Eten & drinken Media

De 5 meest verouderende levensmiddelen #1

11 augustus 2012


Onze smaakpapillen en hersenen zijn sterk afgestemd op smaak, vooral suiker en zout, maar ook op de textuur, het gemak en de bevrediging die bepaalde producten bieden en dit weten levensmiddelenfabrikanten. Ze stoppen veel suiker, zout, slechte vetten en dubieuze additieven in hun producten om de complexe behoeften van smaak en hersenen te bevredigen. Deze producten geven ons zoveel genot dat we ze vaak liever eten dan gezond, natuurlijker voedsel. Ze missen echter wel voedingswaarde en zijn zeer antiverjongend. In dit artikel één van de 5 meest verouderende levensmiddelen.

Suiker
Suiker speelt een rol in 3 verschillende verouderingsprocessen: het kan verzuren, ontsteking veroorzaken en de hormoonbalans in het lichaam verstoren. Suikerrijke producten vertragen het regeneratievermogen van het lichaam en versnelt het verouderingsproces. Overmatige consumptie beïnvloedt de reactie van insuline, het hormoon dat je lichaam zegt overtollige glucose uit je bloed te halen en op te slaan als vet en kan een aantal ernstige ziekten veroorzaken zoals diabetes, hartkwalen, osteoporose en artritis. Suiker wordt ook wel ‘de witte dood’ genoemd: het bevat geen vitaminen, mineralen, eiwiten of vezels. Oftewel; het bevat geen enkele voedingswaarde.

Overmatige consumptie van geraffineerde suikers zorgt voor schade in je lichaam. Om ze af te breken is glycatie nodig, een gevaarlijk proces met ernstige bijwerkingen. De overtollige glucose versmelt met eiwitten in de spieren, huid en andere organen waardoor enorme hoeveelheden vrije radicalen loskomen. Dit beschadigt het collageen, het eiwit wat de huid stevig, bindweefsel sterk en spieren strak houdt.

Wist je dat bijna alles wat we eten suiker bevat of zal afbreken in suiker zodra het in je lichaam zit? Suiker zit namelijk ook in graan, zuivel, groente, fruit en wijn. Dus zelfs als je de chocolade en donuts laat staan, krijg je voldoende suiker binnen. Je hersenen hebben echter wel glucose nodig als brandstof voor hongerige hersencellen die je helpen te concentreren, herinneren en te leren. Probeer deze glucose wel te halen uit de complexe koolhydraten, deze hebben ook nog eens meer voedingswaarde.

Veroudering door ‘slechte’ suiker:
– aankomen
– gebitsproblemen
– gebrek aan spiertonus
– geestelijk minder alert
– moeite met afvallen
– opgezette ogen
– pafferigheid
– pijnlijke gewrichten
– rimpels en lijntjes
– slappe buik
– slappe huid
– stemmingswisselingen
– vlekken en acne
– vraatzucht.

De informatie uit dit artikel komt uit het boek ‘Eet jezelf jong’ van Elizabeth Peyton-Jones. Volgende week behandel ik het 2e levensmiddel wat in de top 5 staat van meest verouderende levensmiddelen.

Met het lezen van deze informatie ben ik toch best wel geschrokken hoeveel suiker er in bepaalde producten zit (kijk je koelkast en voorraadkast er maar op na qua ingrediëntenlijstjes), zelfs als je (zoals wij) bijna nooit kant-en-klaar gerechten eet krijg je het toch nog voldoende binnen. Ik ben dan ook blij dat ik geen ‘zoete’ snoeperd ben, op een stukje pure chocolade ’s avonds bij de koffie/thee na ;)

Welke producten denk jij dat er nog meer in de top 5 van meest verouderende levensmiddelen voor zullen komen?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Harriet
  Reply Harriet 4 maart 2013 at 12:31

  Het leven moet niet te ingewikkeld worden, ook al ben je van plan om af te vallen (zoals ik). Je hebt afvallen en je hebt Afvallen. Die met de hoofdletter laat ik aan mij voorbij gaan. Ik houd van lekker eten en drinken, ben te zwaar en kan meer bewegen. Ik heb geen dieet nodig om mezelf weer op de rit te krijgen, maar vind het wel lekker om diëten door te nemen en hier en daar eens wat uit te halen.

