Eten & drinken Media

De 5 meest verouderende levensmiddelen #2

18 augustus 2012

Onze smaakpapillen en hersenen zijn sterk afgestemd op smaak, vooral suiker en zout, maar ook op de textuur, het gemak en de bevrediging die bepaalde producten bieden en dit weten levensmiddelenfabrikanten. Ze stoppen veel suiker, zout, slechte vetten en dubieuze additieven in hun producten om de complexe behoeften van smaak en hersenen te bevredigen. Deze producten geven ons zoveel genot dat we ze vaak liever eten dan gezond, natuurlijker voedsel. Ze missen echter wel voedingswaarde en zijn zeer antiverjongend. Vorige week las je alles over #1, suiker, en vandaag is nummer 2 aan bod.

Zout
Zout, oftewel natriumchloride, komt van nature voor in veel gezonde levensmiddelen zoals groente, kruiden, graag, vis en vlees. Natrium en chloride zijn belangrijke mineralen die, naast kalium, samenwerken om spieren, zenuwen en cellen optimaal te laten functioneren. Maar… We krijgen er tegenwoordig haast onvermijdelijk te veel van binnen: 80% van onze dagelijkse zoutinname komt door het eten van voorbewerkt voedsel (alles in een doos, blik of pak). Schrap je al het extra zout uit je dieet dan zal je merken dat je gaat stralen, beter funcioneert, meer energie krijgt en een lagere bloeddruk krijgt.

Zout veroorzaakt verzuring (het onttrekt calcium aan de botten) wat symptomen als een droge huid, broze nagels, stijve gewrichten, kalkafzetting op vingers en tenen en verlies van gezond bot veroorzaakt. Het kan de spijsvertering beïnvloeden door de bekleding van de maagwand te irriteren en de productie van het spijsverteringsenzym pepsine terug te brengen waardoor maag- en darmzweren ontstaan. Het kan het complexe hormoonstelsel uit balans brengen met als gevolg adrenalinestress, schildklierstoornissen en insulineresistentie. Het eten van zout voedsel is daarnaast ook nog eens zeer verslavend en maakt je dorstig waardoor je meer zoete calorierijke producten tot je zult nemen.

De meeste volwassenen eten zo’n 10 gram zout per dag, terwijl 3 gram meer dan voldoende is. Hoe krijg je dit het gemakkelijkst voor elkaar? Schrap de kant-en-klaar producten en voeg geen zout meer toe aan producten die je kookt of eet. Je smaak past zich hier snel genoeg op aan en je lichaam zal snel positieve veranderingen laten merken. Gebruik daarnaast ongeraffineerd zout, zoals Himalayasteenzout of zeezout. Dit bevat tien of meer minerale ionen die de zenuw- en spierfuncties ondersteunen. Daarnaast smaakt het zouter waardoor je er minder van gebruikt.

Veroudering door te veel zout:
– droge, gerimpelde huid
– dunner haar
– gebitsproblemen
– gewichtsproblemen
– hoge bloeddruk
– lagere libido
– nerveuze spanning/angst
– nierstress
– pijnlijke, gebarsten lippen
– PMS en menstruatiestoornissen
– prostaatproblemen
– spierverzwakking
– verlies botmassa
– vermoeidheid
– vocht vasthouden en opzwellen.

De informatie uit dit artikel komt uit het boek ‘Eet jezelf jong’ van Elizabeth Peyton-Jones. Volgende week behandel ik het 3e levensmiddel wat in de top 5 staat van meest verouderende levensmiddelen.

Wij gebruiken hier in huis zo goed als nooit kant-en-klaar maaltijden, eten bijna nooit chips, kiezen liever voor ongezouten noten en ik voeg ook zo goed als nooit zout toe aan het koken/bakken en ik maak me op dit punt voor ons huishouden dus niet zo heel erg veel zorgen. Veel van jullie hadden het vorige week goed met de gedachte dat zout wel voor zou komen in deze top 5.

Voor de rest van de top 5 heb ik al voorbij zien komen: zoetstof, melk, verzadigde vetzuren, zuivel, brood/zetmeel, alcohol en smaakversterkers. Welke denk jij dat er nog voorbij zullen komen?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Immi
  Reply Immi 22 augustus 2012 at 18:33

  Klinkt alsof ik minder zout moet gaan eten! Want, droge huid, dun haar.. Op gaan latten dus~

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 18 augustus 2012 at 19:37

  Hmm moet dan toch maar eens wat minder zout toevoegen aan het eten #woepsie!

 • Avatar van Miss Langhaar
  Reply Miss Langhaar 18 augustus 2012 at 15:03

  Wat een handige artikelen dit!
  Bij mij is het een beetje tegenstrijdig. Ik eet heel graag gezouten dingen, liever dan suiker. Zout chips, nooitjes etc eet ik heel vaak maar anderzijds is mijn bloeddruk veel te laag en raden ze altijd aan meer zout te eten -_-

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 augustus 2012 at 09:04

   Ik zou dan wellicht toch eens een gesprek aan gaan met de huisarts want er zijn ook gezondere producten om de bloeddruk omhoog te krijgen..

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 18 augustus 2012 at 12:55

  Ik hou van af en toe een chipje, vooral de frietchips vind ik heel erg lekker. Maar dat doe ik niet elke week. Zout voeg ik vooral een heel klein beetje toe in de salade dressing, maar verder eigenlijk amper. Hier maak ik me niet zo druk om dus. Maar ik eet wel minimaal 2 boterhammen per dag en neem zo’n 2 zoetjes op een dag voor in de koffie en hou wel van een wijntje (hoewel ik slechts 1x per week drink meestal), eet elke ochtend yogurt en ik rook zo’n 2/4 sigaretten op een dag. Ik kan aan een aantal dingen nog wel werken dus om nog wat gezonder te leven =)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 20 augustus 2012 at 09:04

   Haha! Lekker relativeren hoort erbij natuurlijk ;)

 • Avatar van Vera
  Reply Vera 18 augustus 2012 at 11:04

  Ik doe bijna nooit ergens extra zout bij, dus ik denk dat het bij mij wel meevalt :) Het zit al in zoveel producten.

 • Avatar van lin
  Reply lin 18 augustus 2012 at 09:43

  Ik weet zeker dat ik te veel zout eet….. Maar ik vind het zo lekker! ;) Misschien toch eens wat minderen….

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.