Beauty

Het verhaal van… Lisanne

26 juni 2012


In deze rubriek komen krachtige vrouwen aan het woord met elk hun eigen, bijzondere verhaal. Sterke, prachtige vrouwen die ondanks hun lichamelijke en/of geestelijke beperking(en) ervoor kiezen positief in het leven te staan. Vandaag het bijzondere verhaal van Lisanne die een positieve boodschap achterlaat en vertelt wat ’beauty in de ruimste zin van het woord’ voor haar beketent.

“Zo ver ik me kan herinneren was ik altijd een sportieve, energieke, vrolijke, slimme jonge meid. Ik sportte veel, deed aan atletiek en de gymles was mijn favoriete vak. Toen ik op mijn 13e opeens vond dat mijn vriendinnetjes zo hard fietsten en ik mijn tas met boeken niet meer kon tillen, was er iets goed mis. Maar wat? Tsja, ik was 13. Ik ging naar school, die leuke gymlessen en atletiek trainingen kon ik wel op mijn buik schrijven. Ik mocht blij zijn als ik naar school kon. Me concentreren kon ik niet meer, na een (kort) dagje school was ik uitgeput en na een tijdje kwamen hier ook nog pijnen bij in mijn hele lichaam bij.

Fibromyalgie
Natuurlijk ging ik ondertussen veel naar artsen en op mijn 15e doorliep ik een revalidatietraject. Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat ik minstens 20 verschillende dokteren gezien heb de afgelopen jaren. Na vijf jaar ziek zijn was er eindelijk een arts die mij kon vertellen wat ik had: fibromyalgie (dit is reuma aan de weke delen). Wat een opluchting! Je weet niet half hoe raar het is om steeds weer te horen te krijgen dat er niets mis met je is, maar je eigenlijk bijna niets meer kan. Accepteren hoefde ik het niet meer, want dat had ik al gedaan in al die jaren waarin ik niet wist wat ik had. Alles viel op zijn plaats, nu kon ik al deze nare jaren eindelijk om gaan zetten in iets positiefs!

Vorig jaar heb ik wel mijn Havo diploma gehaald. Daar heb ik 7 jaar over gedaan, maar trots dat ik daarop ben! Dat mag ook wel, want het is bijna onmenselijk zo hard als ik daarvoor gewerkt heb, haha. Maar ik heb hem lekker toch, yes!

En nu?
Ondanks het feit dat ik nu wist wat ik had, was er niets aan te doen. Alleen gezond mogelijk leven voor zo min mogelijk pijn. Daarnaast gebruik ik veel pijnstillers om toch nog dingen te kunnen doen. Eigenlijk ben ik de afgelopen jaren lichamelijk vooral achteruit gegaan, gelukkig heb ik er wel beter geleerd hoe ik ermee om kan gaan. Op dit moment kan ik me nog heel moeilijk concentreren, heb ik echt heel weinig energie, en sporten zit er niet meer in. Om maar even een voorbeeld te noemen: Mijn werkdagen van 3 uur zijn slopend. Ik vind het werken echt ontzettend leuk, maar ben daarna wel uitgeput en kan die dag dan niets meer. Ik denk dat dit ongeveer de manier is om dit uit te leggen. In mijn ogen klinkt dit stuk heel negatief, omdat ik zelf altijd kijk naar wat ik wel kan en niet zo zeer naar wat ik niet kan.


Op dit moment ben ik 19 jaar, werk ik 6 uur per week op kantoor waar ik werkervaring op doe en houd ik een blog bij. Daarnaast werk ik nog als vrijwilliger bij FES (fibromyalgie patiëntenvereniging). Doordat ik ziek ben heb ik niet kunnen kiezen voor een HBO studie, maar ook daar kan ik wel mee leven (haha). Mijn toekomst zie ik best zonnig in. Wat betreft de fibromyalgie kunnen ze geen voorspellingen doen. Het zou kunnen dat ik over 10 jaar niks meer kan, maar het kan ook zijn dat ik me veel beter voel. Ik ga er altijd maar van uit dat het een beetje hetzelfde blijft en de positieveling in mij zegt dat ik me tegen die tijd echt wel iets beter voel!

Zonder de fibromyalgie was ik nooit de persoon geweest die ik nu ben. Ik kan nu intens genieten van een rondje fietsen terwijl de zon schijnt. Of over het strand wandelen terwijl de wind door mijn haren waait. Zulke momenten zijn onbetaalbaar, maar als je je dat op dat moment niet beseft stelt het niets meer voor. Uiteindelijk heeft de fibromyalgie me op verschillende vlakken veel geleerd. Ik weet nu wie mijn vrienden zijn, ik heb leren doorzetten, tegenslagen verwerken, leren genieten van kleine dingen, dankbaar zijn, maar ik heb ook geleerd wat echt belangrijk is in het leven. Ik weet nu dat ik mensen wil inspireren en motiveren om hun dromen achterna te gaan en om het beste en mooiste uit hun leven te halen. Eigenlijk zoals ik dat zelf ook doe.

Beauty
Voor mij is een mens het allermooiste op het moment dat hij gelukkig is. Het is misschien een beetje een cliché, maar wel echt zoals ik dat voel. Daarnaast wordt voor mij een mens pas echt een mooi mens als ik het verhaal achter diegene ken. Zoals ik al zei wil ik mensen inspireren en motiveren om ook hun dromen achterna te gaan en het beste uit hun leven te halen. Dit doe ik door middel van mijn blog, Lisanneleeft.nl. Ik wil laten zien dat leven met een beperking niet het einde van de wereld betekent.

