Beauty

Tips voor een goede nachtrust #1

14 maart 2013

Tips voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust is heel erg belangrijk, ik denk dat dit vaak door mensen onderschat wordt en het niet als een echt probleem wordt gezien als je te weinig slaap krijgt. Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen om een betere nachtrust te gaan krijgen en aan voldoende slaapuren te komen. Mocht je echt slaapproblemen hebben dan zal je pas verbetering merken na enige tijd structuur in je nieuwe bedritueel, maar voor de meeste mensen zullen onderstaande tips direct al een positief resultaat boeken.

Tips voor een goede nachtrust
Zorg dat je voldoende slaap krijgt, maar zorg er ook zeker voor dat je niet elke nacht veels te lang slaapt. Ik merk het zelf bijvoorbeeld heel erg als ik flink uitslaap of een weekje wat later uit bed kom; ik begin de dag juist suffer en ben op die dagen veel minder productief. Zo rond de 8 uur slaap is voor de meeste mensen perfect.

Zorg dat je een vast slaapritme krijgt. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Als je de regel van 8 uur slaap aanhoudt als richtlijn dan is het volgende schema bijvoorbeeld aan te raden: 22.00 uur naar bed, 07.30 uur uit bed. Ik hou hier expres een speling aan van 30 minuten, aangezien je ook nog even de tijd nodig hebt om in slaap te vallen. Je kan deze tijden natuurlijk vervroegen (21.00u naar bed, 06.30u opstaan of 23.00u naar bed en 08.30u opstaan). Persoonlijk maak ik me vanaf 23.00 uur klaar om naar bed te gaan, lig ik tegen 00.00 uur te slapen en gaat mijn wekker om 08.00 uur. Het is ook het beste om dit ritme 7 dagen per week aan te houden, om de suffe weekkenddagen te voorkomen. Maar dit is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk vol te houden met een feestje of gezellige avondjes met vrienden/familie bijvoorbeeld.
Tips voor een goede nachtrust
Vermijd eventuele dutjes en zogenoemde powernaps gedurende de dag, dit kan het inslapen in de avond en het doorslapen tijdens de nacht negatief beïnvloeden. Beter is om dan te beginnen met een ander bedritme qua tijden aan te nemen en goed te letten op het aantal slaapuren in de nacht. Dit kan vooral heel erg lastig zijn na het avondeten tijdens de welbekende after-dinner-dip, maar probeer hier niet aan toe te geven. Ga een klein stukje wandelen, wat opruimen in huis, even de afwas doen… Je nachtrust zal je er dankbaar voor zijn!
Tips voor een goede nachtrust
Bedenk een voor jou passend avondritueel waarbij je even lekker de tijd neemt voor jezelf. Zorg hierbij dat je geen televisie of radio aan hebt staan, dat het licht alvast wat gedempt is, je slaapkamer lekker fris (je raam op een kiertje/open zetten is sowieso heel erg bevorderlijk voor een goede nachtrust), zet het geluid van je telefoon uit en probeer ook vanaf dit moment niet meer op je telefoon (smsjes, mail, social media..) of tablet te kijken. Dit is nog best lastig, maar het is het beste om je ogen het uur voor het slapen gaan zoveel mogelijk rust te geven zonder felle kleuren, onnatuurlijk licht etc. Een boek lezen op een tablet is hierdoor ook af te raden.

Voor mij is mijn avondritueel een beautyritueel en soms pak ik er nog even een boekje bij om een half uurtje te lezen. Door de rustige setting die ik hiervoor al op de slaapkamer heb gecreëerd vallen mijn ogen vanzelf dicht na zo’n half uurtje. Ook een warm bad of een warme douche kan goed helpen voor het slapen gaan.
Tips voor een goede nachtrust

Oh, kijk nou toch.. Hoe heerlijk honden toch lekker kunnen liggen en bijna direct vertrokken zijn zodra hun koppie de hondenmand, hun favoriete deken of – toch stiekem – de bank raakt.

Dit was het eerste deel vol tips voor een goede nachtrust, komende week komt het tweede deel online. Ik hoop dat je er bruikbare tips uit kunt halen en dat je snel zal merken dat je sneller in zal slapen, beter door kan slapen en uitgeruster wakker wordt. Mocht jij nog een tip hebben die je wil delen met de andere lezers, laat deze dan zeker achter bij de reacties onder dit artikel :)

Reacties op dit artikel

 • Avatar van pretty beauty land
  Reply pretty beauty land 15 maart 2013 at 11:11

  goede tips!! Vannacht heb ik ook weer zo heerlijk geslapen! daar kan ik echt van genieten!

