Beauty

Lichttherapie met een daglichtlamp

29 april 2013

Lichttherapie
Een gebrek aan zonlicht kan leiden tot depressieve gedachten, een ontregelde biologische klok en hierdoor ook slaapklachten, concentratieproblemen, een verlaagd libido en een ontregelde hartslag en lichaamstemperatuur. Hiervoor wordt er in Nederland regelmatig lichttherapie aangeraden en waar eerst gedacht werd dat het voornamelijk een positieve uitwerking had op een winterdepressie, is uit onderzoek gebleken dat het ook zeer positief kan uitpakken bij een ‘gewone’ depressie en bij een burnout.

In de meeste gevallen wordt een daglichtlamp aangeraden die je thuis in kan zetten als behandeling, omdat je dit het beste dagelijks kan ondergaan. Lichttherapie is trouwens heel veilig en werkt niet verslavend. Er zijn steeds meer zorgverzekeraars die de aanschaf van een daglichtlamp bij een vastgestelde (winter)depressie vergoeden.

Het beste kan je een daglichtlamp in de ochtend gebruiken, en er wordt aangeraden om te beginnen met elke dag een half uurtje tot 2 uur. De meeste daglichtlampen zijn niet heel erg groot en kan je bijvoorbeeld op je bureau zetten waardoor je gewoon met je dagelijkse werkzaamheden door kan gaan tijdens de ‘behandeling’. Het is wel belangrijk dat het licht op je ogen terecht komt en dat je af en toe even een paar seconden recht in het licht kijkt, maar computeren, televisie kijken of lezen kan je allemaal gewoon doen als je er eenmaal voor zit. Het licht van een daglichtlamp is vergelijkbaar met het licht van de zon zo’n 45 minuten na zonsopkomst, een lichtsterkte die wordt aangeduid met 10.000 lux.

Lichttherapie
Mocht je heel erg lichtgevoelig zijn dan kan je aan het begin een beetje last krijgen van hoofdpijn en daarnaast kan er tijdelijke vermoeidheid opspelen omdat je lichaam moet wennen aan het licht en de werking die dit op het lichaam heeft. Deze klachten houden vaak maar kort. Na een kuurtje merk je dat je gedurende de dag energieker en opgewekter bent, dat je beter zal gaan slapen (je biologische klok ‘reset’ zich) en dat je je rustiger zal voelen. Nog een voordeel van een kuurtje lichttherapie: het is wetenschappelijk bewezen dat je huidproblemen als psoriasis, eczeem, acne en een koortslip kan behandelen met lichttherapie en het wordt ook ingezet ter vermindering van couperose en fijne lijntjes.

Ik heb zelf een daglichtlamp van Beurer en probeer hier dagelijks even een half uurtje dichtbij voor te gaan zitten en merkte al vlot verschil. De eerste dagen voelde ik me wat suf en kwam er een vervelende hoofdpijn opzetten, maar hierna begon ik het voornamelijk te merken dat ik minder vroeg op de dag al moe begon te worden en beter inslaap als ik naar bed ga. Nu hebben de paar zonnige dagen van vorige week hier ook zeker aan meegeholpen, maar ik kan me voorstellen dat dit echt een perfect kuurproduct is in de donkere en grauwe herfst en winter!

Heb jij ervaring met lichttherapie/een daglichtlamp of zou het iets voor jou zijn?

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Evelien
  Reply Evelien 8 mei 2013 at 11:33

  Wat grappig zeg, zo’n lamp. Ik zou hem gebruiken om make-up aan te brengen als het nog donker is, hihihihihi. Nee hoor als ik zo’n (waarschijnlijk prijzige) lamp zou hebben zou ik hem ook zeker goed gebruiken!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 mei 2013 at 11:37

   Nouja, het is dan wel 2 in 1 gelijk. Best een slimme tip! Je zit er dan namelijk ook dichtbij en als je er dan af en toe in kijkt hebt je gelijk de positieve effecten er van mee. Ennuh… Ook handig voor productfotografie als het buiten donker/grauw is ;)

 • Avatar van Esther - Mango Sorbetto
  Reply Esther - Mango Sorbetto 30 april 2013 at 12:30

  Ik heb hier nooit aan gedacht maar vooral echt -in de winter lijkt me dit heel fijn!

