Beauty

How To | Primen & Setten

18 februari 2012


Als je wilt dat je make-up de hele dag blijft zitten zodat je zorgeloos de dag door kan, dan is het aan te raden om voor je make-up te primen en als laatste stap ook je make-up te setten. Hoe je dat het beste kan doen en welke producten daarvoor geschikt zijn laat ik vandaag zien met producten uit mijn eigen verzameling.

Primers voor je gezicht
Natuurlijk heb je een gereinigd gezicht en heb je ook je moisturizer al aangebracht en even in laten trekken voor je met je make-up routine gaat beginnen. Hierna breng je een primer voor je gezicht aan welke je ook weer even laat intrekken voor je verder gaat met je foundation/concealer. Met een primer bereid je je huid voor op de make-up die erna volgt.

Een primer zorgt ervoor dat je huid gladder aanvoelt, je poriën kleiner lijken en je make-up beter op je huid blijft ‘pakt’ en daardoor beter en langer blijft zitten. Wat vaak nog een fijn voordeel is, is dat je ook nog eens minder foundation nodig hebt. Er zijn erg veel verschillende primers op de markt, voor elk huidtype en elke behoefte wel één. Als je een doffere huid hebt dan kan je er bijvoorbeeld eentje nemen waar extra glans bij in zit, maar er zijn er ook die echt voor de oudere huid geschikt zijn die rimpeltjes en fijne lijntjes voor de dag vervagen. Ook de texturen van de verschillende primers verschilt, hierin speelt je persoonlijke voorkeur en je huidtype de grootste rol.

Let wel op als je een heel gevoelige huid hebt, want in veel primers zitten siliconen (die zorgen namelijk voor dat fluweelzachte gevoel op de huid) en hier kan een gevoelige huid nog wel eens op reageren.

Op bovenstaande foto zie je:
MAC prep + prime skin base visage
Clarins eclat minute
freshMinerals smoothing prep primer
Yves Rocher perfect primer
GOSH foundation primer cream
emerginC red carpet primer
GOSH velvet touch line perfector
Catrice prime and fine
L’oréal studio secrets smoothing resurfacing primer.

Mijn 2 favorieten hiervan (zoals je goed aan de bijna lege verpakkingen kan zien) zijn de GOSH foundation primer cream, deze doet het erg goed voor mijn drogere huid, en de emerginC red carpet primer, die mijn huid heerlijk zacht laat aanvoelen en poriën en fijne lijntjes echt minder laat opvallen.

Primers voor je ogen
Als je graag met oogschaduw in de weer bent en deze ’s ochtends aan wilt brengen en daar tot ’s avonds laat plezier van wilt hebben, dan is een oogschaduwprimer zeker aan te raden. In feite werken deze hetzelfde als de primers voor je gezicht, maar dan voor je ogen. Veel oogschaduwprimers zorgen ervoor dat je oogleden net wat egaler van kleur lijken (adertjes vallen al snel minder op bijvoorbeeld) maar ze zorgen er vooral voor dat oogschaduw beter ‘pakt’, intenser van kleur lijkt èn ook nog eens de hele dag blijft zitten zonder dat het in de oogplooitjes trekt.

Je brengt een oogschaduwbasis aan op je gehele ooglid, tot aan je wenkbrauw en het is ook aan te raden om een klein randje onder je onderste wimperrand mee te nemen. Je hebt maar een klein beetje product nodig anders heb je al snel teveel waardoor oogschaduw juist sneller kan gaan creasen (in de oogplooitjes trekken). Nadat je het even hebt laten intrekken kan je in de weer met je oogschaduw.

Er zijn ook hier weer verschillende producten in de winkels te vinden, van kleurloos tot aan oogschaduwprimers met kleur om een bepaalde look intenser te kunnen maken. Een smokey eye over een donkere oogschaduwbasis pakt bijvoorbeeld nog veel intenser uit dan over een kleurloze/huidskleurige basis. Ook zijn er matte finishes en glanzende finishes te vinden, hierin speelt vooral je eigen voorkeur een grote rol.

Op bovenstaande foto zie je:
MAC paint pots in Bare Study en Soft Ochre
Urban Decay primer potion  & primer potion eden
GOSH velvet touch eye primer
NYX jumbo pencil in Milk
SHMINK color lock.

Mijn favoriete oogschaduwprimers zijn de Urban Decay primer potion voor de alledaagse, neutrale looks en de SHMINK color lock voor de meer kleurrijke looks, omdat kleuren echt veel intenser worden met dit product eronder.

