Beauty

How To | Serums voor het gezicht

6 januari 2013

Serums voor het gezicht
Ik ben zelf een enorme fan van serums en ik gebruik deze dan ook dagelijks in mijn huidverzorgingsroutine. Maar, wat is een serum eigenlijk precies en wat doet het voor de huid? Vandaag probeer ik dit zo volledig mogelijk uit te leggen en geef ik gelijk ook enkele producttips.

In een serum zitten vaak dezelfde soort ingrediënten als in een dag- en of nachtcrème maar dan in een veel hogere concentratie. Daarom zijn serums vaak aan de prijzige kant, maar door de dunnere textuur heb je er wel maar weinig van nodig om je complete gezicht (plus hals en decolleté) mee in te smeren. Je kan een serum gebruiken in een kuurvorm na de zomer en/of winter om je huid weer tot rust te brengen en er op haar mooist uit te laten zien na alle invloeden van buitenaf zoals het weer. Ik gebruik zelf elke dag een serum om mijn huid het hele jaar door een handje te helpen en wissel per seizoen (of maar net waar mijn huid meer behoefte aan heeft) de serums af met elkaar.

Door de hoge concentratie aan werkzame stoffen merk je vaak al heel erg snel een positief resultaat en krijg je huid direct een echte oppepper. Je gebruikt een serum nadat je je gezicht hebt gereinigd en voordat je je dag- en of nachtverzorging aanbrengt. Breng een kleine hoeveelheid met zachte bewegingen aan op de huid en geef het serum even de tijd om in te trekken voordat je je crème aanbrengt zodat de werkzame bestanddelen optimaal hun werk kunnen doen.

Er zijn veel verschillende soorten serums verkrijgbaar, met elk hun eigen samenstelling en doel. Zo zijn er serums om rimpels te verminderen, je huid een boost te geven of extra te hydrateren, hebben sommigen een kalmerend of een liftend effect en helpen anderen weer om pigmentvlekjes, grove poriën of roodheid te verminderen.

Op de foto zie je de volgende serums:

Rituals Awareness hydrating face serum (hydratatie)
Make-up Studio hydra balance(voedend)
Yves Rocher sérum végétal3 (met ‘plumping’ effect)
Kiehl’s clearly corrective dark spot solution (tegen pigmentvlekjes)
Sans Soucis kissed by a rose (anti age)
Kruidvat age performance (anti age)
Nivea Q10 gel serum (tegen rimpels)
ErmerginC vitamin C serum (als ultieme boost voor de huid)
Biodermal anti age (tegen rimpels)
Dr. Organic rose otto (anti age en voedend)
The Body Shop drops of youth (anti age)
Vichy idéalia pro (corrigerend)
Kiehl’s powerful-strenght line-reducing concentrate (tegen rimpels en lijntjes en als boost)
MAC moisture infusion (hydratatie).

Binnenkort zal ik in een artikel mijn persoonlijke top 5 serums voor de huid laten zien. Gebruik jij een serum voor je gezicht? Merk je verschil? Of ben je nu juist benieuwd geworden naar het gebruik van een serum?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Sandy
  Reply Sandy 15 januari 2013 at 17:29

  Ik heb zelf geen serum, maar bij de behandeling bij de schoonheidssalon is er wel eentje gebruikt (ik weet niet meer welke), en mijn gezicht heeft daarna echt nog en week lang zalig zacht aangevoeld ♥

 • Avatar van Lieke
  Reply Lieke 14 januari 2013 at 16:19

  Ik heb eigenlijk nog nooit een gezichtsserum gebruikt! Ik gebruik nu gewoon dagcreme.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 januari 2013 at 08:50

   Even voor de verduidelijking: het is ook geen vervanging van een dag/nachtcrème maar een toevoeging die je eronder aanbrengt :)

 • Avatar van TrendyMommy
  Reply TrendyMommy 13 januari 2013 at 23:48

  de idealist van Estee Lauder, hij kost wel wat, maar mijn god het is een wondermiddel!
  *kwijl*

