Beauty

Hypopigmentatie

2 december 2012


Vertelde Kyra de vorige keer nog over hyperpigmentatie, vandaag is het de huidaandoening hypopigmentatie aan de beurt. Pigment zit in de onderste laag van de opperhuid, de basaalcellenlaag. Hierin zitten de melanocyten. Dit zijn pigmentcellen die pigmentkorrels maken. Deze pigmentkorrels heten melanine en geven de huid een kleur. Als er te weinig pigment (melanine) wordt aangemaakt, vertoont de huid lichte vlekken. Dit is hypopigmentatie. 

Er zijn 3 soorten hypopigmentatie, namelijk:

1. Vitiligo
Vitiligo openbaart zich tussen het tiende en dertigste levensjaar en is is familiair bepaald: ongeveer 30% van de vitiligopatiënten heeft iemand in de familie met vitiligo. De exacte oorzaak van vitiligo is onbekend, maar waarschijnlijk is Vitiligo een auto-immuunziekte is. Het afweersysteem van patiënten met een auto-immuunziekte richt zich tegen bepaalde lichaamseigen cellen. Je zou kunnen zeggen dat het lichaam zichzelf aanvalt, hierdoor ontstaat hypopigmentatie.

Vitiligo varieert in grootte en in vorm. Vaak (niet altijd) is de grens van de vlek donkerder gekleurd die de vlek van de (gezonde) gepigmenteerde huid scheidt. De meest voorkomende plaatsen waar Vitiligo voorkomt zijn:

– gezicht (rondom mond, neus, ogen)
– handen en voeten
– oksels
– rondom geslachtsdelen en anus
– op drukplaatsen, zoals ellebogen en knieën.

Als vitiligo op een behaarde huid voorkomt, zijn de haren hier waarschijnlijk ook wit. Behandeling van Vitiligo is moeilijk. Artsen schrijven corticosteroïd cremes voor, onstekingsremmende zalven, UVB lichttherapie, pigmenttransplantatie of speciale cosmetica. Als klanten met deze huidaandoening bij mij in de salon komen, adviseer ik om Clarins Concentre Teintee te gebruiken. Deze kan je heel lokaal aanbrengen en geeft de witte huid direct een mooi kleurtje. Voor een mooi resultaat kan je deze lotion 3 x in de week aanbrengen.

2. Albinisme
Bij albinisme mist men pigment door het hele lichaam en er is dus absoluut geen pigment te verkennen in huid, haar en ogen. Er zijn verschillende typen van Albinisme; Type 1 heeft wit haar, een bleke huid en licht gekleurde ogen, type 2 heeft een meestal crèmekleurige huid en blond, lichtgeel of lichtbruin haar, type 3 komt het meeste voor bij mensen uit het Zuid-Afrika waarbij de huid roodbruin is, de haren rood en de ogen (licht) bruin en type 4 komt ook voor bij type 2, maar wordt veroorzaakt door een andere verandering in het erfelijk materiaal.

Mensen die lijden aan albinisme kunnen geen melanine produceren en hebben daardoor uiteraard een grote kans op huidkanker of huidbeschadiging door de zon. Deze aandoening is erfelijk. Er is verder geen behandeling voor mensen met Albinisme, alleen een aantal “leefregels”:

– niet/ zo weinig mogelijk in de zon
– niet onder de zonnebank gaan
– veel en een hoge SPF gebruiken
– dragen van een zonnebril en -hoed.

3. Pigmentatie verlies veroorzaakt door beschadiging van de huid of letsel
Wanneer de huid beschadigd is door blaren, brandwonden, infecties, of andere verwondingen kunnen er ook hypopigmentatievlekken ontstaan. Het kan ook worden veroorzaakt door huidveroudering of laser resurfacing behandelingen (het verfraaien van de huid door middel van laser). Dit is de enige soort hypopigmentatie die niet altijd blijvend is, de huid kan zelfs te zijner tijd opnieuw pigment aan gaan maken. Ook bij verschillende soorten eczeem kunnen er door een ontstekingsreactie hypopigmentatie vlekken optreden.

