Beauty

Acné op volwassen leeftijd (oorzaken & tips)

3 juni 2012


Acne. We denken altijd dat het iets van pubers is, maar wie ooit acne heeft gehad, kan dit op latere leeftijd gemakkelijk weer terug krijgen. Maar ook als je nog nooit last van acne hebt gehad, kan je hier in eens na je 25ste last van krijgen. Gelukkig is deze vorm van acne (haast) nooit over het hele gezicht zichtbaar. Maar desalnietemin wel zeer vervelend!

Wat kunnen de oorzaken zijn van acne op latere leeftijd?

Stress: signalen van het zenuwstelsel prikkelen bepaalde hormonen waardoor talgklieren over actief worden, die op hun beurt de poriën verstoppen
Hormonaal: vrouwen die zwanger zijn, met de pil gestopt zijn, borstvoeding geven, voor en/of na de memo pauze. De hormonen van vrouwen schommelen behoorlijk tijdens ons leven. Dit heeft direct een invloed op meer of mindere mate van acne. De één heeft er wel last van de ander niets. Dit kan je qua hormonen verder niet beïnvloeden.
Erfelijkheid: onderzoeken tonen aan dat mensen meer kans hebben op het krijgen van acne op latere leeftijd wanneer dit vaker is voorgekomen in de familie geschiedenis.
Roken: door het roken komen chemische stoffen in het lichaam terecht. Dit heeft een direct effect op een slechte(re) doorbloeding in de huid, waardoor afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Poriën zullen sneller gaan verstoppen, wat de kans op acne vergroot. Je huid zal minder snel helen van wondjes en puistjes. Allemaal nadelige invloeden wat acne kan verergeren.

Acne op oudere leeftijd heeft ook een andere aanpak nodig dan acne tijdens je puberteit. Naar mate we ouder worden, neemt talgproductie af, wordt onze huid dunner en geneest deze ook langzamer van wondjes/ puistjes e.d. Het is dan ook ten zeerste af te raden om “agressieve” anti-acne producten te gaan gebruiken op deze huid. Van deze “agressieve” anti-acne producten ben ik sowieso geen fan van.

Zeker een wat oudere huid (boven de 25 jr.) moet je je huid echt zachter gaan behandelen of laten behandelen. Want natuurlijk kunnen schoonheids-/Beautysalons een heleboel doen voor je huid. Ik denk aan Glycolzuur behandelingen, Dermabrasie, Laser etc. Hoewel je hele mooie resultaten kan bereiken met dit soort behandelingen, is het best wel prijzig. Daarom wil ik jullie graag een paar tips mee geven qua basisverzorging:

– maak je huid dagelijks schoon met een zachte reinigingsmousse en lotion voor de normale huid (niet voor de vette huid dus).
– Gebruik een luchtige vochtherstellende dag- en nachtverzorging.
– Geef je huid 3 x per week een zachte peeling (en dan bedoel ik niet een creme met een korrel of een scrubhandschoen, maar een zacht product zonder korrel of een lotion op basis van fruitzuren)
– Daarna kan je eventueel een zacht kalmerend en reinigend masker aanbrengen.

Verder kan je de volgende tips in acht nemen:

– verschoon dagelijks je kussensloop en was deze op 60 gr. C.
– gebruik nooit een douche spons voor je gezicht of een washand
– wil je make-up gebruiken? Dat is echt geen probleem, mits je je huid ook goed reinigt.
– Gebruik nooit een gewone zeep voor je gezicht
– Laat shampoo nooit over je gezicht lopen (dit droogt je huid sterk uit, waardoor je huid juist meer talg aan gaat maken)
– En misschien wel de belangrijkste tip: kom nooit aan puistjes/comedonen! Deze worden altijd te vroeg “uitgedrukt”. Er ontstaan dan wondjes en de plek wordt alleen maar roder en groter. Je bent dus nog verder van huis en het duurt langer voordat deze nare plek(jes) weer weg is. Afblijven dus!

