Persoonlijk

Tijd voor jezelf…

2 maart 2012

Hoe maak je dat? We leven in een steeds drukker lijkende maatschappij en we zijn meer en meer op zoek naar een momentje voor onszelf, om even helemaal tot rust te komen en op te laden voor de uren dat we weer moeten knallen. Maar hoe vind je nu de rust om op zo’n momentje voor jezelf ook echt te genieten?

De gedachte alleen al aan een complete dag niks doen, lekker ontspannen met een fijn muziekje of een goede film in m’n meest relaxte outfit met een kopje thee en wat lekkers erbij… Mijn hoofd op de schoot van mijn man die diep verzonken een goed boek leest en het lentezonnetje wat door de openslaande balkondeuren naar binnen schijnt… Wat een heerlijke gedachte! Maar negen van de tien keer als ik zo’n dag voor mijzelf gepland heb dan kan ik er niet aan toegeven. Ik ben een denker, zelfs zo’n denker dat ik dan een uur lang ga liggen denken hoe ik het beste kan ontspannen en ondertussen alleen maar geïrriteerd raak omdat ‘het’ me niet lukt en eindig in een zondag met werken voor de site of aan verdere toekomstplannen.

Daarnaast lijkt zo’n compleet vrij weekend waar je ingaat met geen enkele plannen altijd op het laatste moment vol te lopen met familievisite, moet je tussendoor nog even stofzuigen, wassen en de booschappen doen en vliegt zo’n weekend sneller voorbij dan je wilt. Vaak zijn het de onverwachte dingen die ineens een hele avond voor jezelf werden. Zoals een shopmiddagje met een goede vriendin waar je dan ineens een etentje aan vastplakt en beslist om ook nog even naar de nieuwste romantische komedie te gaan en nog wat na te drinken. Vaak werken deze ongeplande dagjes voor mij veel beter dan een gepland ‘ontspandagje’ in te plannen, of ben ik daar de enige in?

Doordat ik het qua werk zo druk heb met van alles en nog wat, een gevoelsmens ben (dus ook nog eens met van alles binnen in me worstel wat telkens zo snel mogelijk een plekje moet hebben omdat ik anders niet dóór kan en ergens in blijf hangen) en daarnaast ook nog een huishouden, man, huisdieren, vrienden en familie heb is het ook gewoon heel erg druk en lijken de 24 uur die de dag telt steeds korter. Aan de ene kant wil ik altijd weten wat er speelt binnen mijn interessegebieden, maar aan de andere kant schreeuw ik naar rust. Even een momentje helemaal niks.

Ik vraag mijzelf dus steeds vaker af of iets ècht moèt, of dat ik het wìl. Want als iets nog niet moet, dan kan het ook een dagje later en geef je jezelf op die dag dus net wat meer rust in plaats van dat je lijkt op te kijken naar een enorme to do list. Prioriteiten stellen en loslaten helpt mij om mijzelf tijd te geven. Tijd, die ik dan aan het eind van de dag overhou om toch nog lekker een paar uurtjes met mijn man op de bank te kunnen kruipen. Zo’n heerlijk moment waarin we onze PC’s uit hebben, de BlackBerry’s even niet aan onze handen geplakt lijken te zitten en we gewoon genieten van het rustmoment en elkaar. Lekker burgerlijk he? Maar o zo fijn!

Doordat mijn man enkele jaren geleden een burnout heeft gehad weten we alletwee de symptomen heel goed te herkennen en hebben we voor onszelf besloten dat we ons best doen om zoveel mogelijk avonden en weekenddagen voor onszelf te laten zijn. Geen hele weekeinden vol verplichtingen, elke avond werken of weg ‘om van alles en nog wat’ te gaan doen (wat eigenlijk nooit zo belangrijk is als de momenten voor onszelf en elkaar). Wij delen ons leven in zoals wij willen en het is heerlijk dat we de vrijheid hebben om dit zo te doen. Wij focussen ons dus niet op geplande tijd voor onszelf waarin we niks moèten, maar op een rustige planning waarin gerust ruimte is voor spontane avondjes/dagjes weg met familie of vrienden, maar waarin ook tijd voor onszelf zeker centraal staat. Het heeft een hele tijd geduurd en het heeft ons veel gekost voor we op dit punt zijn belandt, maar het voelt goed zoals we nu in ons leven staan op dit gebied.

