Beauty

Ontstress! Tips & tricks #1

23 september 2012


Naar aanleiding van het artikel over stress heb ik veel mailtjes, reacties, tweets en dergelijke gehad met de vraag wanneer het artikel met ontspanningstips online zal komen. Bij deze! Het zijn een heleboel tips die ik zelf toepas als ik in een stressvolle periode zit of die ik her en der heb opgepikt die bij anderen goed zouden werken. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Voordat je het te ver laat komen en je wellicht overspannen raakt of in een burn out terecht komt zijn er namelijk veel dingen die je zelf aan stressbeheersering kan doen, ter vermindering en voorkoming van stress.

Heel veel ter vermindering en voorkoming van stress heeft met planning en organisatie te maken. Denk bijvoorbeeld aan een opgeruimd huis (of werkplek) zonder wanorde en chaos. Dit leeft (en werkt) toch veel prettiger? Het loont echt de moeite om er eens flink voor te gaan zitten en orde in de chaos te scheppen door alle afspraken in je agenda te schrijven, alle losse notitiebriefjes in een ’to do’ boekje te schrijven (desnoods in verschillende categoriën), oude rommel en administratie weg te gooien, de administratie geordend op te ruimen en ook de inhoud van alle kasten en lades thuis en op werk na te lopen en opnieuw in te delen. Zo begin je met een schone lei en kan je structureel gaan werken volgens een planning en de ’to do’ punten weg gaan strepen. Zodra je op dit punt bereikt bent merk je direct al heel veel minder spanning!

Stel prioriteiten! Als je in een tijd vol met stress zit dan heb je vaak last van een ‘vol hoofd’  en ben je continue bezig met dingen die nog gedaan moeten worden. Het gevolg hiervan is dat je dingen niet meer doet (of wegschuift tot vlak voor een deadline en je dus uiteindelijk nog meer stress brengt) of de dingen maar half doet en afraffelt. Het is beter om minder dingen helemaal tot in alle tevredenheid te doen, dan veel dingen half half. Maak een lijstje met prioriteiten die je indeelt van hoog naar laag. Richt je aandacht vervolgens telkens op één onderdeel totdat je deze volledig gedaan hebt en door kunt strepen. Prioriteiten stellen betekent ook NEE leren en durven zeggen. Heb je al veel te doen (werk en/of privé) en vraagt iemand aan je er een opdracht of een taak bij te nemen? Zeg nee. Kies voor jezelf!


Tijd is een schaars iets, helemaal in de drukke maatschappij waarin we leven en we onze agenda’s overvol hebben staan. Benut de tijd die je hebt optimaal en doe aan timemanagement. Hou een tijdbestedingsdagboek bij waarin je alle activiteiten van de dag inplant en achteraf evalueert hoeveel tijd je aan bepaalde dingen bent kwijtgeweest. Zo kan je je tijd beter gaan indelen. Je bent bijvoorbeeld minder tijd kwijt aan je mail verwerken als je dit op 2 geplande uurtjes op de dag doet, dan de hele dag door je mail vernieuwen, lezen, beantwoorden etc. Probeer het maar eens :) Zo ben je ook de hele dag door veel minder bezig met denken aan de email omdat je weet dat er op gezette tijden aan gewerkt wordt. Zo hou je tijdens je andere werkzaamheden je hoofd beter er bij en ben je daar ook sneller mee klaar. Op een gegeven moment zal je merken dat je zo ook meer tijd voor jezelf (en je gezin, relatie, vrienden, familie, sport, hobbies etc.) over zal houden.

Leer efficiënt te werken. In plaats van bijvoorbeeld telkens naar de winkel te gaan als je een boodschapje nodig hebt, kan je beter ééns in de week naar de supermarkt gaan en voor de gehele week inkopen doen. Dat bespaart je op de termijn ook nog geld uit. Win-win! Hou de volgorde van je taken leuk voor jezelf en gun jezelf na een saaie taak zoals bijvoorbeeld de afwas of de administratie een leuke taak zoals koffiedrinken, een wandeling maken of een tijdschrift lezen. Probeer zo ook af te wisselen met de denk- en de doe-activiteiten gedurende de dag. Je zal zo veel scherper zijn gedurende de dag en effeciënter werken.

