Beauty

How to | Oogcrèmes

21 december 2012

Oogcrème
Tot ongeveer 2 jaar geleden heb ik altijd gedacht en gezegd dat oogcrème onzin is en dat ik het puur een marketingproduct vond (wéér een product wat we zogenaamd ‘moesten’ gebruiken). Totdat ik het begon te gebruiken. Tsjah, ik kan niks anders zeggen dan dat ik zeker verschil merk met periodes dat ik oogcrème vergeet te smeren. Niet alleen is de huid onder mijn ogen minder puffy, ook voelt deze zachter aan, word ik niet meer wakker met ‘plakogen’ met ‘friemeltjes’ langs de wimperrand èn ziet mijn make-up er rondom de ogen mooier uit en gaat het veel minder ophopen in de fijne lijntjes.

De huid rondom de ogen is kwetsbaarder dan de rest van de gezichtshuid, er is minder bloeddoorstroming en een zwakkere celstofwisseling. Daarnaast is de huid rondom de ogen ook nog eens de hele dag door in beweging: is het niet met praten, lachen, huilen en/of knipperen dan is het wel doordat je gedurende de dag bijvoorbeeld eens over je ogen wrijft. Het is daarom ook niet gek dat de eerste tekenen van huidveroudering rondom de ogen te zien zijn!

Oogcrème
Oogcrème
De meeste oogcrèmes bevatten een zachte formule met werkzame ingrediënten die het collageen- en elastineweefsel versterken en de microcirculatie van de ooghuid verbeteren waardoor de bloedvaten verstevigt worden en afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden (en de wallen dus minder puffy lijken). Daarnaast zijn er vaak verfrissende ingrediënten in terug te vinden die zorgen voor de ‘frisse oogopslag’ en siliconen zodat lijntjes of fijne rimpeltjes een beetje opgevuld worden.

Echte ‘vocht/vetwallen’, blauwe wallen, verkleurde kringen rondom de ogen etc. kan je helaas niet aanpakken met een oogcrème. Hier kan alleen een goede concealer je helpen om het geheel egaler en frisser te laten ogen.

Van een oogcrème heb je maar een heel klein beetje product nodig. Ik breng dit zelf altijd aan zoals op de foto hierboven en werk het dan met mijn ringvinger in een kloppende beweging aan op de huid rondom de ogen, of gebruik er de applicator voor die aan sommige oogcrèmes zit. Voorkom onnodig gewrijf en getrek aan de ooghuid; zachtjes kloppen, deppen of smeren is aan te raden. Concentreer je hierbij vooral op het gebied op het botje onder je oog en werk van binnen naar buiten omdat je zo werkt in de richting van de lymfestroom. Ik breng het ’s avonds ook over mijn oogleden aan, overdag vind ik dit minder prettig i.v.m. glijdende oogmake-up.

Oogcrème
Enkele oogcrème aanraders:
Weleda rosa mosqueta vitaliserende oogcontourcrème (10ml, €16,50)
Estée Lauder Time Zone anti-line/wrinkle eye cream (15ml, €42,90)
Yves Rocher anti-age global complete anti-age care (15ml, €38,00 te koop vanaf februari 2013)
Clinique even better eyes dark circle corrector (10ml, €36,00)
Oriflame ecobeauty smoothing eye cream (15ml, €14,95).

Ik blijf er zelf wel nuchter onder en zal dan ook niet zeggen dat oogcrème een wondermiddel is. Chronische vocht- en vetwallen, donkere/verkleurde kringen en rimpel(tje)s zal je er echt niet mee doen verdwijnen, maar voor alle pluspunten wat het mij biedt (zie 1e alinea) blijf ik het zeker gebruiken.

Gebruik jij oogcrème en merk/geloof je dat dit verschil maakt?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Roos
  Reply Roos 17 januari 2013 at 15:19

  Ik heb op dermapro.nl oogcrèmes gevonden en gekozen voor de Active oogcontourcrème van Eucerin. Gebruik ik nu een tijdje en mijn blik is echt frisser en de huid rondom de ogen voelt fijner aan!

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 7 januari 2013 at 20:53

  Toevallig laatst een oogcreme gekocht omdat ik nu zelf wel eens wilde ervaren of het een nuttig, of nutteloos product is. Nu nog aan een test onderwerpen ;)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 januari 2013 at 09:09

   Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring ermee, veel testplezier gewenst :))

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 24 december 2012 at 16:54

  Mijn favoriet is oogcreme van Thalgo! :)

 • Avatar van Santje11
  Reply Santje11 24 december 2012 at 13:21

  Ik heb zelf de oogcreme van Clinique mogen testen, en ik was ook iemand die zoiets had van, ik vraag me af of het wel werkt. Een wondermiddel is het niet, maar ik merk zeker wel verschil, en ben er blij mee.:-) Het voelt zachter, en ziet er toch beter uit, dan zonder de crème.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 december 2012 at 14:34

   Wat grappig dat jij dit precies hetzelfde ervaart als ik. Fijne oogcrème is het he? :)

 • Avatar van Ike
  Reply Ike 22 december 2012 at 22:51

  Die van clinique lijkt me een goede oogcréme!

 • Avatar van danique
  Reply danique 22 december 2012 at 16:03

  ik ben ook niet echt heel erg ervan overtuigd dat oogcreme iets is wat je moet hebben eigenlijk …

 • Avatar van Miss Mags
  Reply Miss Mags 21 december 2012 at 22:34

  Ik gebruik sinds kort oogcréme, vind het heerlijk en fijn aanvoelen.