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 januari 2013 at 09:06

   Die wil ik ook zeker nog eens proberen, hoor er altijd zo’n goede verhalen over. *maar eerst opmaken wat ik nog allemaal heb staan…*

 • Avatar van Mary-ann
  Reply Mary-ann 13 januari 2013 at 22:27

  Ik ben al een tijdje aan het denken om een serum te gaan gebruiken, aangezien mijn huid wel wat extra’s kan gebruiken. Maar ik twijfel nog, binnenkort [als ik financieel ook wat beter zit] maar eens langs verschillende winkels gaan en navragen :3

 • Avatar van Cornelia
  Reply Cornelia 11 januari 2013 at 20:23

  Handig artikel, is zeker wel handig nu de koude dagen ook weer gaan komen.
  Als me huid daar erg op reageert kan ik dus een serum gebruiken:)

  Liefs,

 • Avatar van Lin
  Reply Lin 8 januari 2013 at 19:40

  ” Je gebruikt een serum nadat je je gezicht hebt gereinigd en voordat je je dag- en of nachtverzorging aanbrengt. ” <== Kijk, dat soort dingen zijn handig om te weten, ik heb als beauty-noob nooit een idee wat de juiste volgorde is. Ik wacht je top 5 serums af en wil er dan ook een gaan aanschaffen. Merk al stukken verschil nu ik sinds kort een fijne dagcreme en fijn reinigingsmiddel gebruik :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 januari 2013 at 09:03

   Wat leuk om te horen dat echt wat aan de informatie hebt :) Het top 5 artikel komt maandagochtend online!

 • Avatar van Gerda
  Reply Gerda 7 januari 2013 at 22:30

  Vandaar dat jij zo’n prachtige huid hebt! Nu heb ik je geheim ontdekt :-)
  Heerlijk, een serum. Het geeft mijn huid altijd direct een oppepper. Ben benieuwd naar je top 5! Zelf gebruik ik momenteel Youth Code van L’Oreal. En die is echt heerlijk. Het flesje vind ik ook mooi. Ik gebruik hem altijd ’s avonds, want ’s morgens wil ik niet teveel onder mijn make-up hebben. Trouwens, die van Mac en Rituals lijken mij ook heerlijk.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 januari 2013 at 09:08

   Ahww dankjewel voor je compliment! Mijn huid ziet er de laatste tijd zeker goed uit, al zeg ik het zelf, en ben daar heel erg blij mee :) Maandagochtend komt de top 5 online!

   • Avatar van Gerda
    Reply Gerda 9 januari 2013 at 22:41

    Leuk, ben benieuwd!

 • Avatar van Roxanne
  Reply Roxanne 7 januari 2013 at 21:24

  Ik gebruik (nog) geen serum. Ik ben wel erg benieuwd geworden naar het gebruik er van

 • Avatar van Dilys
  Reply Dilys 6 januari 2013 at 21:14

  Ik gebruik helemaal geen serum… ben nu toch wel benieuwd

 • Avatar van Marijke
  Reply Marijke 6 januari 2013 at 20:33

  Ja, ik gebruik zo’n 3x/week een hydraterend serum, mijn favoriet is die van Caudalie!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 januari 2013 at 08:25

   Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Caudalie gehoord. Heb het merk even opgezocht en ben er nu zeker nieuwsgierig naar geworden eens wat te gaan proberen. Dankjewel voor het achterlaten van je favoriet!

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 6 januari 2013 at 20:15

  Ik gebruik ook met regelmaat een serum! Vooral het Elixir 7.9 van Yves Rocher is een grote favoriet van me! :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 januari 2013 at 08:26

   Die klinkt ook heel erg goed! *schrijft op lijstje om eens te gaan proberen* Dankjewel voor het delen van jouw favoriet!

