Eten & drinken

Lekkere en gezonde tussendoortjes

27 maart 2013

Gezonde tussendoortjes
Ik ben steeds meer bezig met een gezonde levensstijl en hier horen ook gezonde tussendoortjes bij. Ik ben niet op een dieet, maar ik probeer met flinke regelmaat te sporten en zorg ervoor dat ik voldoende eet en daarbij de juiste keuzes maak. Natuurlijk lukt dit niet altijd en af en toe mag je ook zeker even genieten van wat ongezonds, maar er zijn gelukkig ook meer dan genoeg lekkere en gezonde tussendoortjes die je gerust enkele keren per dag kan en mag pakken. Het scheelt hierbij trouwens wel dat ik van mijzelf uit al eerder een hartige snacker ben dan een zoete snacker, want in de hartige groep is er veel wat kan en mag. Kijk mee naar de tips voor lekkere èn gezonde tussendoortjes.

Fruit
Als je fruit eet als tussendoortje dan kan je dit zo spannend maken als je wil. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lekkere salade van verschillende soorten fruit waarvan je dan een klein bakje pakt als een tussendoortje, appelpartjes met wat kaneel en rozijnen uit de magnetron/oven of dat je fruit mengt met een beetje magere kwark of in de blender stopt om te drinken als een smoothie.

Magere kwark
Nog een goede tip als tussendoortje is een bakje magere kwark. Dit vult goed, heeft een laag vetpercentage en een hoog eiwitgehalte, waardoor o.a. je spieren sneller herstellen na het sporten. Vind je de kwark puur niet lekker dan kan je dit combineren met wat fruit, kaneel of bijvoorbeeld een beetje suikervrije jam of gemalen ongezouten noten. Je kan trouwens ook heel gemakkelijk van wat kwark en kleingesneden vruchten gezonde ijsjes maken in de klassieke houders die bij o.a. Blokker en Xenos verkrijgbaar zijn.

Noten
Ik ben persoonlijk gek op noten en gelukkig past dit perfect bij een gezonde levensstijl. Neem dan wel de ongezouten en ongebrande variant en neem maximaal een klein handje per dag. Noten zijn niet alleen heel erg voedzaam, ze bevatten ook veel vezels, proteïne, gezonde vetten, vitamines en mineralen. De meervoudig verzadigde vetzuren hierin regulieren je suikerspiegel waardoor je minder trek hebt (in zoete dingen). Mijn favorieten: amandelen, cashewnoten en pistachenoten.

Groente
De meeste groentes kan en mag je de hele dag door eten en ik ben hier, zeker in de zomermaanden, dan ook groot fan van. Denk bijvoorbeeld aan kleine tomaatjes, stukjes komkommer, snackworteltjes en bleekselderij. Om het feestelijker te maken en te variëren kan je deze dan weer een beetje dippen in bijvoorbeeld verse humus of een yoghurt-kruiden-sausje. Je kan groente en fruit ook samen in de blender of juicer stoppen voor een megagezonde smoothie.

Vleeswaren en kaas
Zin in een wat hartiger tussendoortje dan bovenstaande opties, dan kan je gerust af en toe een blokje kaas tussendoor eten of een plakje vleeswaren oprollen zoals bijvoorbeeld gekookte ham, kipfilet, kalkoenfilet of mager rookvlees.

Ei
Eieren bevatten antioxidanten, essentiële aminozuren, eiwitten, vitamines en mineralen. Er zitten gemiddeld 75kcal in een ei en dat terwijl het een vullend tussendoortje is. Helemaal niet zo verkeerd dus!

Chocolade
Als afsluiter nog een laatste gezonde èn lekkere tip: chocolade. Nee, ik bedoel hier dan geen melkchocolade, witte chocolade, paaseitjes of bonbons mee, maar pure chocolade. Probeer verschillende percentages uit om te kijken welke voor jou persoonlijk nog lekker is, voor het te bitter wordt. Zelf vind ik de 70-80% het lekkerst en ik neem hiervan elke avond bij de koffie 1 stukje waarvan ik dan ook intens kan genieten. Pure chocolade is rijk aan antioxidanten, vermindert de eetlust (ja echt!), verlaagt de bloeddruk en geeft een oppeppend en opbeurend feel good gevoel.

Wat zijn jouw favoriete gezonde tussendoortjes?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Evelien
  Reply Evelien 8 april 2013 at 23:55

  Fijne tips, Dees! Fruit is inderdaad erg lekker als tussendoortje, zeker nu met al het zomerfruit. Ik deed vaak aardbeien, druiven, meloen, mandarijntjes (op sap), perzik en ananas in één grote kom, met het sap van zo’n ananas-in-blik-blikje (snap je hem nog?). Maar krentjes of rozijnen erdoorheen is volgens mij ook heerlijk! Ga ik ook maar eens proberen :D

 • Avatar van Sandra
  Reply Sandra 27 maart 2013 at 22:01

  Goede tips!!!

