Media

Chicklit | Lisette Jonkman – Glazuur (incl. interview)

13 juni 2012


Ze won in 2011 de chicklit schrijfwedstrijd die uitgeverij Sijthoff samen met Bol.com en Chicklit.nl organiseerde en haar 1e boek, Glazuur, is inmiddels verkrijgbaar. Lisette Jonkman (23) is journaliste, fanatiek blogster en schrijft al haar hele leven. “Mijn leven is sinds de puberteit een aaneenschakeling van dromen, liefde en blunders, dus ik lees, schrijf en adem chicklit. Het was mijn droom om schrijfster te worden en daar ben ik nu hard mee bezig!”

Naam: Lisette Petronella Anne Maria Jonkman – Nee grapje, gewoon Lisette Jonkman.
Leeftijd: 23 jaar (maar ik ben bijna jarig, dus vanaf 16 juli staat daar ’24 jaar’)
Opleiding: HBO Journalistiek
Werk: Chicklitschrijfster, redacteur bij twee beautyvakbladen, eigenaar Tekstbureau Lis en recensent voor Chicklit.nl
Website: Columns van Lis

Hoe ben je op de titel van het boek, Glazuur, gekomen?
‘Glazuur’ is het algemene gevoel dat het verhaal bij me achterliet toen ik het in mijn hoofd had. Een dun, glazend en zoet laagje aan de buitenkant. Niet iedereen is wie hij of zij pretendeert te zijn. Dat kan positief of negatief zijn. Maar ook functies, bedrijven en relaties kunnen bedekt zijn met een laagje glazuur. Verder vind ik het gewoon een heel mooi woord, GLAZUUR. Het is hard en zacht tegelijk en ziet er mooi uit. Sorry, ik ben nogal een taalfreak. Dit soort dingen fascineren me mateloos. Het boek had bijna anders geheten, want eigenlijk vond de uitgeverij het te vaag. Het is ook best vaag, natuurlijk. Alleen konden we geen goede vervangende titel vinden en waren ze het eigenlijk wel met me eens dat het een mooi woord is. Glazuur. Ik kan het blijven zeggen/typen, haha.

Is het boek autobiografisch? Zitten er karakters in die zijn geïnspireerd op echte personen?
Haha, die vraag heb ik heel vaak gekregen de laatste weken! Ik schrik er af en toe een beetje van. Alle Jikkes denken dat ze Dikke Jikke zijn. Laatst vroeg iemand mij zelfs of zij Karlin was. Lekker hoge dunk heb je dan van jezelf! Maar om de vraag te beantwoorden: de enige die qua innerlijk grotendeels autobiografisch is, is de hoofdpersoon Sophie. Ik schreef de eerste versie van Glazuur in een maand, dus ik moest iemand hebben die ik in een maffe situatie kon plaatsen en van wie ik op aan kon voor blunders, dus putte ik vaak uit mezelf. Verder heb ik wel eens een trekje, eigenschap of uitspraak van iemand geleend, maar dat wil niet zeggen dat dat personage geheel op diegene gebaseerd is. ‘Alle personages in deze roman zijn ontsproten aan de fantasie van de schrijver. Eventuele gelijkenissen met bestaande personen berusten geheel op toeval en paranoia van de lezer.’

Waar haal je inspiratie vandaan? En mocht je last hebben gehad van een writers block, hoe kwam je hier dan uit?
Het idee voor Glazuur begon toen ik stage liep bij een reclamebureau in Enschede. Ik was helemaal deel van het team, maar van jaargenoten die bij grote bedrijven zaten, hoorde ik heel andere verhalen! Ze voelden zich een nummer, De Zoveelste Stagiaire, niet gewaardeerd. Daar is het begonnen: wat als je bijna verdrinkt in de anonimiteit van een grote organisatie? Verder heb ik gewoon geschreven alsof mijn leven ervan afhing. Alsof mijn toetsenbord zou ontploffen als ik langer dan twee seconden geen toets in had gedrukt. Blokkades doorbreek ik meestal door gewoon door te schrijven en te zien waar het schip strandt. Of ik gooi er een personage of plottwist in die ik zelf ook niet aan zag komen. Dan wordt het pas interessant. Soms voel ik me een beetje een sadistische poppenspeler. Ik werp hindernissen op voor mijn personages en denk: ‘HA, zie daar maar eens overheen te komen.’ Een paar van de leukste personages zijn daaruit geboren!