 • Avatar van BeautyByTS
  Reply BeautyByTS 6 januari 2013 at 17:14

  Ik gebruik het zichtbaar renegerend serum en een nachtserum van Olaz, ik vind het heel fijn. Ik gebruik het niet dagelijks want als ik zo veel op mijn huid aanbreng word mijn huid geirriteerd.

 • Avatar van Yasmin
  Reply Yasmin 6 januari 2013 at 15:56

  Ik vind serums ook altijd erg fijn en geven me een luxe gevoel.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 januari 2013 at 08:29

   En nu ben ik natuurlijk heel benieuwd naar wat je favoriete serum is?

 • Avatar van Elly
  Reply Elly 6 januari 2013 at 15:10

  Ik ben ook dol op dit soort speciaalproducten. Meestal gebruik ik het voor het slapen gaan, met een volle nachtcrème erover. Mijn huid knapt er enorm van op, wat vooral zichtbaar is in periodes dat mijn huid in slechtere conditie is. Mijn favoriet: hannah skin elixer (niet echt een serum) en de olie uit de clear lijn. Ook ben ik gek op ampullen :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 januari 2013 at 08:31

   Jaaaa, ampullen en gezichtsoliën: ook ik ben daar gek op. Direct een enorme boost, zachtheid en voeding voor de huid. hannah Skin Elixer is ook erg fijn inderdaad! *gotta love hannah!*

 • Avatar van Santje04
  Reply Santje04 6 januari 2013 at 14:37

  Ik gebruik altijd een dag en nacht creme. Ik had ook het idee dat een serum vaak wat vetter is, en daarom nog niet gebruikt.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 januari 2013 at 08:32

   Er zijn juist heel veel serums die geen ‘vettig’ gevoel achterlaten, wellicht jezelf eens voor laten lichten bij een parfumerie?

 • Avatar van Kelly te Winkel
  Reply Kelly te Winkel 6 januari 2013 at 13:59

  Een serum is erg fijn in gebruik inderdaad, nu moet ik toegeven dat ik sneller een crème gebruik omdat ik het gevoel heb dat een serum wat vetter is, en dat heb ik liever niet voor mijn huid.

 • Avatar van Inclassable
  Reply Inclassable 6 januari 2013 at 12:30

  Ik gebruik het nog niet, maar ben erg benieuwd geworden.. :)

 • Avatar van Marjolein
  Reply Marjolein 6 januari 2013 at 12:22

  Het Vitamin E serum van TBS is echt m’n favo! Vind het zeker in de winter fijn om te gebruiken, het is net dat beetje extra wat m’n huid wel nodig heeft.

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 6 januari 2013 at 11:32

  Ik hou ook heel erg van serums! Ik gebruik momenteel eentje van Clarins!:D xoxo

 • Avatar van Ike
  Reply Ike 6 januari 2013 at 06:15

  Wauw, zoveel….even uitzoeken welke ik ga proberen! Nooit gebruikt zo een serum lijkt me wel top nu ik dit lees! ;-)

 • Avatar van Bianca
  Reply Bianca 6 januari 2013 at 01:04

  Ik ben heel benieuwd. Maar als een serum eigenlijk hetzelfde bevat als dagcreme, is het dan toch nog nodig dagcreme te gebruiken? Want serum lijkt me veel handiger.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 7 januari 2013 at 08:40

   Een serum kan veel voor je huid doen maar toch zou ik aanraden om het in combinatie met een dag- en/of nachtcrème te gebruiken, als aanvulling voor elkaar. Een serum is gemaakt om de actieve ingrediënten sneller in de huid te doen dringen en de crème zorgt hierna ervoor dat deze actieve stoffen beter worden vastgehouden in de huid.

 • Avatar van danique
  Reply danique 6 januari 2013 at 00:31

  ik gebruik altijd dag en nacht – cremes en kaar er ook niet zonder,ben dus benieuwt naar de top 5 serums dus kom maar op :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.