  Mag ik nog een extra tip geven: suikervrije jam is NIET perse gezonder dan gewone jam. Ja er zit (bijna) geen suiker in maar wel 0,2 % vet. Gewone jam bevat 0,1% vet (of juist helemaal geen). Mocht je dus dit soort snacks kiezen en wil je om je vet inname denken, dan is dit een handig weetje (de tip is: als er geen suiker in een product zit (maar wel zoetstof), zit er (meer) vet in en vice versa). ja ik ben een muggenzifter, I know ;-)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 april 2013 at 15:02

   Bedankt voor je goede aanvulling/tip! :)

 • Avatar van Muireann
  Reply Muireann 27 maart 2013 at 20:56

  Tof om te lezen!

  Ik ben een chocoladefan, maar ook fruit kan mij steeds meer bekoren. En met fruitsalades, brochettes e.d. kan je idd heel leuke dingen maken!

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 27 maart 2013 at 20:11

  Hier kan ik zeker een voorbeeld aan nemen!:D

  Liefs

  xoxo

 • Avatar van Eline
  Reply Eline 27 maart 2013 at 19:48

  net de tips die ik nodig had!

 • Avatar van Angelique
  Reply Angelique 27 maart 2013 at 17:45

  Zelf ben ik echt gek op fruit, het liefst zo vers mogelijk!

 • Avatar van Anotherfashionlover
  Reply Anotherfashionlover 27 maart 2013 at 16:41

  Ik vind drinkbouillon ook altijd wel lekker om tussendoor te nemen, vult ook heel goed!

 • Avatar van Lin
  Reply Lin 27 maart 2013 at 16:39

  Pas ontdekt: een blikje kikkererwten laten uitlekken en dan in een ovenschaal doen. Besprenkel met een klein beetje olijfolie en zeezout (en bijvoorbeeld rozemarijn of verse tijm)even 20 minuuten in de oven en je hebt een heerlijke, hartige snack (ook lekker bij de maaltijd).

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 april 2013 at 15:03

   Dat klinkt echt heerlijk! Bijna alle ingrediënten voor een home-made hummus ook, jammie!

 • Avatar van Stell
  Reply Stell 27 maart 2013 at 16:31

  Fruit, noten en kwark vind ik echt heeerrrlijk!

 • Avatar van Elly
  Reply Elly 27 maart 2013 at 15:43

  Heel vaak denk ik niet aan dit soort leuke snacks en dan wordt het iets wat gemakkelijk en snel is (voor het grijpen ligt dus). Ik maak zelf ook graag tomatensalade als tussendoortje, maar dat is zoveel werk, dat doe ik niet zo vaak.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 3 april 2013 at 15:04

   Tomatensalade vind ik ook zo heerlijk, krijg er spontaan trek in haha!

 • Avatar van Esther - Mango Sorbetto
  Reply Esther - Mango Sorbetto 27 maart 2013 at 15:27

  Dit soort artikelen zijn altijd zo fijn! Ik heb de pech dat ik best wel van zoete dingen houd (met name taart en cake enzo, snoep eigenlijk niet) en heel erg van chips…. Ik probeer wel vaker wat fruit te pakken maar voor onderweg is vers fruit vaak lastiger omdat je dit dan moet snijden oid. Meestal kom ik dan bij een appel uit of zo’n belachelijk duur bakje van de Albert heijn haha

 • Avatar van Edith
  Reply Edith 27 maart 2013 at 14:41

  Ik vind het lekker om als tussendoortje fruit te nemen of een lekkere fruitsmoothie.

 • Avatar van Sarah
  Reply Sarah 27 maart 2013 at 14:35

  Ik eet zelf ook wel eens een rijstkoek (de variant zonder chocoladen laagje dan) of inderdaad fruit of yoghurtjes :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 27 maart 2013 at 14:12

  Mmmmmm, heerlijk zoveel goed en gezond en ik eet ook magere kwark met cruesli met lijnzaadolie. Ik doe op mijn gezonde beleg op mijn boterham nog waarvan de naam met even ontschoten en het bij de tuinen koop!

 • Avatar van Sofie
  Reply Sofie 27 maart 2013 at 14:09

  Lekkere ideeën! Ik eet altijd graag rijstewafels met geitenkaas als gezond tussendoortje :)

 • Avatar van Miranda
  Reply Miranda 27 maart 2013 at 14:07

  Ik vind het heerlijk om fruit te eten en maak vaak een schaaltje met verschillende soorten, vult goed en is nog gezond ook, of kwark/yoghurt met muesli of fruit erdoor, smullen maar!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.