Beauty

Wat is stress?

30 augustus 2012


Steeds meer mensen hebben last van stress. Niet zo heel erg gek ook als je kijkt hoe vol onze agenda’s zijn, dat we steeds meer van onszelf moeten en dat er steeds meer door de maatschappij van ons wordt verwacht. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt het zelfs een wereldwijde epidemie en nog niet heel erg lang geleden werd stress erkend als belangrijke factor in een grote reeks lichamelijke en geestelijke klachten.

De geschiedenis

De term stress werd in de 17e eeuw als technische term geïntroduceerd door natuurkundige en bioloog Robert Hooke die geïnteresseerd was in de vraag hoe technische constructies zoals bruggen ontworpen moesten worden om bestand te zijn tegen zware belasting en natuurkrachten. Hij gebruikte o.a. de term stress voor de druk die op dergelijke constructies wordt uitgeoefend. Wereldwijd bekende psychologen Sigmund Freud en Carl Jung hadden het in hun boeken ook over het onderwerp stress maar de Oostenrijkse arts Hans Selye gebruikte de term in 1936 voor het eerst in de huidige betekenis van het woord.


Stressor en stressreactie
Alle vormen van lichamelijke en geestelijke belasting beïnvloeden negatief het herstel van een lichaam; de weerstand neemt af en nieuwe ziektes krijgen gemakkelijker een kans. Maar iedereen reageert weer anders op een (zelfde) belasting: niet iedereen is even stressgevoelig. Stress is dus een relatief begrip.

Een stressor is een bron van waaruit de stress komt (zoals bijvoorbeeld een ontslag of scheiding) en hoe je daar op reageert komt tot uiting in een stressreactie. Mensen gaan op verschillende manieren met een stressor om en daarom zal de één zich lange tijd verslagen voelen, terwijl een ander zich vermant en de draad weer snel oppakt. Een stressor hoeft dus niet automatisch te leiden tot een stressreactie, maar is afhankelijk van de betekenis die eraan gegeven wordt. Je hebt vooral zelf invloed op de stress die je ervaart, maar je persoonlijkheid en je sociale omgeving spelen ook een belangrijke rol in dit proces.

Bij stressreacties kan er onderscheid worden gemaakt in distress (negatieve spanning die de gezondheid op langere termijn kan schaden en prestatieverminderend werkt) en eustress (positieve, gezonde spanning die prestatieverhogend werkt). Qua stresswaarde scoren bijvoorbeeld ontslag en trouwen ongeveer even hoog met wat dit voor het lichaam doet, alleen is ontslag distress en trouwen eustress. Ook positieve gebeurtenissen zorgen dus voor stress, maar deze leiden bijna nooit tot een stressreactie.

Stress symptomen
Als je te lang of te vaak last hebt van stress zal dit leiden tot psychische en/of lichamelijke klachten, hoe langer en heviger de stressreactie, hoe groter het effect op de gezondheid. De symptomen kunnen zeer uiteenlopen per persoon. Hoe uit stress zich bijvoorbeeld?

Geestelijk: o.a. verwarring, vergeetachtigheid, ongecontroleerdheid, intolerantie, onrust, depressieve gevoelens, ontevredenheid, kwetsbaar voelen, angst en wisselende emoties.

Lichamelijk: o.a. vermoeidheid, spierspanningen, hoofdpijn, verstoorde spijsvertering, trillen, beven, oorsuizen, hoge bloeddruk, duizeligheid, oppervlakkige ademhaling, lusteloosheid, zenuwtrekjes, droge mond en keel, overmatig zweten, huiduitslag zoals eczeem en overmatige haaruitval.

Gedragsmatig: geen eetlust of juist overeten, laag libido, veel meer slapen of juist te weinig slapen, afwezigheid op werk en/of veel te laat komen, terugtrekken uit sociaal leven, gokken en misbruik van medicijnen, alcohol en/of drugs.

Een burn-out
Heb je teveel en te lang last van stress dan kom je in een burn-out terecht, een toestand waarin je letterlijk opgebrand bent en langdurig chronische stress hebt ervaren. Het leven van iemand met een burn-out staat op zijn kop en dit kan je geestelijk, lichamelijk en gedragsmatig aan iemand merken. De symptomen zijn te vergelijken met die van chronische stress, alleen gaan ze een stuk verder. Iemand die bijvoorbeeld overspannen is kan nog wel redelijk functioneren, maar iemand met een burn-out kan gewoonweg niet meer verder met zijn normale bezigheden.

Bij overspannenheid zijn de klachten meestal in vrij korte tijd ontstaan en is er een duidelijke oorzaak zoals bijvoorbeeld een verhuizing of een arbeidsconflict. Bij een burn-out zijn de klachten er vaak zo geleidelijk ingeslopen dat er moeilijk een duidelijke oorzaak aan te wijzen is.