Mocht je nog vragen hebben n.a.v dit artikel laat jouw vragen dan gerust achter via de comments, dan zal ik proberen om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Kyra Donker-Demmer

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Marie de Jonge
  Reply Marie de Jonge 10 september 2020 at 12:16

  Bedankt voor het delen van dit artikel over huidaandoeningen. Zelf heb ik ook last van pigmentatie in mijn gezicht. Wellicht kan ik hier ook iets aan doen. Binnenkort ga mij in ieder geval laten adviseren door een specialist.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 september 2020 at 09:17

   Hi Marie, dat is zeker aan te raden. Er kan in een goede salon/praktijk/kliniek echt heel veel gedaan worden aan pigmentvlekken. Succes!

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 15 januari 2013 at 17:31

  Interessant artikel! Mijn man heeft ook een grote pigmentloze vlek, begint onderin zijn nek en kruipt door richting zijn rug. Hem boeit het alleen helemaal niets dus hij doet er ook niets aan :-)

 • Avatar van Iris
  Reply Iris 18 december 2012 at 16:21

  Interessant onderwerp! Goed geschreven!

 • Avatar van Kyra
  Reply Kyra 17 december 2012 at 11:17

  Hallo Nicole,

  Bij de klanten bij wie ik de Concentree Teintee heb geadviseerd, werkt het heel goed. Zij zijn erg blij met het product. Ik durf niet te garanderen dat dit bij jou ook zo goed werkt.

  Verder kan je de Pinceau Perfecteur gebruiken om onder je ogen aan te brengen. Dit is een hele mooie concealer die het ‘licht vangt’. Waardoor de huid onder je nog ogen er frisser en stralende uit gaat zien. Daarnaast is het ook een intensief vochtherstellend product.

  De Fix Make-up kan je hierna over je gezicht sprayen, zodat je make-up de hele dag perfect blijft zitten. Zie linken hieronder van betreffende producten.

  http://www.belissima.nl/index.php/concentre-teintee-auto-bronzante.html
  http://www.belissima.nl/index.php/pinceau-perfecteur.html
  http://www.belissima.nl/index.php/fix-make-up.html

  Mocht ik je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

  Hartelijke groet, Kyra Demmer
  http://www.belissima.nl – online Clarins advies & webshop

 • Avatar van Nicole
  Reply Nicole 14 december 2012 at 11:12

  Ohwww had dus een hele lange comment achtergelaten maar hij pakt hem niet. Sjucht :P
  Maar mijn vraag is dus betreffende vitiligo. Wat zijn de ervaring van jouw klanten over Clarin’s. Wanneer ik een zelfbruiner gebruik krijg ik juist donkere stipjes of vlekjes op het gebied rondom mijn ogen waar ik het dus ook graag minder “wit” zou willen.
  Heb je anders nog een tip voor een goede stay on concealer of watervaste creme? A
  Alvast bedankt voor je reactie, sorry voor de lengte van mn comment. Werd een beetje enthousiast omdat je er nooit zo veel over leest hihi.
  Fijn weekend!
  Grtz Nicole

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 17 december 2012 at 10:20

   Hi Nicole, ik heb de vraag doorgestuurd naar Kyra :) Fijne dag!

 • Avatar van debby
  Reply debby 5 december 2012 at 07:38

  Lijkt me inderdaad niet zo fijn wanneer je dit hebt. Zelf heb ik duizenden moedervlekken, ken je dat nummer nog van de Crash dash dummy’s, dat ze zongen over een meisje wat zich niet uit durfde te kleden? Hahah nou dat was ik. Vroeger schaamde ik me er vreselijk voor, inmiddels niet meer hoor.

 • Avatar van Angelique
  Reply Angelique 2 december 2012 at 15:43

  Lijkt mij niet zo fijn wanneer je dit hebt, na mater leer je zelf er wel mee leven (weet ik met andere dingen) maar fijn is het zeker niet.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.