Eten & drinken Media

De 5 meest verouderende levensmiddelen #3

25 augustus 2012

Onze smaakpapillen en hersenen zijn sterk afgestemd op smaak, vooral suiker en zout, maar ook op de textuur, het gemak en de bevrediging die bepaalde producten bieden en dit weten levensmiddelenfabrikanten. Ze stoppen veel suiker, zout, slechte vetten en dubieuze additieven in hun producten om de complexe behoeften van smaak en hersenen te bevredigen. Deze producten geven ons zoveel genot dat we ze vaak liever eten dan gezond, natuurlijker voedsel. Ze missen echter wel voedingswaarde en zijn zeer antiverjongend. Eerder las je alles over #1, suiker en #2 zout, vandaag is nummer 3 aan de beurt. 

Koeienmelk
Melk van de koe wordt vaak als een wondermiddel genoemd als het gaat om een product wat vol calcium zit en veel vitamines en eiwitten levert die we nodig hebben. Maar koeienmelk haalt juist de verjongingspogingen van het lichaam radicaal onderuit. Het prikkelt 4 verouderingsprocessen en bevat veel vet, cholesterol en calorieën, mist veel essentiële mineralen en fytonutriënten en zit vaak vol gifstoffen als kunstmatige hormonen, antibiotica en bestijdingsmiddelen. Steeds meer bewijzen doen vermoeden dat koeienzuivel in verband gebracht kan worden met ernstige gezondheidsklachten zoals osteoporose, obesitas, diabetes, enkele soorten kanker en hartkwalen.

Koeienmelk is het perfecte voedsel voor kalveren: het bevat alle natuurlijke groeihormonen, voedingsstoffen en antistoffen die ze nodig hebben. Maar het is niet goed voor de mens. Het kan een sterk allergeen zijn, de bloedsuiker beïnvloeden en insulineen oestrogeenspiegels verhogen en daarmee hormonale disbalans veroorzaken. Melk verstoort de spijsvertering waardoor je last kan krijgen van een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree, winderigheid, een zogenaamde slijmkeel en misselijkheid. Daarnaast is melk ook verzurend en moet dus worden tegengegaan met veel alkaliserend voedsel zoals groente anders kan er calcium uit botten en tanden gaan ‘lekken’.

Kies liever voor producten van geiten-, schapen-, of buffelmelk, deze bevatten meer vitaminen en mineralen, ontstekingsremmende oligosacchariden en minder vetdeeltjes waardoor ze makkelijker te verteren zijn. Donkere bladgroente, bonen, noten, zaden, notenmelk, granen en kruiden/specerijen leveren alle mineralen en vitaminen die je nodig hebt voor een optimale opname van calcium.

Veroudering door koeienmelkproducten:
– aankomen
– acné en puistjes
– astma en eczeem
– cellulitis
– spijsverteringsstoornissen
– gas
– rimpels
– snotteren
– schimmel
– stijve gewrichten
– verlies botmassa en osteoporose
– weinig energie.

De informatie uit dit artikel komt uit het boek ‘Eet jezelf jong’ van Elizabeth Peyton-Jones. Volgende week behandel ik het 4e levensmiddel wat in de top 5 staat van meest verouderende levensmiddelen.

Ik ben zelf al vanaf kleins af aan geen melkliefhebber en ik drink dit dus ook nooit, wel vind ik een bakje kwark of yoghurt op zijn tijd lekker maar herken ik wel enkele ‘symptomen’ uit dit artikel als ik dit gegeten heb. Ik maak me geen zorgen dat ik te weinig calcium inneem want ik neem een goed voedingssupplement hiervoor en eet voldoende granen, donkergroene groentes en noten.

Ben jij een melkliefhebber? Of juist niet? Ben jij bang dat je calcium te kort hebt/krijgt? En had jij verwacht dat een product waarmee bijna iedereen wel is opgegroeid en wat altijd aangeprezen is eigenlijk helemaal niet zo goed is voor je?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Immi
  Reply Immi 31 augustus 2012 at 20:26

  Oshi-
  Melk liefhebber hier. Al valt het nog mee hoe vaak ik het drink.Maar ik krijg wel veel melkproducten binnen. Maar ik had eerlijk gezegd geen idee dat het zo slecht voor je was! Dat word minderen op mijn geliefde tosti’s denk ik zo..

 • Avatar van Sylvia-Griekenland
  Reply Sylvia-Griekenland 30 augustus 2012 at 18:26

  Nou daar zijn we klaar mee! Ik kom nog uit de tijd dat de slogan ‘ melk is goed voor elk’ dagelijks te horen was… En niet te vergeten de schoolmelk die je moest en zou opdrinken in de pauze. En nu blijkt dan dat het allemaal zo goed niet is. Ik drink al jaren 1 liter (ja, echt waar!) melk per dag en ben me dus suf geschrokken van dit artikel. Abrupt stoppen doe ik niet maar ga het wel terugbrengen tot een half liter per dag. Aan de andere kant laten we ons ook gek maken, ik ga toch eens verder onderzoek doen;-)

 • Avatar van lot
  Reply lot 27 augustus 2012 at 17:55

  Is soyamelk dan ook slecht?
  En waar kun je dan beter je calcium uit halen?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 augustus 2012 at 12:16

   In het artikel staan enkele voedingsmiddelen waar je calcium uit kunt halen en je zou evt. een supplement kunnen slikken? :)

 • Avatar van Miss Langhaar
  Reply Miss Langhaar 26 augustus 2012 at 21:54

  Dit had ik niet verwacht eigenlijk! Maar ik drink zelden melk, misschien een halve liter per maand ofzo :)

 • Avatar van Eline
  Reply Eline 25 augustus 2012 at 21:50

  leuk om te lezen!