Welke schrijvers/schrijfsters zijn voorbeelden voor jou? Tegen wie kijk je op?
Ik geloof dat mijn rijtje met chicklitschrijfsters vrij standaard is. Natuurlijk Sophie Kinsella (all time favourite) en Jill Mansell. Nederlandse chicklitheldinnen zijn Astrid Harrewijn (omdat ze altijd van die leuke verhaallijnen heeft), Chantal van Gastel (hardop gieren), Maaike Schutten (al dekt ‘chicklit’ de lading niet, het is eigenlijk meer literatuur – en hilarisch) en Ilse Spall (omdat ze zo lekker romantisch is en niet bang is voor een beetje seks in haar boeken. Ik ben daar nog wel een beetje bang voor). Buiten mijn ‘eigen’ genre vind ik NATUURLIJK J.K. Rowling een eindbaas, maar ook Suzanne Collins (The Hunger Games FTW!) en Ronald Giphart: hij kan zulke geniale scheldwoorden bedenken. ‘Humorloze zak vla’, dat is toch een juweeltje?

Hoe voelt dat nu, een eigen boek? Jouw naam in de schappen?
BIZAR! Toen Glazuur net uit was, ben ik samen met mijn vriend alle boekwinkels in Almere langsgegaan om te kijken of hij er lag. En zo nee, waarom dan niet. Het voelde heel bizar om naar mijn eigen boek te vragen. Bij een boekhandel waar ‘ik’ was uitverkocht, stond de medewerkster op het punt om hem voor me na te bestellen. Toen zei ik: ‘Nee, dat hoeft niet.’ ‘O, kleine moeite hoor, dan betaal je nu alvast en is hij er morgen,’ zei ze. Toen murmelde ik zachtjes: ‘Ibbeddeschrijster.’ ‘Sorry?’ ‘Ik ben de schrijfster.’ Ik schaamde me een beetje, haha! Hoe narcistisch is het om je eigen boek na te vragen in de winkel? Maar het voelt fantastisch dat ik van al mijn vrienden, familie en kennissen foto’s binnenkrijg uit het hele land. ‘Je ligt in Soest!’ ‘Je ligt in Zwolle!’ ‘Glazuur gespot in Drachten!’ ‘Middelburg lig je ook!’ ‘Hier op Terschelling hebben we ‘m ook!’ Dat is toch super. Daar heb ik altijd van gedroomd! Vandaag kreeg ik te horen hoeveel boeken er op dit moment in de boekhandels liggen (waarvan een groot deel dus al verkocht is) en dat is al bijna de hele eerste druk! Na drie weken! Ik denk steeds, dit is bizar – maar het wordt nog steeds bizarderderder.

Heb je alvast een klein voorproefje van je volgende project?
Oeh, ja, leuk! Of hoor ik dat niet te doen? Nou en, ik wil het. Eerst ben ik bezig met een kort verhaal dat niet zo kort is gebleken als ik van tevoren had gepland. Mijn schrijfsels gaan altijd met me aan de haal. Als je denkt dat ik de baas ben, zit je ernaast. Over boek nummer 2, waar ik ook aan begonnen ben, kan ik nog niet zoveel loslaten. Ik ben nog aan het knutselen met de verhaallijn en de karakters. Er kan nog van alles gebeuren. Wat ik wel kan vertellen is dit: het gaat over nerds. Mijn beste vriendin en ik hebben een keer speciaal voor de Batavierenrace shirts laten drukken met I LOVE NERDS. Ik ben zelden zo populair geweest.

van drukproef naar 1e druk…

Glazuur
“De vierentwintigjarige Sophie baalt vreselijk van haar baan als manusje-van-alles bij het grote reclamebureau CopyBlinders: het enige wat ze doet is koffie halen. En zelfs daar blundert ze dagelijks mee. Nog erger is dat haar vroegere beste vriendin Karlin haar baas is geworden en in een regelrechte bitch is veranderd. Bovendien heeft Karlin een relatie met Rein, op wie Sophie al een paar eeuwen heimelijk verliefd is. Als Sophie voor de zoveelste keer vernederd wordt, uitglijdt in de gang en ervan overtuigd is dat ze nooit een droombaan, droombankrekening of droomrelatie zal krijgen is de maat vol: ze neemt het heft in eigen handen. Hou je vast!”

