiven van complimentjes herken ik heel erg, haha xD
  Zelf deel ik wel eens complimentjes uit. Ook aan vreemden, al reageren die dan wel wat terughoudend natuurlijk. Zo was laatst in de trein een vrouw best verbaasd toen ik opmerkte dat ik vond dat ze verschrikkelijk mooie ogen had. Maar ach, mag best gezegd worden toch? Ik heb er wel eens spijt van dat ik de trein uit loop en dan niks gezegd heb.

 • Avatar van Leila
  Reply Leila 24 februari 2012 at 16:32

  Ik geef altijd veel complimenten, maar dan meen ik het ook echt. Ook vind ik het erg leuk om complimenten te krijgen:)
  x Leila

 • Avatar van LindaB
  Reply LindaB 24 februari 2012 at 11:24

  leuk artikel ;) ik ben zelf niet moeilijk met complimenten geven (wel gemeende) , zowel op het karakter / gedrag als uiterlijk. Alleen met het ontvangen van complimenten heb ik soms wat moeite, wordt vaak rood en stamel wat.
  Ik vind het leuk om complimenten te geven, wordt er zelf ook vrolijk van.
  Heb echter ook geen moeite met het geven van feedback wanneer er wat verbetering mogelijk is.

 • Avatar van Texie
  Reply Texie 24 februari 2012 at 11:01

  Ik heb zelf veel moeite met het GEVEN van complimentjes, en dat schijnt deels door mijn autisme te komen. Heb dan ook een soort reminder voor mezelf dat ik mensen complimentjes moet geven :P Klinkt maf, maar het werkt wel.
  Gelukkig weten mijn vrienden ervan. Ze weten overigens ook dat ik daardoor altijd eerlijk ben als ze om mijn mening vragen. Gisteren nog tijdens het shoppen vroeg mijn vriendin: Vind je dit mooi staan? Ze schrok erg van mijn NEE maar het was tenminste wel duidelijk :P

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 februari 2012 at 11:06

   Zo’n reminder vind ik helemaal niet vreemd :) Ik hou trouwens wel van zo’n eerlijke mening tijdens het shoppen! Beter dan dat je het koopt en je naderhand je er opmerkingen over krijgt o.i.d.

  • Avatar van Agnetha
   Reply Agnetha 24 februari 2012 at 12:20

   Je bent tenminste eerlijk, ik doe dat ook. Als ik het niet vind staan zeg ik het, als ik erover twijfel zeg ik het en als ik het mooi vind zeg ik het. Vroeger vond ik dat wel moeilijk, want je wilde geen “ruzie” maar als er om je mening wordt gevraagd moet je eerlijk zijn vind ik.
   Ja helaas heb ik ervaring met eerlijk zeggen wat je denkt, dan ben je mijn vriendin niet meer etc etc.. lekker onzekerheid instampen bij mij dus.

 • Avatar van Vera
  Reply Vera 24 februari 2012 at 01:24

  Ik hou van complimentjes en geef ze dan ook vaak! Ik doe ook de pabo en ben erg positief tegenover de kinderen op stage. Als je die blije gezichtjes ziet is je dag weer goed :D

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 februari 2012 at 08:10

   Ahhh, dat moet zeker een mooi gezicht zijn :)

 • Avatar van Agnetha
  Reply Agnetha 24 februari 2012 at 00:46

  Ik kan wel complimenten geven, maar alleen als ik er zelf echt achter sta en meen en het komt soms ook heel spontaan in mij op en dat maakt het nog leuker. En ik vind het ook heel fijn om te krijgen, soms heb ik door de onzekerheid wel de twijfels van de gever, maar dat ligt er ook aan hoe het gegeven wordt.
  Maar als je de mensen kent of beter leert kennen vooral op internet en je leest dan dat ze een compliment geven, dan geloof ik ook wel in dat het oprecht is.

 • Avatar van Laralaurentia
  Reply Laralaurentia 23 februari 2012 at 23:08

  Een poos geleden ben ik gaan nadenken hoe ik het vind om complimentjes te krijgen. Altijd leuk natuurlijk, maar ik krijg ze bijna nooit. Sindsdien heb ik me voorgenomen om elke dag een complimentje te geven. Niet over iets wat ik niet leuk vind of goed vind etc, maar iets waarbij ik denk ja dat is leuk of dat is fijn.
  Het voelt ook goed om dat te doen en om een ander er op te wijzen dat ze iets goed doen of iets leuks aan hebben.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 februari 2012 at 08:13

   Het werkt vaak goed om zo’n ‘doel’ te stellen en je er dan aan te houden he? En op een gegeven moment zit het dan zo in je dat je het automatisch doet en niet eens bij na hoeft te denken :)

 • Avatar van Elly
  Reply Elly 23 februari 2012 at 20:02

  Ik durf wel van mezelf te zeggen dat ik heel complimenteus ben en dan met name op het werk. Daar ben ik wel één van de enigen in, want ik hoor het van anderen nauwelijks. Niet richting mij, maar ook niet naar anderen. Jammer want het kan inderdaad zo’n leuke opsteker zijn voor iemand!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 februari 2012 at 08:14

   Jij bent zeker complimenteus, dat merk ik ook altijd als we samen zijn. Ik wordt er ook vaak gek bij aangekeken, alsof je iets ‘moet’ van iemand als je gewoon oprecht een complimentje geeft… Maar gewoon mee doorgaan hoor, ook al ben je één van de weinigen ^^

 • Avatar van MySuperSweetLife
  Reply MySuperSweetLife 23 februari 2012 at 19:46

  Volgens mij geef ik juist wel veel complimentjes, ik vind mezelf altijd heel aardig naar anderen toe xD