 • Avatar van Cornelia
  Reply Cornelia 21 december 2012 at 22:02

  Oja ik was nog vergeten te zetten in mijn reactie dat je echt mooie ogen hebt, zo’n bruin stipje in je ogen het valt me nu pas op hihi! Echt apart, leuk!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 december 2012 at 14:40

   Dankjewel! Vind het zelf ook wel apart zo’n streepje, heb het nog bijna nooit bij een ander gezien ook :)

 • Avatar van Cornelia
  Reply Cornelia 21 december 2012 at 21:29

  Ik heb ook welleens oogcremé gebruik van de tuinen, maar toen kreeg ik eczeem uitslag bij het gedeelte tussen mijn wenkbrauwen en mijn ogen. Ik weet niet of dit de oorzaak was van de uitslag, maar sindsdien ben ik afgeknapt op de oogcremé’s. Maar nu ik joun blogbericht hierover lees begin ik er lichtelijk weer over te denken om het mischien toch weer te gebruiken, omdat het inderdaad een gevoelige huid is daar waar je inderdaad ook snel van die rimpeltjes krijgt. En ik denk eigenlijk als ik er zo over verder denk, dat het fijn en fris zal aanvoelen bij de ogen! Ik ga erover nadenken maar ik weet nog niet of ik het wil gaan gebruiken ….. :)

 • Avatar van Marijke
  Reply Marijke 21 december 2012 at 21:28

  Ik zou het stilaan is moeten gaan gebruiken. Vergeet het altijd.. :-)

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 21 december 2012 at 19:11

  Ja, ik gebruik oogcreme! En ii merk wel degelijk verschil, ook tussen oogcremes onderling. Als ik geen oogcreme gebruik heb ik meer kringen en wallen, en zien mijn ogen er ‘ouder’ uit.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 december 2012 at 14:41

   Nu ben ik gelijk heel benieuwd wat jouw favoriete oogcrème is :)

 • Avatar van BeautyByTS
  Reply BeautyByTS 21 december 2012 at 17:10

  Momenteel gebruik ik de clinique all about eyes creme, hele fijne oogcreme. Als deze op is ga ik de clinique even better corrector proberen.

 • Avatar van Yasmin
  Reply Yasmin 21 december 2012 at 16:08

  Ik smeer/klop heel braaf een paar avonden achter elkaar wat onder en boven mijn ogen en vervolgens vergeet ik het steeds weer. Ik merk wel nu ik ‘wat’ ouder aan het worden ben dat de rimpeltjes erger aan het worden zijn en vooral mijn oogleden slap aan het worden zijn. Soms ben ik bang dat ik het alleen maar erger maak door oogschaduw op te doen waardoor de huid misschien (met opdoen en vooral eraf halen) onnodig heen en weer gesjort wordt :-( Weet jij zo of dat ook misschien een fabeltje kan zijn?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 december 2012 at 14:42

   Ik denk persoonlijk wel dat hard wrijven (make-up verwijderen etc.) op den duur niet goed is voor de tere huid rondom de ogen. Daarom gebruik ik zelf nooit waterproof mascara (scheelt al een boel geboen met het verwijderen) en ik neem de tijd voor het reinigen zodat het zonder gewrijf kan gebeuren.

 • Avatar van Gerda
  Reply Gerda 21 december 2012 at 16:00

  Om eerlijk te zijn geloof ik er niet echt in, maar ik heb wel een oogcreme van Hannah. Die smeer ik ’s avonds voor het slapen gaan, wel eens onder mijn ogen. En dat geeft wel even een fijn gevoel.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 december 2012 at 14:43

   hannah is sowieso een heerlijk merk ♥

 • Avatar van Claudia
  Reply Claudia 21 december 2012 at 14:39

  Aha! Wat grappig! Kijk dat wist ik dus ook weer niet! Thanks for the research babe <3

 • Avatar van Claudia
  Reply Claudia 21 december 2012 at 14:28

  Ik heb ooit gelezen dat de huid onder de ogen, je weet wel dat gedeelte waar je die fijne blauwe wallen kan krijgen, geen poriën heeft en dat daar oogcreme smeren geen zin heeft omdat de huid het daar niet kan opnemen. Dat je zeg maar pas nuttig smeert met die dingen als je het vanaf de rand van je oogkas smeert. Weet jij daar toevallig meer over of is het gewoon een fabeltje?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 21 december 2012 at 14:38

   Wat een interessante kwestie. Ik denk dat deze (http://www.beautygloss.nl/2012/06/14/oogcreme-wat-is-het-nou-precies/comment-page-3/#comment-482425) comment op Beautygloss hier een mooi antwoord op geeft:

   “Veel mensen denken ook dat de “gewone” dagcreme die ze gebruiken ook goed is voor de huid rondom de ogen. Maar als je goed naar je huid op je gezicht kijkt zie je op bijvoorbeeld je wangen kleine poriën zitten, kijk je dan naar de huid rondom je ogen zie je hier geen poriën zitten. De bestanddelen in een “gewone” dagcreme bevatten bestanddelen die groot genoeg zijn om door de “sluisjes” in je gezichtshuid door te dringen. Deze bestanddelen zijn veels te groot voor de “sluisjes” rondom de ogen. De bestanddelen die in een oogcreme zitten zijn kleiner gemaakt waardoor ze in de huid rondom de ogen zo kunnen doordringen. Als antwoord op de vraag van vele mensen: “Kun je dan een oogcreme over je hele gezicht aanbrengen?” Dat kan maar omdat dus de bestanddelen van een oogcreme kleiner zijn gemaakt is een oogcreme duurder als een gewone creme.”

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.