Beauty

How To | Primen & Setten

18 februari 2012

primensetten1 - How To | Primen & Setten
Als je wilt dat je make-up de hele dag blijft zitten zodat je zorgeloos de dag door kan, dan is het aan te raden om voor je make-up te primen en als laatste stap ook je make-up te setten. Hoe je dat het beste kan doen en welke producten daarvoor geschikt zijn laat ik vandaag zien met producten uit mijn eigen verzameling.

Primers voor je gezicht
Natuurlijk heb je een gereinigd gezicht en heb je ook je moisturizer al aangebracht en even in laten trekken voor je met je make-up routine gaat beginnen. Hierna breng je een primer voor je gezicht aan welke je ook weer even laat intrekken voor je verder gaat met je foundation/concealer. Met een primer bereid je je huid voor op de make-up die erna volgt.

Een primer zorgt ervoor dat je huid gladder aanvoelt, je poriën kleiner lijken en je make-up beter op je huid blijft ‘pakt’ en daardoor beter en langer blijft zitten. Wat vaak nog een fijn voordeel is, is dat je ook nog eens minder foundation nodig hebt. Er zijn erg veel verschillende primers op de markt, voor elk huidtype en elke behoefte wel één. Als je een doffere huid hebt dan kan je er bijvoorbeeld eentje nemen waar extra glans bij in zit, maar er zijn er ook die echt voor de oudere huid geschikt zijn die rimpeltjes en fijne lijntjes voor de dag vervagen. Ook de texturen van de verschillende primers verschilt, hierin speelt je persoonlijke voorkeur en je huidtype de grootste rol.

Let wel op als je een heel gevoelige huid hebt, want in veel primers zitten siliconen (die zorgen namelijk voor dat fluweelzachte gevoel op de huid) en hier kan een gevoelige huid nog wel eens op reageren.

Op bovenstaande foto zie je:
MAC prep + prime skin base visage
Clarins eclat minute
freshMinerals smoothing prep primer
Yves Rocher perfect primer
GOSH foundation primer cream
emerginC red carpet primer
GOSH velvet touch line perfector
Catrice prime and fine
L’oréal studio secrets smoothing resurfacing primer.

Mijn 2 favorieten hiervan (zoals je goed aan de bijna lege verpakkingen kan zien) zijn de GOSH foundation primer cream, deze doet het erg goed voor mijn drogere huid, en de emerginC red carpet primer, die mijn huid heerlijk zacht laat aanvoelen en poriën en fijne lijntjes echt minder laat opvallen.
primensetten2 - How To | Primen & Setten
Primers voor je ogen
Als je graag met oogschaduw in de weer bent en deze ’s ochtends aan wilt brengen en daar tot ’s avonds laat plezier van wilt hebben, dan is een oogschaduwprimer zeker aan te raden. In feite werken deze hetzelfde als de primers voor je gezicht, maar dan voor je ogen. Veel oogschaduwprimers zorgen ervoor dat je oogleden net wat egaler van kleur lijken (adertjes vallen al snel minder op bijvoorbeeld) maar ze zorgen er vooral voor dat oogschaduw beter ‘pakt’, intenser van kleur lijkt èn ook nog eens de hele dag blijft zitten zonder dat het in de oogplooitjes trekt.

Je brengt een oogschaduwbasis aan op je gehele ooglid, tot aan je wenkbrauw en het is ook aan te raden om een klein randje onder je onderste wimperrand mee te nemen. Je hebt maar een klein beetje product nodig anders heb je al snel teveel waardoor oogschaduw juist sneller kan gaan creasen (in de oogplooitjes trekken). Nadat je het even hebt laten intrekken kan je in de weer met je oogschaduw.

Er zijn ook hier weer verschillende producten in de winkels te vinden, van kleurloos tot aan oogschaduwprimers met kleur om een bepaalde look intenser te kunnen maken. Een smokey eye over een donkere oogschaduwbasis pakt bijvoorbeeld nog veel intenser uit dan over een kleurloze/huidskleurige basis. Ook zijn er matte finishes en glanzende finishes te vinden, hierin speelt vooral je eigen voorkeur een grote rol.

Op bovenstaande foto zie je:
MAC paint pots in Bare Study en Soft Ochre
Urban Decay primer potion  & primer potion eden
GOSH velvet touch eye primer
NYX jumbo pencil in Milk
SHMINK color lock.

Mijn favoriete oogschaduwprimers zijn de Urban Decay primer potion voor de alledaagse, neutrale looks en de SHMINK color lock voor de meer kleurrijke looks, omdat kleuren echt veel intenser worden met dit product eronder.
primensetten3 - How To | Primen & Setten
Poeders om je make-up te setten
Je make-up setten doe je als laatste stap, als afsluiting van je make-up routine om er echt voor te zorgen dat het nergens meer naartoe gaat en je zo de gehele dag door van je prachtige look kan genieten. De setting powders zijn over het algemeen transparant/wit van kleur. Je hebt hier maar weinig van nodig en brengt dit het beste aan met een fluffy kwast en je drukt het als ware een klein beetje in je huid. Je aangebrachte concealer/foundation kruipt zo veel minder snel in fijne lijntjes of rimpeltjes en je krijgt er ook nog eens een airbrushed finish mee wat er superzacht uit ziet en ook zo aanvoelt.

Op bovenstaande foto zie je:
Tegoder velvet skin face powder
ELF Studio high definition powder
Make-Up Studio transclucent powder.