  Liefs

 • Avatar van Linde
  Reply Linde 23 februari 2012 at 18:47

  Ik heb een bijbaantje waar ik de hele dag achter de kassa zit. Als ik iemand zie met een leuke jas of die mooi is opgemaakt, zeg ik dat altijd! Er was laatst een vrouw aan mijn kassa en haar zat echt zo leuk! Dus ik zei het en je zag die vrouw helemaal stralen. Ze vertelde me dat ze heel lang haar had gehad, maar een paar dagen geleden had besloten het te laten knippen in een boblijn. Ze had namelijk een moeilijke periode achter de rug en wilde zich helemaal vernieuwen. Ik was de eerste die er wat leuks over had gezegd.
  Complimentjes zijn altijd leuk (: of je ze nou krijgt of geeft!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 februari 2012 at 08:15

   Nou, dat is nog eens een leuk voorbeeld! En zo’n kleine moeite he? Of eigenlijk gaat het vaak vanzelf al… Lief!

 • Avatar van Anouk
  Reply Anouk 23 februari 2012 at 18:22

  Ik probeer positief te zijn en daarmee dus ook anderen te complimenteren :)

 • Avatar van Priscilla
  Reply Priscilla 23 februari 2012 at 17:33

  Ik geef echt amper complimentjes, uit verlegenheid denk ik, en ik weet er zelf ook niet mee om te gaan als ik ze krijg. Ik ga er voortaan ook proberen om er een vraag aan te koppelen, goede tip!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 februari 2012 at 08:16

   En als je een compliment krijgt, gewoon vriendelijk lachen en ‘Dankjewel!’ zeggen! Ik moet het zelf ook nog leren hoor, wuif ze nog te vaak weg…

 • Avatar van Leontine
  Reply Leontine 23 februari 2012 at 17:26

  Ik probeer regelmatig complimentjes te geven, maar ben daar ook niet zo goed in. Ik wil niet te geforceerd of slijmerig overkomen, ik bedoel het juist goed.
  In ontvangen ben ik ook niet zo’n held, ik denk al gauw, jaja.. het zal wel. Maar soms kan ik er ook wel echt van genieten :).

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 februari 2012 at 08:17

   Als je het spontaan en oprecht zegt kan ik niet begrijpen dat andere mensen het als geslijm over vinden komen, maar ik snap je wel want soms wordt je wel zo aangekeken als je een complimentje maakt. Toch jammer he? In het vervolg niet op letten en gewoon lekker complimentjes geven :)

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 23 februari 2012 at 17:10

  Ik vind het altijd wel leuk om mensen complimentjes te geven of te ontvangen. Meestal gaat het over het uiterlijk zoals, nieuwe kleding, schoenen of een ander kapsel.
  Liefs, xxx

 • Avatar van Sandra3619
  Reply Sandra3619 23 februari 2012 at 16:27

  Ik strooi regelmatig met complimentjes, ik vind dat het de wereld een beetje mooier maakt, gewoon even iets leuks of liefs zeggen tegen iemand, zelfs tegen een wildvreemden.
  Het is toch ook leuk om tegen de dame achter de kassa bij de supermarkt te zeggen dat ze prachtige nagellak op heeft? Of een comment bij een blogger achterlaten dat je het een leuk artikel vond, of dat je er iets van opgestoken hebt, hoeveel moeite is dat nou helemaal?

  Complimentjes moeten wel gemeend zijn, dat wel.

  Ik probeer ze goed te ontvangen door “dankjewel” te zeggen, maar meestal voel ik me een beetje ongemakkelijk, als het over mijzelf gaat. Gaat het over mijn werk, dan vind ik het stukken makkelijk om de een of andere reden?

  Leuk artikel Desirée!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 februari 2012 at 08:19

   Misschien omdat werk iets meetbaars is? Je kan echt laten zien dat je het goed hebt gedaan en dat het complimentje dus oprecht is. Met een compliment over jezelf moet je dichter bij jezelf staan. Ik wordt daar zelf ook altijd een beetje ongemakkelijk verlegen van…

 • Avatar van Bellachique
  Reply Bellachique 23 februari 2012 at 16:10

  Ik geef juist wel heel graag complmentjes, maar ik doe het wel altijd gemeend, ik ga niet zomaar iets zeggen of slijmen want dat vind ik maar niets. Ik weet heel goed hoe een compliment je dag net iets beter kan maken, ook al is het maar heel klein, dus daarom merk ik graag mooie en bijzondere dingen op aan iemand, want ik hou echt heel erg veel van positieve kracht, ook al is het maar een zinnetje :).

 • Avatar van Evelien
  Reply Evelien 23 februari 2012 at 14:48

  Leuk artikel! Ik ben best wel complimenteus, ik vind het belangrijk om regelmatig complimentjes te geven. Maar zelf complimenten aannemen, nee.. dan ben je net als jij, haha. Ik geloof het nooit zo, en wimpel het altijd af met “jaja, zal wel”, best erg haha.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 februari 2012 at 08:20

   We moeten dat wegwuifgedrag echt afleren hoor, gewoon ‘Dankjewel!’ zeggen met een stralende lach. Moet niet zo moeilijk zijn toch? :p

 • Avatar van Redhotjillypeppers
  Reply Redhotjillypeppers 23 februari 2012 at 14:37

  Ik probeer er toch op te letten om af en toe complimentjes uit te delen. Met het aannemen van complimentjes had ik het vroeger ook lastig maar ik heb geleerd dat je best gewoon kan glimlachen en de persoon bedanken voor het compliment. Dat is voor hen ook leuker :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.