Ik geloof dat een mens zichzelf vaak ontzettend onderschat, of je nou ziek bent of gezond. Je kunt veel meer dan je denkt! Misschien neem je soms een omweg, maar uiteindelijk kun je overal komen. Mijn toekomst kent geen grenzen. En droom groot, want ook jouw toekomst kent geen grenzen!”

Dankjewel voor het delen van jouw persoonlijke verhaal Lisanne, je komt heel positief en vol kracht over. Je bent vast en zeker een inspiratie voor velen!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 15 juli 2012 at 21:54

  Hier nog iemand die Lisanne’s blog volgt. Heb zelf ook fibro, maar ook scoliose en een hypermobiel bekken en onderrug. Dus ik weet precies wat Lisanne heeft doorgemaakt (serieus, je moet eens weten hoe vaak ik heb mogen horen dat ik een aansteller ben en zelfs al eens ben uitgemaakt voor hypochonder..), en vind het heel inspirerend om te zien hoe zij met deze aandoening omgaat.

 • Avatar van linda van duren
  Reply linda van duren 14 juli 2012 at 08:19

  Ook hier weer een supervrouw. Veel meegemaakt en er heel sterk uitgekomen. Respect.

 • Avatar van Saskia
  Reply Saskia 6 juli 2012 at 10:45

  Wat een goede rubriek en mooi verhaal… respect!

 • Avatar van Angel
  Reply Angel 5 juli 2012 at 02:24

  Wat een verhaal, echt respect!

 • Avatar van Ragna
  Reply Ragna 2 juli 2012 at 01:51

  Ik vind Lisanne een hele sterke meid en een inspiratiebron voor vele anderen. Mooi om te zien dat ze haar ‘beperking’ om zet naar mogelijkheden en de dag probeert te plukken. Een waardevolle les in het leven!

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 27 juni 2012 at 09:59

  Wat een mooi verhaal om te lezen en dat je dan zo positief blijft! Volg jouw blog zelf ook al een tijdje met plezier!

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 27 juni 2012 at 09:50

  Ik kende Lisanne haar verhaal al omdat ik wel eens op haar blog langs kom. Heftig zoiets. Goed dat ze haar verhaal vertelt. Ik vind het knap hoe ze het allemaal doet!

 • Avatar van Esther - Blosh Time
  Reply Esther - Blosh Time 26 juni 2012 at 22:47

  Wat een mooi verhaal zeg! Heel inspirerend. Dankjewel voor het delen.

 • Avatar van Gaia
  Reply Gaia 26 juni 2012 at 22:40

  Ik ga volgend jaar mijn eindwerk maken over fibromyalgie en nu ik er op let, valt het mij op dat veel mensen het hebben. En dat terwijl ik er 2-3 jaar geleden nog nooit van had gehoord. Veel succes Lisanne.

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 26 juni 2012 at 22:39

  Wat ene heftig verhaal. Mooi geschreven, echt knap van haar. Leuke vrouw.
  Liefs, xxx

 • Avatar van Cute as a Cupcake blog
  Reply Cute as a Cupcake blog 26 juni 2012 at 22:10

  Hier word ik nu even stil van! Wat een sterk verhaal en een sterke vrouw natuurlijk!

 • Avatar van fleur
  Reply fleur 26 juni 2012 at 21:55

  Ik ben al een tijdje fan van Lisanne en Lisanne haar blog. Zo mooi hoe ze in dit verhaal haar positiviteit overbrengt. Prachtig geschreven, respect!

 • Avatar van Miranda
  Reply Miranda 26 juni 2012 at 21:38

  Wat een verhaal, ik ken haar blog. Erg kan hoe ze het doet!

 • Avatar van Ilona Beckers
  Reply Ilona Beckers 26 juni 2012 at 20:22

  Wat knap van je dat je er zo open over bent.. Ik heb diep respect voor je
  Liefs ilona

 • Avatar van Stephanie86NL
  Reply Stephanie86NL 26 juni 2012 at 17:24

  Wat een krachtig verhaal van een bijzondere en sterke vrouw!
  Dankjewel voor het delen Lisanne. Jij en je verhaal zijn erg inspirerend!

 • Avatar van Barbara
  Reply Barbara 26 juni 2012 at 16:07

  Goede rubriek is dit!

 • Avatar van yasmin
  Reply yasmin 26 juni 2012 at 15:13

  Wat een sterke vrouw! Het lijkt me ontzettend moeilijk om niet te weten wat de toekomst je zal brengen en om dagelijks tegen beperkingen op te lopen omdat je lijf nou eenmaal stop zegt. Aan de andere kant super positief ingesteld en idd een wandeling of een rondje fietsen met een zonnetje is ook eigenlijk heel fijn en dat vergeten we zo vaak he, die simpele dingetjes. Suc6 Lisanne, bedankt voor het delen van je mooie verhaal!

 • Avatar van dppz
  Reply dppz 26 juni 2012 at 15:09

  Wat mooi verwoord zeg! helaas kan ik je de hand schudden wat leven met pijn betreft, wat mij komt door een zeer ernstig nekletsel. Leven met dagelijkse pijn is vreselijk, maar ik ben de pijn niet. Wel heeft me een hele andere kijk op de wereld gegeven en ben ik toch positiever geworden dan ik voorheen was. Waar een deur wordt gesloten gaat een ander weer open.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.