Beauty

Mooie mensen hebben alles…

7 februari 2012

De afgelopen jaren zijn er door verschillende universiteiten en bureau’s onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat ‘mooie mensen’ alles hebben. Zo zouden ze meer geld verdienen, intelligenter zijn, langer leven, meer aandacht krijgen en minder straf krijgen. Maar hoe zit dit nu precies?

Meer aandacht
Als je naar een mooi gezicht kijkt dan activeer je de hersenkern die deel uitmaakt van ons waarderingssysteem. Deze kern regelt dat de hersenen de stof dopamine aanmaakt wat ons een fijn gevoel geeft. Daardoor krijgen knappe mensen altijd veel sympathie en aandacht. Observaties in supermarkten in het Canadese Alberta in 2005 lieten al zien dat mooie kinderen vaker in het winkelwagentje mogen meerijden, terwijl lelijke kinderen erachteraan moeten sloffen. Ook op school krijgen mooie kinderen meer positieve aandacht, ongeacht hun capacitieiten. Door al deze extra aandacht krijgen mooie mensen van jongs af aan betere kansen om zich te ontplooien, want aandacht en aanmoediging stimuleert nu eenmaal zelfvertrouwen en intelligentie.

Intelligenter
Mooie mensen hebben meer zelfvertrouwen, presenteren zich beter en worden daardoor beoordeeld als competenter. Hebben mooie mensen ook echt een hoger IQ? Ja, een beetje! Uit verschillende studies naar uitkomsten van IQ-scores wordt er geconcludeerd dat mooie mensen net wat slimmer zijn. Er wordt als mogelijke verklaring aangedragen dat mooie mensen vaak ook mooie ouders en schoonouders hebben die daardoor kieskeurig een partner konden selecteren en zo kozen voor een succesvolle en intelligente kandidaat. Hierdoor hebben mooie mensen vaak intelligente genen.

Minder straf
Het begint al in de kindertijd dat je er vaker van langs krijgt als je onaantrekkelijker oogt. Lelijke kinderen krijgen  meer straf dan de mooie kinderen. Als ze eenmaal volwassen zijn blijft dat zo, want wie er onaantrekkelijk uitziet krijgt bij dezelfde overtreding een zwaardere straf dan mooie mensen. Britse onderzoekers lieten in 2007 96 proefpersonen oordelen over dossiers van overvallen met belastende feiten, inclusief foto’s van de zogenaamde verdachten. Ze kregen daarbij de vraag of deze mensen schuldig waren en welke gevangenisstraf ze verdienden. Lelijke mensen werden bijna 2 keer zo vaak schuldig genoemd èn kregen ook de zwaarste straffen toegewezen: gemiddeld 7 maanden tegenover gemiddeld 4 maanden voor mooie mensen.

Langer leven
Mooie mannen leven gemiddeld 7 jaar jaar langer dan hun lelijke seksegenoten en bij vrouwen is dit 3 jaar, zo bleek uit een Amerikaanse studie uit 2004. Geheel verrassend is deze uitkomst niet. Als we bepaalde mensen voor mooi aanzien dat komt dat waarschijnlijk doordat onze hersenen onderbewust signalen oppikken die erop wijzen dat ze een gezond lichaam hebben. Aantrekkelijke eigenschappen zoals een ideaal figuur en een symmetrisch gezicht wijzen op ‘gezonde genen’.

Meer verdienen
In 2000 hebben 11.000 mensen van 33 jaar aan Londense onderzoekers verklapt wat hun salaris was. Mooie mannen bleken gemiddeld 15% meer te verdienen dan hun onaantrekkelijkere seksegenoten, bij vrouwen was dit 11%. Mensen met een knap gezicht en een slank lijf verdienen dus honderden euro’s per maand meer. Onderzoekers in Florida kwamen er zelfs achter dat de lengte van een persoon meespeelt; elke extra centimeter lichaamslengte kwam neer op $26,- meer salaris per maand. Ben je dus mooi èn lang, dan tikt dat lekker aan. Voor een fotomodel of een verkoper valt zo’n salariskloof nog wel te begrijpen, maar waarom komt het ook voor bij boekhouders of telefonisten? Beroepen waar uiterlijk overduidelijk geen rol speelt? Diep in onze hersenen zit het vooroordeel ingebakken dat mooie mensen beter en interessanter zijn. Zelfs baby’s besteden al meer aandacht aan een knap gezicht. Mooie mensen beoordelen we automatisch als kundiger, intelligenter, betrouwbaarder en vriendelijker dan minder mooie mensen. Dit wordt het ‘halo’-effect genoemd: de fysieke schoonheid straalt af op andere eigenschappen, waardoor we die ook als beter beoordelen. In films kan je deze stereotypering ook altijd goed zien: mooie acteurs worden gecast als good guys en lelijke acteurs als bad guys

