Beauty

Balenciaga | Florabotanica eau de parfum

9 november 2012


Vandaag wil ik jullie graag een bijzonder parfum laten zien, Florabotanica van Balenciaga. Een bloemige, kruidige en unieke geur met een prachtig sprookjesverhaal erachter. Lees mee voor het korte verhaal, meer informatie, foto’s en een review over deze geur waarvan Kristen Stewart het gezicht is voor de bijbehorende campagne.

Het sprookje van de hypnotiserende bloemen
“Hij moest vertrekken. Een kleermaker wiens handen de wereld versteld deed staan. Net zoals bij een waarzegster, kwamen de mensen van heinde en verre om de zoom van zijn jurken aan te raken. Zijn flamboyante tunieken, zijn Abraham gazar, een betoverende, gaasachtige zijden stof die zijn weerga niet kent, zijn fantastisch vervaardigde jasjes die iedere vrouw in een aura van elegantie hult… Maar hij had alles al gedaan en de verveling nam toe. Hij verdeelde zijn jurken en originele schetsen onder zijn vrienden. Hij nam ook afscheid van zijn schilderijen die de muren van zijn huis decoreerden. Zij belichaamden zijn Spaanse passie en lieten zijn eerste inspiratie zien die hij gevonden had in de betoverende doeken van Goya.

De unieke uitspraak van Goya, “In de natuur bestaat er slechts zwart en wit”, bewaarde hij op een geheime plaats in zijn herinnering. Hij trok zich terug, diep in een ongerept bos omgeven door vijandige bladeren, waar niets zijn creativiteit zou kunnen ontwaken. Ondanks dat hij dacht dat hij zijn verbeeldingskracht had verbannen, kon hij het niet laten om een paar schetsen te maken. Het ergerde hem dat hij opnieuw zijn zwakte om te tekenen niet kon beheersen. En, zonder enige emotie, scheurde hij de prachtige schetsen in duizend stukken die al gauw de donkere aarde bedekten.

De aarde was geroerd door deze vreemde regen van pure lijnen en absorbeerde het fijne papier dat was bedekt met ingenieus gekrabbel… Toen de lente kwam, groeiden hieruit sierlijk scheuten, die het kleurenpalet trotseerden en onbeschaamd hemelwaarts stegen. In de buurlanden werd al snel gesproken over dit afgelegen land en zijn schitterende kleuren. Op een dag ging een alleenstaand en rebels meisje er naar toe om te kijken of de legende waar was. Het sombere bos was aangenaam verrast door haar levendige en mysterieuze ogen, zo diep van kleur als een vijver, en opende een pad voor haar.

De kleermaker durfde haar niet te vragen om te vertrekken, want ze had de inspirerende kracht van een muze. Ze zou haar naam veranderen afhankelijk van de dag en de kleur van de wolken. Samen catalogiseerden ze alle excentrieke planten. Felrode zoals de anjers. Gouden stelen doorregen met een amber schittering. Groene bladeren zo stimulerend als munt of vetiver. Smaragd omhuld in paars als caladium bladeren. Maar welke legendarische bloem zou toch de koningin zijn van deze gewaagde tuin? De kleermaker concentreerde zich op zijn meest flamboyante schets. Het was geen jurk, maar een botanische studie. Een bloem met sierlijke, zachte bloemblaadjes, een gepassioneerd vuurrood hart, giftige karmijnrode meeldraden omgeven door een zwarte kroon…

Het was net een roos.
Een denkbeeldige roos.
Een Experimentele Roos.
Rosa Experimentalis.

De geur was fascinerend. Hun herbarium van opvallende planten was compleet. ‘s Ochtends was het jonge meisje verdwenen… In het licht van de dageraad verzamelde hij hun meest kostbare bloemen en borg ze op in een flacon, waarbij hij het niet kon weerstaan om deze zelf te ontwerpen. Een eerlijke, onvervalste flacon die zijn krachtige hand en de plooien van zijn geometrische geïnspireerde jurken weerspiegelden. En alsof een tuin in de flacon verborgen zat, gehoorzaamde hij de bevelen van de meester die hij aanbad. “In de natuur bestaat er slechts zwart en wit”: Daarom zou de tegenstelling tussen deze twee non-kleuren het meest zichtbaar zijn door de vloeistof die gemaakt was van een vreemde dauw die hem deed denken aan haar regenkleurige ogen. Naarmate de jaren verstreken, beschouwden de mensen de flacon als een toonbeeld van perfectie. Het gaf zo’n ongelooflijk mooie geur af dat alle vrouwen betoverd werden.

