Beauty

Rosacea (uitleg & tips)

9 juli 2012


Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’ en is een chronische huidaandoening die pas op latere leeftijd zichtbaar wordt, na het 30ste levensjaar en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bijna één op de vijf vrouwen boven de 30 jaar krijgt/heeft hiermee te maken.

Rosacea is in verschillende stadia te onderscheiden, namelijk:

Stadium 1
– Rode wangen/neus
– De huid reageert direct op warmte en koud en kan pijnlijk aanvoelen

Stadium 2
– Rode wangen/neus i.c.m zwellingen en hele fijne puistjes
– Poriën zijn groter

Stadium 3
– Roodheid wangen/neus met grote ontstekings achtige puistjes
– Neus (bloemkoolneus) en contouren van het gezicht kunnen dikker worden
– De huid voelt ruwer aan

Stadium 4
– De ogen worden aangetast. Dit kenmerkt zich door oog ontstekingen en/of droge en branderige ogen.

Rosacea is goed te behandelen, maar zal nooit verdwijnen. Bij milde rosacea schrijft de dokter meestal een anti-biotica creme of gel voor, zoals benzoylperoxide of metronidazol. Bij ergere symptonen worden er ook tabletten voor geschreven. De huid knapt hier echt van op, maar stop je met de kuur, zullen de symptonen weer terug komen.

Wat je zelf kan doen?
1. Vermijd grote temperatuurverschillen
2. Ga je naar buiten in extreme kou, bescherm je huid dan met een extra dikke creme
3. Eet zo min mogelijk (sterk) gekruid eten
4. Drink geen alcohol
5. Niet roken
6. Gebruik geen washand
7. Reinig je huid met zachte producten
8. Gebruik een zachte vochtherstellende en/of kalmerende dag en nachtcreme
9. Gebruik af en toe een lysing, absoluut geen scrubcreme
10. Bescherm je huid (continu) met een hoge SPF 30 of SPF 50
11. Ga niet onder de zonnebank of in de sauna.

Wil je de roodheid wat laten verzachten door camouflage producten dan is dat geen probleem, mits je je huid ’s avonds weer goed (maar zacht) reinigt en verzorgt.

Mocht je nog vragen hebben n.a.v dit artikel laat jouw vragen dan gerust achter via de comments, dan zal ik proberen om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Liefs,
Kyra

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Nathalie
  Reply Nathalie 19 februari 2021 at 16:54

  Iemand ervaring met lasertherapie bij Couperose of Rosacea?

 • Avatar van Debby
  Reply Debby 9 juli 2012 at 21:43

  Ik ben zelf 22 en heb nu de diagnose rosacea al 3 jaar. Daarvoor met van alles bezig geweest en producten geprobeerd aangezien de huisarts dacht aan een heftige acne vorm, helaas bleek dat alles niet zo te zijn. Nu bij de dermatoloog alweer 3 jaar onder behandeling, in het begin frequent, nu 1x per half jaar. Gebruik producten van La roche posay, Smeer met factor 50 en vermijd de dingen die opvlammingen kunnen geven. Jonge mensen krijgen het dus ook.. jammer en vooral erg rot als mensen altijd over je rode hoofd beginnen en vragen of dat je het warm hebt, zelfs als ze het kippenvel op je armen zien staan. Helaas is de exacte oorzaak hoe je het krijgt niet te achterhalen, gelukkig kun je het zelf wel zo rustig mogelijk zien te houden, ik heb nu al ruim een jaar geen anti biotica meer geslikt, heb alleen nog een tube zalf liggen om opvlammingen te onderdrukken. Mochten er meer jonge meiden zijn die er last van hebben mogen jullie hierop best reageren, ik weet inmiddels een hoop van producten en ingredienten wat je wel en niet kan of mag gebruiken. Ik begin nu langzaamaan mijn zelfvertrouwen weer terug te krijgen en hoop dat ik mensen kan helpen die evt. in het zelfde schuitje zitten als ik!
  Ik vind je Blog erg goed, ook dat je dit soort dingen naar voren laat komen, ik lees een hoop blogs en vind het jammer dat vaak de reguliere problematiek besproken wordt, acne enz. maar dit is ook een onderdeel waar meer mensen dan gedacht last van hebben, top!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 juli 2012 at 09:40

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie, het aanbieden van je hulp aan de lezers en je compliment over het artikel. Lief! Ik hoop inderdaad soms onderwerpen aan te kunnen halen waar veel vrouwen last van hebben maar waar je gewoon te weinig over leest dat het bijna een taboe lijkt te zijn. Nergens voor nodig natuurlijk! :)

   • Avatar van Debby
    Reply Debby 10 juli 2012 at 12:23

    Echt superfijn om te lezen vond ik het! Normaal reageer ik erg weinig op artikelen, maar nu had ik zoiets van ja, een verademing! En lief dat je nog even op de reactie reageert ;-). Mocht ik iets kunnen betekenen voor de lezers of bij jou op de blog, ik wil graag helpen. Want ook voor meiden met een aandoening als Rosacea, is er genoeg beauty stuff en dat heb ik de afgelopen tijd wel geleerd!

