Beauty

Beautyfood & -ingrediënt | Royal Jelly

13 februari 2013

Beautyfood & -ingrediënt | Royal Jelly
Ik kan me nog herinneren dat het jaren geleden een ware hype was: Royal Jelly in verzorgingsproducten als crèmes en shampoos. Nu lijkt het wat minder in the picture te zijn, maar nog steeds wordt dit stofje in verschillende dranken, als voedingssupplement en in verzorgingsproducten verkocht. Maar, wat is Royal Jelly nu precies en wat doet het voor je lichaam? Lees verder voor meer informatie.

Royal Jelly wordt ook wel Koninginnengelei genoemd en wordt geproduceerd door jonge werkbijen. Het is een witgeel milky extract wat door de speekselklieren van de jonge werkbijen wordt afgescheiden om de bijenkoningin mee te voeren. De bijenkoningin is de enige bij die haar hele leven lang dit extract krijgt, daarom is zij ook ongeveer 2 keer groter dan een gemiddelde bij, kan ze vele malen ouder worden en kan ze in haar hele leven zo’n 2 miljoen eitjes leggen.
Beautyfood & -ingrediënt | Royal Jelly
Een normale bij leeft hooguit 8 weken terwijl een bijenkoningin zo’n 5 jaar oud kan worden. Het enige verschil met de andere bijen is dat de koningin gedurende haar hele leven Royal Jelly toegediend krijgt, iets wat normale bijen als larfjes zijnde enkel 3 dagen lang krijgen om een goede start mee te krijgen en aan te sterken.

Wegens het tekort aan zonuren zijn er niet veel imkerijen voor de productie van Royal Jelly in Nederland en komt het voornamelijk uit landen als Birma en Thailand. Een korf met gemiddeld 70.000 werkbijen levert per dag 1/8e theelepeltje Royal Jelly op, het is dus een kostbaar goedje!

In Royal Jelly zitten vele vitamine B varianten, vitamine A, C en D, 22 verschillende aminozuren, eiwitten, micronutriënten en verschillende mineralen en enzymen. Het is bewezen dat Royal Jelly een revitaliserende werking heeft op het menselijk lichaam en het metabolisme verbetert.
Beautyfood & -ingrediënt | Royal Jelly
Royal Jelly is goed voor/bij zwangere vrouwen, (over)vermoeidheid, sportieve prestaties, concentratiestoornissen, stress, slapeloosheid, verschillende huidproblemen, zorgt voor een verbeterde stofwisseling, energieniveau en weerstand. Ook is het bevorderlijk voor de haargroei en zorgt het voor een gezonde, gehydrateerde, beter doorbloedde en verstevigde huid, helpt het de celvernieuwing en blijkt het effectief te helpen bij psoriasis, acne en eczeem. Je kan Royal Jelly dan ook vinden in tablet- of capsulevorm voor inwendig gebruik en in verschillende verzorgingsproducten voor uitwendig gebruik.

Opgelet: het innemen van tabletten of capsules met Royal Jelly wordt afgeraden bij personen met astmaklachten, atopie of bij allergische reacties voor bijenproducten.

Heb jij ervaring met supplementen of verzorgingsproducten met Royal Jelly? Over welk beautyingrediënt of beautyfood zou jij graag eens meer willen lezen?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Esther - Mango Sorbetto
  Reply Esther - Mango Sorbetto 17 februari 2013 at 17:41

  Wat een goed artikel, dit heb ik altijd eens willen weten! Maar het is dus blijkbaar erg kostbaar, waardoor ik al die producten van drogisterijmerken met royal jelly weer wat dubieus vindt ;-) Zelfde verhaal met arganolie.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 februari 2013 at 08:50

   Over het algemeen zit er in drogisterijproducten met betrekking tot ingrediënten als deze maar heel weinig in, dat is echt jammer inderdaad..

 • Avatar van La Rosa
  Reply La Rosa 15 februari 2013 at 12:54

  Ik vind het zo leuk/apart dat zoveel dingen uit de natuur zo goed voor je huid kunnen zijn!

 • Avatar van Gerda
  Reply Gerda 14 februari 2013 at 21:55

  Zulke artikelen vind ik altijd zo leuk! Dank. Ik heb ooit weleens een creme gehad waar Royal Jelly in zat. Alleen het gevoel al dat je zo’n kostbaar iets op je huid smeert… heerlijk. Ik zou graag nog eens wat willen weten over tea tree olie en geurstoffen zoals ze die in parfums verwerken. Hoe komen ze eraan, hoe verwerken ze het etc.

 • Avatar van Yasmin
  Reply Yasmin 13 februari 2013 at 22:27

  Wat een goed stuk! Ik lees al dat het voor mij heel erg zou helpen (spijsvertering, sporiasis, sportprestaties). Ik ga van de week eens bij de Tuinen kijken (verkopen ze daar vast). Ik was toch al van plan om eens daar langs te gaan want ik las laatst hele interesting dingen over yi yi ren een chinees kruid wat een wondermiddel zou zijn voor alles in en buiten het lichaam. Thanks voor sharing! … Oh en arme hardwerkende bijtjes die zoveel moeten presteren voor een drupje.

 • Avatar van Bianca
  Reply Bianca 13 februari 2013 at 22:26

  Interessant artikel! Ik wist niet dat een gewone bij maar 8 weken oud wordt en een koningin 5 jaar, dat moet wel erg goed spul zijn!

 • Avatar van debby
  Reply debby 13 februari 2013 at 17:44

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nog nooit van heb gehoord. Volgens mij onder een steen gelegen :)

 • Avatar van Jessie
  Reply Jessie 13 februari 2013 at 17:10

  Ik heb denk ik geen producten met dit bestanddeel. Wel een heel interessant artikel – royal jelly was me helemaal niet bekend. Tot nu dus :-)

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 13 februari 2013 at 16:55

  Wauw daar had ik nog nooit over gehoord, wat leuk!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 13 februari 2013 at 14:48

  Ik had er wel van gehoord…. wat een goede info van je ;-)

 • Avatar van Lin
  Reply Lin 13 februari 2013 at 14:45

  Leuk artikel! Vriendinnetje van mij heeft wel is capsules hiermee. Zou ook wel willen lezen over chiazaden en raw cacao.

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 13 februari 2013 at 14:17

  ik ken het wel maar heb me er nooit echt zo mee bezig gehouden wat het was en deed XD

 • Avatar van Evelien
  Reply Evelien 13 februari 2013 at 14:12

  Ik kan me inderdaad nog heel goed herinneren dat ik vroeger shampoo’s en conditioners van L’Oréal met royal jelly had! Ze waren wel echt super fijn :D

 • Avatar van Vera
  Reply Vera 13 februari 2013 at 14:10

  Ik had volgens mij een tijdje geleden een shampoo met royal jelly van L’Oréal geloof ik. Wel interessant om te lezen waar het dan vandaan komt enzo :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.