En als je geen fotomodel bent?
“Gelukkig hebben ook minder mooie mensen hun geheime wapens. Goed gekleed gaan bijvoorbeeld, oogcontact maken en goed kunnen luisteren. Ook een zelfverzekerd optreden heeft een krachtige uitwerking. Wie in zichzelf gelooft, wordt aantrekkelijker gevonden, los van uiterlijke schoonheid. Hèt wondermiddel tegen gebrekkige fysieke schoonheid is humor. Een lelijkerd met gevoel voor humor troeft gemakkelijk knappe mensen af. Schoonheid en humor prikkelen namelijk hetzelfde deel van de hersenen dat betrokken is bij motivatie en beloning.”

Dit artikel is een samenvatting van een artikel in Psychologie Magazine uit 2008. Het is een artikel wat me goed is bijgebleven en sindsdien zijn er verschillende andere onderzoeken geweest waaruit blijkt dat ‘mooie mensen’ meer voordelen in het leven hebben. Hoe erg ik ook iemand ben die zonder vooroordelen naar iemand probeert te kijken, toch betrap ik mijzelf er vaak op dat iemand met een mooier/knapper/aantrekkelijker gezicht door mij sneller als ’toegankelijker’ wordt gezien om bijvoorbeeld aan te spreken om iets te vragen of een gesprekje mee aan te knopen. Hoe graag ik ook zou willen dat het in deze wereld meer om innerlijk en kwaliteiten zou draaien, is het nu eenmaal zo dat het uiterlijk een grote rol speelt…

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Laure
  Reply Laure 7 mei 2021 at 14:55

  Snap ik. Ik ben niet eens lelijk maar ik hou gewoon niet van oneerlijkheid in het algemeen. Iedereen zou een mooie kans moeten krijgen op de wereld ongeacht wat dan ook…

 • Avatar van Yasmien
  Reply Yasmien 20 mei 2016 at 22:20

  Al die onderzoekjes. Ze weten het blijkbaar soms zelf niet meer ;) zie link “Mooie vrouwen gekweld door discriminatie op de werkvloer” http://925.nl/archief/2010/08/10/e-2-20-14/ . Vraag me af hoeveel subsidie ze er voor hebben gekregen of dat het gewoon bladvulling was. Net zoals met theorieën wat geen feiten zijn en weer kunnen veranderen door nieuwe onderzoeken.

  • Avatar van Yasmien
   Reply Yasmien 20 mei 2016 at 22:21

   Correctie ik bedoel met bladvulling het artikel in psychologie magazine.

 • Avatar van Yasmien
  Reply Yasmien 20 mei 2016 at 22:06

  Inderdaad mooi is “relatief” en vraag me af hoeveel mensen ze hebben onderzocht. Wereld is nogal erg groot. Je hebt overigens ook mooie (mooi van binnen en buiten) mensen die van jongs af aan mishandelt zijn en afgunst meemaken of getreiterd worden. Bijv. een vrouw die een machtspositie heeft zoals een werkgever, leidinggevende, manager, of de onzekere manipulator/opstoker van het vriendengroepje die haar onzekerheid of leegte moet botvieren op iemand waarvan ze denkt dat de ander een beter leven heeft (allemaal vooroordelen als je zogenaamd mooi bent). Het heeft zelfs in de krant gestaan dat de HR afdeling (waar veel vrouwen werken) vrouwen met een leuk koppie (te vinden op linkedin of op CV) niet uitnodigen. Mooie wat onzekere vrouwen trekken vaak ook narcistische mannen aan. Niet alle vrouwen hebben zelfvertrouwen of zijn arrogant (vaak de vooroordeel als zo’n vrouw lang vrijgezel is, dan zal het wel aan haar karakter liggen). Mooi boek dat “oerdriften op de werkvloer” heet.

