Eten & drinken Media

De 5 meest verouderende levensmiddelen #4

1 september 2012


Onze smaakpapillen en hersenen zijn sterk afgestemd op smaak, vooral suiker en zout, maar ook op de textuur, het gemak en de bevrediging die bepaalde producten bieden en dit weten levensmiddelenfabrikanten. Ze stoppen veel suiker, zout, slechte vetten en dubieuze additieven in hun producten om de complexe behoeften van smaak en hersenen te bevredigen. Deze producten geven ons zoveel genot dat we ze vaak liever eten dan gezond, natuurlijker voedsel. Ze missen echter wel voedingswaarde en zijn zeer antiverjongend. Eerder las je alles over #1, suiker en #2 zout, #3 koeienmelk en vandaag is nummer 4 aan de beurt.

Vlees
Voor sommigen komt het als een verrassing omdat ons van jongs af aan al wordt geleerd dat vlees de beste bron is van eiwit dat we nodig hebben om sterk te blijven, ons lijf te herstellen en haar, nagels, spieren, pezen en huid aan te maken, maar er zijn verschillende vervangers die gezonder voor je zijn. Eiwit uit vlees en gevogelte trekken een zware tol voor je lijf. Het bevordert alle vijf verouderingsprocessen, zit bomvol verzadigde vetten en bevat geen enkele beschermende antioxidant of fytonutriënt. Daarnaast is het ook nog eens zeer calorierijk.

Vlees is één van de meest verzurende ingrediënten en met de jaren kunnen nieren minder effectief overtollig zuur afvoeren, wordt calcium aan de botten, huid, tanden, haren en nagels onttrokken om het op te slaan. Onderzoek toonde aan dat vrouwen die veel vlees eten drie keer zoveel botmassa verliezen en fracturen krijgen dan vrouwen die vooral plantaardig eitwit eten. Het veroorzaakt chronische ontstekingen; rood vlees bevat veel verzadigd vet, een suikermolecuul en een vetzuur dat arachidonisch zuur heet en die ontstekingen veroorzaken. Vlees bevat veel ontstekingsbevorderende, kankerveroorzakende sulfieten en nitrieten en het irriteert de darmen doordat er gifstoffen worden opgebouwd die worden omgezet in ammonia, sulfiden, indolen en andere gifstoffen die de spijsvertering irriteren. Het kan zorgen voor hormonale disbalans omdat het vet in rood vlees de insulinespiegel blijkt te verhogen. Doordat vlees te bereiden verander je het DNA met risico op kanker en het kan oxidatieve stress veroorzaken doordat rood vlees veel opneembaar ijzer bevat wat kan zorgen voor teveel ijzer in het bloed.

Betere bronnen van eiwitten zijn vis (zalm, forel, haring, makreel), granen, peulvruchten, noten, pitten en bijvoorbeeld eieren. Kan je vlees echt niet laten liggen kies dan voor bijvoorbeeld korhoen, fazant, patrijs, wild konijn, biologische scharrelkip of -kalkoen, biologische scharrelham of biologische lamslever.

Veroudering door vlees:
– aankomen
– groter risico op kanker en andere ziekten
– jong rimpels
– kwetsbaarder haar, nagels en tanden
– nierstress
– rode, pijnlijke vlekken
– ruwe, dikke huid
– spierverlies
– stijve en pijnlijke gewrichten
– zwaar, lusteloos gevoel
– zwakkere botten/osteoporose.

De informatie uit dit artikel komt uit het boek ‘Eet jezelf jong’ van Elizabeth Peyton-Jones. Volgende week behandel ik het 5e en laatste levensmiddel wat in de top 5 staat van meest verouderende levensmiddelen.

Oei, als ik dit allemaal lees dan schrik ik toch wel. Ik en mijn man zijn namelijk vleesliefhebbers en we eten elke avond wel een stuk vlees, kip of vis maar beleggen er ook (na kaas) het meest ons brood mee; filet americain, rosbief, kalkoenfilet, slagers achterham, salami… Ik ben hierdoor toch wel wat gaan nadenken en zal gaan proberen om eens wat vaker een vegetarische maaltijd op tafel te zetten met andere eiwitbronnen erin verwerkt.

Ben jij een vleesliefhebber of ben je juist vegetarisch? Ik ben wel benieuwd hoe jij nu over het eten van vlees denkt en als je vegetariër bent dan kijk ik alvast uit naar lekkere vleesvervangende tips en gerechten! :)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Miss Langhaar
  Reply Miss Langhaar 9 september 2012 at 18:06

  Ik ben al Veggie sinds ik 11 was dus sommige dingen wist ik al, maar toch schrok ik nog eigenlijk. De misverstanden uit die tijd herken ik wel. Men zei toen tegen mijn ouders dat het mishandeling was als ze me niet wilden verplichten om vlees te eten…

 • Avatar van Elis
  Reply Elis 4 september 2012 at 23:58

  Ik ben een niet-vleeseter sinds mijn 18de. Genoeg recepten hier ;) Waar houd je van? Ik eet wel vis trouwens.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 september 2012 at 11:38