 • Avatar van Gerda
  Reply Gerda 14 augustus 2012 at 21:59

  Prachtig artikel! Ik wist wel dat suiker slecht was, maar het is zoooo lekker! Ik snoep graag en veel! Het enige nadeel wat ik ervan ondervind, is het bezoek aan de tandarts. Hij heeft nooit goed nieuws voor me. Maar ja, eigen schuld, dikke bult.
  Ik probeer er op te letten Desiree.
  De volgende die voorbij komen zijn, denk ik, de smaakversterkers, zoals E621. Ik eet niks meer waar dat middel inzit. Het is wetenschappelijk bewezen dat, bij een hoge inname, dit een verhoogd risico geeft op kanker.
  Mijn zonde betreft dus alleen suiker: verder rook en drink ik niet en leef super gezond, vind ik zelf.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 augustus 2012 at 22:55

   Leven en genieten is ook heel belangrijk, groot gelijk! Suiker met mate kan vast en zeker niet verkeerd zijn en ik ben zelf ook zeker geen healthfreak ;)

 • Avatar van Meyke
  Reply Meyke 12 augustus 2012 at 23:42

  Desirée wat een fantastisch artikel! Ik ben sinds een tijdje bewust naar mijn voeding aan het kijken en ik schrik van de hoeveelheid suikers die wij (ongemerkt) naar binnen werken. Ik ben benieuwd naar je vervolg artikelen!

  Voor mensen die geïnspireerd zijn geraakt om geen suiker te eten nav dit artikel, op Facebook gaat 1 september de nieuwe Sugarchallenge van start! Een maand lang geen suikers, zoetstoffen en witmeel eten en kijken wat dat met je doet. Ik als rasechte suikerjunkie (gek op chocola, ijs en kant en klaar junkfood) heb in juni meegedaan met de eerste challenge en deze gewonnen! Ik merk dat ik me zo veel beter voel zonder suiker in mijn voeding! Sinds 3 weken eet ik nu ook nog volgens een voedingsplan gemaakt door Carola van Bemmelen, de voeding en lifestylecoach die de challenge is begonnen. De kilo’s vliegen er van af!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 augustus 2012 at 09:02

   Wat fijn dat je iets hebt gevonden wat je zoveel beter laat voelen, dan is het ook gemakkelijk vol te houden. Welke levensmiddelen denk jij dat er verder nog voorbij gaan komen in deze top 5?

   • Avatar van Meyke
    Reply Meyke 13 augustus 2012 at 12:56

    Zoetstoffen? Of valt dat onder suiker? Hmmm ik vind het lastig hoor. Misschien Alcohol, zout?

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 12 augustus 2012 at 15:04

  Goed artikel. Nu nuttig ik zelf wel veel suiker.. nouja ik drink veel energydrink. dat is natuurlijk slecht en drink ze nu suikervrij al besef ik me wel dat dat ook heel slecht is hoor ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 augustus 2012 at 09:04

   LOL. Ik heb zelf helemaal niks met energiedrankjes, alleen de geur maakt me al misselijk haha

 • Avatar van Miss Langhaar
  Reply Miss Langhaar 11 augustus 2012 at 18:51

  Handig artikel! Zouten gaan er zeker ook tussenstaan. Ik heb persoonlijk meer moeite om zouten zoals chips te laten staan, dan om chocolade, koekjes of snoep achterwege te laten.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 augustus 2012 at 09:08

   Ik ben zelf ook meer een hartige snacker dan een zoete snacker en dan vooral kaas en noten ♥

 • Avatar van Immi
  Reply Immi 11 augustus 2012 at 17:57

  ik eet eigenlijk best veel suiker in verhouding, maar ik ben aan het minderen! poging tot.. en eerlijk gezegd zou dat aankomen bij mij wel welkom zijn. Niet dat ik ondergewicht heb ofzo, ik zit op gezond gewicht, maar een kilo of twee mogen er wel bij.. x’3
  Maar best wel schokkend dat suiker zoveel met je doet!

 • Avatar van LinvanT
  Reply LinvanT 11 augustus 2012 at 11:52

  Schijnt ook dat diabetes pas bestaat sinds we suiker uit bieten kunnen halen. Door suiker aan voedsel toe te voegen we een steeds schommelende bloedsuikerspiegel hebben wat eigenlijk best gevaarlijk kan zijn. En als je in de supermarkt kijkt je eigenlijk driekwart van de producten beter kan laten staan. Wat zouden die andere 4 zijn? Ik denk zout, verzadigde vetzuren, zuivel en brood/zetmeel. Interessant artikel!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 augustus 2012 at 09:09

   Ik kan alvast zeggen dat je heeeel dicht in de buurt zit ;)

 • Avatar van Tessa
  Reply Tessa 11 augustus 2012 at 11:13

  interesant artikel dat wist ik niet maar je wordt tegenwoordig ook niet goed ingelicht over eten en wat wel goed voor je is of niet bij ons op school met bio leerden we alleen over planten en maar een x over eten gehad je zouw zeggen dat eten wel even belangrijker is

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 augustus 2012 at 09:10

   Ik vind het ook heel erg jammer dat er zo weinig educatie is over voedsel, ingrediënten, wat bepaalde stoffen met je lichaam doen etc. Ik denk dat het veel zou kunnen voorkomen qua ziektes etc.

