Beauty Eten & drinken

Beauty Food | Blauwe bes

16 juli 2012

De blauwe bes, niet te verwarren met de bosbes, is een kleine donkerblauwe bes met een krijtachtige waas die je op dit moment weer volop in de winkel kunt aanschaffen. Door het 5kantige kroontje lijkt het wel een kleine koningin met haar kroon op. Met recht! Want wist jij dat deze vrucht bomvol goede stoffen zit voor je lichaam?

De blauwe bes (vaccinium corymbosum) bloeit in trossen aan de struik en komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. In Nederland zijn er verschillende plaatsen waar de blauwe bes wordt geteeld en het seizoen voor deze vrucht loopt van eind juni tot half september. 100 gram blauwe bessen bevat zo’n 75 kcal en geeft het lichaam verschillende goede bouwstoffen, vitamines en mineralen. Om hiervan optimaal te kunnen profiteren is het belangrijk de vrucht zo puur mogelijk te eten, in combinatie met zuivelproducten wordt afgeraden omdat dit ervoor zorgt dat de anti-oxidanten niet optimaal door het lichaam opgenomen kunnen worden.

Inner Beauty
De kleur van de blauwe bes komt voornamelijk door de stof Anthocyanine, een stof die ontstekingsremmend, anti-verouderend en cholesterolverlagend werkt en het lichaam beschermt tegen verschillende ziektes. Daarnaast hebben blauwe bessen een gunstig effect op de bloedsomloop, de bloeddruk, de ogen, de urinewegen, de hersenen, het hart en de bloedvaten, de lever en de galblaas. Doordat ze rijk zijn aan vezels zijn ze ook erg goed voor de spijsvertering.

Smoothie recept
– 1 doosje blauwe bessen
– 1 banaan
– 2 sinaasappels
– 200ml magere yoghurt
– suiker of zoetstof naar smaak (al wordt dit afgeraden, omdat het de goede invloeden van blauwe bessen teniet zou doen)

Pers de sinaasappels uit, giet het over in een blender, voeg de overige ingrediënten toe en je hebt een heerlijke, gezonde smoothie voor meerdere personen.

Outer Beauty
De blauwe bes zit vol anti oxidanten en bevorderen de collageenproductie en helpt hierdoor mee om je huid jong en elastisch te houden. Blauwe bessen kunnen het afvalproces bevorderen en vertragen het verouderingsproces doordat ze de ‘oxidatieve stress’ verlagen, een proces dat verantwoordelijk is voor de veroudering van ons lichaam.

Masker recept
Pureer een handjevol aan blauwe bessen met wat honing en een eetlepel yoghurt en smeer dit papje op je gereinigde gezicht. Laat dit zo’n 20 minuutjes zitten en spoel het dan af met lauwwarm water. Je zal merken dat je huid direct is opgeknapt.

Ben jij liefhebber van deze kleine, gezonde krachtpatser?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Meyke
  Reply Meyke 23 juli 2012 at 16:22

  Bij AH verkopen ze deze bessen ook in een doosje in de diepvries en er is ook een combi van frambozen en blauwe bessen. Die laatste is fantastisch om te pureren (met staafmixer of blender) en dan als vers, ongezoet sorbetijs te eten, njam! Uiteraard kan het ook met verse bessen/frambozen/aardbeien/gebruik je fantasie, maar vries ze dan wel in (op de dag van aankoop. Wist je trouwens dat ingevroren fruit soms nog wel verser is dan ‘vers’ fruit? Bevroren fruit wordt geplukt, gewassen en gesorteerd en ingevroren. Vers fruit maakt een reis naar de groothandel, naar de groenteboer of supermarkt en dan nog naar je thuis waar het ook nog vaak enige dagen in de ijskast ligt…

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 23 juli 2012 at 16:25

   Ik ben zelf ook fan van diepvriesfruit, altijd vers en altijd aan te komen :)

   • Avatar van Meyke
    Reply Meyke 23 juli 2012 at 17:55

    En ook helemaal niet zo duur! En dus heel lekker om ijs en smoothies van te maken. ;-)

 • Avatar van Juliette
  Reply Juliette 18 juli 2012 at 17:35

  Leuk en handig artikel! x

 • Avatar van jana
  Reply jana 16 juli 2012 at 19:45

  Klinkt heerlijk :D x

 • Avatar van stacey
  Reply stacey 16 juli 2012 at 18:29

  Ik eet elke dag blauwe bessen met yoghurt wist niet dat je dan minder profijt van de antioxidanten dan krijgt! Waarom is dat dan?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 juli 2012 at 18:51

   Superirritant, kan het linkje van een Amerikaans onderzoek niet meer vinden.. Maar daaruit is gebleken dat door de combinatie met zuivelproducten de antioxidanten niet optimaal door het lichaam kunnen worden opgenomen. Natuurlijk heb je dan nog wel alle profijt van de vezels en overige vitamines die in de blauwe bes zit en het is alsnog een erg gezond gerecht :)

   • Avatar van lis
    Reply lis 20 juli 2012 at 11:30

    Wat een leuk artikel! Ik ga deze smoothie ook maken, maar dan idd zonder yoghurt :-).

    Ik dacht dat vitamine C en E ook antioxidanten waren, kan dat kloppen?

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 23 juli 2012 at 08:16

     Vitamine C en E zijn inderdaad ook antioxidanten :)

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 16 juli 2012 at 09:30

  Nu heb ik zo’n zin in een smoothie!:D xoxo

 • Avatar van Cute as a Cupcake blog
  Reply Cute as a Cupcake blog 16 juli 2012 at 08:24

  Yum! Ik ben dol op blauwe bessen! Enkel jammer dat je het best niet in combinatie met zuivelproducten eet, want dat doe ik wel meestal. Super lekker bij een ijsje ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 juli 2012 at 10:32

   Je hebt dan inderdaad minder profijt van de antioxidanten, maar alsnog wel van de andere vitamines die erin zitten, de vezels etc. Lekker van genieten!

 • Avatar van Christel
  Reply Christel 16 juli 2012 at 00:42

  Oeh erg lekker!
  Blauwe bessen heb ik ook echt al lang niet op dus ik ga maar weer eens een doosje halen:)

 • Avatar van Mel
  Reply Mel 16 juli 2012 at 00:33

  De smoothie klinkt heerlijk. Maar doordat je de bessen dan combineert met yoghurt heeft je lichaam blijkbaar moeite de anti-oxidanten op te nemen. Beter dus om de yoghurt uit het recept weg te laten of gewoon een schaaltje fruit te eten.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 juli 2012 at 10:33

   Zo heb ik het ook in de tekst staan inderdaad, maar je hebt dan alsnog profijt van de vezels en overige vitamines die erin zitten en het maakt alsnog een erg gezond drankje :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.