 • Avatar van Elly
  Reply Elly 15 maart 2013 at 10:01

  Je geeft goede tips die absoluut bijdragen aan een gezonde nachtrust. Helaas is het voor mij niet voldoende om goed te slapen. De nacht dat ik een hele nacht (door)sliep kan ik me eigenlijk niet meer herinneren. Ik ben inmiddels de wanhoop wel nabij moet ik zeggen, maar probeer me alsnog wel aan een routine te houden :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 maart 2013 at 10:07

   Ik wens je heel veel sterkte meis. Kan je er geen professionele hulp bij/voor zoeken? :( *knuff*

 • Avatar van Iris
  Reply Iris 14 maart 2013 at 22:06

  Fijn artikel! En wauw, dat het je een uur kost om in slaap te vallen.. Ik word vaak midden in de nacht wakker en ben dan de dag erna doodmoe. Simpele yoga-oefeningen werken heel goed! Zoals op je rug liggen met je armen en schouders plat en uitgespreid naast je. Adem in via buik, uit via neus.. Brengt echt rust in je hoofd :-)

 • Avatar van Bianca
  Reply Bianca 14 maart 2013 at 21:35

  Handige tips, leuke foto’s :)
  Ik raak de laatste dagen erg moeilijk in slaap merk ik. Ik denk dat het komt doordat ik normaal zonder hoofdkussen slaap maar er nu toch eentje heb gekocht een paar dagen geleden. Eens ik in slaap val slaap ik wel door maar ik slaap wel moeilijk in, zal een kwestie van wennen zijn :)

 • Avatar van Muireann
  Reply Muireann 14 maart 2013 at 21:04

  Meditatie, dagboekschrijven of het welbekende de dag overlopen zijn ook dingen die goed zijn voor een slaapritueel. Je laat op die manier namelijk de sleur van de dag zijn tijd en dan is het voorbij, zodat je niet hoeft te liggen piekeren als je wilt slapen.

  Ik sta in het weekend een uurtje later op dan in de week. Dat is voor mij uitslapen, maar ik slaap dan een goede 8u30 ipv 7u30 in de week. En idd, je hebt er wel massa’s veel energie door. Ook in het weekend werkt bij ons dus de wekker!

 • Avatar van Evelien
  Reply Evelien 14 maart 2013 at 20:28

  Ahhhh, die foto’s in dit artikel, om te smelten! <3 En fijne tips. Ik doe nog een heel enkele keer een powernap, maar dan slaap in 's nachts pas tegen 2:00 ofzo. Als ik geen powernap doe, slaap ik tussen 0:00 en 1:00! Tenzij ik uitslaap, maar dat doe ik nooit, alleen in het weekend tot 11:00.

 • Avatar van Esther - Mango Sorbetto
  Reply Esther - Mango Sorbetto 14 maart 2013 at 16:05

  Ik heb helaas iets meer slaap nodig dan 8 uur per nacht, maar kom ik hier doordeweeks bijna nooit aan. Met het gevolg dat ik in het weekend zo moe ben dat ik dan heerlijk wil uitslapen. Ik ben ook gewoon totaal geen ochtendmens.

 • Avatar van Yasmin
  Reply Yasmin 14 maart 2013 at 15:48

  Ik pak het slaapritueel altijd vreselijk verkeerd aan! Ik kijk altijd tv en zet hem op de sleeptimer zodat ik mijn ogen kan sluiten en in slaap kan vallen zonder te moeten zoeken naar de ab. En de laatste tijd ben ik Gossip Girl verslaafd en kijk ik gerust tot 01:30 nog wat afl. Wel met slaap lekker thee erbij hahaha Ik krijg de laatste tijd dus een beetje een slaap tekort. Maar als ik dit zo lees ga ik mijzelf voornemen het anders aan te pakken.

 • Avatar van Make Up For Women
  Reply Make Up For Women 14 maart 2013 at 15:07

  Ik besteed echt wel veel aandacht aan mijn slaap. Ik zorg ervoor dat ik voldoende slaap. Gelukkig val ik na 5min reeds in slaap:p dus geen problemen op dat vlak;)

  Goede tips!

  Liefs

  xoxo

 • Avatar van Stell
  Reply Stell 14 maart 2013 at 15:04

  Hele fijne tips :) Ik heb wel vaak moeite met in slaap vallen..en meestal ligt het aan van die kleine dingen.

 • Avatar van Malou
  Reply Malou 14 maart 2013 at 14:45

  Handige tips, en leuke foto’s :)

 • Avatar van Joyce
  Reply Joyce 14 maart 2013 at 14:41

  Goeie tips! Ik moet inderdaad ook eens leren om niet met mijn mobiel in slaap te vallen zo onderhand maar om toch eens een boek te pakken

 • Avatar van femketje
  Reply femketje 14 maart 2013 at 14:14

  handig artikel! ik slaap de laatste tijd slecht en weet niet precies waardoor >.<

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.