Beauty

How To | Je huid beschermen tegen de zon

23 maart 2012

Nu de lente is begonnen, de zomer in aantocht is en de zon zich steeds meer laat zien is het weer tijd om extra aandacht te besteden aan het beschermen van je huid tegen de zon. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk een zongekuste tint, maar dit kan je ook bereiken terwijl je je huid beschermt met de juiste producten zodat je zonbeschadiging zoals pigmentvlekjes voorkomt en de versnelde huidveroudering tegengaat. Het is daarom belangrijk om jezelf goed in te smeren voor het zonnen. Maar, welke producten zijn daar nu fijn voor en hoe zorg je dat je de hele dag door beschermd blijft?

Maak er een gewoonte van om jezelf elke dag in te smeren met een antizonnebrandcrème en neem een tube mee voor onderweg zodat je jezelf nog eens extra kan insmeren als je spontaan een terrasje pakt of lekker in het park of op het strand gaat zonnen. Heb je littekens? Smeer deze dan met een extra hoge factor in om de al beschadigde huid optimaal te beschermen tegen de zon. Hoe lichter je huid, hoe meer bescherming je nodig zal hebben dus kies dan voor een hogere factor. Het is een fabeltje dat je niet zal bruinen als je jezelf insmeert met een factor, het zorgt er wel voor dat je huid minder snel verbrandt. Essentieel dus om blijvende huidbeschadiging te voorkomen!

Op de bovenste foto zie je de volgende luchaamsproducten voorbij komen: Nivea pure & sensitive sun lotion met aloë vera SPF50, Kruidvat SoLait high sunspray SPF30, high sunspray ultra light SPF30 en high suncream sport SPF30 extra waterresistant, Rituals sun protection express mist SPF15, Garnier ambre solaire golden protect SPF30, Dr. Pierre Ricaud intelligence soleil SPF20, Lavera family sun spray SPF15, Kruidvat notenmelk walnootolie SPF15 en Paula’s Choice ultra-light weightless finish sunscreen spray SPF30.

Omdat je de hele dag door transpireert, de huid in contact komt met kleding, zand of water neemt de factor uit je antizonnebrandcrème al snel af. Juist hierom is het belangrijk dat je regelmatig blijft smeren als je in de volle zon bent. Smeer jezelf van te voren thuis van top tot teen goed in als je een dagje naar het strand gaat en wees hierbij niet te zuinig met de hoeveelheid product wat je gebruikt. Als je heel spaarzaam smeert zal de factor vele malen minder zijn dan wat er op de verpakking van je product staat en zal je dus ondanks het smeren alsnog gemakkelijk kunnen verbranden. Ga je naast het zonnen ook nog zwemmen? Dan is een waterproof of waterresistant product onmisbaar. Natuurlijk moet je je weer insmeren na een duik in het water, maar hij zorgt er wel voor dat hij je huid beter beschermt ìn het water maar ook als je flink transpireert.

Op de foto zie je de volgende gezichtsproducten voorbij komen: hannah Juvi Protect SPF30 en High Quality SPF15, Lavera anti-age sun milk SPF15, Lancaster sun beauty fresh gel cream radiant tan SPF10, Biodermal matterende zonnefluïde SPF20, Avène very water resistant SPF50, high protection cream SPF30 en réflexe solaire SPF50, Clarins UV plus HP, Kiehl’s ultra light Daily UV defense SPF50 en Decléor aroma sun expert SPF50.

Omdat je in de lente- en zomermaanden over het algemeen meer buiten bent is het belangrijk om overdag een dagverzorging te dragen met een extra zonnefactor. Denk alleen niet dat je er hiermee bent voor de rest van de dag, want na enige tijd is de SPF uitgewerkt en zal je alsnog zonbeschadiging op kunnen lopen. Daarvoor zijn nevelsprays erg handig, aangezien je deze zo over je make-up kan aanbrengen. Maar ook de erg vloeibare gezichtsproducten (zoals de Avène reflex solaire 50+, Biodermal matterende zonnefluïde SPF20 en Clarins UV Plus HP SPF40) kan je over je vingertoppen verdelen en deppend aanbrengen over je make-up op die momenten dat je in het zonnetje zit. Handig dus om zo’n product ook mee te nemen in je tas! Gebruik je geen make-up dan kan je natuurlijk elke antizonnebrandcrème voor het gezicht smeren.