 • Avatar van Kelly
  Reply Kelly 25 augustus 2012 at 19:45

  Misschien moet ik dan maar wat minder melkproducten gebruiken aangezien ik erg veel last heb van astmatische klachten en een exceemhuid. Interessant om te lezen!

 • Avatar van Isabel
  Reply Isabel 25 augustus 2012 at 11:21

  Oke, ik drink geen melk meer :S

 • Avatar van Calendula
  Reply Calendula 25 augustus 2012 at 10:23

  Wat met sojamelk….? Er zijn heel veel bronnen die stellen dat dat ook ongezond is en ons lichaam (itt Aziaten) hier niet aan aangepast is… Ikzelf drink heel graag melkproducten maar vooral sojamelk, ook omwille van de diervriendelijkheid. Maar twijfel altijd of het wel gezond is.

 • Avatar van Anotherfashionlover
  Reply Anotherfashionlover 25 augustus 2012 at 10:14

  Ik heb melk nooit lekker gevonden maar moest wel altijd daarvoor in de plaats chocolademelk drinken, nu drink ik het nooit meer en eet elke ochtend yoghurt met cruesli als ontbijt. Ik heb een tijdje sojayoghurt geprobeerd, maar dat vind ik én te duur én daar zit dan weer veel suiker in.

 • Avatar van Brenda Andriese
  Reply Brenda Andriese 25 augustus 2012 at 08:33

  Ik was verzot op melk en yoghurt. Mijn ontbijt was standaard brinta met melk. Maar tijdens een marathontraining had ik elke keer tijdens mijn training na mijn brinta-ontbijt last van diarree. Echt super-annoying. Ook na een bakje yoghurt moest ik direct na de wc. Ik werd er op een gegeven moment zelfs misselijk van. Een beetje googlen en ik kwam op lactose-intolerantie. Een test in het ziekenhuis wees dit ook uit en niet zo’n beetje ook.

  Ik ben me er in gaan verdiepen en wat jij in je stukje ook min of meer aangeeft. Voor volwassenen is melk helemaal niet nodig, slecht zelfs. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel mis. Zo’n lekker koud glas melk bij je lunch. Nu heb ik zelfs gelezen dat het sowieso slecht is om te drinken terwijl je eet omdat drinken de zuurtegraad van je maagsap verandert waardoor het eten dat je op dat moment slechter wordt verteerd. Ook weer zoiets.

  Ik denk dat heel veel mensen geen idee hebben hoe slecht onze eet- en drinkgewoontes in de loop der decennia zijn geworden. We zijn ons lichaam simpelweg aan het vergiftigen.

  Mooi artikel!

 • Avatar van Lifesplash
  Reply Lifesplash 25 augustus 2012 at 08:29

  Stiekem twijfel ik, mijn vader drink echt van jongs af aan best veel melk en nu nog steeds. Zeker elke dag een glas. En zijn rimpels en grijze haren zijn nog (nauwelijks) te zien, en ik kan je vertellen… hij is niet de jongste meer haha! Wat betreft alle andere symptonen zijn ze ook nog niet te zien. Het kan natuurlijk zijn dat hij een uitzondering is, maar dat lijkt me stug. Ik kan me ook niet echt voorstellen dat dit slecht is voor je botten. Ouderen mensen moet namelijk juist veel melk drinken omdat melk je botten sterk maakt..

 • Avatar van Macblogster
  Reply Macblogster 25 augustus 2012 at 07:41

  Mijn dochter had een koemelkallergie, dus is niet opgevoed met koemelk maar met sojamelk. Geitenmelk dronk ze ook, maar dit was destijds erg duur, zelfs duurder dan Sojamelk, wat toen ook aan de prijs was. Destijds verbaasde het mij in hoeveel producten er melk eiwitten verwerkt was/is. Zelfs in lolly’s of winegums.

 • Avatar van meike
  Reply meike 25 augustus 2012 at 06:43

  Jeetje schrik hier toch wel even van. Hier een echte melk verslaafde net als mijn jongste zoontje samen maken we zo’n 10 liter soldaat per week, mijn oudste is gek op soja melk denk dat we dat maar meer moeten gaan drinken, want dit is dus echt niet zo goed als dat ik dacht

 • Avatar van regina
  Reply regina 25 augustus 2012 at 03:19

  Ik drink nooit melk maar eet wel yoghurt.Ik had niet verwacht dat het zo slecht voor je is. Raar dan he de reclame… Melk is goed voor elk!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.