Poeders om je make-up te setten
Je make-up setten doe je als laatste stap, als afsluiting van je make-up routine om er echt voor te zorgen dat het nergens meer naartoe gaat en je zo de gehele dag door van je prachtige look kan genieten. De setting powders zijn over het algemeen transparant/wit van kleur. Je hebt hier maar weinig van nodig en brengt dit het beste aan met een fluffy kwast en je drukt het als ware een klein beetje in je huid. Je aangebrachte concealer/foundation kruipt zo veel minder snel in fijne lijntjes of rimpeltjes en je krijgt er ook nog eens een airbrushed finish mee wat er superzacht uit ziet en ook zo aanvoelt.

Op bovenstaande foto zie je:
Tegoder velvet skin face powder
ELF Studio high definition powder
Make-Up Studio transclucent powder.

Mijn favoriete setting powder is de Tegoder velvet skin face powder, hij doet echt alles wat zo’n poeder moet doen en de pot is zo lekker groot dat je er heel erg lang mee kan doen. Omdat er ook nog eens essentiële oliën in zitten zorgt het ook nog eens voor een bijzondere geurbeleving en werkt het als een verzorgend product met verschillende voordelen voor je huid.

Sprays om je make-up te setten
Deze setting sprays kan je gebruiken in plaats van de setting powders, maar je kan hem er natuurlijk ook nog eens over aan brengen zodat je echt maximaal van je look kan genieten. Zelfs als het een vochtige of heel warme dag is… Je make-up gaat nergens meer naartoe als je alle stappen opvolgt.

Er zijn finishing sprays en setting sprays die er ook nog eens voor zorgen dat je make-up er minder poederig uitziet en dus een natuurlijkere finish heeft. Ook bij de aanschaf hiervoor kan je weer kijken naar de verschillende producten voor verschillende huidtypes of behoeftes, er is gigantisch veel op de markt dus laat je hierin goed adviseren. In verschillende van deze sprays zitten verzorgende ingrediënten wat ook nog eens prettig aanvoelt voor de huid. Tip: op een warme zomerdag is zo’n spraytje uit de koelkast een uitkomst om jezelf even snel op te frissen!

Op bovenstaande foto zie je:
Benefit ultra radiance facial re-hydrating mist
MAC fix+
Kiko face make-up fixer
Clarins fix’ make-up
hannah sparkling spray
Clinique moisture surge face spray.

Mijn 2 favoriete finishing/setting sprays zijn Clarins fix’ make-up en MAC fix+. Fix+ werkt ook nog eens heel fijn in combinatie met een poederfoundation om hem dekkender te maken zonder dat het poederig oogt en de Fix’ make-up is gewoon een musthave om je look de hele dag eruit te laten zien alsof je het net hebt aangebracht.

Mocht je van een bepaald product een uitgebreide review of meer informatie zoeken dan kan je de zoekfunctie rechts in de sidebar gebruiken, over veel producten staat namelijk wel een artikel op de site. Mochten jullie nog vragen hebben over ‘primen & setten’ dan zie ik die natuurlijk graag tegemoet in de comments.

Fijn weekend!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van macblogster
  Reply macblogster 6 april 2013 at 07:08

  Ik gebruik niet zoveel make-up waardoor ik praktisch geen primer hoef te gebruiken, tenzij ik echt uitpak voor een feestje. Ik heb enkel een primer voor mijn gezicht, wimpers & lippen. Niet voor mijn oogleden. Ik vraag mij dan ook af of je een gezichtsprimer niet gewoon als oogprimer kunt gebruiken. Zijn de ingrediënten zo verschillend?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 april 2013 at 09:11

   Ik denk dat je die heel prima voor beide doeleinden kan gebruiken, maar uit eigen ervaring (ik probeer ook altijd zulke dingen uit), werkt een afzonderlijke oogschaduwbasis toch echt beter op de oogleden.

 • Avatar van Vanya
  Reply Vanya 19 maart 2012 at 20:58

  Ik ben beniewd naar die Tegoder velvet skin face powder. De uitleg ervan klinkt veelbelovend!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 maart 2012 at 23:28

   Ik vind het echt een heerlijk en vooral uniek product, het ruikt ook zo heerlijk : )

 • Avatar van Mirjam
  Reply Mirjam 23 februari 2012 at 22:59

  Ik heb gisteren toen ik op Zuidplein was toevallig het Sleek Primer Palette gekocht :) Mijn favoriete budget primer is niet meer te koop en die van Essence en Catrice vind ik niet fijn. Ben benieuwd hoe die van Sleek is.

