Eten & drinken

Stevia (honingkruid) + recept

14 april 2012


Stevia is hèt nieuwe zoetmiddel wat als vervanger wordt genoemd voor de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-k. Het is 300 keer zoeter dan gewone suiker en zou in plaats van nare bijwerkingen zelfs voordelen hebben voor je gezondheid. Wat is Stevia nu precies?

Stevia is een verzamelnaam, de zoetstof waar het over gaat (steviol glycosiden) is afkomstig van de Stevia Rebaudiana Bertoni, ook wel honingkruid genoemd. Het product hieruit is 300 keer zoeter dan suiker en sinds eind vorig jaar is dit als voedingsmiddel in heel de EU goedgekeurd. The Coca-Cola Company heeft in Frankrijk zelfs al een koolzuurvrije frisdrank ontwikkelt met Stevia als vervangend zoetstof: Fanta Still.

De plant zelf komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, wordt ongeveer een meter hoog en heeft smalle bladeren van 3cm lang. Zelf een Stevia-plant kweken is heel erg lastig omdat de plant niet zelfbestuivend is en zelfs uit vers zaad maar zo’n 13-15% goed kiemt. In de maanden mei en juni kan je deze plant kopen bij tuincentra onder de naam honingkruid of Stepa. Je kan aan een kopje thee zo bijvoorbeeld een gekneusd blaadje toevoegen als zoetstof.

Over aspartaam is uit verschillende onderzoeken gebleken dat het bijdraagt aan neurologische en psychologische aandoeningen zoals o.a. opvliegers, depressies en een verhoogde eetlust. Stevia kent deze nadelen niet. Het schijnt zelfs vele voordelen te hebben voor de gezondheid; het werkt bacteriedodend, reguleert maag- en darmzuur, bestrijdt Candida, herstelt de darmflora, werkt bloeddrukverlagend, verhoogt de uitscheiding van urine en natrium en gaat het hongergevoel tegen. In Brazilië en Japan wordt deze zoetstof al tientallen jaren gebruikt als vervanger van aspartaam en zelfs in huidverzorgingsproducten omdat het een goede invloed heeft op acné, eczeem en een onrustige huid. Het werkt verzachtend en vermindert pijn en irritatie bij verschillende huidaandoeningen. Klinische studies hebben daarnaast uitgewezen dat Stevia geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel, waardoor het ook geschikt is voor diabetici.

Je kan er zelfs mee bakken, omdat het zonder problemen tot 200 graden verhit kan worden. Zo bakte ik afgelopen weekend een citroencake die best goed gelukt is, al zeg ik het zelf.

Benodigdheden:
– 225gr boter
– 4 eieren
– sap van een halve citroen
– rasp van 2 citroenen
– 225gr zelfrijzend bakmeel
– Stevia naar smaak.

Werkwijze:
– verwarm de oven voor op 180 graden
– leg bakpapier in een cakevorm of vet deze in met wat boter
– smelt de boter, laat dit wat afkoelen en voeg er 1 voor 1 de eieren aan toe
– voeg het gezeefde bakmeel aan toe
– voeg de citroenrasp en het citroensap toe
– voeg naar smaak het Stevia poeder toe tot je proeft dat het naar een lekker citroencakebeslag smaakt (als je uit gaat van de berekening dat 1gr Stevia ongeveer 8gr suiker is, dan gebruik je veels te veel Stevia)
– zet de cake voor zo’n 60 minuten in de oven, tot hij gaar is (hiervoor werkt de satéprikker methode het beste: steek de satéprikker in de cake, wacht enkele seconde en trek de satéprikker uit de cake. De cake is perfect gaar als er geen beslag aan de prikker zit.)