Mocht je nog vragen hebben n.a.v dit artikel laat jouw vragen dan gerust achter via de comments, dan zal ik proberen om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Liefs,
Kyra

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Annouk
    Reply Annouk 5 juni 2018 at 12:50

    Fijn artikel en handige tips.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 5 juni 2018 at 13:20

      Dankjewel! Leuk om te horen.

  • Avatar van Anne-Marie
    Reply Anne-Marie 28 juni 2012 at 23:48

    Clearasil Rapid Action Cream voor een incidentje (super snel effect) – meer ernstig = naar de huisarts of huidarts voor Differin van Galderma – werkt echt.

  • Avatar van Laura
    Reply Laura 5 juni 2012 at 16:12

    Handig artikel! xx

  • Avatar van Tim
    Reply Tim 5 juni 2012 at 12:52

    Zelf onderga ik Microdermabrasiebehandelingen voor mijn gelaat, en dat helpt echt enorm! Ben er heel tevreden over. Alleen de prijs is écht een minpunt :(

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 6 juni 2012 at 09:31

      De meeste professionele behandelingen zijn zo prijzig helaas, maarja als je echt flink resultaat merkt dan is het dat ook wel weer waard natuurlijk!

  • Avatar van Francisca
    Reply Francisca 4 juni 2012 at 14:36

    Ik heb op dit moment last van stress en dat is helaas te zien. :/

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 5 juni 2012 at 08:50

      Ai… Vervelend is dat.. Hoop dat je huid snel weer rustig wordt!

  • Avatar van DalaLuz
    Reply DalaLuz 3 juni 2012 at 22:22

    Gelukkig heb ik er niet altijd heel erg veel last van, maar soms…. Naast stress, hormonen en iets te vaak full-face make-up zijn de boosdoenders regelmatig anti-aging producten die dan toch net weer iets te zwaar zijn (of ik iets te enthousiast heb opgeplamuurd, in het kader van oops, iets te veel, ach, meer goeds is vast meer beter en wegspoelen is zonde). En dat terwijl ik heus plenty rimpels en droogtelijntjes heb, lastig hoor. Maar gelukkig verdwijnt het gepukkel ook meestal weer, en lang niet alle serums en anti-aging smeersels zijn zwaar. En hoera voor exfoliating lotions.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 4 juni 2012 at 10:02

      Ik ben zelf ook helemaal fan van exfoliating lotions, ik merk gewoon echt veel verschil als ik het weglaat in mijn routine.

  • Avatar van CreaBeaBlog
    Reply CreaBeaBlog 3 juni 2012 at 21:05

    Het ging bij mij erg goed…maar nu ben ik van de anticonceptie af (en heb ik ook stress) en gaat ’t weer helemaal de verkeerde kant op met mijn huidje :-(

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 4 juni 2012 at 10:02

      Ai… Ik hoop dat je met de tips uit het artikel je huidje weer een beetje rustig kunt krijgen? Succes!

  • Avatar van Esther - Blosh Time
    Reply Esther - Blosh Time 3 juni 2012 at 14:52

    Goed stuk! Van Etat Pur heb je nu een kuur met Glycolzuur en die is niet zo duur!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 4 juni 2012 at 10:04

      Oeh, bedankt voor de tip! Ik ben sowieso wel benieuwd naar dat merk ook :)

  • Avatar van Leontine
    Reply Leontine 3 juni 2012 at 13:13

    Ik heb hier al vanaf mijn 12e last van, komt door een hormonale ziekte dus zal ook niet verdwijnen.

    Ik gebruik de Diane-35, wat de acné een stuk verminderd en het ’te doen is’. Daarnaast merk ik dat, sinds ik minder melk drink en melkproducten gebruik, mijn huid goed reageert en nog minder puistjes heb.