  Merk trouwens wel het verschil ook met gezichtsprimer. Dat gebruikte ik voorheen nooit, maar het werkt echt!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 februari 2012 at 08:13

   Ah, ik ben heel benieuwd hoe het Sleek Primer Palette bevalt! Welke gezichtsprimer gebruik jij? :)

   • Avatar van Mirjam
    Reply Mirjam 27 februari 2012 at 14:22

    Sorry, late reactie, was een weekendje weg ;) Ik vind het Sleek palette echt heel goed werken :) De gezichtsprimer die ik gebruik is die van Catrice :) Als deze op is ga ik ook eens andere primers uitproberen, maar ik beb heel tevreden over mijn Catrice primer :)

 • Avatar van Texie
  Reply Texie 22 februari 2012 at 19:49

  Erg interessant artikel!

  Ik ben zelf dol op de UD Primer Potion en de Gosh Face Primer, sinds ik deze twee producten heb, zit mijn make-up stukken mooier :)
  Ook overweeg ik de Mac Fix+ te kopen, maar mijn geld is een beetje op nu ;)

 • Avatar van Daniëlle
  Reply Daniëlle 22 februari 2012 at 15:27

  Eigenlijk heb ik niet echt veel primers.. Heb voor mijn gezicht die van Catrice, maar of die nou helpt weet ik niet.. Het maakt mijn gezicht in elk geval wel zacht. Ook oogprimers heb ik niet veel, maar met mijn UD primer potion zit ik goed denk ik!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 februari 2012 at 22:37

   Urban Decay primer potion is echt heel erg fijn, daar zit je zeker goed mee :)

 • Avatar van Emily Ameron
  Reply Emily Ameron 19 februari 2012 at 22:37

  Oh wauw! Dit is echt precies wat ik nodig heb, makeup dat er halverwege de dag er niet meer op zit, doffe huid, Geweldig!

  Bedankt voor dit geweldige artikel Desiree!! Ik ga het snel uitproberen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2012 at 08:36

   Jij bedankt voor je enthousiaste reactie Emily, leuk!

 • Avatar van Janneke
  Reply Janneke 19 februari 2012 at 16:50

  Leuk artikel, ik gebruikte altijd alleen een primer voor mijn ogen maar heb toevallig laatst die van Catrice gekocht om eens te proberen. Ik ben benieuwd!

 • Avatar van Evelyne
  Reply Evelyne 19 februari 2012 at 12:08

  fijn artikel! Zeker voor iemand met een vette huid als ik……

 • Avatar van lonneke
  Reply lonneke 19 februari 2012 at 08:32

  fijn artikel, dankje!
  x

 • Avatar van Sandra3619
  Reply Sandra3619 18 februari 2012 at 21:31

  Goed dat je hier aandacht aan besteed Desirée! Een primer is zo belangrijk, ik vind dat je door het gebruik van een primer zelfs minder foundation nodig hebt. Fijn artikel om te lezen, dankjewel.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2012 at 08:44

   Ik merk ook zeker dat ik minder foundation nodig heb als ik een primer gebruik, fijn voordeeltje inderdaad :)

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 18 februari 2012 at 20:28

  Heel erg leuk en handig. Ik gebruik zulke producten alleen als ik een speciale gelegenheid heb.
  Liefs, xxx

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 18 februari 2012 at 18:59

  gebruik geen foundation en dus ook geen gezichtsbasis :P
  voor mijn ogen wil ik graag nog een keer de urban decay primer potion. gebruik nu een ogschaduw basis van catrice maar ben er niet echt tevreden over.

 • Avatar van Miranda
  Reply Miranda 18 februari 2012 at 16:31

  Wat een fijne blogpost. De primer van Gosh lijkt me erg prettig.

 • Avatar van DalaLuz
  Reply DalaLuz 18 februari 2012 at 14:54

  Handig overzicht. Ik ben er toevallig pas een week terug achter gekomen dat je niet alleen je dagcreme, maar ook je face primer even moet laten intrekken, LOL.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2012 at 08:47

   Haha ;) Het even laten intrekken helpt echt dat je make-up er niet alsnog halverwege de dag ‘afglijdt’ :)

 • Avatar van Lotte
  Reply Lotte 18 februari 2012 at 11:23

  De primer van GOSH is ook mijn favoriet! Zou je gezichtsprimer eigenlijk ook kunnen gebruiken rondom je ogen?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2012 at 08:48

   Je kan een gezichtsprimer gewoon rond je ogen gebruiken, maar minder als vervanger voor een oogschaduwbasis. Een oogschaduwbasis is net wat ‘pakkender’ en dat is voor oogschaduw wel aan te raden :)

   • Avatar van Lotte
    Reply Lotte 20 februari 2012 at 09:54

    Thanks voor je reply! Ik had al zo’n vermoeden dat het niet zo goed werkte als oogschaduwbasis. Toch maar eens aanschaffen dan;)

