Beauty Reizen & vrije tijd

Zumba

3 maart 2013

Zumba exhilarate
In eerdere artikelen (en via social media) heb ik voorbij laten komen dat ik helemaal Zumba verslaafd ben geworden en ik krijg regelmatig vragen wat Zumba nu precies is, wat het voor je lichaam doet, wat je ervoor nodig hebt, waar je het kan doen etc. Vandaag wil ik met dit artikel wat meer uitleg geven over de sport Zumba en waarom het voor mij persoonlijk zo goed vol te houden is om regelmatig te doen.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=HxVDN8zJ6lY?rel=0]

Zumba Fitness bestaat nu sinds 2001 en het sloeg direct aan, we kunnen dus niet meer spreken van een rage: het is een blijvend iets met een toenemend aantal ‘deelnemers’. Wereldwijd nemen er op dit moment wekelijks zo’n 14 miljoen mensen deel aan de lessen die ervoor gegeven hebben en dan hebben we de thuissporters nog niet eens meegenomen, het is hiermee het grootste branded fitnessprogramma ter wereld. De fitnesslessen bestaan uit dansmoves en routines op vrolijke en opzwepende muziek (waaronder salsa, merengue, cumbia, samba, buikdansen, bhangra en hip-hop) waarbij je gebruik maakt van je hele lichaam: je core, je bovenlichaam en je onderlichaam. Zo verbrand je niet alleen tot zo’n 1000 calorieën per uur, maar train je effectief je hele lichaam.

Je kan op de website van Zumba alle informatie vinden over het fitnessprogramma en het zoeken van een sportclub waar je lessen zou kunnen volgen, maar er is ook een webwinkel te vinden waar je terecht kan voor de Zumba Fitness kleding, schoenen èn de DVD’s zodat je thuis aan de slag kan. Er zijn 2 DVD-sets verkrijgbaar:

Zumba (€79,95, inclusief toningsticks)
– basics (60min.)
– 20 minute express (20min.)
– Cardio Party (50min.)
– Sculpt & Tone (45min.)
– Flat abs (20min.)
– Live! (55min.)

Zumba Exhilarate (€79,95, inclusief toning sticks)
– step by step (55min.)
– activate (45min.)
– exhilarate (60min.)
– ripped (body sculpting Zumba Toning & Zumba Sentao, 50min.)
– mix (55min.)
– rush (20min.)
– fitness concert (60min.).

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=8HpG0l9cLos?rel=0]

Ik heb zelf beide DVD sets en probeer gemiddeld zo’n 5 keer in de week een Zumba les te volgen. Ik kies dan voor de langere lessen van 45-60 minuten. Het vloerkleed in de woonkamer hebben we tijdelijk opgerold en in de kelder gezet want het sport lekkerder op een gladde ondergrond en zo hoef ik enkel de salontafel aan de kant te schuiven en heb ik direct voldoende ruimte om aan de slag te gaan. Ik vind Zumba Fitness enorm leuk om te doen en dat komt mede door de vrolijke muziek. Na enkele keren merkte ik al dat ik me lekkerder ging voelen en nu na zo’n maand (van 5 keer per week) merk ik dat mijn conditie met sprongen vooruit is gegaan en ook mijn spieren al veel sterker zijn geworden. Tip: mochten de toning sticks te licht voor je worden dan kan je hier ook andere handgewichten voor pakken en zo de intensiteit opschroeven door een steeds iets hoger gewicht te pakken.

Heb jij ervaring met Zumba Fitness? Spreekt deze sport jou aan?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Santje04
  Reply Santje04 4 maart 2013 at 15:54

  Via de Wii heb ik Zumba gedaan, nu ga ik naar de sportschool en doe fitness. Zodra ik meer conditie heb wil ik daar ook groepsles Zumba gaan doen. Wat goed van je overigens! :-)

 • Avatar van Yasmin
  Reply Yasmin 3 maart 2013 at 22:11

  Ik vind het zo knap van je dat je dit gewoon 5x in de week doet! Zo’n dvd pakket lijkt mij ook wel wat voor thuis. Toch makkelijk als je even niet weg kunt van huis vanwege de kleine.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 4 maart 2013 at 08:32

   Dat is voor mij ook het grote voordeel, de tijdsbesparing. Hoef me niet klaar te maken en naar de sportschool te gaan en naderhand weer naar huis, scheelt flink wat tijd :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 3 maart 2013 at 20:30

  Ik heb deze sport gedaan…. het is zo leuk! ;-)

 • Avatar van debby
  Reply debby 3 maart 2013 at 17:56

  Dit ga ik niet trekken met mijn lijf, maar ik ben wel sinds kort bezig met hardlopen. mijn streven is om de 5 kilometer te halen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 4 maart 2013 at 08:33

   Dat vind ik ook heel erg knap, succes!

 • Avatar van Vera
  Reply Vera 3 maart 2013 at 17:33

  Ik heb de Exhilarate pack ook en alhoewel het als überbeginner even doorzetten was, krijg je op een gegeven moment het principe meer onder de knie. Ik ga nu op zoek naar een sportschool waar ik een strippenkaart kan kopen voor lessen.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 4 maart 2013 at 08:34

   Ik denk ook dat ik over een tijdje, als ik me meer zeker voel ofzo (waarom eigenlijk, bedenk ik me nu LOL) dit ook af en toe op een sportschool in groepsverband wil doen. Lijkt me superleuk!

 • Avatar van Miranda
  Reply Miranda 3 maart 2013 at 11:53

  Jaaa zumba! Ik volg het gewoon op de sportschool, aangezien ik dat leuker vind. Het zijn leuke groepslessen. Ik probeer elke dinsdag te gaan, maar helaas kan dat niet altijd vanwege mijn werk :(

 • Avatar van Ilja
  Reply Ilja 3 maart 2013 at 11:42

  Goed hoor meis! Ik doe het zelf met de Wii, maar dit klinkt ook erg goed!

 • Avatar van Esther
  Reply Esther 3 maart 2013 at 10:06

  Ik doe zumba op de Wii want helaas geeft mijn sportschool de lessen te vroeg op de avond (tijdens ons avondeten en peuter bedtijd) Ik zou de dvd’s ook wel willen proberen maar vind de sets vrij prijzig.

 • Avatar van Sofie
  Reply Sofie 3 maart 2013 at 08:25

  Ik heb weleens een Zumba workshop gedaan, en ik vond het erg leuk!

 • Avatar van Belllezza
  Reply Belllezza 3 maart 2013 at 04:04

  Oh I love Zumba! Gelukkig vallen hier groepslessen van in mijn fitness abbo!

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.