Beauty

How To | Zelfbruiner gebruiken mèt een mooi resultaat

5 augustus 2012


Zo door de jaren heen ben ik mijn lelieblanke huidskleur gaan waarderen, maar dit is lang anders geweest. Toen ik jonger was was ik hier namelijk heel onzeker over, helemaal in de zomermaanden waarbij iedereen behalve ik (overdrijven was ik toen ook heel goed in *wink*) wel een prachtig zongekust huidje leek te hebben. Aangezien ik in de zon amper een kleurtje krijg heb ik al heel wat zelfbruiners geprobeerd. Eerlijk is eerlijk: ik ben er geen fan van (want teveel werk en ik ben lui, waardering voor mijn lichte huidskleur èn het staat me gewoon onnatuurlijk) maar zo door de jaren heen heb ik wel een stappenplan onder de knie gekregen waarmee je een mooi, subtiel, resultaat kunt krijgen.

Scrubben
Voor het mooiste resultaat begin je met je huid te scrubben. Stap onder de douche en neem de tijd om je gehele lichaam te scrubben, van top tot teen en geef hierbij vooral wat extra aandacht aan de droge plekjes zoals ellebogen, knieën, enkels etc. Ga je je gezicht ook behandelen met een zelfbruiner? Zorg dan dat je je gezicht ook ontdoet van alle dode huidcellen door deze met een hiervoor geschikt product te exfoliëren. Voor het lichaam ben ik met mijn gevoelige huid meer fan van de heel erg fijne lichaamsscrubs zoals die van H2O+ en Decubal en voor het gezicht gebruik ik dan liever mijn Clarisonic of een exfoliërend product.

Tips voor tijdens het insmeren
Zorg dat je na het douchen minstens een kwartiertje wacht zodat je huid helemaal droog is voordat je een zelfbruiner aanbrengt. Breng een zelfbruiner in kleine hoeveelheden tegelijk aan met ronddraaiende bewegingen, zo voorkom je 1. dat je teveel product gebruikt per gebied en 2. dat je lelijke strepen krijgt als het opgedroogd is. Gebruik minder product op de drogere delen zoals de knieën, enkels, ellebogen etc. omdat de kleur hier anders intenser zal worden. Behandel je je gezicht ook met zelfbruiner let er dan op dat je ook goed je hals, nek, oren en het deel achter je oren meeneemt voor een zo egaal en ‘natuurlijk’ mogelijk resultaat. Let wel op dat je niet teveel product gebruikt bij je haargrens en je wenkbrauwen. Hier kan de zelfbruiner zichzelf anders lelijk ophopen waardoor je donkerdere vlekken krijgt.

Alleen wanneer je een heel erg droge huid hebt zal ik aanraden om deze van tevoren in te smeren met een bodylotion en dit even te laten intrekken. De kleurstoffen in de zelfbruiner pakken namelijk erg goed op de droge huid en geven anders zeker een te intensief resultaat.

Was na het gebruik van zelfbruiner je handen goed, vooral tussen je vingers. Let er echter wel op dat je je polsen en de bovenkant van je handen en vingers niet tè goed wast, anders heb je een zongekuste lichaamshuid en witte handen… Draag na het insmeren loszittende kleding en ga voor minstens 6 uur niet sporten, douchen en/of zwemmen. Geef de ingrediënten de tijd om een zo mooi mogelijk resultaat te geven, water en zweet kunnen namelijk zorgen voor vlekken.

Producttips
Je hebt producten met zelfbruiner-ingrediënt en zònder dit ingrediënt. De eerste zorgen ervoor dat je huid geleidelijk aan een mooi kleurtje krijgt en de tweede zorgen ervoor dat je direct resultaat ziet wat je ’s avonds tijdens je douchebeurt weer van je lichaam af kunt wassen. Bij beide soorten zou ik persoonlijk het gehele bovenstaande stappenplan aanhouden voor een zo mooi mogelijk resultaat. Aangezien de producten zonder zelfbruiner onder de douche te verwijderen zijn, zou ik deze niet aanraden om te gebruiken als je gaat zwemmen ;)

Zonder zelfbruiner
Lancaster Bronzing Beauty adjustable tan glow refreshing leg fluid 125ml, €29,00. In dit product zitten poeders en ingekapselde pigmentbolletjes die bij het in contact komen met de huid openen en kleur geven aan de huid. Voor een subtiel tintje breng je het product in een heel dun laagje aan, voor een meer opvallendere tint breng je meerdere laagjes over elkaar aan. Daarnaast zijn er werkstoffen aan toegevoegd die de natuurlijke aanmaak van melanine stimuleren en ervoor zorgen dat deze gelijkmatig over de huid verdeeld wordt en zitten er ook hydraterende stoffen in die zorgen voor een zachte, stralende huid. Verkrijgbaar in verschillende tinten, passend bij jouw fototype. Geschikt voor het gehele lichaam.

Sisley Phyto-Touche tinted body sun glow gel 100ml, €74,50. Dit product is geschikt voor het gehele lichaam en bevat in water oplosbare kleurstoffen en goudkleurig parelmoer die zorgen voor een direct zongekuste huid en is met water en zeep te verwijderen. Als ik kijk naar de ingrediëntenlijst dan zit dit product vol hydraterende, antioxiderende werkstoffen en is het dus ook zeker een verzorgingsproduct te noemen. De geur? Roos, geranium, magnolia en lavendel: heerlijk! Geschikt voor het gehele lichaam.

