Beauty

Hyperpigmentatie

14 augustus 2012


Wat is pigment? De onderste laag van de opperhuid (basaalcellenlaag) bevat melanocyten. Dit zijn pigmentcellen die pigmentkorrels maken. Deze pigmentkorrels heten melanine en geven de huid een kleur.

Oorzaak hyperpigmentatie: Alle pigmentcellen bevatten uitlopers die, onder invloed van o.a. UV-stralen, de pigmentkorrels (melanine) aan de huidcellen geven waardoor de huid bruin gaat kleuren. Dit proces duurt een dag of 3-4. Dat is ook de reden dat wanneer je op vakantie gaat, je de eerste dagen niet direct een duidelijke bruine kleur ziet. De uitlopers moeten onder invloed van de UV-stralen gaan groeien. Dit kost een paar dagen. Melanine zorgt niet alleen voor de huidskleur, maar geeft ook enige bescherming tegen UV-stralen van de zon.

Soms maken melanocyten te veel of te weinig melanine (pigment) aan. Waardoor er pigmentstoornissen ontstaan. Als er lokaal in de huid te veel pigment wordt aangemaakt, spreken we over hyper-pigmentatie.

Bijvoorbeeld:
– sproeten
– moedervlekken
– melasma (Cloasma)
– ouderdomsvlek (Lentigo Solaris)
– Postinflammatoire hyperpigmentatie (vlekjes die ontstaan na het genezen van wondjes, littekens, ontstekingen).

Het aantal mensen met hyperpigmentatie neemt de laatste jaren alleen maar toe. De oorzaak hiervan, is de verandering in het gedrag van de mensen zelf; men zit meer in de zon (en gaat vaker op (zon-)vakantie, gebruik van zonnebank, de ozonlaag wordt dunner (intensiteit van de UV-stralen neemt daardoor toe), meer mensen met een donkere huid (bij donkere mensen bevatten pigmentcellen veel meer en grotere, rijpere pigmentkorreltjes en zijn de opperhuidcellen veel voller beladen met pigmentkorreltjes dan bij blankere mensen) en vergrijzing leidt ook tot meer mensen met pigmentstoornissen (ouderdomsvlekken).

Verdere oorzaken zijn:
– Hormonale invloeden (zwangersschap, anti-conceptie pil, borstvoedingsperiode)
– Medicijngebruik
– Irritatie-/ontstekingspigment
– Erfelijkheid
– Gebruik van bepaalde cosmetica.

Wat kan je zelf doen om hyperpigmentatie te voorkomen of te verminderen:
– nooit (meer) onder de zonnebank
– Meerdere keren per dag een SPF 50 gebruiken of liever nog een SPF 50 met mineraal filter, dat helemaal geen UV-stralen in je huid laten komen
– Diepte reinigende fruitzuurpeeling voor thuis gebruik.

Wat kan een dokter of dermatoloog voor je doen:
– Behandeling met huidblekende crèmes
– Behandeling met “oppervlakkige chemische peeling” met fruitzuren
– Lasertherapie
– Camouflage therapie

Tips: tegenwoordig zijn er ook cosmetica producten die een zeer goed resultaat geven. Het is dan wel belangrijk om na die behandelingen en bij het gebruik van die producten zo weinig mogelijk onbeschermd te zonnen en ook geen zonnebank meer te gebruiken, zelfs als je een goed resultaat hebt na de behandeling. Als je meer wilt weten kun je een mail sturen naar mij: info@belissima.nl, ik adviseer je graag verder.

Mocht je nog vragen hebben n.a.v dit artikel laat jouw vragen dan gerust achter via de comments, dan zal ik proberen om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Kyra Donker-Demmer
http://www.belissima.nl/

Reacties op dit artikel

 • Avatar van beez
  Reply beez 10 september 2012 at 10:30

  hallo, even een vraagje ; als ik nooit onder de zonnebank of het zonneke komt en ik dus bleekjes zie heb ik zeer donkere kringen onder mijn ogen, en een donkere verkleuring rond mijn mond en kin (niet van haartjes, wel pigment denk ik, net zoals ik een bolletje mokka ijs in mijn gezicht zou gesmeerd hebben), als ik dan onder de zonnebank ga merk je wat minder van de kringen onder mijn ogen, maar de ”bol mokka ‘ wordt dan wel chocolade, en ook krijg ik donkere vlekken rond mijn mond,
  kan ik hier iets aan doen??
  is het zo dat als ik mijn gezicht insmeer met factor 50 dat ik niets meer van bruin tintje krijg? of krijg ik wel nog dat bruine gezonde tintje, en blijven de vlekken dan weg?? want is insmeren niet tegen het verbranden,, ?? hou je me even op de hoogte?? groetjes

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 september 2012 at 10:41

   Als je jezelf insmeert met een hoge factor dan zal je alsnog een tintje kunnen krijgen van de zon, het duurt alleen iets langer en je huid loopt er veel minder beschadiging van op. Wat je omschrijft zo rondom je mond is denk ik ook pigment en volgens mij kan je daar niet heel erg veel aan doen. Je kan natuurlijk werken met een zelfbruinend product of een dekkendere foundation om dit minder op te laten vallen. Misschien eens naar een goede schoonheidsspecialiste of huidtherapeut gaan om ernaar te laten kijken, wellicht hebben deze ook een mooie oplossing? Succes!

   • Avatar van beez
    Reply beez 11 september 2012 at 16:31

    ok!! enorm hard bedankt voor je snelle antwoord!