Mijn favoriete setting powder is de Tegoder velvet skin face powder, hij doet echt alles wat zo’n poeder moet doen en de pot is zo lekker groot dat je er heel erg lang mee kan doen. Omdat er ook nog eens essentiële oliën in zitten zorgt het ook nog eens voor een bijzondere geurbeleving en werkt het als een verzorgend product met verschillende voordelen voor je huid.
primensetten4 - How To | Primen & Setten
Sprays om je make-up te setten
Deze setting sprays kan je gebruiken in plaats van de setting powders, maar je kan hem er natuurlijk ook nog eens over aan brengen zodat je echt maximaal van je look kan genieten. Zelfs als het een vochtige of heel warme dag is… Je make-up gaat nergens meer naartoe als je alle stappen opvolgt.

Er zijn finishing sprays en setting sprays die er ook nog eens voor zorgen dat je make-up er minder poederig uitziet en dus een natuurlijkere finish heeft. Ook bij de aanschaf hiervoor kan je weer kijken naar de verschillende producten voor verschillende huidtypes of behoeftes, er is gigantisch veel op de markt dus laat je hierin goed adviseren. In verschillende van deze sprays zitten verzorgende ingrediënten wat ook nog eens prettig aanvoelt voor de huid. Tip: op een warme zomerdag is zo’n spraytje uit de koelkast een uitkomst om jezelf even snel op te frissen!

Op bovenstaande foto zie je:
Benefit ultra radiance facial re-hydrating mist
MAC fix+
Kiko face make-up fixer
Clarins fix’ make-up
hannah sparkling spray
Clinique moisture surge face spray.

Mijn 2 favoriete finishing/setting sprays zijn Clarins fix’ make-up en MAC fix+. Fix+ werkt ook nog eens heel fijn in combinatie met een poederfoundation om hem dekkender te maken zonder dat het poederig oogt en de Fix’ make-up is gewoon een musthave om je look de hele dag eruit te laten zien alsof je het net hebt aangebracht.

Mocht je van een bepaald product een uitgebreide review of meer informatie zoeken dan kan je de zoekfunctie rechts in de sidebar gebruiken, over veel producten staat namelijk wel een artikel op de site. Mochten jullie nog vragen hebben over ‘primen & setten’ dan zie ik die natuurlijk graag tegemoet in de comments.

Fijn weekend!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van macblogster
  Reply macblogster 6 april 2013 at 07:08

  Ik gebruik niet zoveel make-up waardoor ik praktisch geen primer hoef te gebruiken, tenzij ik echt uitpak voor een feestje. Ik heb enkel een primer voor mijn gezicht, wimpers & lippen. Niet voor mijn oogleden. Ik vraag mij dan ook af of je een gezichtsprimer niet gewoon als oogprimer kunt gebruiken. Zijn de ingrediënten zo verschillend?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 april 2013 at 09:11

   Ik denk dat je die heel prima voor beide doeleinden kan gebruiken, maar uit eigen ervaring (ik probeer ook altijd zulke dingen uit), werkt een afzonderlijke oogschaduwbasis toch echt beter op de oogleden.

 • Avatar van Vanya
  Reply Vanya 19 maart 2012 at 20:58

  Ik ben beniewd naar die Tegoder velvet skin face powder. De uitleg ervan klinkt veelbelovend!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 maart 2012 at 23:28

   Ik vind het echt een heerlijk en vooral uniek product, het ruikt ook zo heerlijk : )

 • Avatar van Mirjam
  Reply Mirjam 23 februari 2012 at 22:59

  Ik heb gisteren toen ik op Zuidplein was toevallig het Sleek Primer Palette gekocht :) Mijn favoriete budget primer is niet meer te koop en die van Essence en Catrice vind ik niet fijn. Ben benieuwd hoe die van Sleek is.

  Merk trouwens wel het verschil ook met gezichtsprimer. Dat gebruikte ik voorheen nooit, maar het werkt echt!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 februari 2012 at 08:13

   Ah, ik ben heel benieuwd hoe het Sleek Primer Palette bevalt! Welke gezichtsprimer gebruik jij? :)

   • Avatar van Mirjam
    Reply Mirjam 27 februari 2012 at 14:22

    Sorry, late reactie, was een weekendje weg ;) Ik vind het Sleek palette echt heel goed werken :) De gezichtsprimer die ik gebruik is die van Catrice :) Als deze op is ga ik ook eens andere primers uitproberen, maar ik beb heel tevreden over mijn Catrice primer :)

 • Avatar van Texie
  Reply Texie 22 februari 2012 at 19:49

  Erg interessant artikel!

  Ik ben zelf dol op de UD Primer Potion en de Gosh Face Primer, sinds ik deze twee producten heb, zit mijn make-up stukken mooier :)
  Ook overweeg ik de Mac Fix+ te kopen, maar mijn geld is een beetje op nu ;)

 • Avatar van Daniëlle
  Reply Daniëlle 22 februari 2012 at 15:27

  Eigenlijk heb ik niet echt veel primers.. Heb voor mijn gezicht die van Catrice, maar of die nou helpt weet ik niet.. Het maakt mijn gezicht in elk geval wel zacht. Ook oogprimers heb ik niet veel, maar met mijn UD primer potion zit ik goed denk ik!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 februari 2012 at 22:37

   Urban Decay primer potion is echt heel erg fijn, daar zit je zeker goed mee :)

1 2

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Beauty
calvinkleinsheerbeauty2 - Calvin Klein | Sheer Beauty
Calvin Klein | Sheer Beauty

In 2010 kwam de signature Beauty parfum op de markt van Calvin Klein en nu, in 2012, heeft deze parfum...

Sluiten