  • Avatar van Esmay
    Reply Esmay 3 juni 2012 at 12:54

    Goeie tips! Gelukkig heb ik er niet echt last van :D Maar misschien komt dat nog … :(

  • Avatar van cora
    Reply cora 3 juni 2012 at 12:54

    vroeger had ik never nooit last van pukkeltjes maar nu heb ik wel acne. en alleen op de kin. het enige wat ik kan doen om het een beetje onder controle te houden is met tea tree producten. maar tis wel vervelend. en ja,ik ben een pulker,dat is echt iets wat ik moet afleren :(

  • Avatar van Marjolein
    Reply Marjolein 3 juni 2012 at 12:01

    Door stress en hormonaal, heel herkenbaar! Gelukkig gaat het bij mij dan wel na een dag of 4 weer weg, maar fijn is anders. Fijne tips!

  • Avatar van ValleyDoll
    Reply ValleyDoll 3 juni 2012 at 11:11

    Ik heb er zelf geen last van, gelukkig. Al heb ik de laatste maanden al 2 x last gehad van zo’n dikke onderhuidse puist, brrr ! Denk dat het aan de stress ligt, heb wel veel aan mijn hoofd. Gelukkig zijn ze ondertussen weer verdwenen ;-)

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 4 juni 2012 at 10:06

      Die onderhuidse heb ik ook heel af en toe en die zijn altijd zo hardnekkig :(

  • Avatar van Charlotte
    Reply Charlotte 3 juni 2012 at 10:42

    Bekend probleem! Gelukkig is het bij mij lang niet meer zo extreem als dat het een tijdje geweest is, maar het blijft regelmatig terugkomen. Inderdaad vooral bij stress of als ik een hele onregelmatige drukke periode met een slecht voedingspatroon heb… Overigens is de Clarins Gentle Exfoliator altijd een betrouwbaar product in zulke gevallen, hihi!

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 4 juni 2012 at 10:07

      Dat is inderdaad echt een heel erg fijn product :)

  • Avatar van PinkFairy
    Reply PinkFairy 3 juni 2012 at 10:33

    Voor mij op zich niks nieuws, heb hier al me hele leven lang last van. En het is gelukkig niet zo erg, het zit vooral op mijn kin (dat heeft echt 100% met stress te maken, maar kan er niks aan doen). Wat ik wel merk is dat als ik ’s avonds me huid niet op de normale manier reinig, maar alleen me make-up verwijder (zonder mousse, lotion en crème daarna), dat me onzuiverheden de volgende dag opdrogen en veel minder zichtbaar zijn. Het helpt echt, maar ik durf het nog niet vaker te doen…

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 4 juni 2012 at 10:08

      Ik ben bang dat als je (in het algemeen) dat iedere avond doet, dat je daarmee je huid tekort doet en hij zal uitdrogen?

      • Avatar van PinkFairy
        Reply PinkFairy 4 juni 2012 at 20:03

        dat vermoed ik ook en daarom doe ik het niet regelmatig (en overigens ook niet echt bewust :P)

  • Avatar van Santje11
    Reply Santje11 3 juni 2012 at 09:58

    Ik heb er gelukkig zelf ook geen last van, maar goed dat er aandacht aan wordt besteed.:)

  • Avatar van Miranda
    Reply Miranda 3 juni 2012 at 09:35

    Ik heb er best last van. Gelukkig heb ik het de laatste tijd onder controle. Ik ben 18 dus het hoort er allemaal bij. Ik kan me voorstellen als je het boven je 25ste nog hebt dat het erg lastig is , echt handig dat je er een artikel over hebt geschreven.

  • Avatar van Make Up For Women
    Reply Make Up For Women 3 juni 2012 at 09:33

    Ik krijg ze altijd rond de periode van m’n regels:( niet veel ofzo, maar hier en daar duikt dan toch eentje op…en ik pruts er dan altijd aan! stout van me *blush*!

    Leuke post!

    xoxo

  • Avatar van beautyforgirls
    Reply beautyforgirls 3 juni 2012 at 00:52

    Zelf heb ik nog nooit last gehad van acné. “even afkloppen”.
    Maar een vriendin van mij heeft er echt last van in het gezicht. Voornamelijk op het voorhoofd. Nu gebruikt ze een soort créme en dat werkt aardig goed. Ze is pas 18, maar toch.
    Liefs, xxx

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.