Let er op dat een product beschermt tegen UVA èn UVB. UVA straling is verantwoordelijk voor huidveroudering en UVB straling is verantwoordelijk voor verbranding van de huid. De meeste producten die tegenwoordig op de markt zijn hebben deze dubbele bescherming. Heb je nog antizonnebrandproducten van vorig jaar liggen? Gooi deze maar de prullenbak in, want de beschermende factoren zullen sinds die tijd flink afgenomen zijn. Daarnaast is het een teken dat je waarschijnlijk veel te spaarzaam smeert, als richtlijn kan je aanhouden dat je zo’n 2 weken op zonvakantie kan gaan met 1 fles antizonnebrandcrème. Ook op de warme, bewolkte dagen moet je gewoon blijven smeren want de wolken houden maar een deel van de UVB straling tegen, de UVA straling kan zelfs nog gewoon de huid bereiken.

Op de foto zie je de volgende lipproducten voorbij komen: MAC lip conditioner SPF15, Clinique targeted protection stick SPF35, hannah full lips SPF15 en Kruidvat SoLait high sunstick SPF30.

De volgende producten vind ik echt aanraders als het gaat om antizonnebrandcrèmes:
* Nivea Pure & Sensitive sun lotion + aloë vera SPF 50 (€17,99) deze lotion is geschikt voor de meest gevoelige huidjes en bevat geen kleurstoffen, conserveringsmiddelen of geurstoffen, werkt rustgevend en verkoelend op de huid en is waterproof.
* Garnier Ambre Solaire golden protect SPF30 (€16,99) deze milk beschermt niet alleen je huid tegen de zon, maar geeft door de toegevoegde Monoï olie en gouden parelmoerdeeltjes direct een stralende huid
* Lancaster Sun Beauty fresh gel cream radiant tan SPF10 (€28,00) deze gezichtscrème beschermt niet alleen tegen de zon, maar bevat ook een melaninebooster waardoor je ook sneller en gelijkmatiger een zongebruinde kleur krijgt
* Kruidvat SoLait high suncream SPF30 sport extra waterresistant (€4,99) beschermt direct tegen de zon, is extra waterproof, trekt snel in èn voelt niet vet aan. Perfect voor buitensporters in de zomer
* Decléor Aroma Sun Expert SPF50 (€32,50) is een anti-age crème met een hoge factor die het natuurlijk afweermechanisme van de huid stimuleert, celvernieuwing bevordert en Tahitiaanse vanille, essentiële rozenolie en jasmijnextract bevat wat het afweermechanisme versterkt door het DNA van de cellen te beschermen (èn het ruikt nog eens heerlijk ook!)
* Avène Réflexe Solaire SPF50+ (€12,99) is geschikt voor de gevoelige huid, extra waterproof en perfect voor in je handtas. Doordat de substantie redelijk dun is kan je hem ook deppend over je make-up aanbrengen en trekt hij snel in
* Clarins UV plus HP SPF40 Day Screen High Protection (€34,95) is olievrij, geschikt voor de gevoelige huid en bestaat voor 100% uit minerale zonnefilters. Door de dunne textuur kan je deze ook perfect aanbrengen (deppend) óver je make-up en is hij perfect voor in de handtas.

Zo! Dat was een hele lap tekst vol met tips om je huid zo goed mogelijk te beschermen tegen de zon. Op deze manier bouw je je zomerse kleurtje heel geleidelijk aan op en zal hij mooier en langer zichtbaar blijven èn blijft je huid in topconditie. Laat de zon maar komen!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 23 mei 2012 at 15:26

  Ik geniet er vandaag lekker van! Het is volgens mij niet zo dat je zonnebrand van het jaar ervoor moet weggooien. De factor is maar een heel klein beetje afgenomen. Had hierover wat artikelen gelezen (oa. op Beauty Journaal). Maar je moet wel oppassen met dat je het uit de zon moet houden, want daar kan het product wel erg van achter uit gaan wat betreft kwaliteit. Fijn artikel, dank je wel!