Het is dus een beetje ‘bakken op gevoel’, maar de cake is zo dus compleet suikervrij en erg lekker! Je kan de cake nog meer een citroensmaak meegeven en lekker sponsig maken door deze, nadat hij uit de oven is gekomen, op verschillende plekken tot aan de bodem in te prikken met een satéprikker en hier een mengeling van citroensap met een klein beetje Stevia over heen te gieten. De cake zuigt deze siroop compleet op en het maakt zo een heerlijke verfrissende traktatie bij een kopje thee ^^

Stevia is in de supermarkt te koop van o.a. Natrena; zoetjes (100 stuks) €2,79 en kristalpoeder (45gr) €3,99.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van coby
  Reply coby 24 september 2012 at 18:21

  Mijn man heeft de plantjes geoogst.Ik heb ze gewassen steeltjes er af en in water gekookt.na een poosje koken,door een filterzakje gezeefd ,en toen had ik heerlijke zoetstof.
  al gebruikt in de koffie en appelmoes,het smaakt heerlijk.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 september 2012 at 10:23

   Wat leuk dat je laat weten dat het gelukt is, ik ga het wellicht ook zelf eens proberen!

 • Avatar van coby
  Reply coby 19 september 2012 at 18:18

  mijn man heeft een paar planten in zijn kas op de tuin staan.kan ik ook de blaadjes zo gebruiken?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 september 2012 at 21:31

   Je zou het eens kunnen proberen in de thee? Een blaadje erin, roeren en proeven of de thee zoeter is? :)

 • Avatar van Laura
  Reply Laura 23 april 2012 at 19:00

  Super fijn artikel, ik ga zeker de cake is proberen, altijd leuk om even tijd te maken om iets te gaan bakken!!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 april 2012 at 21:20

   Ik hoop dat je hem lekker zult vinden :)

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 19 april 2012 at 17:43

  Ik wil deze cake zeker eens proberen te maken! Laatst had een vriendin Stevia zoetjes thuis, dus ik had ze al geprobeerd in mijn thee. Een iets andere smaak, maar zeker niet verkeerd!

 • Avatar van toadette
  Reply toadette 17 april 2012 at 16:45

  Goed artikel :)! Ik ben superblij dat stevia in opkomst is. In andere landen gebruiken bekende merken al langer stevia in hun producten :)! Oja hier nog een leuke website >
  http://suikerwijzer.nl/

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 april 2012 at 18:19

   Dankjewel voor je compliment! :)

 • Avatar van Favorietje
  Reply Favorietje 15 april 2012 at 02:50

  Hmmmmmmmmm, mijn eerste positieve reactie is volledig teniet gedaan door dit artikel:
  http://foodwatch.nl/laatste_nieuws/nieuwsberichten/consumenten_klagen_massaal_over_misleidende_marketing_van_stevia/index_nl.html
  Blijkt dus maar 3% Stevia in te zitten en de rest ook gewoon nog troep…..

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 april 2012 at 12:28

   Interessant! Ik heb even ‘onderzoek’ gedaan. In de Natrena Stevia poeder zit inderdaad 3% Stevia, de rest is maltodextrine. Als het product uit pure Stevia zou bestaan, zou het veels te zoet zijn en heel lastig doseerbaar. Maltodextrine is een vulstof die wordt gemaakt uit zetmeel zoals aardappelen, mais of graan. Het heeft een heel licht zoete smaak, maar is verder dus enkel een ‘vulstof’ en kan eventueel problemen geven bij mensen met coeliakie als de maltodextrine uit graag is gehaald.

   • Avatar van Pauline P
    Reply Pauline P 19 april 2012 at 12:36

    Ik kocht mijn stevia niet in de supermarkt, maar bij steviazoetstof.nl. Dan heb je wel het pure spul. Uiteraard is het wel duurder dan de supermarktversie, maar ja… Ik vind de vloeibare vorm trouwens het makkelijkste te verwerken.

 • Avatar van CalendulaWeb
  Reply CalendulaWeb 15 april 2012 at 00:46

  Super, echt fijn dat je over Stevia schrijft. In België is Prof. Dr. Jan Geuns al tientallen jaren bezig om Stevia in Europa te regulariseren. Ik ken hem persoonlijk en weet dan ook dat het heel wat van zijn levensjaren gekost heeft om tegen aspartaam op te boksen (inclusief doodsbedreigingen), maar hij is nu uiteraard erg blij dat Stevia zo’n succes kent. Ik heb z’n boeken hier liggen, superinteressant en al positieve effecten wat de klok slaat! Prof. Geuns heeft me ook geholpen met pre-diabetes, waar ik dankzij zijn hulp en die van Stevia nu geen last meer van heb.