Drie botanici, een bioloog en vier parfumeurs zochten naar het geheim. Maar toen zij, na de geur te hebben geanalyseerd door het in een reageerbuis te stoppen en in een laboratorium te testen, niet in staat waren om dit onoverwinnelijke wonder te verklaren, verloren de drie botanici, de bioloog en de vier parfumeurs hun verstand.”

Dit is de nieuwe geur van het Huis Balenciaga: FLORABOTANICA. Een parfum met een geur die net zo opvallend is als zijn ontwerp. De geur herinnert aan de 18e eeuwse botanische tuinen waarin de meest exotische en zeldzaamste plantensoorten ter wereld werden getoond die werden verzameld door reizen van over de hele wereld.

Dit bijzondere parfum is ontstaan uit een samenwerking van internationaal bekende neuzen componisten Olivier Polge en Jean-Christophe Herault die een geurencompositie hebben geschreven die uit twee belangrijke akkoorden bestaat: vetiver, witte amber en caladiumbladeren creëren een geur van bemost en mysterieus donker hout. Roos, anjer en wilde munt geven een frisse, jeugdige frisheid aan het geheel. De roos die je ruikt in deze geur is geboren uit de verbeelding van de twee neuzen; de Experimental Rose. Daarnaast zijn er psycho-zintuigelijke planten aan de geur toegevoegd om een sprookjesachtige sfeer te creëren.

De geur maakt in zijn totaliteit een bloemig en kruidig geheel. Heel fris en romantisch, maar aan de andere kant ook weer zwaarder en mysterieus. Een bijzondere geur die je beslist zelf eens moet gaan ruiken. Omdat het een eau de parfum is blijft de geur langere tijd ruiken op de huid en helemaal in je kleding. Een shawl die je een dag met deze geur om hebt gehad, blijft opvallend lang naar de heerlijke geur ruiken.

De flacon geeft in tegenstelling tot de poëzie-plaatjes-achtige kartonnen verpakking een meer abstracte indruk. Een strak geheel met accenten van zwart, wit, paars en rood. Het lijkt net een modern kunstwerk.

Elke verpakking van de eau de parfums bevat een unieke code waarmee je je online kunt registreren om zo door middel van een nieuwsbrief enkele keren per jaar een bijzonder deel van Florabotanica te ontdekken.

Balenciaga Florabotanica is vanaf deze maand slechts 2 maanden te koop bij Douglas en zal daarna enkel verkrijgbaar zijn bij geautoriseerde Balenciaga Fragrances parfumerieën en warenhuizen. De complete lijn bestaat uit:

– eau de parfum 30ml, €54,00
– eau de parfum 50ml, €75,00
– eau de parfum 100ml, €105,00
– showergel 200ml, €32,00
– bodylotion 200ml, €36,00.

Ik vind het een unieke geur met een prachtig verhaal erachter en ik ben benieuwd of de geur jou zo op het eerste gezicht (en de omschrijving) aanspreekt?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Ilja
  Reply Ilja 9 november 2012 at 21:52

  Ik vind het ook een heerlijk parfum, gebruik hem graag ♥

 • Avatar van joanydvv
  Reply joanydvv 9 november 2012 at 15:56

  Wauw, dat sprookje is echt zo leuk. Maar ik ben dan ook behoorlijk verslaafd aan sprookjes :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 november 2012 at 15:58

   Ik hou er ook van, leek me daarom wel leuk om het sprookje toe te voegen :))

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 9 november 2012 at 15:05

  super gave flacon, de geur zelf lijkt me ook super lekker :D

 • Avatar van beautyforgirls
  Reply beautyforgirls 9 november 2012 at 14:38

  De flacon vind ik zo apart. Prachtig.
  Liefs, xxx

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 9 november 2012 at 14:29

  Haha moest even goed kijken, Kristen ziet er beetje anders uit haha! Vind het flesje tof maar heb de geur geroken en hij sprak me helaas niet aan.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.