Glazuur van Lisette Jonkman is verkrijgbaar voor €16,50. ISBN 978 90 218 06 419.

Ik heb zelden zovaak hardop gelachen tijdens het lezen van een boek als bij Glazuur. Het is vlot geschreven, staat vol met herkenbare momenten en is erg visueel geschreven waardoor je je bij de karakters direct een gezicht kunt vormen. Ook heeft het boek een heerlijke zoete, romantische kant met een feel good einde en dat maakt het complete boek dè perfecte chicklit voor in je strandtas, om mee te nemen op vakantie of opgekropen op de bank met een kop warme chocolademelk in één ruk uit te lezen!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 13 juni 2012 at 13:01

  Ik heb dit boek ook gelezen, daarvan komt binnenkort trouwens een review van op mijn blog. Ik vind het echt een superleuk boek! Wat leuk dat interview :). Ik kan niet wachten tot haar volgende boek.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 juni 2012 at 08:47

   Ik ben benieuwd naar jouw artikel erover :)

 • Avatar van Marieke
  Reply Marieke 13 juni 2012 at 12:53

  Wat een leuk interview! Lijkt me een geweldig boek, ik denk dat ik hem tijdens m’n vakantie ga lezen :-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 juni 2012 at 08:48

   Het is een geweldig vakantieboek, alvast veel leesplezier gewenst!

 • Avatar van Esmay
  Reply Esmay 13 juni 2012 at 12:19

  Lijkt me echt een tof boek. Sowieso de titel vind ik al tof haha!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 juni 2012 at 08:48

   Helemaal als je de titel 20 keer op verschillende toonhoogtes uitspreekt LOL

 • Avatar van Tedje
  Reply Tedje 13 juni 2012 at 11:26

  Ik ben gisterenavond aan dit boek begonnen en heb hem nu al bijna uit. Ik kan het gewoon niet wegleggen, ik moet verder lezen!!! Ze schrijft zo vlot en je leest er als een trein doorheen. Hilarisch boek!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 juni 2012 at 08:49

   Wat leuk dat jij hem ook zo ervaart! ^^

 • Avatar van Esther - Blosh Time
  Reply Esther - Blosh Time 13 juni 2012 at 10:47

  Leuk boek, en leuk interview! Het maakt me wel nieuwsgierig :)

 • Avatar van Cute as a Cupcake blog
  Reply Cute as a Cupcake blog 13 juni 2012 at 10:33

  Ze lijkt me een heel toffe vrouw! Ik ga haar boek deze zomer eens proberen te lezen, ik ben dol op chicklits!

 • Avatar van Favorietje
  Reply Favorietje 13 juni 2012 at 10:20

  Wow, een bijna 24-jarige meid en dan al zoveel talent! Het interview is echt geweldig en maakt ook mij erg nieuwsgierig naar haar boek. Ga gelijk ook even op haar blog kijken.
  Goed artikel!

 • Avatar van Kevser
  Reply Kevser 13 juni 2012 at 09:19

  Wat een leuk interview! Ik ben nu bezig met een ander boek maar deze staat op m’n lijstje “uit voor de zomer”! Heel nieuwsgierig naar!
  Vind het interview ook echt leuk uitgeschreven desirée:)!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 juni 2012 at 10:51

   De credits voor de geweldige antwoorden gaan helemaal naar Lisette :)

 • Avatar van Kelly
  Reply Kelly 13 juni 2012 at 09:01

  Oh wat een heerlijk interview! Ik ben nu wel erg nieuwsgierig gemaakt naar dit boek! Wanneer ik dit boek tegenkom, weet ik zeker dat hij een mooi plaatsje in mijn boekenkast krijgt!

 • Avatar van Joyce
  Reply Joyce 13 juni 2012 at 00:41

  Ah wat heerlijk, niet alleen het boek, maar ook de vrouw erachter! Zo spontaan, zo open en heerlijk vrouw – in al haar klunzigheid. Ik heb nu al genoten, al ben ik niet verder gekomen dan het interview. Yes, Glazuur, voor jou is er ook een plekje vrij in mijn boekenkast. Kom maar bij mammie!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.