Beauty Eten & drinken

Beauty Food & Beauty Ingrediënt | Vitamine C

28 juli 2012


Dat vitamine C (ascorbinezuur) goed is voor je weerstand dat is inmiddels wel bekend. Maar wist je ook dat vitamine C voor heel veel andere processen in je lijf goed is? Het zorgt voor gezonde botten, spieren, huid, bloedvaten, tanden, draagt bij aan de energievoorziening en zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel. Vitamine C is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen en het bevordert de opname van ijzer.


Fruit, groente en supplementen

In veel soorten fruit en groente zit vitamine C en als volwassen mens heb je ongeveer 70mg vitamine C per dag nodig. De maximale dosis per dag is zo’n 2000mg, dit zijn 33 sinaasappels en krijg je nooit weg op een dag maar als je vitamine C als pilvorm neemt dan kan je al snel teveel nemen.

Qua groente staat de gele of rode paprika bovenaan als het gaat om de hoeveelheid vitamine C wat erin zit, gevolgd door witlof, broccoli en spruitjes. Qua fruit staat de acerola bovenaan, gevolgd door de rozenbottel, zwarte bes en kiwi.

Als je voldoende vitamine C eet uit fruit en groente dan heeft een aanvullend supplement als losse vitamine C niet heel erg veel nut. Het innemen van enkele grammen vitamine C als supplement leidt namelijk tot hetzelfde niveau vitamine C in het bloed als 200-300mg vitamine C afkomstig uit voedsel.


Tekorten en overschotten
Een tekort aan vitamine C zorgt voor een verminderde weerstand, slechte wondgenezing, een verminderde opbouw van bindweefsel en kan zelfs leiden tot scheurbuik. Een teveel aan vitamine C zal je lichaam verlaten via je urine, maar zorgt wel voor een extra belasting van je nieren. Daarnaast heeft een teveel ook een nadelig effect op de opname van koper, verhoogt het de absorptie van ijzer waardoor je een grotere kans hebt op een teveel aan ijzer en kan het leiden tot diarree.


Vitamine C voor je huid
Vitamine C is ook erg goed voor je huid, probeer daarom zeker eens (kuur)producten met een hoge dosering aan vitamine C. Het zorgt voor een frisse, egalere en zachtere huid, zet je huid aan het werk om collageen te produceren wat de huid veerkrachtig en soepel houdt, zorgt voor een minder droge huid, werkt als een krachtig antioxidant wat onze huid beschermt tegen vrije radicalen, zorgt voor een snellere genezing van de huid na een wondje, krasje, puistje etc. en zorgt voor een gezonde en sterke huidbarrière. Eén nadeel; vitamine C kan je niet zo toevoegen aan een product omdat het erg onstabiel is. Het moet hierdoor in producten verwerkt zitten die lucht- en lichtdicht zijn zoals bijvoorbeeld de Kiehl’s Powerful Strenght Line-Reducing Concentrate, The Body Shop Daily Radiance Capsules Vitamin-C en de Philosophy Turbo Booster C Powder.

Neem jij voldoende vitamine C in en gebruik jij producten met een hoge dosering vitamine C voor je huid? Denk je dat het wat voor jouw huid is om te proberen?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Juliette
  Reply Juliette 31 juli 2012 at 19:06

  Leuke post!erg interresant!x

 • Avatar van lonneke
  Reply lonneke 31 juli 2012 at 17:56

  fijn artikel Dersiree !
  ik eet graag kiwi dus dat komt wel goed :D

 • Avatar van ValleyDoll
  Reply ValleyDoll 29 juli 2012 at 10:59

  Interessant artikel ! Reminds me dat ik wat vaker een sinaasappel moet eten :p

 • Avatar van Barbara
  Reply Barbara 28 juli 2012 at 23:07

  Vitamine C is – mits stabiel – echt een top ingrediënt!

 • Avatar van jana
  Reply jana 28 juli 2012 at 21:13

  Leuk & interessant :D x

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 28 juli 2012 at 21:03

  Eerlijk is eerlijk, ik eet helaas niet iedere dag fruit..al weet ik dat het echt goed voor me is. Misschien moet ik toch maar eens wat meer vitaminen opnemen! Leuk artikel

 • Avatar van Nathalie -worldly treasury-
  Reply Nathalie -worldly treasury- 28 juli 2012 at 16:40

  Leuk artikel weer. Ik ben zelf erg dol op de Vitamine C producten van The Body Shop. Verfrissend en verzorgend. En van de geur word je lekker wakker en vrolijk.

 • Avatar van Vera
  Reply Vera 28 juli 2012 at 10:55

  Interessant artikel weer! :)

 • Avatar van krulletje
  Reply krulletje 28 juli 2012 at 08:25

  Erg leuk artikel!
  Ik eet dagelijks minimaal 2 stuks fruit en slik daarnast ook nog 2000mg vit.C.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 juli 2012 at 10:15

   Jij krijgt dus zeker wel voldoende binnen ^^

 • Avatar van Christel
  Reply Christel 28 juli 2012 at 02:40

  Ik zou echt eens wat extra aanvullende vitaminen moeten slikken. Volgens mij kom ik heel wat te kort!:p

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 juli 2012 at 10:16

   Als je echt vitaminetekorten hebt dan kan dat veel nadelige effecten hebben op je lichaam. Je kan je eventueel bij de dokter laten testen op eventuele tekorten? :)

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.