Beauty

Mindfulness

29 maart 2013

Mindfulness
Bezig zijn met dingen uit je verleden en dromen over je toekomst is heel menselijk en we zijn er elke dag best wat tijd aan kwijt. Maar, op die momenten vergeten we wel om in het ‘nu’ te leven en geniet je niet optimaal van een moment wat je op dat moment deelt of meemaakt. Zo ben je vaak genoeg niet helemaal aanwezig bij een verjaardag, een etentje, een film of een wandeling en geniet je minder van de mensen, het heerlijke eten en de prachtige natuur om je heen. Hier komt mindfulness om de hoek kijken, een uitdrukking uit het Boeddhisme wat kortgezegd ‘met bewuste aandacht voor het nu’ betekent.

Mindfulness
Mindfulness is een levenshouding waarbij je aanvaardt dat sommige dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn en de bewustwording dat de positieve en negatieve kanten van een bepaald deel er gewoon bij horen. In Nederland zijn er verschillende cursussen en trainingen in mindfulness te volgen, ook wel aandachttraining genoemd en het is een levenshouding waar ik zelf heel erg nieuwsgierig naar ben en al veel over gelezen heb. Het kan als therapie (MBCT: Mindfulness Based Cognitive Therapy) o.a. worden ingezet bij slaapproblemen, piekeren, depressies, burn-out, chronische pijn en fobieën. Door te accepteren dat pijn, ongemakken, negativiteit en verdriet bij het leven horen bespaar je jezelf een boel energie.

“Door niet te streven naar verandering ontstaat er juist ruimte voor verandering.” – Psycholoog en aandachtstrainer Johan Tinge.
Mindfulness
Mindfulness leert je om bewust te zijn van alles wat er in je leven speelt in het hier en nu, zonder dat te willen veranderen of het te veroordelen. Dit aandachtsgerichte leven in het nu kan je helpen om grip te krijgen op je pijn, je verdriet daarover en je zorgen voor de toekomst. Er zijn verschillende wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken gedaan waarbij de uitkomsten verrassend waren: niet alleen namen de fysieke klachten bij de patiënten af, ook voelden ze zich geestelijk een heel stuk beter. Zelfs als je het niet als therapie inzet, maar de levenshouding ‘aanneemt’ is er bewezen dat het de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbetert. Interessant toch?!
Mindfulness
Uiteindelijk gaat het erom dat je leeft in het nu, met volle aandacht voor hetgeen wat je nu doet. Ben met je volle aandacht bij een gesprek, een etentje, koken en als je gedachten toch afdwalen dan haal je ze terug naar wat je nu doet, ervaart en voelt. Hierdoor blijft er minder tijd over om te piekeren èn beleef je wat je nu aan het doen bent een stuk intenser omdat je er met je volle aandacht bij bent. Op deze manier kunnen familie- en vriendschapsbanden sterker worden, zal je beter werk leveren, weer echt genieten van eten en drinken en ga je automatisch meer genieten van de kleine dingen in het leven waarbij je je bewust bent van al je zintuigen.

Ik hoop dat ik met dit artikel de basis van mindfulness een beetje heb kunnen uitleggen. Het klinkt allemaal heel zweverig misschien, maar ik wilde deze interessante levenshouding graag met jullie delen. Wellicht haal je er tips uit of ga je je er verder in verdiepen. Ik ben in ieder geval heel benieuwd of je er al van gehoord had? Wellicht heb je fijne tips qua boeken of oefeningen die je wil delen? Laat deze dan gerust achter via de reacties onder dit artikel.

Ik wens iedereen een heel fijne dag toe, geniet ervan!

Liefs,
Desirée

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Muireann
  Reply Muireann 29 maart 2013 at 20:59

  Mindfulness is eigenlijk een Westers concept, gebaseerd op de filosofie van het Boeddhisme, maar vertaald naar onze Westerse cultuur. Daarom is mindfulness zo geweldig, vind ik. Eenvoudige wijsheden die echt werken, omgezet naar bruikbaar materiaal.

  Ik heb de 8 weken training van mindfulness gedaan en dat heeft me ongelofelijk geholpen. Ik denk dat ik die cd’s nog maar eens boven haal!

 • Avatar van Annet
  Reply Annet 29 maart 2013 at 20:59

  Ben zo geboren…..:)

 • Avatar van Stell
  Reply Stell 29 maart 2013 at 17:19

  Ik vind mindfulness echt geweldig, ooit een mini cursus gedaan van 10 weken en ik wil het snel nog weer eens doen :)

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 29 maart 2013 at 14:32

  ik heb veel mindfullness dingen moeten doen tijdens mijn opleiding ^^

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.