Beauty

Ayurveda

4 juli 2012


Toen ik even geleden een perspakket ontving van de nieuwe Ayurituel douchegels van Palmolive werd ik direct enthousiast. Vanuit mijn interesses en achtergrond heeft Ayurveda al lange tijd mijn interesse en ik heb er al veel over gelezen. Omdat ik dacht dat jullie dit misschien ook wel interessant zouden vinden, leek het mij leuk om eerst meer over Ayurveda te vertellen en vervolgens zal ik ook zeker in gaan op deze nieuwe douchegels van Palmolive.

Ayurveda (ayur = leven, veda = kennis/wetenschap, oftewel: wetenschap van het leven) is een gezondheidsleer afkomstig uit India en bestaat al ruim 3.000 jaar. In de Ayurveda wordt het lichaam niet los gezien van de geest en de natuur en er wordt dan ook uitgegaan van een totaalbenadering op de algehele gezondheid waarmee je het evenwicht kunt herstellen en lichaam en geest in balans kunt brengen. Dit gebeurt door gebruik te maken van de 5 elementen aarde, water, vuur, lucht en ruimte en de 3 dosha’s Vata, Pitta en Kapha. De Ayurveda vertrouwt op het zelfherstellend vermogen van de mens.

Vata (impulsenergie) zorgt voor impulsen als beweging en verandering, Pitta (vuurkracht) zorgt voor vurigheid en Kapha (structuurkracht) zorgt voor structuur en stevigheid. Bij je geboorte krijg je een volmaakte verdeling van deze drie dosha’s mee die zich uiten in lichaamsbouw, immuunsysteem, karaktertrekken en gedrag. Naar mate je ouder wordt kunnen deze dosha’s verstoord raken en de Ayurveda biedt methoden om dit weer in balans te brengen.

In de Ayurveda wordt niet gewerkt met traditionele geneesmiddelen, maar er wordt meer aandacht besteed aan het bewust leven. Denk hierbij aan meditatie, rust nemen, op tijd naar bed gaan, op tijd opstaan, lichaamsbeweging, ademhaling, gezonde, verse en pure voeding, voldoende (warm) water drinken, geen alcohol, geen koffie en elke maaltijd voorzien van 6 verschillende smaken (zuur, zoet, zout, bitter, scherp en wrang). In de Ayurveda wordt ook veel gebruik gemaakt van verschillende kruiden om Vata, Pitta en Kapha in balans te brengen.

Natuurlijk is dit maar een korte en oppervlakkige uitleg van Ayurverda, voor meer informatie is bijvoorbeeld het boek ‘Begrijpelijk Ayurveda’ van Victor Manhave een aanrader. Deze kreeg ik meegestuurd met het Palmolive perspakket en geeft een toegankelijke kijk op deze eeuwenoude gezondheidsleer.

De producten van de Palmolive Ayurituel lijn zijn afgestemd op de twee sterkste dosha-types: Pitta en Kapha. De nieuwe lijn bestaat uit twee geuren: Ayurituel Joyous (Indian mulberry & lotus flower) en Ayurituel Energy (Indian sandalwood & ginger).

Beide varianten komen in een mooi vormgegeven flacon met 250ml douchegel en ik vind het leuk om te zien dat er niet alleen parfum is gebruikt om de geur tot stand te brengen, maar dat er ook werkelijk natuurlijke extracten en etherische oliën zijn gebruikt. De douchegels zorgen in combinatie met een douchepuff voor een heerlijk romig schuim, maar helaas voelt mijn huid na afloop wel een beetje droog aan. Let wel: ik heb van mijzelf een droge en gevoelige huid, maar in dezelfde geuren een bodylotion zou bijvoorbeeld heel erg welkom zijn zodat je de heerlijke geur nog langer om je heen kan ruiken èn een comfortabel huidgevoel over houdt.