 • Avatar van Kim
  Reply Kim 18 februari 2012 at 11:16

  Leuk, ik wist helemaal niet dat Clarins een fix spray had!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2012 at 08:48

   Een paar dagen geleden stond er een review van deze fix spray van Clarins online, misschien leuk om te lezen? :)

 • Avatar van Laura H.
  Reply Laura H. 18 februari 2012 at 10:20

  Wauw wat een uitgebreid artikel over primers en setten van makeup. Primer heb ik ongeveer een jaar geleden uitgevonden. Heb eigenlijk alleen nog die van Sephora uitgeprobeerd.. De meningen zijn er over verdeeld maar ik ben er echt heel blij mee! Mijn huid wordt er ook echt zoveel zachter van en het is een soort vloeibare doorzichtige substantie maar als je het op je gezicht smeert voelt het meer poederachtig aan.. heel apart! Bij mij blijft oogschaduw alleen niet beter zitten. Misschien is dan primer speciaal voor de ogen wel een idee.
  Makeup setten heb ik nog nooit van gehoord.. voegt het echt veel toe? Dan is het misschien wel de moeite waard om het een keer te proberen :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2012 at 08:50

   Welke primer je fijn vindt, is ook heel persoonlijk: wat voor de één niet werkt, kan juist voor de ander heel fijn zijn! Ik merk zelf trouwens wel dat setten echt wat toevoegt, zo kan ik mijn make-up de hele dag goed hebben zitten zonder bij te werken en dat is fijn als je een dag weg bent of veel zakelijke afspraken hebt :)

 • Avatar van FabulousHeidi
  Reply FabulousHeidi 18 februari 2012 at 10:00

  Goed artikel! Ik gebruik eigenlijk nooit een primer voor mijn gezicht, die van gosh lijkt me wel wat :) als spray gebruik ik weleens een evian spray, maar tegenwoordig heb je er dus verschillende sprays voor zo te zien, hihi soms ben ik een beetje achtergebleven ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2012 at 08:51

   Ahhh Evian spray vind ik in de zomer zo lekker om mee te nemen en lekker op te frissen op het strand o.i.d. ^^

 • Avatar van Elly
  Reply Elly 18 februari 2012 at 09:24

  Goed artikel! Ik gebruik eigenlijk nooit een primer, maar voor naar een feestje is het misschien het overwegen waard. Ik ben erg benieuwd naar de setting spray van Clarins ook!

 • Avatar van Yara
  Reply Yara 18 februari 2012 at 08:53

  Wat een ontzettend handig artikel!

 • Avatar van lindLindaB
  Reply lindLindaB 18 februari 2012 at 00:39

  Vorig jaar was ik echt een new bee op het gebied van primers, maar nu kan ik niet meer zonder! Ik gebruik nu de gosh velvet touch, de hema anti shine (oid, voor de moeilijke zones) en wisselde eye primers. mijn make up zit rots vast! Leuk om jouw favorieten en aanraders te lezen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2012 at 08:52

   Ahhh nu ik jouw reactie zie, zie ik dat ik die van de Hema helemaal vergeten ben erbij te fotograferen… Die heb ik namelijk ook nog liggen. Leuk om te horen dat jij ook zo’n primer-fan bent!

 • Avatar van Bellachique
  Reply Bellachique 18 februari 2012 at 00:30

  Interessant artikel! Ik heb eigenlijk een echt goede gezichtprimer nodig want ik heb op sommige plaatsten echt grote porieen en degene die ik nu heb trekt het niet (oude van gosh). Mijn nieuwe favoriete eye primer is de ud, hij doet het echt goed bij mij :). Ik wil ook heel graag zo’n fix spray willen, denk je dat het ook geschikt s voor een vettigere huid? Of gaat het te glimmend worden ? :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 februari 2012 at 08:53

   Ik denk dat het juist ook heel goed geschikt is voor een vettere huid. Er zijn namelijk primers voor de vettere huid op de markt en matterende fix sprays, juist wat voor jou dus! :)

 • Avatar van Agnetha
  Reply Agnetha 18 februari 2012 at 00:30

  Mooi artikel, misschien dat ik hiervan toch iets ga kiezen. Van Catrice kan ik geen oogschaduwbasis meer vinden en van de Hema wil ik niet meer gebruiken. Daar zit je dan met alleen nog een primer in bezit en een oogschaduwbasis die bijna op is.

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 18 februari 2012 at 00:22

  Leuk om te zien! Ik gebruik zelf de basis van Catrice en oogschaduwbasis van Urban Decay of Too Faced :). Een setting spray moet ik nog steeds halen, denk dat ik voor die van MAC ga!

 • Avatar van Laura
  Reply Laura 18 februari 2012 at 00:07

  Duidelijk artikel xx

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.