Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van een heuse Slowcooker. Iets waar ik ook tot voor kort nog nooit van gehoord had. Het design spreekt me aan en er is in boeken en online meer dan genoeg inspiratie en heerlijke recepten voor te vinden. De meeste recepten zijn voor hartige gerechten, maar de Slowcooker is enorm veelzijdig en zo ging ik afgelopen weekend aan de slag voor een nagerecht, citroen-vanillepudding met een krokante suikerkorst. Een soort crème brûlée. Kijk mee voor meer informatie over de Slowcooker en het recept, inclusief foto’s natuurlijk!
Je hebt elektrische Slowcookers en je hebt de variant die ik heb, die je in de oven gebruikt. Deze Slowcooker van Royal VKB is verkrijgbaar in verschillende formaten en het formaat wat ik heb is precies genoeg voor een eenpansgerecht (witte kant onder) of een 2-3 persoonsgerecht (terracotta kant onder). Het design spreekt me persoonlijk wel aan, lekker strak vormgegeven en het neemt niet heel erg veel plek in in een keukenkastje. De Slowcooker is een combinatie tussen de Marokkaanse tajine en de Nederlandse stoofpot en doordat je je gerechten klaarstoomt blijven alle vitamines en smaken optimaal behouden en doordat je geen boter of olie nodig hebt is het ook nog eens erg gezond (nouja, als je er geen nagerecht in maakt natuurlijk!). Je kan hem gebruiken in de magnetron en in de oven tot 230oC. De Slowcooker is verkrijgbaar bij fonq, de prijzen van de formaten variëren van €24,95 (XS) tot €49,95 (XL).
Het terracottadeel van de Slowcooker laat je eerst een tijdje in een bak met koud water liggen zodat het water op kan nemen en zo je gerecht klaar kan stomen. Let wel op dat je de Slowcooker nooit direct aan een hittebron blootstelt, je gebruikt hem dan ook in bijvoorbeeld een niet voorverwarmde oven.
Wat heb je nodig voor dit recept?
– 100ml melk
– 1/2 vanillestokje
– 70 gram suiker
– 350ml slagroom
– 5 eidooiers
– 2 eetlepels lemon curd
– rietsuiker (of basterdsuiker)
– citroenrasp (versegeraspte of de bakvariant).
Recept
Week het terracottadeel van de Slowcooker voor minstens 20 minuten in koud water. Breng de melk, het vanillestokje en de suiker aan de kook en laat het 5 minuten trekken. Zorg dat de suiker goed opgelost is en verwijder hierna het vanillestokje. Schraap met een mespuntje het vanillemerg van het stokje en voeg dit toe aan de melk. Haal de melk van het vuur en roer de slagroom, eidooiers en lemon curd erdoor en giet het roommengsel op het geglazuurde deel van de Slowcooker. Zet de Slowcooker in een koude oven en bereid de pudding op 125oC in 75 minuten.
Laat de pudding 30 minuutjes afkoelen en bestrooi deze met een dun laagje rietsuiker (of basterdsuiker). Carameliseer de suiker door de pudding even oner de grill in de oven te plaatsen of gebruik hiervoor een crème brûlée brander. Voeg hierna de citroenrasp toe over het harde suikerlaagje.
Je kan de pudding zo eten of je kan er bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs bij serveren. Het bovenstaande recept is voldoende voor 2-4 personen omdat het redelijk machtig is.
Enjoy!
fonq is een webwarenhuis met een groot assortiment aan merkproducten op het gebied van wonen, koken, tuin, design, cadeaus en meer. Het geheel bestaat uit meer dan 125 webwinkels en merkenshops. Je kan hier betalen via iDeal, creditcard, achteraf via Klarna, eenmalige afschrijving, bankoverschrijving of via pin als je je producten afhaalt bij de showroom. Laat je je bestelling bezorgen dan bedragen de verzendkosten maximaal €4,95 en heb je je bestelling binnen enkele werkdagen in huis. Bij veel items geldt: voor 22.00 uur besteld, morgen in huis.
Reacties op dit artikel
Ik moet het niet doen….ik weet het, ik weet het.. Maar ik ga em toch maken! -zucht- dit ziet er veel te lekker uit!
Wauw, heb je daar even een professioneel uitziend dessert gecreëerd!
Wauw dat klinkt echt super lekker. I love alles met citroen en desserts haha, en wat grappig die slowcooker heb ik net in een shoppingrubriek van Libelle gezet (wordt pas over paar weken gepubliceerd). Had hem daarvoor nog nooit gezien!
Dat is zeker grappig, het is ook een heel erg leuk item voor in de keuken. Leuk om zulke pagina’s voor magazines samen te stellen!
Ik krijg er trek van, ziet er goed uit. :-)
Hmm looks yummyy!!:D
Liefs
xoxo
Wat leuk…. het ziet er heerlijk uit! De slowcooker heeft een soortgelijke vorm als die van een tatjine!
Ohh dit lijkt mij zo ontzettend lekker! Citroen en vanille, jammieee! :)
Leuk recept! Lijkt me lekker :)
Lijkt me heerlijk! Hmm ziet er echt goed uit.