En als we het even moeilijk hebben en er de onvoorkoombare weken zijn dat we wel zo goed als alle avonden en weekeinden volgepland hebben dan nemen we onze rust op heel kleine momenten. Momenten waarin we even wegdromen en het over onze toekomst hebben (zo’n fijn kletsmomentje voor het slapengaan, lekker dicht tegen elkaar in bed), zo’n moment waarin ik als een kip zonder kop rondren om dingen gedaan te krijgen (maar door het gestress eigenlijk niks voor elkaar krijg) en mijzelf verplicht 5 minuten op de bank zet met een kop thee, zo’n moment waarin ik ‘Nee.’ zeg als ik weet dat ik iets niet gedaan kan krijgen qua tijdsbestek hoe lief iemand het ook vraagt en vooral een moment van proriteiten stellen en mijzelf de vraag stellen of ik iets voor mijzèlf doe en er later nog profijt van kan hebben òf het enkel doe om een ander te helpen. Want ik heb vooral het laatste jaar geleerd dat ‘Nee’ zeggen helemaal niet verkeerd is en vooral mijzelf heel veel tijd voor MIJ oplevert.

Tijd voor mijzelf… Dat is voor mij dus niet alleen een kwestie van mijn agenda aanpassen, maar vooral mijn mentaliteit. Waar ik op dat moment ben, daar is mijn energie en ik probeer niet altijd maar vooruit te denken naar de volgende afspraak of de volgende dag. Dit geeft niet alleen een heleboel rust, maar het maakt ook èlk moment een stuk minder gehaast.

Hoe maak jij tijd voor jezelf? Mocht je hierin nog tips hebben, deel ze dan gerust met elkaar in de comments!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 4 maart 2012 at 15:34

  Heel herkenbaar en geweldig geschreven!
  Ik probeer altijd een avond in de week voor mezelf vrij te houden. ‘Me-time’ is belangrijk en ik denk dat iedereen het nodig heeft.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:00

   Dankjewel! Leuk om te merken dat een artikel als deze ook gewaardeerd wordt :)

 • Avatar van Mirjam
  Reply Mirjam 4 maart 2012 at 14:15

  Ik probeer regelmatig in bad te gaan met een boekje en maskertje, maar dan nog zit mijn hoofd vol met allemaal dingen. Het echte rustgevoel krweg ik vorig weekend. Lekker weekendje weg in hotel met jacuzzi, samen met vriendlief. Telefoons uit en helemaal niks hoeven. Heerlijk!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:01

   Ah, zo’n weekendje heb je ook gewoon af en toe even hard nodig!

 • Avatar van Miss Langhaar
  Reply Miss Langhaar 3 maart 2012 at 18:14

  Mijn quality time voor mezelf bestaat uit blogs lezen, haha! ^^
  Of samen met mijn vriend naar een film kijken :)
  Of met de hond een spelletje spelen,…

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:02

   Jaaaa, huisdieren kunnen je veel ontspanning bezorgen he ^^

 • Avatar van Madelon
  Reply Madelon 3 maart 2012 at 12:45

  Ik zet altijd een limiet op mijn aantal afspraken per week, zeker nu ik weer fulltime werk. Anders ga ik mezelf zo makkelijk voorbij. En soms zet ik mijn telefoon(s) en laptop ook gewoon lekker uit haha.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:03

   Dat vind ik ook een heel erg goed plan, gewoon een maximaal aantal afspraken buiten de deur per week.

