Beauty Eten & drinken

Beauty Food | Granaatappel

12 mei 2012

Iedereen kent vast en zeker wel de granaatappel, de bijzondere vrucht bomvol pitjes die omringd zijn door een soort gelei. Maar wist je ook dat de granaatappel met recht ‘powerfruit’ genoemd mag worden? Het eten (en smeren!) van deze vrucht is namelijk erg goed voor het lichaam, de geest en de huid.

Herkomst en historie
Granaatappels zijn oorspronkelijk afkomstig uit Perzië en worden vooral in landen rond de Middellandse Zee gekweekt. Deze bijzondere vrucht groeit niet aan een boom, maar aan een gigantische struik die tot wel 6 meter hoog kan worden. Een granaatappel kan heeft het formaat van een grote sinaasappel en als je deze doorsnijdt komen de rode eetbare pitjes je tegemoet. Je kan een granaatappel net als een sinaasappel persen en het sap ervan drinken, maar je kan de pitjes er ook uit lepelen en zo op eten. Granaatappel bevat per 100 gram slechts zo’n 68kcal en 0,3gr vet.

Vanwege de vele pitjes staat de granaatappel al eeuwen symbool voor vruchtbaarheid, de Egyptenaren dachten zelfs dat dat het drinken van granaatappelsap iemand onsterfelijk maakte en in China wordt de vrucht gezien als één van de 3 gezegende vruchten van het Boeddhisme.

Weetje: deze vrucht heeft de naam granaatappel gekregen door de val van de overrijpe vruchten waarbij ze met geweld openknappen als ze de grond raken en de zaden alle kanten op springen.

Lichaam, geest en huid
Granaatappels zijn een bron van vitamine E, C, A, ijzer, foliumzuur, kalium en polyfenolen die ontstekingsremmend werken, de lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen, de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten verminderen, zorgen voor een daling van LDL-cholesterol en werken bloeddrukverlagend. In een granaatappel zitten zelfs 3 tot 4 keer meer antioxidanten dan in groene thee en rode wijn! De granaatappel staat er ook om bekend libidoverhogend te werken, bij zowel vrouwen als mannen.

Als we kijken naar wat de granaatappel doet voor onze geest dan zien we dat het vooral ervoor zorgt dat je minder stresshormonen aanmaakt, waardoor je betere prestaties kunt leveren en lekkerder in je vel komt te zitten.

Bij het gebruik van verzorgingsproducten met granaatappel erin verwerkt zorgt de granaatappel voor een frisse huidkleur, gaat het huidveroudering tegen, vermindert het cellulite en stimuleert het de aanmaak van collageen. Tip: Weleda heeft een verzorgingslijn met granaatappel erin verwerkt, zowel voor het lichaam als het gezicht.


Ik gebruik zelf de laatste tijd  Pure Inventions ‘antioxidant fruit extracts’ in de smaak pomegrenate + acai berry. (Pomegrenate = granaatappel.) Door elke dag 2 pipetjes aan je water toe te voegen krijg je o.a. acai vruchtextract, granaatappel sap- en vruchtextract, druivenpitextract en vlierbes vruchtextract binnen zònder suiker, kunstmatige zoetstoffen of kunstmatige conserveringsmiddelen. Een flesje van 120ml kost €45,00 en is verkrijgbaar bij Skinnovators.com. Eén pipetje verbruikt 1ml, dus met 2 pipetjes per dag kan je zo’n 2 maanden vooruit met één flesje. Ik gebruik 1 pipetje op een glas water van 350ml en maak er dus in totaal zo’n 42 liter drinken van. Het smaakt naar een lichte vruchtendrank en ik krijg zo gemakkelijk mijn vocht èn dagelijkse portie antioxidanten binnen.  Natuurlijk is het geen vervanger van een gezonde en gevarieerde voeding met genoeg groente en fruit, maar het is zeker een mooie aanvulling.

Ik ben heel benieuwd of jij liefhebber bent van het eten, drinken of smeren van granaatappel?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 15 juni 2012 at 22:06

  Wat een leuk en informatief artikel, zo met die historische feiten erbij ♥ Weet je dat ik nog nooit granaatappel gegeten heb? Misschien maar eens proberen dan ^_^

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 juni 2012 at 16:17

   Leuk dat je het artikel zo op prijs stelt. Ik ben benieuwd of je het lekker gaat vinden :)

 • Avatar van dppz
  Reply dppz 25 mei 2012 at 16:51

  jeetje ik wist dat granaatappel goed voor je was, maar dat het zoveel goeds voor je kan doen wist ik dus niet. Ik heb zelf van de week een sugarscrub aangeschaft op basis van granaatappel, ben dr nu al fan van en al helemaal na het lezen van dit artikel. Thnx

 • Avatar van Agnetha
  Reply Agnetha 16 mei 2012 at 18:55

  Ik vind het heerlijk, niet alleen in producten, maar ook om te eten. Vooral in de zomer in de bowl (zonder alcohol) doen wij het vaak. Je hebt echt een mooi artikel geschreven :D.

 • Avatar van michelle
  Reply michelle 13 mei 2012 at 13:49

  ik vind granaatappel heel lekker maar eet het veel te weinig.

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 12 mei 2012 at 20:40

  Ik wist niet dat het uit Perzië kwam. Interessant artikel.
  Liefs, xxx

 • Avatar van Sandra3619
  Reply Sandra3619 12 mei 2012 at 18:02

  Klinkt goed!
  Helaas kan ik niet tegen deze (natuurlijke) ingriedenten, maar ik eet ze best vaak :) Ik haal ze meestal bij onze Turkse supermarkt en schraap ze dan leeg in een bakje en eet het smorgens vaak met yoghurt en muesli :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 mei 2012 at 08:17

   Mmmm dat is ook erg lekker inderdaad :)

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 12 mei 2012 at 11:35

  Ik wist niet dat granaatappel zoveel positieve effecten had op het lichaam! Ik ga het nu zeker vaker gebruiken. Ik vind het soms wel wat zuur, maar het is wel lekker.

 • Avatar van CreaBeaBlog
  Reply CreaBeaBlog 12 mei 2012 at 07:20

  Granaatappel is heerlijk!

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 12 mei 2012 at 07:09

  Kende de granaatappel al van vroeger en vond het best wel lekker :) Leuk artikel :)

 • Avatar van Vera
  Reply Vera 12 mei 2012 at 00:56

  Wat een handig artikel! Ik ben benieuwd hoe het smaakt haha :P

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.