 • Avatar van Frederiek
  Reply Frederiek 9 juli 2012 at 21:05

  Goed artilkel, ik heb dit voorjaar veel last van de huid gekregen en ik vermoed dat de zonnebrand crème factor 30 een uitbraak heeft gegeven. Ik ben er mee gestopt en blijf uit de zon, heeft het langzaam verbeterd. Het blijft lastig als je hier last van hebt.

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 9 juli 2012 at 18:56

  Interessant artikel! Ikzelf heb last van lichte couperose, wat kleine rode adertjes veroorzaakt op m’n wangen. Gelukkig goed te bedekken met foundation!

 • Avatar van CaptureBeauty
  Reply CaptureBeauty 9 juli 2012 at 16:58

  Ik ben 17 en soms als ik gedoucht heb dan lijkt het wel op een allergische aanval op m’n gezicht.. Het voelt strak en trekkerig aan en is helemaal rood rond mijn wangen en neus en ook m’n ogen branden en jeuken.. Zou dit rosacea kunnen zijn of is dit het niet?

  • Avatar van Kyra
   Reply Kyra 10 juli 2012 at 13:26

   Hoi CaptureBeauty,

   Waarschijnlijk heb je gewoon een gevoelige huid die op temperatuurs verschillen reageert. Ik adviseer je om niet te heet te douchen en bij voorkeur je gezicht zo min mogelijk onder de warme douche te houden, lieft lauwwarm. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat wanneer je je haar wast, je gezicht niet onder de shampoo komt. Dit werkt ook heel erg uitdrogend. En natuurlijk zodra je onder de douche vandaan komt, direct een heerlijke creme op je gezicht aanbrengen.

   Groetjes, Kyra

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 9 juli 2012 at 16:40

  Misschien een domme vraag, maar hoe zie je het verschil tussen Rosacea en ‘gewoon een rood en gevoelig gezicht’? Ik heb namelijk wel een aantal van deze kenmerken, maar ik dacht eigenlijk dat het van gezichtspsoriasis kwam. Nu ik dit zo lees twijfel ik toch een beetje, haha ^_^

  • Avatar van Kyra
   Reply Kyra 9 juli 2012 at 19:22

   Hoi Sandy,

   Dat is helemaal geen domme vraag hoor :) Wanneer je echt last van rosacea hebt, krijg je naast de teleangiëctasieën (couperose) last van verhevingen, klein puistjes, mee-ëters e.d.

   Psoriasis gaat meestal gepaard met een hele droge huid met huidschilfers en zit vaak op het hoofd en/of lichaam. Maar zelden tot nooit op de wangen.

   Groetjes, Kyra

   • Avatar van Sandy
    Reply Sandy 11 juli 2012 at 09:45

    ooh echt? Want ik heb juist wel een droge, rode huid, en op mijn wangen/naast mijn mond is het juist het ergst. Droog, schilferig na het douchen, heel trekkerig. Meh, toch maar eens flink gaan sparen voor een bezoekje aan een huidspecialist xD

 • Avatar van ValleyDoll
  Reply ValleyDoll 9 juli 2012 at 16:08

  Ik heb er toch een heel klein beetje last van. Maar gelukkig, mits de juiste verzorging en make up kan ik het goed verhelpen en verbergen.

 • Avatar van Jessica
  Reply Jessica 9 juli 2012 at 14:33

  Zeker dat het niet bij jongeren ook kan voorkomen?
  Ik ben zelf 19 en herken toch een aantal kenmerken.

  • Avatar van Kyra
   Reply Kyra 9 juli 2012 at 19:17

   Hoi Jessica, zie het antwoord hierboven :)

 • Avatar van Christel
  Reply Christel 9 juli 2012 at 14:17

  Ik dacht dat het ook bij jongeren voor kon komen? Dat zal wel niet dan;)

  • Avatar van Kyra
   Reply Kyra 9 juli 2012 at 19:16

   Hoi Christel,

   Stadium 1 lijkt natuurlijk heel erg veel op teleangiëctasieën (couperose). Dit is iets waar heel veel mensen last van hebben. En komt ook bij jonge mensen voor. En natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen met rosacea onder de 30 jaar.

   Groetjes, Kyra

 • Avatar van Samantha
  Reply Samantha 9 juli 2012 at 14:14

  Ik ben nog maar 17, maar het is wel handig om alvast te weten voor het geval dat! :) Erg interessant, want ik wist dit eigenlijk nog niet.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.