  Ik kweek zelf de plantjes overigens, voor wie er wil :) En ik gebruik Stevia ook wel eens in pudding. Ik plande er binnenkort een artikeltje over te schrijven, ik zal het receptje er dan bij doen als dat jou interesseert (ken de hoeveelheden zo niet vanbuiten). Ik eet geen eieren dus ik kan jouw receptje niet proberen, maar ik ben er vast van overtuigd dat het goed gesmaakt heeft!

  Voor wie twijfelt over wat Stevia met zijn/haar bloedsuikerspiegel doet zijn er talrijke wetenschappelijke artikels voorhanden waar je daar meer over kan lezen. Ik zou zeggen, probeer het een keer, je zal op termijn het verschil wel merken :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 april 2012 at 12:30

   Wat enorm interessant en dankjewel voor je uitgebreide reactie! Enorm leuk ook dat het je lukt om de plantjes zelf te laten groeien :)

 • Avatar van Pauline P
  Reply Pauline P 14 april 2012 at 23:30

  Ik ben er dol op, gebruik het al een poosje en ik merk goed dat het geen negatieve invloed heeft op mijn bloedsuikerniveau.
  Ik ontbijt graag met een zoete omelet of zoet roerei: drie eieren losroeren met een beetje stevia en bakken in wat olijfolie. Heerlijk ontbijt!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 april 2012 at 12:31

   Ik ga je omeletidee zeker eens uitproberen! Fijn dat het geen negatieve invloed heeft op je bloedsuikerniveau :)

 • Avatar van Sandra3619
  Reply Sandra3619 14 april 2012 at 19:32

  Misschien ligt het aan mij maar ik durf Stevia nog steeds niet te gebruiken, wellicht wel als het langer op de markt is? Ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat het geen invloed heeft op mijn bloedsuiker aangezien sommige zoetstoffen weliswaar geen calorieën opleveren maar wel mijn bloedsuiker op een negatieve manier beïnvloeden (waardoor ik mij vervolgens niet goed voel). (sorry voor mijn gemekker LOL).

  Het recept en de cake klinken heerlijk Desiree!

 • Avatar van krulletje
  Reply krulletje 14 april 2012 at 12:38

  Geweldig artikel! Jammer dat ik nét mn boodschappen heb gedaan, misschien vanavond (als t rustiger is) nog even terug. Ik gebruik nu zoetjes met sacharine, maar Stevia lijkt me toch beter.

 • Avatar van Favorietje
  Reply Favorietje 14 april 2012 at 12:16

  Dit vind ik echt een TOP artikel! Ik gebruik al jaren zoetjes en maakte me ook wel zorgen om alle berichten over de gevolgen van het gebruik ervan. Ik maak m’n voorraad zoetjes nu op en ga meteen over op die van Natrena Stevia.

 • Avatar van michelle
  Reply michelle 14 april 2012 at 11:19

  ik krijg migraine van te veel aspartaam daarom probeer ik dat ook te vermijden.
  alleen in kauwgom zit het nog en dat eet ik dan nog wel.

  ik hou van zoet! maar ik wil alle suikers verbannen. dus ik denk dat dit wel een goede vervanger is :D

 • Avatar van Manon
  Reply Manon 14 april 2012 at 09:24

  Nooit geweten dat stevia zo’n goede vervanger was. Als ik dit eerder had geweten! Ik heb een hele onrustige darmflora dus dit is veel beter voor mij.. Ik ga het eens uitproberen! Heel erg bedankt voor de tip!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 april 2012 at 12:37

   Ik hoop dat er positieve verandering op zal treden, zou fijn zijn! :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.