 • Avatar van Demi
  Reply Demi 1 juli 2012 at 16:52

  Wow man ik voel me depri nadat ik dit heb gelezen. =S

 • Avatar van vivian
  Reply vivian 12 februari 2012 at 15:22

  hmm, jammer dit. een beetje apart artikel en ik snap niet helemaal wat je doel ismet artikel. maar ik voel me er een beetje down door. haha, want ik krijg juist altijd de schuld van alles op school en thuis, wil dit zeggen dat ik lelijk ben dan?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 februari 2012 at 10:00

   Het is niet zo negatief bedoeld, enkel een interessant artikel met interessante onderzoeken erin verwerkt. Dat zegt natuurlijk niks over jouw persoonlijke situatie, kop op! ^^

 • Avatar van Agnetha
  Reply Agnetha 11 februari 2012 at 14:22

  Ik kan mij er wel wat bij voorstellen met dit soort onderzoeken, maar hoe zit het op langer termijn? Soms zie je hele mooie mensen die gewoon ontzettend naast hun schoenen lopen en totaal niet aardig zijn en weten al van ik krijg alles voor elkaar met mijn uiterlijk. Die uitstraling maakt hun nou juist minder mooi voor mij.

  En wat is mooi? Wie ik misschien een mooi persoon vind, vindt een ander misschien wel lelijk.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 februari 2012 at 10:04

   “Beauty is in the eye of the beholder…” ;-)

 • Avatar van Liesbeth (candyandtreats)
  Reply Liesbeth (candyandtreats) 8 februari 2012 at 09:25

  Heel interessant! Zet mij alleszins al aan om mijn beste beentje voor te zetten want ik blijf geloven dat vriendelijkheid en openheid uitstralen ook helpt :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 februari 2012 at 15:20

   Daar ben ik het ook helemaal mee eens. Als mensen je iets langer kennen dan gaat het toch zeker om het innerlijk, persoonlijkheid, karakter en kwaliteiten en maakt het uiterlijk minder uit :)

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 7 februari 2012 at 22:12

  Ik vind dit echt een goed artikel, het is namelijk wel zo. Het uiterlijk is ook het eerste wat mensen zien en vaak vergeten ze dan gauw het innerlijk.
  Liefs, xxx

 • Avatar van Sanne
  Reply Sanne 7 februari 2012 at 19:51

  Wat een super interessant artikel en heb het dan ook heel aandachtig gelezen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 februari 2012 at 15:22

   Fijn om te merken dat een artikel als deze in de smaak valt, ik heb namelijk nog veel meer onderwerpen die ik eens aan wil snijden ;)

 • Avatar van Bellachique
  Reply Bellachique 7 februari 2012 at 18:32

  Interessante stelling. Het uiterlijk van een mens bepaalt zeker onze eerste indrukken, of we dat nu willen toegeven of niet, maar ik moet zeggen dat ik ‘mooie’ mensen juist sneller ontloop. Ze maken me onzeker, en ik denk ook vaak dat ze genoeg mensen om zich heen hebben en dat ik alleen maar in de weg loop. Klinkt een beetje raar, maar mooie mensen maken me vaak wat nerveus, lol. Ze lijken vaak idd alles te hebben.

 • Avatar van Muireann
  Reply Muireann 7 februari 2012 at 16:34

  Is mooi niet heel relatief? Misschien vindt iedereen ook iets anders mooi.
  De dingen die in het artikel staan zijn wel allemaal heel logisch. We hebben nu eenmaal een afkeer voor ‘lelijke’ dingen, alleen dat deel van die intelligentie geloof ik niet. IQ is namelijk veranderbaar, dus volgens mij ligt het gewoon aan het feit dat mensen die ‘mooi’ zijn gewoon meer gestimuleerd worden om te leren.

  Marc Reynebeau is nu ook niet moeders mooiste, maar hij is wel slim! Ongelofelijk slim. Welke diva of macho kan daar tegenop? ;)
  M.a.w. er is nog hoop voor de minder mooie mensen :p

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 7 februari 2012 at 16:24

  Erg opmerkelijk maar het klinkt wel allemaal logisch,, alleen dat meer verdienen niet als je hetzelfde werk zou doen maar een cm of 3 kleiner bent XD

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 7 februari 2012 at 15:56

  Het is wel een leuke artikel om te lezen! Best wel krom dat dit ook daadwerkelijk gebeurt omdat het uiteindelijk toch altijd om ‘wat er in’ zit gaat dan wat uiterlijk betreft. Maar toch betrap ik mezelf wel op een paar punten die gegeven zijn.