Met zelfbruiner
Vichy Auto Bronzant hydra-bronzing wipe for the face per verpakking van 1 doekje, €1,00. Eén doekje (1 verpakking) is goed om je gezicht, hals, nek en decolleté te kunnen behandelen en geeft binnen 1 uur een natuurlijke kleur.

Sisley self tanning hydrating facial skin care 60ml, €91,00. Deze crème voor het gezicht zorgt binnen 2 uur voor een duurzame bruining en zorgt dat deze enkele dagen aanhoudt voor een natuurlijk resultaat. Er zitten hydraterende en antioxiderende bestanddelen in die ervoor zorgen dat je gezicht ook nog eens soepel, comfortabel, stralend, en zacht aanvoelt en beschermd is tegen vrije radicalen.

Sephora tinted self-tanning face gel 50ml, €16,00. Deze gezichtszelfbruiner breng je aan door middel van de kwastapplicator, maar voor een echt mooi en egaal resultaat zou ik hem aanraden om met een hoekje van een washandje aan te brengen met ronde bewegingen. Naast zelfbruinende ingrediënten zitten er ook verzorgende ingrediënten in die zorgen voor een zachte huid.

– Ben je iets te enthousiast geweest met de zelfbruiner? Geen paniek! Je kan je lichaam/gezicht een scrubbeurtje geven om de intensiteit van de kleur wat minder te laten worden. Lukt dit helemaal niet? Dan zou je wat waterstofperoxide 3% op een watje kunnen aanbrengen en hiermee over de te oranje plekken heen kunnen gaan, dit neutraliseert namelijk de kleurstoffen van de zelfbruiner (DHA).
– Je weet nooit precies hoe de kleur en het resultaat uitpakt. Heb je een feestje of speciale gelegenheid waarvoor je jezelf een extra tintje wilt geven, doe dit dan enkele dagen van tevoren zodat eventuele foutjes nog tijdig te herstellen zijn of probeer je zelfbruiner tijdig uit zodat je weet hoe je huid erop reageert en hoe deze het mooiste resultaat geeft.
– Let er op dat een zelfbruiner over het algemeen geen UV bescherming bevat en je dus alsnog je huid goed dient te beschermen. Lees dit artikel vol tips hierover.

Gebruik jij wel eens zelfbruiner? Heb je een gebruikstip of een producttip die je graag wilt delen? Ik zie je reactie graag tegemoet :)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 9 augustus 2012 at 11:07

  Ik gebruik ook steeds zelfbruiners want mijn huid lijkt maar niet natuurlijk te willen bruinen:) xoxo

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 7 augustus 2012 at 10:12

  Ik heb het nooit geprobeerd, ook vanwege de angst van vlekken/strepen etc. ;) En ik vind mijn huid wel prima zo. Vroeger was ik ook lelieblank, tegenwoordig word ik wel wat bruiner.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 augustus 2012 at 09:35

   Ik hoor dat van veel mensen die toen ze jong(er) waren heel lastig konden kleuren in de zon en nu ze ouder worden dit toch langzaam op gang komt. Ik hou de hoop er dus maar in ;)

 • Avatar van Lovethatmakeup
  Reply Lovethatmakeup 6 augustus 2012 at 13:36

  Handig artikel! Ik heb die ook van de Sephora :)

 • Avatar van Barbara
  Reply Barbara 6 augustus 2012 at 10:13

  Mijn favoriet was voorheen Paula’s Choice, omdat dat geen poespas in zit, maar nu ik de mousse van Clarins heb gebruikt… hmmmm!

 • Avatar van Eline
  Reply Eline 5 augustus 2012 at 19:25

  handig artikel!

 • Avatar van ValleyDoll
  Reply ValleyDoll 5 augustus 2012 at 12:07

  Nuttige tips ! Ik heb ook een erg bleke huid en zelfs wanneer ik 2 weken op vakantie ben geweest en voor mijn doen behoorlijk bruin ben, stelt dat nog niet veel voor :p ! Dus ik gebruik wel regelmatig zelfbruiner en dat gaat me goed af,zolang het niet too much is.

 • Avatar van Esmay
  Reply Esmay 5 augustus 2012 at 11:41

  Ah, fijn zulke tips! Ik ben namelijk altijd bang voor vlekken en / of strepen! Dus dit komt mooi van pas :D

 • Avatar van Macblogster
  Reply Macblogster 5 augustus 2012 at 09:48

  Ondanks dat ik al een tintje heb, gebruik ik ook een zelfbruiner, zo’n 3 tot 4 keer in het jaar. Dit doe ik omdat ik mijn zomerse kleur- die er wat mij betref veel gezonder uit ziet- wil bereiken op momenten dat de zon nergens te bekennen is. Zonder zon zie ik er- voor mijn doen- heel erg bleek uit. Mijn huid behoort gewoon een mooie warme gloed te hebben en regelmatig zonnestralen te voelen :-)
  Ik heb altijd een zelfbruiner van Lancaster gebruikt, maar nu ben ik die van Paula’s Choice aan het uitproberen.

 • Avatar van Kevser
  Reply Kevser 5 augustus 2012 at 02:02

  Ik heb de Sisley zelfbruiner al drie jaar geloof ik (I know, not so good :p), maar hij doet nog steeds z’n werk perfect! Ik gebruik het vooral voor feestjes op mijn armen en benen. Puur voor die extra glow ;) Love it!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 6 augustus 2012 at 08:37

   Zolang hij nog niet gek ruikt of een verkeerde kleur geeft, zal het wel goed zijn denk ik dan ;) Ik vind die van Sisley zelf ook het mooiste resultaat geven.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.