Beauty

How To | Handen & nagelriemen verzorgen

22 mei 2012


Je handen zijn, na je gezicht, je 2e visitekaartje omdat je handen bij zowat elke outfit zichtbaar zijn en ze regelmatig goed in het zicht zijn (als je bijvoorbeeld iets aanwijst, je handen door je haar haalt, iemand een hand geeft etc.). Alleen dit is al een goede reden om je handen en nagelriemen goed te verzorgen, terwijl het daarnaast ook nog vele voordelen heeft omdat je er o.a. gezondere nagels en een mooiere huid aan overhoudt maar ook pigmentvlekjes mee kan voorkomen èn de routine is een heerlijk rustmomentje voor jezelf, iets wat ook heel belangrijk is. Maar hoe verzorg je je handen en nagelriemen nu het beste?

Nagelriemen
Je nagelriemen zitten tussen de overgang van je nagels en je vinger en beschermt het levende deel van je nagel, onder je huid, tegen bacteriën. Onder de nagelriem en de huid zit de matrix van je nagel (dit is de andere helft van het witte maantje wat je op je nagel ziet) die dus beschermt wordt door de nagelriem. Je nagelriemen drogen uit door zon, water, schoonmaakmiddelen etc. waardoor ze vast kunnen komen te zitten en zelfs kunnen uitdrogen en scheuren waardoor verschillende nagelproblemen of ontstekingen  kunnen ontstaan. Het is dus belangrijk je nagelriemen goed te verzorgen.

1. Begin met schone handen en nagels, verwijder met een acetonvrije nagellakremover je nagellak en gebruik een desinfecterende gel zodat je handen compleet schoon zijn.
2. Leg je vingertoppen voor een minuutje of 5 in een lauwwarm badje om je nagelriemen wat zachter te maken.
3. Verwijder eventueel vastzittende deeltjes nagelriem op je nagel met een cuticle remover en een orangewood stick (of bokkepootje). Ga hierbij voorzichtig te werk en beschadig de nagelriem zelf niet. Bedenk goed dat de nagelriem je nagel beschermt, dus verwijder deze dan ook nooit!
4. Verwijder met een nagelschaartje voorzichtig losse velletjes rondom je nagelbed en nagelriemen.
5. Masseer zachtjes je nagelriemen en neem nu een bokkepootje om je nagelriemen voorzichtig (!) terug te duwen, forceer niets en doe dit enkel als het nodig is.
6. Nu is het tijd om je nagelriemen lekker in te masseren met een nagelriemcrème of -olie als je nagelriemen erg droog zijn.


Handen
Je handen komen veel in aanraking met de zon waardoor pigmentvlekjes kunnen ontstaan en door de regelmatige aanraking met schoonmaakmiddelen, handzeep, het schuren langs stof (als je je kleding of jas aan- en uittrekt) worden ze snel droog. Door de droogterimpeltjes en pigmentvlekjes verraden de handen vaak de leeftijd van iemand. Dit kan je natuurlijk tegen gaan door je handen regelmatig goed te verzorgen en elke dag in te smeren.

– Neem regelmatig de tijd om jezelf een lekkere handmassage te geven. Niet alleen werkt dit ontspannend op je complete lichaam (en geest), ook is het erg goed om zo de doorbloeding in de handen optimaal te houden waardoor je minder snel last krijgt van koude of tintelende vingers.
– Om dode huidcellen te verwijderen kan je af en toe een handscrub gebruiken. Neem hierbij bij voorkeur een voedende, vettere of olie-achtige variant omdat je hand weinig vetkliertjes bevat en deze verzorging wel goed kunnen gebruiken. Maak je handen vochtig, was je handen uitgebreid met de handscrub en spoel dit daarna af met lauwwarm water.
– Smeer je handen regelmatig, liefst enkele keren per dag, in met een handcrème. Kies voor overdag een snel intrekkende variant mèt een zonnefactor en voor ’s nachts een vettere, goed voedende variant zodat je ’s ochtends met heerlijk zachte handjes wakker wordt.