 • Avatar van Annet
  Reply Annet 7 februari 2012 at 15:45

  Stom eigenlijk maar inderdaad betrap ik mijzelf ook op bepaalde punten.. Maar dat geldt dan wel alleen voor “vreemde”, binnen mijn vrienden en kennissen vindt ik innerlijk echt wel belangrijker! Vooral humor en gezelligheid scoort dan goed.

 • Avatar van Ilse
  Reply Ilse 7 februari 2012 at 15:26

  Dit is echt heel interessant! Het is ook eigenlijk niet eerlijk hé.

 • Avatar van krulletje
  Reply krulletje 7 februari 2012 at 15:21

  Interessant artikel, erg leuk om te lezen. Alhoewel ik er ook een beetje triest van wordt, dat uiterlijk vaak een grote rol speelt. Maar helaas is het wel zo.

 • Avatar van Amber
  Reply Amber 7 februari 2012 at 15:03

  Oud studiegenootje psychologie heeft haar afstudeeronderzoek over dit onderwerp gedaan. Of er een verschil zat in de hoeveelheid tijd die ouders met hun ‘mooie’ en ‘minder mooie’ kinderen doorbrengen. Uit haar onderzoek kwam naar voren dat ouders inderdaad meer tijd doorbrengen met hun ‘mooie’ kinderen. Shocking!

  Wat wel belangrijk is, dat ook wordt gekeken naar de betrouwbaarheid en de beperkingen van de onderzoeken….dat maakt het verhaal vaak wat minder zwart-wit :). En er zullen ongetwijfeld ook onderzoeken zijn waarin geen verschil is gevonden tussen ‘mooie’ en ‘minder mooie’ mensen. Dus we hoeven nu niet massaal depressief te worden ;).

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 februari 2012 at 15:26

   Wat interessant dat ze met dit onderwerp een afstudeeronderzoek heeft gedaan en best wel schokkende uitslag ook.. En met de rest heb je helemaal gelijk natuurlijk, we hoeven echt niet massaal depressief te worden vanwege de uitkomsten van deze onderzoeken. Er zijn ook vast heel veel andere onderzoeken te vinden die juist pleiten voor de ‘minder mooie’ mensen ;)

 • Avatar van Nena
  Reply Nena 7 februari 2012 at 14:47

  Wat een interessant artikel! Ik heb nog wel een toepasselijke ervaring waar ik aan moest denken toen ik deze zin las: “Mooie mensen beoordelen we automatisch als kundiger, intelligenter, betrouwbaarder en vriendelijker dan minder mooie mensen.”
  Ik denk namelijk niet dat dit zo is. Ik geloof er wel in dat mooie mensen, zelfverzekerder zijn en daardoor meer lef hebben en daardoor weer beter kunnen/durven te onderhandelen. Op die manier krijgen zij misschien eerder een hoger salaris. En verdienen daardoor dus meer.

  Ik moet zeggen dat mooie mensen zich vaak ook even moeten bewijzen. Ze worden namelijk al snel als dom (want die is alleen maar met d’r uiterlijk bezig), arrogant (dus niet vriendelijk of betrouwbaar) gezien. Ik heb zelf een diploma in Moleculaire Biologie en werk bij de Universiteit. Bij mijn eerste sollicitatie (voor een ander bedrijf) werd me serieus gevraagd of ik hier wel goed zat?! Want tjsa, ik draag make-up zie er verzorgd uit, gelakte nagels, hakjes etc. Of ik niet bij een tijdschrijft/ modezaak/ etc. thuishoorde? Want in het onderzoek kom je toch alleen maar vrouwelijke ‘nerds’ tegen, zonder make-up in oversized kleding??!!
  Een behoorlijk vooroordeel dus.. ;)

  • Avatar van Crys
   Reply Crys 7 februari 2012 at 18:31

   Diep respect voor je opleiding, toch juist kicken om niet het prototype Amy Farrah Fowler te zijn??? (big bang theory)

   • Avatar van Nena
    Reply Nena 8 februari 2012 at 10:02

    Bedankt Crys! Haha, Amy Farrah Fowler is wel geniaal ;) Het is dan ook een super leuke serie!