 • Avatar van Maya
  Reply Maya 30 april 2013 at 09:15

  Dat lijkt mij erg fijn om om je nachtkastje te hebben en mee wakker te worden en om op je bureau te hebben. Vooral in de winter, omdat je dan toch meer binnen zit :)

 • Avatar van Linda
  Reply Linda 29 april 2013 at 23:13

  Fijn om dit te lezen, ik wil zeker een daglicht lamp gaan aanschaffen en dit is waardevolle informatie.

 • Avatar van Elly
  Reply Elly 29 april 2013 at 20:08

  Ik geloof er helemaal in. Ik ben zelf erg gevoelig voor allerlei invloeden van buitenaf en zo ook voor het tekort aan licht in de winter. Op de eerste zomerse dagen voelde ik daadwerkelijk een lichamelijke behoefte om het licht in mijn ogen te vangen. Ik hou dit zeker in mijn hoofd voor de volgende winter, want ik vind het naar aanleiding van jouw verhaal zeker de moeite waard om te proberen of het helpt!!

 • Avatar van Kimberley
  Reply Kimberley 29 april 2013 at 19:19

  Ik studeer psychologie en heb tijdens mijn studie de ‘winterdip’ en het belang van daglicht voorbij horen komen. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar kan me zeker voorstellen dat het echt verschil maakt!

 • Avatar van Lisanneleeft
  Reply Lisanneleeft 29 april 2013 at 18:50

  Ik heb het niet meer nodig nu het zo lekker licht is buiten :) In de winter/herfst gebruik ik mijn wake-up light hiervoor

 • Avatar van Stell
  Reply Stell 29 april 2013 at 17:17

  Lijkt mij wel heel erg fijn zo’n lamp voor de ernstig grauwe dagen in de winter. Wat interessant trouwens die reactie over lichttherapie in combinatie met antidepressiva.. ik ben benieuwd wat er uit de onderzoeken zal komen!

 • Avatar van Marieke
  Reply Marieke 29 april 2013 at 14:40

  Ik twee winters zo’n lamp gebruikt om de klachten van de winterdip te verminderen. Werd wel goed wakker van dat licht! Ik moet wel iedereen even waarschuwen: als je anti-depressiva slikt kun je zulke lampen beter NIET gebruiken! De winterdepressie-kliniek van het UMCG informeerde mij daarover. Je kan ernstige oogaandoeningen krijgen van de combinatie zonlichtlamp + antidepressiva. Hoe het precies zit, weten ze nog niet. Er wordt nog onderzoek naar gedaan. Ze nemen in hun lampen-kliniek al geen mensen meer aan die antidepressiva slikken uit voorzorg. Dus het lijkt me vrij serieus.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 29 april 2013 at 14:52

   Dankjewel voor het delen van deze waarschuwing!

  • Avatar van Lisanneleeft
   Reply Lisanneleeft 29 april 2013 at 18:51

   Echt waar? Gaat het om een specifiek medicijn? Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten… Ik ga meteen eventjes Googlen!

  • Avatar van Lisanneleeft
   Reply Lisanneleeft 29 april 2013 at 18:57

   Kan er helaas niets over vinden :(

   • Avatar van Marieke
    Reply Marieke 30 april 2013 at 03:42

    Dat kan zeker kloppen. Er werd mij verteld dat er zeer sterke aanwijzingen zijn maar dat het onderzoek lastig is aangezien er geen vrijwilligers zijn! Ik kon zelf echter niet bij hun terecht omdat ik antidepressivum slik.

 • Avatar van Sofie
  Reply Sofie 29 april 2013 at 14:37

  Ikzelf heb een daglichtlamp van Phillips en merk echt een wezenlijk verschil. Geen winterblues meer! Ik gebruik hem wel in combinatie met vitaminen, maar merk echt een verschil, ik wordt beter wakker en ben minder moe. K vind wel dat ze niet zo goedkoop zijn. De mijn is echt maar een klein ding (20 cm x 20 cm) en koste een € 150. Maar ik heb er echt baat bij!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 29 april 2013 at 14:53

   Wat superfijn dat je zoveel profijt hebt van een daglichtlamp, dat is ook wat waard inderdaad! Deze van Beurer die ik in het artikel laat zien is zo’n 20x27cm en kost nog geen €80,00 op het moment.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.