Misschien is het aan het begin eventjes wennen, maar als de routine er eenmaal in zit dan smeer je je handen ongemerkt zo enkele keren per dag in en neem je voor het slapen een paar minuutjes de tijd om je nagelriemen te verzorgen en jezelf een handmassage te geven. Dit is gelijk ook een fijne, rustige afsluiting van de dag.

Ik ben zelf heel erg gek op de Lush Handy Gurugu handcrème, Lemony Flutter nagelriemcrème en Tiny Hands handserum. Ik ben dan ook een enorme Lushfan en kan van alleen de geur alleen al tot rust komen, maar de producten zijn ook nog eens zuinig in gebruik en doen goed hun werk ♥ Ook kan ik de OPI Avoplex producten aanraden. Naast de mooie nagellakken heeft OPI namelijk ook een enorm uitgebreide handverzorgingslijn. Ik heb periodes dat ik echt enorm droge nagelriemen heb, zoals op dit moment, en dan is de Cuticle Oil To Go echt heel handig om in de tas bij me te hebben. Op de laatste foto staan nog enkele afzonderlijke hand- en nagelriemverzorgingsproducten die aan te raden zijn; Dove voedende handcrème, Essence extra moisturizing nail balm, Trind extra moisturizing cuticle cream en de Herôme hand cream met SPF8.

Tip: Op dit moment is er tijdelijk een fijn Lushpakket te koop, genaamd ‘Give me five!’, met daarin 5 handverzorgingsproducten zoals het Tiny Hands handserum en een mini van de Lemony Flutter. Deze box is in gelimiteerde oplage verkrijgbaar voor €23,95 via Lush.nl en in de Lush winkels.

Welke hand- en nagelriemproducten gebruik jij zelf en kan je aanraden eens te proberen?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Mariel
  Reply Mariel 15 juni 2012 at 17:26

  Handig artikel :)

 • Avatar van Patricia
  Reply Patricia 31 mei 2012 at 00:00

  Leuk artikel! Ik ben verslaafd aan de handscrub van Rituals! Die moet je overigens op droge handen aanbrengen en dan afspoelen met lauwwarm water. Daarna de handbalsem van Rituals, heerlijk!
  In de winter gebruik ik Pure Altitude Handcreme. Dan heb ik altijd last van droge handen en deze is lekker vet.

 • Avatar van Sanne
  Reply Sanne 23 mei 2012 at 20:53

  Ik gebruik meestal mijn Herôme producten of Lush maar die heb jij ook al haha.

 • Avatar van Denise
  Reply Denise 23 mei 2012 at 15:30

  Ik vind het leuk om te zien dat je veel proefdiervrije producten uitkiest voor je blog! In de time2makeup app van Stichting Proefdiervrij staan Herome, Trind en Lush alle drie vermeld als proefdiervrij. Top dus! Bij mij zou de keuze daarom tussen deze drie gaan, maar zo’n fijn pakketje van Lush spreekt mij natuurlijk extra aan.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 mei 2012 at 09:47

   Ik heb ook inderdaad een voorliefde voor natuurlijkere en dierproefvrije make-up en verzorgingsproducten :)

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 23 mei 2012 at 10:07

  Nagelolie van de Douglas, hierdoor zijn mijn nagels wat dikker geworden (op elke nagel heb ik een lichte bobbel waardoor ik kan zien dat ik in die periode de olie veel heb gebruikt). Verder vind ik de 18 hours moisturising hand creme van Sally Hansen top, die ruikt lekker fris naar sinaasappel en heeft veel verzorgende bestanddelen (en trekt snel in).

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 mei 2012 at 10:36

   Bedankt voor je tips! Ben er nu heel benieuwd naar geworden en ga ze zeker eens proberen :)

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 22 mei 2012 at 23:49

  Ik vind de handproducten van lush echt heel fijn.
  Liefs, xxx

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 mei 2012 at 10:37

   En welk product van Lush is daarbij jouw favoriet? *nieuwsgierig*

 • Avatar van Jana R.
  Reply Jana R. 22 mei 2012 at 20:19

  Lijkt mij erg fijn zo :D x

 • Avatar van Martina
  Reply Martina 22 mei 2012 at 15:22

  Ik gebruik ook lemony flutter en handy gurugu van Lush! Daarnaast heb ik ook een tube OPI handcreme echt heerlijk!

