Beauty

Cacaoboter

1 april 2012


Als je een droge(re) huid hebt dan ben je vast een groot liefhebber van dit ingrediënt: cacaoboter, oftewel Theabroma Cacao. Maar waar komt dit ingrediënt nu vandaan? En wat maakt het nu tot zo’n fijn en verzorgend ingrediënt?

Cacaoboter wordt gewonnen uit de cacaoboon, welke in harde vruchten groeit aan de cacaoboom. De cacaoboom is te vinden in de landen rond de evenaar omdat hier de perfecte weersomstandigheden zijn om deze boom te laten groeien. Het is geen gemakkelijke boom aangezien hij strikte hoeveelheid vocht, licht en temperatuur nodig heeft om optimaal te kunnen groeien. De boom kan tot meer dan 50 jaar oud worden, zo’n 10 meter hoog en geeft na ongeveer 4 jaar zijn vruchten. Vanaf het moment dat hij gaat bloeien, geeft hij zo goed als het hele jaar door vruchten. Elke boom levert zo’n 30/40 harde vruchten per jaar die elk zo’n 40/50 bonen bevatten. Eén boom levert hiermee per jaar zo’n 1 tot 2 kilo aan cacaobonen.

De cacaobonen worden gefermenteerd met behulp van bacteriën, schimmels en/of celculturen waarna ze hun bekende kleur, geur en smaak krijgen en worden hierna gedroogd en vanaf dit moment zijn ze klaar om te worden gebruikt in levensmiddelen of in cosmetica.

Cacaoboter wordt gemaakt van het vet dat van nature in de cacaoboon voorkomt. Als de bonen vermalen worden komt er een vettige substantie, cacaomassa, vrij en deze wordt door middel van grote persen gescheiden in 2 stoffen: cacaoboter en cacaopoeder.

Cacaoboter is op kamertemperatuur goed smeerbaar, heeft de substantie van boter, smelt bij lichaamstemperatuur en is goed uit te smeren. Het voelt wat verkoelend aan op de huid en heeft een nootachtige cacaogeur. De boter is een vochtinbrenger, legt een beschermend laagje op de huid en is een natuurlijke bron van antioxidanten en vitamine E. Door de verzachtende en vochtinbrengende bestanddelen wordt het gebruik ervan aangeraden bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Cacaoboter is een geweldig ingrediënt voor de droge en gevoelige huid en is daarom bij mij een geliefd ingrediënt. Dagelijks smeren met cacaoboter zou tevens helpen om littekens en striae te vervagen. Je kan het product puur gebruiken of kiezen voor één van de vele vezorgingsproducten met cacaoboter die verkrijgbaar zijn in de winkels.

Ben jij ook een liefhebber van producten met cacaoboter erin verwerkt?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 13 april 2012 at 14:15

  Een heel interessant artikel zeg! En om de een of andere reden wil ik dat ding op de bovenste foto aanraken en er aan ruiken, geen idee waarom haha.. ^_^

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 april 2012 at 14:32

   Haha! Het is een gedroogde cacaovrucht met daarin cacaobonen, voelde wat droogjes en hard aan eigenlijk… *probeert gevoel op afstand te brengen*

 • Avatar van Anne vdh
  Reply Anne vdh 2 april 2012 at 20:03

  ZO ik schrok van het bovenste plaatje, ik dacht wat is dit voor monsterkakkerlak?! haha

  Ik moet zeggen dat ik alleen een lippenbalsem thuis heb met cacao boter, maar ik hou niet zo van de geur! Misschien ligt dat wel aan de balsem dat kan natuurlijk ook!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 april 2012 at 08:54

   Haha, een grote monsterkakkerlak als schrikeffect op je site ;)

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 2 april 2012 at 08:46

  Ik vind cacao boter ook lekker, maar ik koop niet bewust iets met cacaoboter.

 • Avatar van Madelon
  Reply Madelon 1 april 2012 at 22:31

  Ik hou van cacaoboter. Echt heerlijk voor mijn droge huid en mijn eczeemplekjes vinden dat ook erg prettig.

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 1 april 2012 at 20:24

  Ik heb sinds kort ook een bodylotion met cacoa boter er in. Mmmm wat ruikt deze lekker en wat maakt hij mij huid lekker zacht! Grote fan dus!

 • Avatar van Marijke
  Reply Marijke 1 april 2012 at 19:52

  Grote liefhebber!

 • Avatar van ValleyDoll
  Reply ValleyDoll 1 april 2012 at 16:35

  Ik gebruik heel graag een bodylotion met cacao in, werkt zoo goed ! En het ruikt nog eens lekker ook.

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 1 april 2012 at 14:27

  Ik vind de geur altijd lekker, daar ben ik helemaal fan van.
  Liefs, xxx

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 1 april 2012 at 13:21

  cacao boter vind ik heel fijn, helaas word ik misselijk van de geur.. (puur weet ik niet, maar producten waar het in verwerkt zit meestal wel)

 • Avatar van Yanna
  Reply Yanna 1 april 2012 at 12:37

  Ik heb nog geen cacaoboter gebruikt, toch niet puur. Ikzelf gebruik graag pure sheaboter! Perfect voor mijn droge huid! xoxo

 • Avatar van Robin
  Reply Robin 1 april 2012 at 11:39

  Ik vind het ook erg fijn :)
  Maar weet je toevallig waar je pure cocaoboter kunt kopen? Ik zou het graag een keer puur willen hebben maar ik heb echt geen idee waar ik het kan kopen…

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 april 2012 at 09:29

   Er zijn verschillende webwinkels waar je het kan vinden, in de gewone winkels zou ik het zo niet weten. Er is wel van Palmer’s een Butter Formula die dicht bij het pure goedje in de buurt komt en is verrijkt met vitamine E. Echt een wonderpot voor droge, jeukerige plekjes :)

 • Avatar van Chantal
  Reply Chantal 1 april 2012 at 10:18

  Ook ik ben gek op cacaoboter, interessant artikel! :-)

 • Avatar van Esmay
  Reply Esmay 1 april 2012 at 10:15

  Vooral de geur vind ik dan heerlijk! Maar ook mijn huidje heeft er behoefte aan :)

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 1 april 2012 at 09:57

  Ik hou van cacaoboter. Producten van Palmers zijn heerlijk.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 2 april 2012 at 09:30

   Die zijn inderdaad heel erg fijn! :)

 • Avatar van Yara
  Reply Yara 1 april 2012 at 07:39

  Cacaoboter is heerlijk voor mijn droge velletje!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.