Hierbij een puntje waarvan ik weet dat veel vrouwen er moeite mee hebben: leer delegeren/geef werk uit handen (waar mogelijk). Natuurlijk wil je het liefst alles zelf doen en alles zelf in de hand houden, maar dit is niet altijd mogelijk zonder dat je 24 uur per dag moet gaan werken en de stress zeker om de hoek zal komen kijken. Zoek iemand waarvan je weet dat diegene de kennis en kunde heeft om jouw taak te kunnen uitvoeren en vertrouw iemand hiermee. Met delegeren leer je gelijk ‘loslaten’, een heel ontspannen gevoel als je je er eenmaal aan over kan geven.


Heb je een hoofd wat continue op volle toeren draait en vol zit met gedachtes, ideetjes en plannen? Schrijf op! Zorg dat je altijd een notitieboekje en een pen bij je hebt. Zo blijf je niet de hele tijd met alles in je hoofd zitten (waarbij je op een gegeven moment een idee weer kwijt bent en je dit nog meer stress oplevert) en kan je tijdens een vast uurtje alles wat je hebt opgeschreven nalopen en waar nodig uitvoeren. Vooral voor het naar bed gaan is dit een fijn punt, omdat je zo toch met een ‘lege geest’ zal slapen wat je nachtrust ten goede doet en je stressgevoel zal dalen.

Het is niet aan te raden om alle tijd die je hebt volledig in te plannen. Hou ruimte in je agenda voor jezelf. Dit geeft aan de ene kant meer ruimte voor uitloop van plotselinge werkzaamheden (die er regelmatig zijn) en aan de andere kant geeft het ademruimte waarin je even je ogen dicht kunt doen, wat te luieren, wat muziek kunt luisteren of een lekker beauty-uurtje kunt houden. Koester deze uurtjes en geniet ervan! Zo kan je ook veel beter van de ene activiteit ervoor overgaan naar de activiteit erna of sluit je je dag veel prettiger af zonder stress.

Voor vandaag ga ik het er voor nu bij laten. Binnenkort komt er nog een 2e artikel vol met tips die ervoor zullen zorgen dat je minder stress ervaart. Hou er vooral rekening mee dat het soms even tijd kost voor je een bepaald punt onder controle hebt, maar als je eenmaal volgens zo’n gestructureerde levensstijl kunt werken dan merk je dat je je er steeds beter door zult voelen en ook echt meer tijd en rust over zult houden. Succes!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marijke
  Reply Marijke 23 september 2012 at 21:34

  Handige tips!! Dankje!

 • Avatar van jana
  Reply jana 23 september 2012 at 19:09

  Handig artikel voor mij :) , ik heb altijd stress :o xx

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 september 2012 at 10:25

   Dan is het zeker goed om eens te kijken waar het vandaan komt en wat je anders zou kunnen aanpakken, want altijd stress is niet goed voor je… Sterkte ermee!

   • Avatar van jana
    Reply jana 25 september 2012 at 17:06

    Ja dat is waar :) bedankt! xx

 • Avatar van CaptureBeauty
  Reply CaptureBeauty 23 september 2012 at 18:19

  Zo’n artikel stond ook in de planning bij mij! Maar die van jou is veeuul handiger!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 september 2012 at 10:26

   Gewoon schrijven als je dat van plan was natuurlijk! :)

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 23 september 2012 at 10:35

  Hele goed tips! Kan ik heel wat van leren:) xoxo

 • Avatar van Christa
  Reply Christa 23 september 2012 at 09:29

  Mijn Nr.1 om te ontstressen……..yoga! Wat een ontdekking is dat geweest, sinds kort doe ik elke dag de zonnegroet en hoe bijzonder is daar het effect van :D, een echte aanrader.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 25 september 2012 at 10:27

   Ah, die gaat ook zeker terugkomen in het volgende artikel met ontspantips :)

 • Avatar van Claudia
  Reply Claudia 23 september 2012 at 03:06

  Wat een leuk geschreven artikel is dit!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.