   Ik hou wel van wat experimenteren in de keuken en er zijn maar weinig dingen die we niet lusten. Wel moet de maaltijd als een volledige maaltijd aandoen zodat mijn man niet in de gaten heeft een stuk vlees te missen zeg maar ;)

 • Avatar van Fleur
  Reply Fleur 4 september 2012 at 10:28

  Goed om dit te lezen. Ik heb toen ik 18/19 was doordeweeks vegetarisch gegeten en in het weekend bij mijn ouders at ik alleen nog maar vlees. Toen ik daarna op kamers zat (was 1 jaar hospita waar ik niet kon koken) in Utrecht heb ik wel weer vlees klaargemaakt, maar ik at lang niet elke dag vlees en vleeswaren heb ik amper en op een gegeven moment zelfs nooit meer gekocht. De heb ik zeker al een paar jaar dat ik minimaal 1 dag geen vlees eet. Vleeswaren koop ik sowieso niet omdat ik niet het zonde vind en ongezond. Koop ik dus alleen als het nodig is voor een specifiek gerecht of voor de BF. En ik heb nu zelfs dat ik regelmatig 3 dagen in de week geen vlees eet. Ik vervang het niet altijd helemaal verantwoord. Maar ik ben gek op kastanje champions en eet meestal vega burger of wokblokjes of zoiets wanneer ik het vervang voor vlees. Ook eet ik af en toe vis, maar ik doe dat niet zo vaak als eerst. De vlees maar nu ook de visindustrie is toch wel verrot en klopt voor geen meter. Dieren worden slecht behandeld, het vlees wordt volgespoten met oa water en hormonen. Vissen uit het buitenland bevatten soms slechte stoffen wanneer ze gefokt zijn en ga zo maar door. Zou eigenlijk helemaal vegetarisch moeten worden, maar daarvoor lust ik het wel weer nét iets te graag.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 5 september 2012 at 11:41

   Helemaal zonder vlees, kip en vis zou ik ook echt niet kunnen. Veels te lekker ;)

   • Avatar van Fleur
    Reply Fleur 5 september 2012 at 15:18

    Hear hear =) Zo is het! En nu geniet er extra van wanneer ik wel vlees of vis klaar maak. Ik kook nu echt lekker vlees of vis, en ik kook het niet meer omdat t elke dat moet. Dat zei mijn moeder altijd, maar daar ben ik dus helemaal vanaf gestapt. En dat bevalt heel goed (volgens mij ook beter voor mijn huid).

 • Avatar van Immi
  Reply Immi 3 september 2012 at 00:56

  Ik hoor mijn vegetarische vriendin nu in mijn achterhoofd ‘HA!’ roepen.
  Gelukkig valt het mee hoeveel vlees ik eet :)

 • Avatar van Barbara
  Reply Barbara 2 september 2012 at 11:35

  Ik houd best van vlees, maar gatsie dat plaatje ziet er op een of andere manier toch wel vies uit :P

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 september 2012 at 07:29

   Haha! Dat is de bedoeling natuurlijk ook een beetje, bij dit artikel ;)

 • Avatar van Macblogster
  Reply Macblogster 2 september 2012 at 09:05

  Oei, shock! Ik wist dat rood vlees niet goed is , maar een kippetje & eitje kunnen toch geen kwaad :(

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 september 2012 at 07:31

   Alles met mate toch, lekker genieten van je kippetje, eitje en stukje vlees op z’n tijd ;)

 • Avatar van Michelle
  Reply Michelle 1 september 2012 at 16:03

  Ik hou van vlees! Dit artikel is wel heftig om te lezen, maar toch ga ik hierom toch niet minder vlees eten denk ik. Zo kan ik van alles wel minder gaan eten… Wel let ik erop dat ik 2x per week vis eet, want dat is gewoon goed voor je. Dat zijn al twee dagen minder vlees.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 september 2012 at 07:32

   Ach, als je alles moet laten waarvan iemand zegt of schrijft dat het ongezond is dan kan je helemaal niks meer eten en drinken denk ik? Het is gewoon meer dat je met mate van alles geniet ;)

 • Avatar van lin
  Reply lin 1 september 2012 at 14:47

  Hmmmm…. Zouden die effecten ook optreden als je gewoon vlees weet op een normale manier en niet met kilo’s tegelijk? Dan zou de hele wereld met bulten en pijnlijke gewrichten rondlopen…
  Maar het is nooit verkeerd om minder vlees te eten!

 • Avatar van Priscilla
  Reply Priscilla 1 september 2012 at 08:57

  Wat een goede serie! Ik heb een hekel aan vlees maar ik eet het wel. Het is meer vanwege al het dierenleed dat ik er een hekel aan heb, maar ik vind het moeilijk om het uit mijn dieet te schrappen; het is nu eenmaal zo ingeburgerd en die kant en klare vleesvervangers zijn ook meteen eens stuk duurder. Inmiddels eten we ongeveer 2x per week geen vlees bij het avondeten en dit leidt altijd tot veel protest van mijn vriend en zoon. Maar ze hebben pech; uiteindelijk wil ik nog veel minder vaak vlees gaan eten.

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.