   • Avatar van Tessa
    Reply Tessa 13 augustus 2012 at 10:00

    ja dat vind ik ook en op school hebben we vijf belangrijke hoofd thema’s
    veilig respect gezond samen eerlijk maar daar doen ze nooit wat mee dus nut heeft het ook niet maar toch elke keer zegen je moet wel gezond eten hoor! ja energie drankjes zijn harstike slecht hoor! maar als ze het nauw een keer uitleggen wrrm schiet je stuk eind meer op

    • Avatar van Desirée
     Reply Desirée 13 augustus 2012 at 22:05

     Zeker op school waar de basis gelegd wordt en waar kinderen veel oppikken zou een betere educatie over voedsel heel belangrijk zijn vind ik.

 • Avatar van Marieke
  Reply Marieke 11 augustus 2012 at 09:44

  Interessant artikel! Ik ben wel benieuwd naar het boek. En ik heb zo’n vermoeden dat melk er ook tussen zal zitten. Daar hoor ik ook vaak slechte verhalen over.

 • Avatar van yasmin
  Reply yasmin 11 augustus 2012 at 09:28

  Ik ben heel benieuwd naar de andere producten. Dat zullen vast producten zijn waarvan ik het niet had verwacht. Ik hou wel van zoet, maar eet eigenlijk nooit snoepjes, gebruik geen suiker in de koffie of thee en ik drink vrijwel alleen water. Maar in sapjes zal ongegetwijfeld ook veel suiker zitten.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 augustus 2012 at 09:12

   Sapjes is altijd zo’n dubbel punt ook, omdat het echt veel gezonder is dan frisdrank en je vaak vanuit huis meekrijgt dat een sapje een goede keuze is. Maar in sapjes zitten vaak veel suikers etc. Ingrediëntenlijstjes lezen en proberen het zo puur mogelijk te houden en alles met mate natuurlijk is het beste advies denk ik dan maar :)

 • Avatar van Kim
  Reply Kim 11 augustus 2012 at 08:57

  Goh daar sta ik van te kijken. Wat een interessant artikel zeg, ik kijk nu al uit naar de andere 4 ingrediënten. Heb overigens geen idee wat het kan zijn. Noujah, zout kan ik me voorstellen maar de rest?

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 11 augustus 2012 at 01:24

  Wooow superschokkend! :o. Ik denk sowieso zout!

 • Avatar van Ilja
  Reply Ilja 11 augustus 2012 at 00:47

  Klinkt gezellig ;-) Ik vind het nog steeds raar dat zoveel slechte dingen gewoon voor het grijpen liggen, zoals bijvoorbeeld dingen met zoetstof (aspartaan) e.d.
  Ik gok dat zout ook wel in het rijtje voorkomt!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 augustus 2012 at 09:13

   Haha ;) Maar inderdaad: het is jammer dat het ‘ons’ (in het algemeen) zo makkelijk wordt gemaakt om verkeerde en ongezonde keuzes te maken, terwijl er zoveel gezonds (en lekkers!) is van natuurlijke producten.

 • Avatar van Brenda Andriese
  Reply Brenda Andriese 11 augustus 2012 at 00:37

  Grappig! Ik ben net Eet jezelf, mooi, slank en gelukkig van Amber Albarda aan het lezen. Wat een troep eten wij eigenlijk! Suiker is inderdaad SUPERslecht voor je, frisdrank puur gif, verzadigde vetzuren en noem het allemaal maar op. We zijn ons eigen lichaam aan het vergiftigen. Ik ben helemaal niet zo zweverig of een typische – zeg maar – Groen Links dame. Maar ik ben ervan overtuigd dat wij hier in onze fastfood-maatschappij onze eetgewoonten drastisch moeten veranderen. Ik ben altijd wel heel bewust met eten bezig geweest, maar ik ga het echt nog meer aanscherpen.
  Dank voor je artikel en een fijn weekend!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 13 augustus 2012 at 09:15

   Ik ben zelf ook alles van een Groen Links dame, maar begrijp je helemaal. Daarom kwam ik ook op het idee over deze top 5 te schrijven, wellicht kan ik er zo mensen mee helpen wat na te denken voor ze iets uit gemak kopen. Zelf maken (en dus weten wat je eet) is vaak heel snel gedaan en ook erg lekker!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.