Eten & drinken

Recept | Citroen-vanillepudding uit de Slowcooker

6 maart 2013

Recept | Citroen-vanillepudding uit de Slowcooker
Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van een heuse Slowcooker. Iets waar ik ook tot voor kort nog nooit van gehoord had. Het design spreekt me aan en er is in boeken en online meer dan genoeg inspiratie en heerlijke recepten voor te vinden. De meeste recepten zijn voor hartige gerechten, maar de Slowcooker is enorm veelzijdig en zo ging ik afgelopen weekend aan de slag voor een nagerecht, citroen-vanillepudding met een krokante suikerkorst. Een soort crème brûlée. Kijk mee voor meer informatie over de Slowcooker en het recept, inclusief foto’s natuurlijk!

Recept | Citroen-vanillepudding uit de Slowcooker
Je hebt elektrische Slowcookers en je hebt de variant die ik heb, die je in de oven gebruikt. Deze Slowcooker van Royal VKB is verkrijgbaar in verschillende formaten en het formaat wat ik heb is precies genoeg voor een eenpansgerecht (witte kant onder) of een 2-3 persoonsgerecht (terracotta kant onder). Het design spreekt me persoonlijk wel aan, lekker strak vormgegeven en het neemt niet heel erg veel plek in in een keukenkastje. De Slowcooker is een combinatie tussen de Marokkaanse tajine en de Nederlandse stoofpot en doordat je je gerechten klaarstoomt blijven alle vitamines en smaken optimaal behouden en doordat je geen boter of olie nodig hebt is het ook nog eens erg gezond (nouja, als je er geen nagerecht in maakt natuurlijk!). Je kan hem gebruiken in de magnetron en in de oven tot 230oC. De Slowcooker is verkrijgbaar bij fonq, de prijzen van de formaten variëren van €24,95 (XS) tot €49,95 (XL).

Het terracottadeel van de Slowcooker laat je eerst een tijdje in een bak met koud water liggen zodat het water op kan nemen en zo je gerecht klaar kan stomen. Let wel op dat je de Slowcooker nooit direct aan een hittebron blootstelt, je gebruikt hem dan ook in bijvoorbeeld een niet voorverwarmde oven.

Recept | Citroen-vanillepudding uit de Slowcooker
Wat heb je nodig voor dit recept?
– 100ml melk
– 1/2 vanillestokje
– 70 gram suiker
– 350ml slagroom
– 5 eidooiers
– 2 eetlepels lemon curd
– rietsuiker (of basterdsuiker)
– citroenrasp (versegeraspte of de bakvariant).

Recept
Week het terracottadeel van de Slowcooker voor minstens 20 minuten in koud water. Breng de melk, het vanillestokje en de suiker aan de kook en laat het 5 minuten trekken. Zorg dat de suiker goed opgelost is en verwijder hierna het vanillestokje. Schraap met een mespuntje het vanillemerg van het stokje en voeg dit toe aan de melk. Haal de melk van het vuur en roer de slagroom, eidooiers en lemon curd erdoor en giet het roommengsel op het geglazuurde deel van de Slowcooker. Zet de Slowcooker in een koude oven en bereid de pudding op 125oC in 75 minuten.

Laat de pudding 30 minuutjes afkoelen en bestrooi deze met een dun laagje rietsuiker (of basterdsuiker). Carameliseer de suiker door de pudding even oner de grill in de oven te plaatsen of gebruik hiervoor een crème brûlée brander. Voeg hierna de citroenrasp toe over het harde suikerlaagje.

Je kan de pudding zo eten of je kan er bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs bij serveren. Het bovenstaande recept is voldoende voor 2-4 personen omdat het redelijk machtig is.

Enjoy!

Recept | Citroen-vanillepudding uit de Slowcooker
fonq is een webwarenhuis met een groot assortiment aan merkproducten op het gebied van wonen, koken, tuin, design, cadeaus en meer. Het geheel bestaat uit meer dan 125 webwinkels en merkenshops. Je kan hier betalen via iDeal, creditcard, achteraf via Klarna, eenmalige afschrijving, bankoverschrijving of via pin als je je producten afhaalt bij de showroom. Laat je je bestelling bezorgen dan bedragen de verzendkosten maximaal €4,95 en heb je je bestelling binnen enkele werkdagen in huis. Bij veel items geldt: voor 22.00 uur besteld, morgen in huis.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Astrid
  Reply Astrid 10 maart 2013 at 16:18

  Ik moet het niet doen….ik weet het, ik weet het.. Maar ik ga em toch maken! -zucht- dit ziet er veel te lekker uit!

 • Avatar van Elly
  Reply Elly 10 maart 2013 at 12:35

  Wauw, heb je daar even een professioneel uitziend dessert gecreëerd!

 • Avatar van Esther - Mango Sorbetto
  Reply Esther - Mango Sorbetto 9 maart 2013 at 23:28

  Wauw dat klinkt echt super lekker. I love alles met citroen en desserts haha, en wat grappig die slowcooker heb ik net in een shoppingrubriek van Libelle gezet (wordt pas over paar weken gepubliceerd). Had hem daarvoor nog nooit gezien!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 maart 2013 at 09:03

   Dat is zeker grappig, het is ook een heel erg leuk item voor in de keuken. Leuk om zulke pagina’s voor magazines samen te stellen!

 • Avatar van Santje04
  Reply Santje04 6 maart 2013 at 18:26

  Ik krijg er trek van, ziet er goed uit. :-)

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 6 maart 2013 at 13:29

  Hmm looks yummyy!!:D

  Liefs

  xoxo

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 6 maart 2013 at 11:09

  Wat leuk…. het ziet er heerlijk uit! De slowcooker heeft een soortgelijke vorm als die van een tatjine!

 • Avatar van Stell
  Reply Stell 6 maart 2013 at 10:02

  Ohh dit lijkt mij zo ontzettend lekker! Citroen en vanille, jammieee! :)

 • Avatar van Sofie
  Reply Sofie 6 maart 2013 at 08:13

  Leuk recept! Lijkt me lekker :)

 • Avatar van Belllezza
  Reply Belllezza 6 maart 2013 at 00:29

  Lijkt me heerlijk! Hmm ziet er echt goed uit.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.