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 22 mei 2012 at 12:52

  Zelf heb ik die van Essence op de laatste foto en vind hem erg lekker werken

 • Avatar van DalaLuz
  Reply DalaLuz 22 mei 2012 at 12:28

  Ik vind de Herôme 1-Minute Manicure wel een fijne scrub.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 mei 2012 at 10:41

   *schrijft op lijstje om eens te proberen* ;)

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 22 mei 2012 at 12:15

  In de categorie dingen die ik nooit doe, haha! Best slecht eigenlijk.. De Lush spulletjes lijken me wel fijn :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 mei 2012 at 10:42

   *tut tut tut* ;) Maar jij bent dan van nature wel gezegend met erg mooie nagels en nagelriemen! ^^

 • Avatar van Esther - Blosh Time
  Reply Esther - Blosh Time 22 mei 2012 at 12:04

  Ik deed nooit zoveel om mijn handen te verzorgen maar merk dat als je eenmaal begonnen bent met handcrème smeren, je niet meer kunt ophouden ;-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 mei 2012 at 10:42

   Als de routine er eenmaal in zit dan doe je het vaak onbewust al even tussendoor inderdaad :)

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 22 mei 2012 at 10:21

  Dat klinkt erg fijn allemaal. Mijn nagelriemen zitten muurvast, zou het dan verstandig zijn om ze wat losser te maken, of zouden ze gewoon niet verder naar achter kunnen?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2012 at 10:49

   Als ze los zijn van de nagelplaat dan kunnen ze niet verder naar achter. Zitten ze vast aan de nagelplaat dan zou je met een cuticle remover heel voorzichtig te werk kunnen gaan om ze wat losser te maken en dan met een bokkepootje (voorzichtig!) naar achter te kunnen duwen. Het is lastig om advies op afstand te geven zonder dat ik de nagel zelf heb gezien natuurlijk :)

   • Avatar van Sandy
    Reply Sandy 26 mei 2012 at 19:38

    Hmm ik denk dat ze vrij vast zitten maar ik weet het niet eens heel zeker. Ik ga maar eens om info schooien bij een vriendin die veel met nagels doet ;-)

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 22 mei 2012 at 09:25

  Handcreme gebruik ik vaak, o.a. die van Rituals, en ook de tiny hands van Lush. De Lemony flutter staat op mijn verlanglijstje om te gaan proberen. De nagelriemen moet ik eerlijk zeggen krijgen bij mij nog niet altijd de aandacht die ze verdienen, ga ik weer eens wat vaker doen. ;)

 • Avatar van Annebeth
  Reply Annebeth 22 mei 2012 at 09:21

  Yes, dit is fijn! Deze gaat in mijn favorieten! :-)

 • Avatar van Esmay
  Reply Esmay 22 mei 2012 at 08:08

  Goeie tips! Doet me er aan denken dat ik weer handcreme moet smeren, want mijn handen zijn dróog, geen idee hoe het kan. Verschrikkelijk!

 • Avatar van Kevser
  Reply Kevser 22 mei 2012 at 08:03

  Wow haha, ik vond het lezen van dit artikel zelfs rustgevend. Heerlijk! Ik ga vanavond m’n nagelriemen eens verwennen!:) moet ook een goede cuticle oil kopen. Gebruik er nu al heel lang een van Hema, maar dat helpt voor een paar uur heb ik het idee:) ze zijn niet ‘altijd’ zacht. Wil de lemony flutter eens proberen als ik weer in een stad ben waar een lush zit! :) leuk artikel!

 • Avatar van Samantha
  Reply Samantha 22 mei 2012 at 00:26

  Ik vind Lush Lemony Flutter heel erg fijn! Ik heb ergens gelezen over iets van Essence dat nagelriemen losser maakt, want die van mij zitten muurvast, ook al smeer ik ze goed in en dergelijke. Ik heb ook vanaf dat ik klein was tot aan mijn zestiende nagels gebeten. Ze groeien dan ook niet zo heel erg snel, maar ik heb geduld. :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 mei 2012 at 08:57

   Ik heb ook laatst iemand gehoord over de Essence cuticle remover, dat die ERG goed zijn werk doet. Eens gaan proberen :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.