Beauty

Huidtypes | De vette huid

22 april 2013

vette huid
In deze reeks gaat schoonheidsspecialiste Kyra Demmer jullie alles vertellen over bepaalde huidtypes. Wat zijn de kenmerken, waar heeft dit huidtype behoefte aan, hoe kan je deze het beste verzorgen en deelt ze ook enkele fijne tips & tricks. Vandaag is de vette huid aan de beurt. Een vette huid komt veel voor en dan met name bij jonge mensen. De talgklieren van dit huidtype zijn te actief, waardoor er dus teveel talg wordt aangemaakt. De talg zorgt samen met zweet en met lipiden van de huid voor een glimmend olieachtige laagje.

Hoe herken je een vette huid?
– De huid glimt de hele dag door
– er ligt een vettig laagje over het gezicht
– over het hele gezicht zie je grove poriën
– vaak puistjes met zwarte en witte onregelmatigheden (mee-eters)
– een dikke opperhuid
– de huid is al vet bij het opstaan
– make-up blijft moeilijk zitten.

Hoe kom je aan een vette huid?
– Erfelijkheid
– dieet
– hormoonveranderingen, voornamelijk tijdens de pubertijd, maar dit kan ook op andere momenten onder andere omstandigheden
– zwangerschap
– de pil
– bepaalde cosmetica.

Tips | Hoe kom je van een vette huid af?
– 2x per dag je huid reinigen is een must! Mijn voorkeur gaat uit naar een reinigingsmousse/-gel met bijbehorende lotion
– gebruik producten die jouw huid weer in evenwicht brengen en de talg afscheiding vermindert en het te veel aan talg verwijderen
– de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf
– gebruik luchtige producten
– scrub je huid regelmatig (2 á 3x per week)
– gebruik een aromatische olie voor het gezicht voor de vette huid. Vet met vet bestrijden.

Voordat je aan de slag gaat met producten voor de vette huid, is het verstandig om goed in het merk van het desbetreffende product te verdiepen. Wanneer je namelijk te agressieve producten gebruikt, maak je je huid droger. Nu is dat natuurlijk precies wat je wilt. Máár wanneer je je huid ineens van vet naar te droog maakt, raakt je huid in paniek en gaat je het juist meer talg aanmaken. Je komt hiermee in een vicieuze cirkel terecht. En dat is nu net niet de bedoeling.

Wat moet je vooral niet doen als je een vette huid hebt?
– roken
– gebruik geen zepen of andere agressieve reinigingsproducten
– gebruik geen producten die de pH-waarde van je huid aantasten
– gebruik geen producten met veel alcohol erin. Tenzij het om natuurlijke alcoholen gaat, deze werken niet uitdrogend.

Wat zijn comedonen en wat ermee te doen
De witte comedonen (mee-eters) liggen diep in de huid. De zwarte open comedonen zijn de oppervlakkige comedonen die aan de zwarte puntjes kunnen worden herkend. Het zwarte puntje wordt veroorzaakt door melanine, een kleurstof (pigment) die het lichaam zelf aanmaakt. Het is dus geen vuil. Zwarte mee-eters worden zelden of nooit puistjes en zullen in principe nooit ontsteken. Puistjes zijn talgkliertjes die ontstoken zijn geraakt door een bacterie. Zowel het puistje als de huid eromheen is dan duidelijk rood.

Wanneer je merkt dat je huid op eens meer onregelmatigheden dan anders produceert, kan je je huid het beste even een paar dagen achter elkaar scrubben. Bij voorkeur met een Peeling Lotion. Deze dringt lekker diep in de poriën en is zacht voor je huid. Hoe moeilijk ook, probeer zelf van de onregelmatig heden af te blijven. Als je zelf aan een puistje gaat zitten, wordt de huid vaak beschadigd. Bacteriën zien hun kans en gaan zich settelen in de porie. Waardoor je het puistje juist niet weg gehaald hebt, maar een veel groter, dikker én rodere puist hebt gecreëerd. Puistjes en andere onregelmatigheden kan je het beste laten verwijderen door een schoonheidsspecialist.

Nog meer handige tips
– gebruik onder de douche nooit een washand of spons voor je gezicht
– laat shampoo nooit over je gezicht lopen (dit droogt je huid sterk uit, waardoor je huid juist meer talg aan gaat maken)
– drink zoveel mogelijk water om afvalstoffen af te voeren
– drink zo weinig mogelijk koffie
– rook niet, dit vergroot de poriën en verslechtert de huid
– slaap en beweeg voldoende.

Positief nieuws: uiteindelijk wordt je huid, naar mate je ouder wordt, vanzelf droger (geduld is een schone zaak…) Doordat een vette huid een dikke huid is, ontstaan hier pas op latere leeftijd rimpels (en zijn deze rimpels in eerste instantie minder diep!).

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel dan kan je deze achterlaten in de comments hieronder, Kyra zal deze dan z.s.m. beantwoorden. Wil je een vrijblijvend persoonlijk online huidverzorgingsadvies? Neem dan contact op met Kyra via de link in de afbeelding hieronder.

–> Huidtypes | De droge huid
–> Huidtypes | De gecombineerde huid

Kyra Demmer

 

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Stormy Favilla
  Reply Stormy Favilla 22 november 2013 at 17:07

  I love it {when people|when individuals|when

 • Avatar van robin
  Reply robin 23 april 2013 at 16:07

  handige tips!

 • Avatar van Miss Sentinelli
  Reply Miss Sentinelli 22 april 2013 at 21:59

  Handig artikel!!

 • Avatar van Esther - Mango Sorbetto
  Reply Esther - Mango Sorbetto 22 april 2013 at 18:36

  Ik heb gelukkig niet zo’n hele vette huid maar volgens mij wel een huid die niet snel rimpels krijgt (mijn oma van 88 lijkt nog steeds 70 haha). Sommige tips uit het artikel vind ik zeker wel handig!

 • Avatar van pretty beauty land
  Reply pretty beauty land 22 april 2013 at 18:11

  handig overzichtelijk artikel

 • Avatar van Edith
  Reply Edith 22 april 2013 at 17:32

  Heel handig artikel, ik heb ook een vette huid en heb hier zeker wat aan!

 • Avatar van Stell
  Reply Stell 22 april 2013 at 17:20

  Fijn artikel, ik heb al jaren last van een vette huid! Vooral wanneer het warmer wordt.. ik probeer zo min mogelijk uitdrogende producten te gebruiken en mijn huid goed te hydrateren :)

 • Avatar van Maeve MacLone
  Reply Maeve MacLone 22 april 2013 at 15:56

  De comedonen hun je gewoon uitknijpen, er zijn speciale lepeltjes voor met een gaatje erin om de pus te laten ontsnappen.

 • Avatar van Natasja
  Reply Natasja 22 april 2013 at 14:48

  Erg interessant artikel. Wat ik me vooral afvraag is hoe je je huid moet verzorgen als je een gecombineerde huid hebt van vet en vochtarm? Ik hoop dat dit ook nog een keer aan bod komt!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.