 • Avatar van Yanna
  Reply Yanna 3 maart 2012 at 11:37

  Waauw dit artikel is zo herkenbaar! Ik heb het momenteel ook heel moeilijk met rust te vinden voor mezelf. Ben net gaan samenwonen, waardoor het een hele aanpassing is om het huishouden rond te krijgen. Daarnaast ben ik nog eens fulltime student, blogger, vriendin, zus en dochter..het is soms echt een chaos in m’n hoofd! Bedankt voor dit mooie artikel! Lots of Love xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:04

   Ik kan het me nog goed herinneren toen ik net ging samenwonen, er komt dan inderdaad een hele aanpassing bij kijken. Succes ermee en ik hoop dat je snel je draai kan vinden :)

   • Avatar van Yanna
    Reply Yanna 5 maart 2012 at 09:56

    Dankjewel Desirée! xoxo

 • Avatar van DalaLuz
  Reply DalaLuz 2 maart 2012 at 22:23

  Ik moet tegenwoordig gewoon regelmatig even een time out voor mezelf nemen, anders gaat het al snel verkeerd. Maar meditatie is een fantastische hulp!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:05

   Ik zou het mediteren ook weer eens op moeten pakken, ik merk namelijk echt dat ik eerder veel beter was in rust vinden. Even goed streng zijn voor mijzelf de komende tijd!

   • Avatar van DalaLuz
    Reply DalaLuz 5 maart 2012 at 10:39

    Nee joh, juist niet streng zijn maar liefdevol! :D Anders verlies je het hele doel van de meditatie ;) (ik heb namelijk precies dezelfde valkuil, haha)

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 5 maart 2012 at 10:42

     Ai, betrapt ;) Maar ik ben ook heel lief voor mijzelf hoor *knippert met wimpers*

 • Avatar van HollandaBeauty
  Reply HollandaBeauty 2 maart 2012 at 18:21

  Ja ik word ook rustiger (innerlijk) als ik wat echt must “to do”puntjes heb afgevinkt ik ben een type die dan wel houd van hectiek heerlijk en vreemd genoeg krijg ik daar energie van en word ik tevreden en rustig

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:06

   Als je met enkel positieve en leuke dingen druk bent dan kan je daar inderdaad veel energie uit halen, maar de rustmomentjes heb je tussendoor echt hard nodig… Ik werk trouwens ook veel met lijstjes, het wegstrepen van dingen die je dan gedaan hebt werkt erg goed!

 • Avatar van Texie
  Reply Texie 2 maart 2012 at 18:00

  Ik heb een heel strak leefritme (mede door mijn autisme) waardoor ik standaard ‘Tessamomentjes’ heb, meestal een half uur per dag. Maar dit blijkt niet altijd genoeg te zijn..

  Ik merk dat ik vooral innerlijke rust heb, als ik al mijn studiewerk gedaan heb en mijn kamer netjes is. Als dit allemaal voor elkaar is kan ik pas op mijn bed zitten en genieten van een boek (ik lees wel meer, maar dat is voor mijn studie, ik studeer Engelse literatuur). Verder een stokje wierrook, een mooi klassiek muziekstuk, gewikkeld in slechts een handdoek omdat ik net mezelf heb verwend met allerlei Lush-spulletjes..

  Pfft. Ik verlang er nu al weer naar!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:07

   Ahhhh Lush heeft inderdaad heerlijke producten voor die fijne rustmomentjes! <3

 • Avatar van Sandra3619
  Reply Sandra3619 2 maart 2012 at 16:02

  Wat een prachtig artikel Desirée, mooi geschreven!

  Mmmmm tips:
  Door mijn werk als directiesecretaresse heb ik geleerd (the hard way) dat plannen van essentieel belang is en dat je ook “rust” kunt inplannen, als een afspraak met jezelf. Dit doe ik op mijn werk (nu zit ik even zonder werk) maar ook thuis. Rustmomenten kun je plannen en heb je nodig om je hectische baan of leven vol te houden.

  Je kunt ook tegelijk andere zaken onder de loep nemen, kijk je 30 keer per dag in je mailbox, waarom breng je dit niet terug tot zeg maar 5 keer over de hele dag verdeeld? Handel alles af wat je gelijk kunt afhandelen, zijn er acties nodig, benoem deze in de mail (onderwerp regel of met een “follow up” vlaggetje en houd je mailbox opgeruimd. Dit geeft rust. En als je dan toch bezig bent, unfollow dan al die nieuwsbrieven die je toch nooit leest, scheelt weer in je mail box.
  Ben je bang dat je iets mist in je mailbox als je niet 30 keer per dag kijkt? Gebruik dan de “regels” in Outlook, stel in dat als jij een mail krijgt van je vriend, beste vriendin of die belangrijke client, dat je een aparte waarschuwing krijgt via Outlook.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:09

   Dankjewel voor al je goede tips Sandra, daar hebben andere lezers ook een boel aan :) Ik werk zelf gelukkig heel efficiënt en ook dat komt door mijn opleiding en stages als (directie)secretaresse, wat grappig om te lezen!