 • Avatar van Isabel
  Reply Isabel 17 augustus 2012 at 17:50

  Ik heb al mijn hele leven sproeten, komt wel door de zon maar insmeren of niet: dat krijg ik toch wel.

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 17 augustus 2012 at 12:27

  Oh dat had ik niet gedacht dat jij pigmentvlekjes had, je huid ziet er op de foto’s zo bleek uit. Ik heb iig nog niets gezien =)

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 16 augustus 2012 at 19:53

  Fijn artikel! Ik gebruik nu altijd factor 50 op mijn gezicht en smeer na elk uur bij wanneer ik in de zon zit. Nu gebruik ik op mijn gezicht minerale factor. Bevalt erg goed! Door pil gebruik heb ik helaas 1 pigment vlekje op mijn wang. Ik ging slechts 3x per jaar onder de zonnebank (met bescherming) maar dat doe ik dus ook maar niet meer.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 16 augustus 2012 at 20:25

   Ik heb zelf enkele pigmentvlekjes op mijn gezicht terwijl ik altijd goed smeer en de zon zoveel mogelijk vermijd. Ik heb nog nooit de link gelegd met de pil eigenlijk.. Nouja, niks meer aan te doen dan goed verzorgen en SPF smeren :)

 • Avatar van Gerda
  Reply Gerda 14 augustus 2012 at 21:50

  Heel mooi artikel! Ik heb zelf gelukkig ook geen last van vlekjes. Voor mijn gezicht gebruik ik een bb-cream met spf 20 en de rest van mijn lichaam smeer ik elke ochtend in met Biodermal, spf 50. Bruin word ik daardoor heel langzaam, maar dat vind ik niet erg.
  Hoe lang blijft de spf eigenlijk zijn werk doen? Kun je volstaan met 1 keer per dag de bb-cream?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 augustus 2012 at 22:56

   Nee helaas niet. SPF werkt maar hooguit zo’n 2 uurtjes door en als je make-up draagt is je gezicht ‘bijwerken’ met SPF dus heel erg lastig..

 • Avatar van Miss Langhaar
  Reply Miss Langhaar 14 augustus 2012 at 18:19

  Handig artikel! Ik heb amper vlekjes, maar ik kom niet zoveel in de zon en ga nooit onder de zonnebank :)

  • Avatar van Kyra
   Reply Kyra 14 augustus 2012 at 21:25

   Hallo Miss Langhaar,

   Dat is de beste manier om hyper pigmentatie tegen te gaan of dit proces te vertragen. Hoe jonger je bent, hoe beter het resultaat.

   Groetjes, Kyra Demmer
   http://www.belissima.nl

 • Avatar van Robin
  Reply Robin 14 augustus 2012 at 18:18

  Hallo,

  Ik heb zelf veel last van sproeten terwijl ik verder wel snel bruin word, zou de fruitzuurpeeling voor thuis mijn sproeten kunnen verminderen? Ik vind het erg vervelend en ik probeer ze vaak te verbergen door foundation of bb-creme. Als ik in de zon ga gebruik ik verder altijd zonnebrand en een speciale stick van biodermal tegen tegen pigmentvlekken. Zijn er nog verdere tips om sproeten te verminderen want ik begin liever niet aan laseren.

  Groetjes Robin.

  • Avatar van Kyra
   Reply Kyra 14 augustus 2012 at 21:24

   Hallo Robin,

   Sproetjes kan je behandelen met blekende creme´s of chemische peeling via de dokter. Een thuisbehandeling is helaas niet toereikend.
   Natuurlijk kan je de sproetjes wel camoufleren.

   Groetjes, Kyra Demmer

 • Avatar van Kyra
  Reply Kyra 14 augustus 2012 at 17:18

  Hallo Christel,

  Goed dat ook jij het mineraal filter ontdekt hebt. Ben er zelf een enorme fan van. Maar zoals bij elke SPF product, zijn deze producten ook na ongeveer twee uur uitgewerkt. Ik blijf dit maar zeggen, omdat men dit vaak vergeet of niet weet :-)

  Groet,
  Kyra Demmer
  http://www.belissima.nl

 • Avatar van Christel
  Reply Christel 14 augustus 2012 at 16:10

  Hier iemand met huidtype 1 en dus ook sproetjes op mijn gezicht. Ik merk ook dat mijn gezicht ook meer SPF nodig heeft dan de rest van mijn lichaam en mineraal filter werkt daar inderdaad een stuk beter voor. (nu smeer ik toch wel met spf 50, dus dat scheelt ook al)

 • Avatar van CaptureBeauty
  Reply CaptureBeauty 14 augustus 2012 at 15:01

  Interessant artikel! (Misschien heb ik eroverheen gelezen maar ik snap het niet helemaal) Is het schadelijk? Krijg je er huidkanker van (zoals dat kan bij te vaak verbranden enzo)?
  want ik heb m’n sproetjes al sinds m’n geboorte, en moedervlekken natuurlijk ook..
  Maar ik word juist niet zo gauw bruin als ik in de zon lig (dus weinig pigment)..

  • Avatar van Kyra
   Reply Kyra 14 augustus 2012 at 17:16

   Hallo CaptureBeauty,

   Alle hyper pigementatie zoals hierboven beschreven is totaal niet schadelijk. Kan alleen als cosmetisch storend ervaren worden.

   Heb ik je vraag zo voldoende beantwoord?

   Groet, Kyra Demmer
   http://www.belissima.nl

   • Avatar van CaptureBeauty
    Reply CaptureBeauty 14 augustus 2012 at 18:14

    Aha ja dankjewel!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.