Ayurituel Energy heeft geurtonen van Indiaas sandelhout en gember, geuren die stimulerend werken en de zintuigen prikkelen. De warme, fluweelachtige geur van sandelhout speelt een belangrijke rol in de Ayurveda. Hiermee stap je fris, in balans en met nieuwe energie je badkamer uit.

Ayurituel Joyous ruikt naar Indische moerbei en lotusbloem. Met deze bijzondere geurencombinatie kan je je volledig ontspannen. De lotusbloem staat voor reinheid en compleetheid en reikt terug naar de oorsprong van alles: de godin Lakshmi stapte in het hindoeïstische scheppingsverhaal uit een lotusbloem. Ze is de godin van geluk, de geefster van rijkdom en geestelijk welzijn, harmonie en overvloed.

Beide geuren zijn heerlijk, aromatisch en brengen me helemaal in een wellness feeling. Ik heb niet echt een voorkeur, het ligt maar net aan mijn stemming welke ik pak. Beide douchegels hebben ondertussen een vast plekje in de badkamer veroverd!

Win een reis naar India!
De inspiratie voor de Ayurituel lijn vond Palmolive in India. Een land met prachtige kleuren, exotische geuren en spiritualiteit. Een reis naar India is voor velen een weg naar innerlijke rust, acceptatie en verlichting. Via Facebook geeft Palmolive een reis naar dit bijzondere land weg, ook kan je ontdekken welk dosha type je bent.

De Palmolive Ayurituel douchegels zijn verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen en supermarkten voor €2,89 per stuk. Op het internet kan ik op buitenlandse websites ook al de Ayurituel Tranquility douchegel vinden met Indische neem & patchouli. Ik hoop dat deze variant ook snel in Nederland te koop zal zijn, want hij lijkt me erg lekker!

Spreekt de gezondheidsleer van Ayurveda jou aan? Had je er al eens eerder van gehoord? En… Welk dosha type ben jij?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Barbara
  Reply Barbara 10 juli 2012 at 11:40

  Deze gels ken ik niet, maar de Ayurveda lijn van Rituals. hmmmmmm!!!

 • Avatar van jana
  Reply jana 4 juli 2012 at 20:29

  Klinkt heerlijk! :D x

 • Avatar van Nathalie
  Reply Nathalie 4 juli 2012 at 14:57

  Superleuk artikel. Door middel van acupunctuur en mesologie weet ik al het een en ander over Ayurveda. Dit najaar ga ik naar Bali en hopelijk leer ik ook daar nog meer. Ik ben heel benieuwd naar deze Palmolive producten.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 juli 2012 at 09:44

   Dat moet echt geweldig zijn, als je in zo’n land meer kan leren over massage, gezondheidsleren etc.

 • Avatar van Esther - Blosh Time
  Reply Esther - Blosh Time 4 juli 2012 at 11:01

  Wat een goed artikel! Ik vind Ayurveda ook heel interessant. Heb eens een Ayurveda massage gehad met speciale oliën en dat was heel fijn.

 • Avatar van Lovethatmakeup
  Reply Lovethatmakeup 4 juli 2012 at 09:59

  heerlijke producten he, heb ze zelf ook! De roze versie staat nu onder de douche en valt bij iedereen in de smaak :)

 • Avatar van krulletje
  Reply krulletje 4 juli 2012 at 09:08

  Deze showergels lijken me verrukkelijk! Ik ga snel eens even snuffelen in de winkel. De patchouli-variant mag van mij ook snel naar NL komen.

 • Avatar van Christel
  Reply Christel 4 juli 2012 at 06:56

  Ow lekker zeg!
  Met dit soort gels kan ik altijd uren onder de douche blijven hangenXD

 • Avatar van Liliane
  Reply Liliane 4 juli 2012 at 00:29

  Leuk! Ik ben energy volgens de Facebook pagina.
  Ik zag een van deze douchegels al bij mijn ouders staan toen ik op bezoek was.
  Binnenkort stiekem maar eens gebruiken ;)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.