 • Avatar van Elly
  Reply Elly 7 februari 2012 at 14:46

  Leuk om te lezen! En inderdaad, ik merk het ook regelmatig dat mooie mensen voorrang krijgen bij dingen die ik ook prima zou kunnen doen/willen. Frustrerend, maar het zorgt soms ook juist voor motivatie om er toch te komen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 februari 2012 at 15:28

   En met de juiste motivatie èn kwaliteiten kom je dan ook een heel eind! :)

 • Avatar van Chocoholic
  Reply Chocoholic 7 februari 2012 at 14:42

  En wat is de definitie van mooi??
  Maar ik geloof wel dat er een kern van waarheid inzit!

  • Avatar van Sals
   Reply Sals 7 februari 2012 at 14:53

   Ja ik vraag me ook af wat de definitie van mooi is. Volgens mij is dit erg subjectief en kan je moeilijk een objectieve schaal van mooi zijn maken. Ik kan me herinneren uit een artikel dat er een plaatje was samengesteld van iemand met alle eigenschappen die als mooi bestempeld worden, maar dat de uitkomst ronduit lelijk was.

   • Avatar van DalaLuz
    Reply DalaLuz 7 februari 2012 at 18:43

    Volgens mij is de neutrale biologische definitie van ‘mooi’ vooral een geval van gelijkmatige trekken hebben. Een regelmatig gezicht en lichaam schijnt een soort indicatie te zijn van de gezondheid van de genen. En een jong gezicht heeft vaak in verhouding grotere ogen en vollere lippen en die eigenschappen worden daarom ook vaak onbewust als aantrekkelijker beoordeeld. Maar verder is schoonheid inderdaad ook sterk cultureel bepaald en vaak een heel stuk minder logisch. Mooie rondingen wijzen op een vruchtbaar lichaam (succes op voortplanting) maar dat is nu in de ogen van veel mensen opeens een heel stuk minder mooi.

   • Avatar van Desirée
    Reply Desirée 8 februari 2012 at 15:27

    Ik kan me zoiets ook wel herinneren, dat ze alle gezichtsdelen van de mooiste mannen en vrouwen bij elkaar hadden gezet maar dat er in het totaalplaatje echt een heel onaantrekkelijke man èn vrouw uitkwam.

 • Avatar van Crys
  Reply Crys 7 februari 2012 at 14:42

  heel erg interessant, al vraag ik me af of mooie mensen toch niet ook wel eens benadeeld worden door onzekerheid of jaloezie van anderen terwijl volgens mij zelfs de mooisten ter aarde wel eens onzeker zijn ;) (al snap ik dan totaal niet waarom…) Wat zijn mensen toch fascinerende wezens :)

  • Avatar van Emma Wessels
   Reply Emma Wessels 7 februari 2012 at 14:48

   Idd, dat is wel een interessant punt. In meerdere artikelen heb ik dat namelijk ook al wel eens gelezen. En…Je hoort ook vaak dat juist de mooi, beroemde sterren (zoals Angelina Jolie) in hun jeugd geplaagd werden om hun uiterlijk (terwijl ze er ook toen al prachtig uit zag).

   • Avatar van Crys
    Reply Crys 7 februari 2012 at 18:27

    Ja zie je dat die ook vaak mikpunt zijn van pesterijen en spot, hoe heerlijk zou het zijn als iedereen genoeg zelfvertrouwen zou hebben en niet hun eigen zelfvertrouwen hoeven opkrikken door anderen te pesten en onzeker te maken…..Iedereen die ik ken heeft wel iets moois :)

  • Avatar van DalaLuz
   Reply DalaLuz 7 februari 2012 at 18:34

   Ik ben het helemaal met je eens. Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat mooie vrouwen juist minder intelligent werden gevonden of veel minder serieus werden genomen in het bedrijfsleven. Zo eenduidig is het volgens mij niet. Mooi is echt geen garantie op (meer) geluk.

 • Avatar van Claudia
  Reply Claudia 7 februari 2012 at 14:41

  En jij hoort absoluut bij die mooie mensen Dees! You go girl

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 februari 2012 at 15:29

   Ahhh heel erg lief gezegd van je ;)

 • Avatar van MySuperSweetLife
  Reply MySuperSweetLife 7 februari 2012 at 14:07

  Wat een leuk artikel. Grappig om te lezen dat er zoveel onderzoeken naar worden gedaan.

  Liefs

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.