Merk je dat je meerdere stresssymptomen ervaart, zorg dan dat je er op tijd bij bent om er wat aan te doen. Het is belangrijk om hier zo vroeg mogelijk bij te zijn zodat je zo snel mogelijk weer helemaal de oude bent.

Binnenkort komt er een uitgebreid artikel online vol met tips ter vermindering en voorkoming van stress.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Charile
  Reply Charile 16 september 2012 at 12:28

  Wat een goed artikel zeg!

 • Avatar van Saskia
  Reply Saskia 14 september 2012 at 12:46

  Handig artikel!

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 3 september 2012 at 12:33

  Ook ik ben benieuwd naar de tips, soms heb ik ook nogal eens last van stress. ( druk op het werk en wat niet lekker loopt, daar zijn er vast meer van ;) )

 • Avatar van Immi
  Reply Immi 31 augustus 2012 at 18:20

  Als ik die lijstjes met uitingen lees, heb ik misschien toch meer last van stress dan ik dacht, oeps? Misschien beter op gaan letten.

  Superhandig en informatief artikel overigens! :)

 • Avatar van Eline
  Reply Eline 31 augustus 2012 at 09:04

  echt de moeite om te lezen!

 • Avatar van Lin
  Reply Lin 31 augustus 2012 at 01:36

  Wat een informatief artikel, nice!
  Ik kan ook een behoorlijke stresser zijn, maar dat ligt meer aan een afwijking in mijn hoofd ;) Ik vergeet veel en dat levert wel eens stress op.
  Ik ben erg benieuwd naar je tips!

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 31 augustus 2012 at 00:10

  Zelf ben ik soms echt een stresskip. Ik kan mijzelf dan zo druk maken erover.
  Goed artikel, ik vond het wel interessant om er meer over te lezen. Misschien een volgend artikel met ontspan tips?
  Liefs, xxx

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 augustus 2012 at 15:53

   Zoals ik onderaad het artikel al vertelde: er gaat zeker een artikel komen met ontspan tips. Of misschien splits ik het in meerdere artikelen, want ik heb er best wel een aantal :)

 • Avatar van CaptureBeauty
  Reply CaptureBeauty 30 augustus 2012 at 23:44

  Wauw echt een handig en informatief artikel! Thanks xx

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 augustus 2012 at 15:54

   Dankjewel voor je enthousiaste reactie, vind zulke artikelen ook erg leuk om te schrijven! :)

 • Avatar van Vera
  Reply Vera 30 augustus 2012 at 22:47

  Ik had heel veel stress aan het eind van vorig studiejaar. Mijn opa was overleden en daardoor had ik een aantal examens niet gehaald en kon ik niet door naar het derde studiejaar. Toen heb ik besloten rust te nemen en nu heb ik een half jaar vertraging, maar kan ik wel dit half jaar rustig alles afronden wat ik toen niet gehaald heb. Nu gaat het weer een stuk beter en ik denk dat het goed is dat ik die keuze toen gemaakt heb :)

  Ik ben erg benieuwd naar de tips!

 • Avatar van Mariska
  Reply Mariska 30 augustus 2012 at 20:50

  Heel handig artikel.. ik herken er best wel veel in omdat ik ook jaren lang stress heb gehad om alles en nog wat..

 • Avatar van Jana
  Reply Jana 30 augustus 2012 at 20:29

  Erg handig , ik ben benieuwd naar de tips :D x

 • Avatar van Macblogster
  Reply Macblogster 30 augustus 2012 at 19:11

  Ik heb de afgelopen paar jaar veel jonge vrouwen (in de 30) een burnout zien krijgen. Allen stonden midden in het leven, hadden wel of geen gezin & loyaal naar de baas. Ik ben daar erg van geschrokken, omdat ik mijzelf bijv ook niet snel ziek meld als ik me niet helemaal 100% voel & grote verantwoordelijkheid voel voor mijn werk & dus snel geneigd ben om te denken “ach joh, ik ga vanavond vroeg naar bed.” Terwijl ik eigenlijk weet dat ik het niet trek.
  Best bijzonder: grotere loyaliteit naar de baas, dan naar jezelf.
  Het vervelende is dat die dames zich allen stuk voor stuk in de steek gelaten voelden door hun baas.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 31 augustus 2012 at 15:57

   Het komt inderdaad steeds vaker voor en de gemiddelde leeftijd van iemand met een burn-out wordt ook steeds lager. Tijd dat we meer tijd voor onszelf gaan maken en betere prioriteiten gaan stellen in hoe we onze tijd indelen :)

 • Avatar van Laura Louise
  Reply Laura Louise 30 augustus 2012 at 16:08

  Heel handig artikel! Ik heb heel veel stress gehad en heb het nog veel. Door alle stress heb ik ‘Trigger Points” in mijn nek gekregen, daarmee zit die spier in de knoop, bij mijzelfs 3 spieren. Het doet erg zeer en de oorzaak is gewoon stress. Ontzettend vervelend.. Ik wacht op je artikel over tips!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.