 • Avatar van Moon
  Reply Moon 28 maart 2012 at 07:54

  Wat ik me afvraag is of 1 van deze crèmes ook hypo allergeen is of dat er iemand is die een goede hypo allergene crème voor lichaam en gezicht met spf weet! Mijn huid is namelijk nog al moeilijk! 2 jaar terug allergische reactie gehad van zonnebrand factor 50, vorig jaar lagere geprobeerd maar zelfde reactie! HELP ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 maart 2012 at 08:52

   Ik kan je dan zeker de zonneproducten van Avène aanraden, die zijn bij Mediq apotheken verkrijgbaar en uitermate geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

   • Avatar van Moon
    Reply Moon 28 maart 2012 at 11:09

    Bedankt voor je reactie! Zal er zo snel mogelijk na kijken,
    gezien het zonnetje buiten flink z’n best aan het doen is ^_^

 • Avatar van Neetu Mohan
  Reply Neetu Mohan 26 maart 2012 at 00:30

  Ik gebruik altijd Lancaster,helemaal top!

 • Avatar van Gerda
  Reply Gerda 23 maart 2012 at 22:46

  Mooi artikel! De Nivea ga ik zeker kopen: hoge factor, geen conserveringsmiddelen en een fijn prijsje. Bedankt.

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 23 maart 2012 at 21:00

  Ik ben ook helemaal blij met de zon, goed artikel om nu te plaatsen,en goede tips. :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 26 maart 2012 at 08:16

   Graag gedaan! En dankjewel voor je enthousiasme :D

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 23 maart 2012 at 20:59

  Ik ben ook helemaal blij met de zon, goed artikel om nu te plaatsen,men goede tips. :)

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 23 maart 2012 at 16:37

  Handig artikel, dit jaar moet ik echt wat fanatieker gaan smeren met m’n sneeuwwitje-huid. Gelukkig heb ik nog meer dan genoeg van Kruidvat haha ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 maart 2012 at 18:14

   Haha, ja daar kan je wel even mee vooruit ;)

 • Avatar van Esmay
  Reply Esmay 23 maart 2012 at 11:42

  Thanks voor dit artikel! Doet me even weer herinneren dat ik écht een zonnebrandcreme moet gebruiken nu!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 maart 2012 at 18:16

   Jij bedankt voor je enthousiaste reactie ^^

 • Avatar van Lotte
  Reply Lotte 23 maart 2012 at 10:23

  Goed artikel! Ik was deze week ook al weer aan het smeren.

 • Avatar van HollandaBeauty
  Reply HollandaBeauty 23 maart 2012 at 08:34

  Erg fijne tips dank je wel, gelukkig is dit weer een onderwerp waar we ons mee bezig mogen houden (YES eindelijk lekker weer)

 • Avatar van Christa
  Reply Christa 23 maart 2012 at 07:52

  Dankjewel……dit had ik zoo nodig. Elk jaar is het weer een crime een goede SPF voor het gezicht te vinden en nu reik je het me gewoon aan :D.
  Het moeilijkste punt vind ik altijd, hoe gebruik ik het nu? Normaal doe ik serum en creme op mijn gezicht en daarna SPF, maar vaak gaat het dan toch glimmen {en ik heb er echt al heel veel geprobeerd}.
  Is het dan toch beter om de gewone gezichtcreme dan te laten staan?
  Nogmaals bedankt voor dit fijne artikel.:D

  • Avatar van Christa
   Reply Christa 23 maart 2012 at 08:13

   Natuurlijk ben ik gelijk op zoek gegaan waar ik sommige produkten kan krijgen, kan het zijn dat nog niet alles verkrijgbaar is?

   • Avatar van Christa
    Reply Christa 23 maart 2012 at 14:55

    Heb de Clarins besteld via Kyra. Hoeveel dingen ik al wel niet besteld heb naar aanleiding van jou reviews ;]]

   • Avatar van Desirée
    Reply Desirée 23 maart 2012 at 18:17

    Het klopt dat sommige producten nog niet verkrijgbaar zijn, maar dat kan niet lang duren :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 maart 2012 at 18:18

   Ik zou zelf inderdaad gaan voor een gezichtscrème voor jouw huidtype mèt een goede zonnefilter erin :)

 • Avatar van Yara
  Reply Yara 23 maart 2012 at 06:37

  De Garnier Ambre Solaire golden protect lijkt me echt heel fijn!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.