 • Avatar van Yasmin
  Reply Yasmin 2 maart 2012 at 15:51

  Heel herkenbaar. Ik heb door de jaren heen geleerd om vele stappen terug te nemen en rust in te bouwen zodat ik niet ga stressen of van voren niet meer weet dat ik van achter leef (of zeg ik het nu verkeerd?). Nu is het heel gewoon geworden en ben ik er makkelijk in. Even geen zin in het huishouden of stofzuigen? Dan lekker niet, doe ik het de volgende dag wel. Echt geen zin in koken? Dan fabriceer ik wel wat makkelijks van wat voor handen ligt.

  Ik heb een kleine van 16maanden en werk part time en heb ook mijn site, vriend, familie en vrienden en huisdier. Maar wanneer mijn kleine vent ’s middags aan het slapen is lig ik 9 van de 10 keer volledig onderuit gezakt op de bank tv te kijken met thee. Dat is mijn rustmoment. En ik plan het liefst zo min mogelijk zodat ik redelijk vrij ben om te doen wat ik wil doen op dat moment :D

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:10

   Heel erg goed dat je ook zo’n manier voor jezelf hebt gevonden om soms even de boel de boel te laten en rustmomentjes te krijgen voor jezelf!

 • Avatar van Esmay
  Reply Esmay 2 maart 2012 at 15:50

  Ik heb wel ’s een dagje voor mezelf, meestal in het weekend. Maar soms ook niet altijd want dan moet ik weer stom huiswerk doen ofzo. Oke, ik heb niet zoveel te klagen, ik bedoel : man, kinderen, eten maken, etc heb ik niet. Ik denk dat het wel goed is als je een dagje voor jezelf neemt. Even lekker tot rust komen!

 • Avatar van Arantxa
  Reply Arantxa 2 maart 2012 at 15:36

  Weet je? Als ik ergens geen moeite mee heb, dan is het tijd vrijmaken voor mezelf. Eigenlijk zou voor mij een artikel ‘hoe tijd vrij maken voor belangrijke zaken’ beter van toepassing zijn. Soms, zoals nu – wetende dat ik duizenden deadlines heb, neem ik tijd vrij, terwijl ik dingen af moet krijgen. Zal ik anders een beetje van jouw eigenschap nemen en jij een beetje van het mijne?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:11

   Ik vind het een goed plan, doe jij die magictrick voor ons? ;)

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 2 maart 2012 at 14:44

  Ik heb nooit echt tijd voor mezelf, tenzij ik een dagje vrij ben.. De rest van mijn tijd breng ik door op de zaak, of met mijn vriend, of met vriendinnen. Als ik een tijdje vrij maak voor mezelf, dan is dat gewoon lekker thuis, bijv. in bad met een boekje en kaarsjes. Of gewoon lekker de avonden voordat ik naar bed ga met een boekje en nadenken over dingen. Ik vind het ook heerlijk om lekker naar een schoonheidssalon te gaan, of naar een masseuse. Dat zijn ook fijne rust momentjes.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 maart 2012 at 09:12

   Oh, ja wat heerlijk is een goede massage op z’n tijd he ^^

 • Avatar van Emma Wessels
  Reply Emma Wessels 2 maart 2012 at 14:24

  Persoonlijk vind ik het heel fijn om echt tijd voor mezelf te nemen en niet te veel in te plannen. Zodra ik meer dingen inplan, voelt dat toch iets minder fijn. Probeer liever wat spontaner iets te gaan doen en natuurlijk de `moet-dingetjes` af te krijgen. Lekker een dagje naar de sauna helpt bovendien ook heel goed voor de ontspanning.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.